Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дискусия, разделена от темата за еволюцията

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Аз не съм чел предната тема, обаче тук нещо не ми е съвсем ясно. Какво трябва да обсъждаме: че земната гравитация се е увеличила и затова ръста на животните е намалял?

    Comment


      #17
      Ами, основната теза, на nomadsl беше, че гравитацията на планетата ни от времето на динозаврите е била различна в сравнение с тази сега. И че това било причината за големия размер на животните тогава, в сравнение с тези сега.
      Тъй като тезата за гравитацията обаче излиза от всякакви смислени рамки, а и освен това обсъждането на основите й няма общо с другата тема, аз пренесох обсъждането тук.
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

      Comment


        #18
        Посъветвах се с познат физик, работещ в ЦЕРН. Можем да смятаме случая за приключен относно тази фантасмагория, както и предполагах.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

        Comment


          #19
          Наред с глупостите за гравитацията има и рационално зърно,а именно -каква е причината за гигантските животни? Според мене основната е ,че те могат да се изхранват и да съществуват. Според мене гравитацията не е особен проблем при съществуващата здравина на костите и кръвоносните съдове съвсем спокойно може да има животни като кооперация ,но проблема с прехраната им особенно в съчетание с климата ги прави нежизнеспособни.Ето най-голямото естествено животно в България е мечката. Тя кара на сън и резерви цяла зима.Кравата е по-голяма но без събрана от човека храна зимата ще умре от глад.

          Comment


            #20
            Thorn написа Виж мнение
            Номадски, айде малко по сериозно. Какво общо имат палеозойските гигантски членестоноги с мезозойските динозаври. И да не мислиш, че динозаврите са последните гигантски животни на сушата? За индрикотерии чувал ли си?

            За чудака, който оспорвал зависимостта на гравитацията от масата, няма и да коментирам.
            Понеже поста който е цитирал Номадски е мой, нека поясня (с известно закъснение) - Повишените нива на кислород в атмосферата (40% в сравнентие със сегашните 19%) през Девон и Карбон е пряко следствие от повсеместното разпространение на хвощови, папрати, плаунови, псилотови, риниеви и др. и образувалите се огромни гори, покриващи почти цялата налична суша (Лавразия и Гондвана).Това оказва странен ефект върху животните, и по конкретно на насекоми, ракообразни, паякообразни и многоножки, изразяващ се в гигански размери. Причината за ефекта е специфичния начин по който тези животни приемат кислорода от околната среда, и зависимостта между концентрацията му в атмосферата и размера на телата им.
            Гигантските размери на динозаврите са причинени от друго естество (ще се опитам да обясня в следващ пост), но категорично няма връзка с нивото на кислород в атмосферата.

            Comment


              #21
              Свързано с последния постинг, едно четиво: Atmospheric oxygen over Phanerozoic time И цитат от там:

              Elevated O2 could help to explain the fossil evidence for giant dragonflies, with wing spans up to 70 cm, during the period (late Carboniferous) when O2 is predicted to have reached a maximum (Fig. 2).
              Лаически си разсъждавам, ама промяната на кислорода във времето (наситеността в атмосферата) би следвало да има отношение към гравитационните сили.

              Comment


                #22
                Лаически си разсъждавам, ама промяната на кислорода във времето (наситеността в атмосферата) би следвало да има отношение към гравитационните сили.
                Как? Гравитацията няма нищо общо с атмосферното налягане.

                Ханибале, ако правилно си спомням (отдавна съм чел, та може и да греша), работата с насекомите и членестоноги (паяци и подобни) се свеждаше до устройството на дихателния им апарат (реално тънички тръбички, по които се извършва газовия обмен), така че това е ограничаващия им фактор (за размера). Съответно, по-високата концентрация на кислород позволява малко по-дълги тръбички да запазят ефективността си, оттам и по-голям размер за самите създания?

                ПП Това, естествено, няма нищо общо с динозаврите, които не дишат по този начин.

                Comment


                  #23
                  Голум, трябва да съм в грешка, щото имам предвид атмосферното налягане.

                  Comment


                    #24
                    Аха, ясно. Атмосферното налягане сигурно може да има някакво влияние върху размера на животните - честно казано, нямам идея как точно. Но едва ли с много. Общо взето, въпрос на ефективност е, на хранителни запаси и прочее или пък на ограничаващи фактори като в случая с насекомите и паяците.

                    Comment


                      #25
                      Силата на гравитацията е пропорционална на масите на две тела, и обратно пропорционална на кватдрата на растоянието между тях по добре известната формула на дядо Нютон.А повишената концентрацията на кислород в атмосферата не води до увеличаване на земната маса, защото промяната е за сметка на другите атмосферни газове -
                      увеличава се кислорода, но пък намалява въглеродния диоксид или азота например т.е. променя се само съотношението между тях.Така, че общата маса на Земята остава непроменена - от което следва, че гравитационната константа също няма да се промени от повишената концентрпация на кислород в атмосферата.

                      Comment


                        #26
                        Така или иначе масата на атмосферните газове е пренебрежимо малка по отношение на тази на самата планета, така че и да има някаква промяна, тя ще е на практика незабележима.

                        ПП Иначе с природата на гравитацията май все още има достатъчно много неясноти, обаче това така или иначе е съвсем странична тема.

                        Comment


                          #27
                          Да, точно така Голъм, по-високата конценрация на кислорода позволява доста по-дълги дихателни тръбички и увеличена обща повърхност на тялото - говорим за стоножки дълги по 2 метра (Артроплуридия) и водни кончета (Меганевра), скорпиони и паяци с големина от 1 метър.

                          Comment

                          Working...
                          X