Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Глобални климатични промени

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ето едно интересно четиво, което прави връзка между температурните вариации, войните и броя на населението.

Интересно (а може би съвсем логично) е наблюдението, че с всяко затопляне населението нараства, поради подобряване на условията за продукция => повишаване на продукцията, което води до намаляване на военните конфликти. Този алгоритъм обаче едва ли ще се спази при настоящото затопляне, особено за икономики, които разчитат на малки земеделски стопанства. Причината е, че негативите от затоплянето в случая са повече от положителните страни.

Това означава, че ефектът от глобалното затопляне ще е най-силен в развиващите се страни. Така погледното и предвид на историческата препратка, следствието ще е регионални конфликти. Вероятно е тия конфликти да предизвикат и по-глобални военни събития, защото някои от най-засегнатите страни разполагат с непропроционално съвършени военни технологии.

Comment

Не знам, SRH, не е задължително, защото историческата аналогия не отчита промяната в цивилизацията и, така да се каже, историческия контекст. Сега е напълно възможно в дадена част от света да се влошат условията за производство на хранителни продукти, но въпреки това те да бъдат задоволени, стига на други места производството да се повиши или дори да се запази. Особено ако говорим за част от индустриалните развити държави. Нивото на свързаност на света се е повишило в такава степен, че това е възможно - нещо повече, то е реалност.
      Отделно, глобалното затопляне означава повишаване на влажността (ако правилно си спомням - застудяванията "изсушават" климата като цяло, а затоплянията повишават влажността), т.е. това може и да помогне на някои места да се повиши производителността, както и да се решат в някаква степен проблемите с водата (сушата).
      Отделен въпрос е, че в предишни исторически периоди нищо не е стояло пред воденето на война, докато сега не е така - особено ако говорим за пълномащабни войни между най-развитите държави.

Comment

Съвсем съгласен съм - както и в темата за демографските въпроси трябва да се отчитат възможностите на човека да преодолява предизвикателствата, породени от умерено затопляне. В момента човечеството е в технологично състояние да се справи с такъв проблем и то не само чрез увеличаване на добива в други райони на света, а включително и в регионите, където настоящите култури не биха виряли при нов сценарий.

На практика обаче това трудно ще се случи, а дори и сега не се случва. Ако разгледаш нивата на ODA (Official Development Assitance) към OECD/DAC ще видиш, че огромни средства се отделят за т.нар. Глобален юг чрез различни канали. В структурата на FAO се отделя специално внимание на зърнените култури като инструмент за непосредствено посрещане на нуждите от храна. Различни са причините за тая всеобща неорганизираност, а в същото време резултатите са налице - локални войни, огромен миграционен натиск към напредналите държави и всичкото това на фона на глад и епидемии.

При глобална промяна на климата страни като Индия, Индонезия, Виетнам, Бангладеш ще бъдат сред най-засегнатите. Дори и в момента част от тях са го закъсали здравата, но следствието в бъдеще означава невъзможност от физическо оцеляване. Ето тук не знам как ще сработи комбинацията от хуманитарна загриженост и военно ограничение.

Comment

gollum написа Виж мнение
          Според разхвърляни неща, които съм чел, антропогенният фактор в тези неща е твърде слаб, да не кажа, почти никакъв (дори от индустриалната епоха насам не би трябвало да е кой знае колко значим). Става въпрос за циклични процеси, определящи се от друг мащаб явления (някои са и "катастрофични").
          Според небезизвестната графика на Ал Гор, натрупването на въглероден диоксид в атмосферата доста добре съвпада със голямото увеличаване на средната температура навсякъде по света. Тоест, поне аз мисля, че си е антропогенно.

Също, не съм сигурен дали средновековния топъл период се е случвал само в Европа. Както и застудяването след ренесанса. Забавни факти, които съм чел бог знае къде:
          - през 18 век проливите на Дания са замръзвали толкова здраво, че армии са минавали по тях (не съм сигурен дали са марширували)
          - пак тогава каналите в холандските градове са замръзвали и е възникнала дребна традиция да се пързалят с кънки
          - Шекспир и сонета му за зимата - очевидно в Албиона

Comment

Според небезизвестната графика на Ал Гор, натрупването на въглероден диоксид в атмосферата доста добре съвпада със голямото увеличаване на средната температура навсякъде по света. Тоест, поне аз мисля, че си е антропогенно.
            Аз съм срещал мнения на учени, че тези данни са нагласени (отделно, нямам вяра на политици по подобни научни въпроси с политически последствия). Но самият аз не разбирам достатъчно от тези въпроси, така че няма да споря. Факт е, че застудявания и затопляния (при това, много по-големи от предполагаемите сегашни затопляния) са се случвали изцяло без каквато и да е човешка намеса, а погледнато в перспективата на историята на планетата, това, което сега приемаме за нормално като климат е мимолетно отклонение от нормата (да речем, това важи и за полярните шапки, които са сравнително ново явление в историята на планетата). Аз смятам, че тук си приписваме заслуги далеч над възможностите на цивилизацията ни. Най-много може да спомагаме донякъде за развитието на една естествена тенденция или, според друго мнение в науката, да забавяме малко една естествена тенденция.

Comment

Аз от досега си с учени имам чувството че ако някои каже нещо и има някаква строина теория (куцащата откъм доказателства), но с интересни хипотези - един куп учени започват да дълбаят в нея построяват се антитези и т.н.
              Ако хванем 20 климатолога и им поставим следната задача:
              1)имало е застудяване от 250000пр.н.е. до около 7000 пр. Хр.
              2)затопляне до пик в средните векове (нарочно изпускам междинните периоди)
              3)застудяване от 1300г.-1815г. (да кажем най-общо)
              4)има затопляне оттогава до ден днешен

и зададем въпорсът "Какви изводи могат да се направят от така изложените факти и какъв ще е климатът в следващите 3-4 века?" - то аз съм сигурен че ще имаме съвсем различни 20 теории. Просто климатология е все още емпирична, а не теоретична наука.

В крайна сметка един изригнал вулкан (тип Кракатау) може да унищожи всички досегашни теории :next_banned: при подходящо стечение на обстоятелствата - даже жив пример имаме в исландия едно малко вулканче какво може да направи

Иначе средновековният топъл период е бил глобално явление - поне от графиката се вижда. Можем да съдим за това че минимума от около 800 и някоя година съвпада със залеза на калсическата цивилизация на маите както и западане на някои земеделски общества в Ю. Америка. Интересно е че по-времето на Юстиниановата чума има някаква температурна аномалия. Може би възникването и разпространението на болестите също има връзка с климата (не със затопляне а със застудяването) от гледна точка по-студен климат => по-малко продукция => войни и отслабнало население => болести и т.н.

Comment

Ал Гор е тотално компрометиран и не може да се цитира по темата насериозно - най напред един политик хвърля някакви твърдения от позицията на учен, недоказани с нищо и оборени от истински учени. Върти огромен бизнес, базиран на пропагандата си, а е доказано, че неговият личен разход на енергия е огромен. Вижте и по принцип какви хора защитават глобалното затопляне (причинено от човека, разбира се) - тук говорим за истинска индустрия, с квотите за емисии и организациите, които храбро "борят" климата и промените му.

Comment

Глобалното затопляне, казваш... А други пък смятат, че "след 42 месеца човечеството го очаква началото на нов ледников период".

По мнению Хабибулло Абдусаматова, ледниковый период произойдет из-за резкого снижения мощности излучения Солнца. В последние 100 лет мощность Солнца только росла, однако сейчас ученые наблюдают противоположную тенденцию. Землян ждет повторение "малого ледникового периода" XIV-XIX веков, считает исследователь.

Носете си новите джапанки докато е време момчета.
                  Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

Comment

Освен от вулканична дейност, климатичните колебания могат да бъдат предизвикани и от промяна в наклона на оста на Земята, от т.н." Цикли на Миланкович" , при които Земята се приближава или отдалечава на известно разстояние от Слънцето, от циклични промени в слънчевата активност и др. Например преди около 100 000г. когато първите представители на Хомо Сапиенс са търсили път да се разселят извън Африка те са срещнали неочаквана трудност от това, че континентът от всички посоки е заобиколен от океани или морета. Единствената посока, която може да ги изведе е север, а там се намира обширната Сахара. И все пак климатът тогава е бил различен - това съвсем не е било толкова сурово и негостоприемно място, каквото го познаваме днес. Ниска тревиста растителност и храсти са покривали по-голямата част от днешните дюни, а мистичните рисунки от скалите в Либия и Мароко доказват, че хората са намирале прехрана и подслон там. Така през Синайския полуостров първата група от наши предшественици напуска Африка и се заселва в земите на днешен Израел, където са намерени останките от тези хора. Но този първи опит вероятно остава изолиран - не след дълго климатът отново се променя и Сахара пак е пустиня. Ще изминат поне 30 000 години до времето, когато отново големи групи от хора ще опитат да напуснат континента и тогава праисторическия човек ще насочи погледа си към едно друго място - онази южна точка на Арабския полуостров, която днес е отдалечена на не повече от 30 км.от бреговете на Етиопия и разделя Аденския залив от Червено море. И явно отново има колебание в климата, което помага на по-големи групи да мигрират и да се заселят в тогава влажните и плодородни краюбрежни области на Йемен и Оман. Благодарение на интензивните мусони от Индийския океан вероятно по-голямата част от Арабския п-в също не е била пустиня и хората са могли да поемат на север. И отново драстични климатични промени са се случили преди 55 000 години и определено са една от причините, съвременните хора да успеят да отвоюват Европа от неандерталците.По това време климатът започва да се колебае стремително от от условия на силен студ към умерено студено и обратно само в рамките на няколко деситилетия. Наистина телата на неандерталците били много подходящи за оцеляване при студен климат - набити тела и крайници, които съхраняват отлично температурата на тялото.Въпреки това бързите колебания на времето причинили екологични промени, към които те не могли да се адаптират.
                    Подобно на две преследвани диви животни, те продължаваха да вървят покрай пропастите, където по-силният водеше по-слабия към бесилка или благоденствие

Comment

Припокрива изцяло моето мислене. Сериозно!

Мисля че човека се е изказал достатъчно ясно по темата!
                      Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.
                      И най дългия път има своята първа стъпка...

Comment

В една статия на Ню Йорк Таймс от юли 2004 г. се обръща внимание на вероятносттта полюсите да се обърнат. Както се види, това не се очаква да е бърз процес. Тук обаче ни занимават, че изместването на северния магнитен полюс става все по-бързо: през 1904 г. се е измествал с 15 км на година, а през 2007 г. с 55-60 км.

Не знам има ли връзка (сигурно има, ама аз не мога да я разбера), но вчера по някаква телевизия разправяха, че наблюдавали на слънцето някаква извънредна активност. Казваха, че ще предизвика магнитни бури. Нямам представа може ли това да повлияе на изместването на полюсите, обаче е една добра контрибуция Може пък изведнъж баланса да се загуби и да стане ясно що мамутите са с трева в устата.

Попадна ми някаква книга с мисли от тоя род. В една от статиите ставаше дума за това, че магнитните полюси са се обръщали стотици пъти, пък както се види от статията на nytimes, последното се е случило преди 780.000 години и homo erectus го е преживял. Видът е оцелял. И се чудя при такъв сценарии кво ще се случи:
                        - уйде комуникацията;
                        - замина навигацията;
                        - загубиха се животните, че много от тях се ориентирали по настоящия магнетизъм.

В статията от книжката се разправяше за въздействието на магнетизма връз нервната и имунната система на тоя човек. Много неприятна история. Континентите дали ще мръднат? Така че затопляне/застудяване са симптомите на по-глобалната промяна

Comment

Като прочетох твоя коментар, се сетих за странните случаи на измиране на птици в различни точки на света.

Comment

jamega написа Виж мнение
                            Като прочетох твоя коментар, се сетих за странните случаи на измиране на птици в различни точки на света.
                            Аз също.Притеснява ме факта,че никой не хвърли светлина по въпроса.
                            Historia vitae magistra

Comment

Kak да "хвърли" светлина Ванка, след като никой не е в час какво точно става! А измирането на пчелите? Нали си наясно какво може да стане без пчелички? Има само теории...
                              Истината е че като вируси, ние, хората скапахме всичко! Пренаселеност, радиация, мръсотия, лакомия и Т.Н. Излизам от темата, така че спирам! Можем да преливаме от пусто в празно безкрай!
                              И най дългия път има своята първа стъпка...

Comment

Ей тук има инфо по въпроса с електромагнитните полета. Тук пък има малко по-сложна за разбиране статия за магнитните полета на земята... Честно казано не я сфанах напълно

Comment

Working...
                                X