Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Месхетински турки

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Куманите се разпръсват след като са разбити от татарите. Има в Унгария, Сърбия, България и навсякъде те са асимилирани. По същото време не се ли преселват в Кавказ?

    Доколко е ясно, че това са куманизирани арменци? Няма ли възможност да е обратното - арменизирани кумани?

    Comment


      #17
      Това пък е едно филмче . сватба



      Нартиада

      Comment


        #18
        Пандора написа Виж мнение
        Ще допълня само,че една част от тези месхетински турки или тюрки имат тюркско самосъзнание ,но има и такива които считат ,че са потурчени ,приели исляма грузинци - нещо подобно като помаците.Второто не знам дали е резултат на грузинска политика. Но езика е тюркски.



        Така се записват самите те на руски език.Не знаех как точно да го напиша на български,понеже и на мен не ми е ясно те какво имат пред вид под \"турки \" - тюркоезичен народ или някакво самоназвание.
        В такъв случай, ако се следва превод от руски, трябва да се преведе като \"турци\", защото на руски тюрки = тюрки, турки = турци, а торки = узи.
        Омнилогия.

        Comment


          #19
          jordani_vt написа Виж мнение
          Куманите се разпръсват след като са разбити от татарите. Има в Унгария, Сърбия, България и навсякъде те са асимилирани. По същото време не се ли преселват в Кавказ?

          Доколко е ясно, че това са куманизирани арменци? Няма ли възможност да е обратното - арменизирани кумани?
          Не съм се задълбочавал много по тези въпроси. Писали са с арменски букви, имали са християнска вяра, смятат се за арменци, които са преминали на кумански говор. Много правилно си се ориентирал, че може в ядрото си да са арменизирани кумани, които по-късно да са се доомашали с местните арменци, което пак си ги прави арменска етнографска група, нещо като шопите (ако приемем печенежката теория за произхода им), които идват само като един род, но после си приемат местните вярвание, сношават се с местните жители и даже си загубват езика, за разлика от въпросните армено-кумани, кумано-арменци или каквото и да са, всъщност.
          Ето и едно текстче от Уикипедията за армено-куманския език, където се и споменават както локализациите им, така останалите неща, които пита колегата:

          \"Известен по письменным памятникам[1] кыпчакоязычных армян, исповедовавших армяно-григорианское христианство, которые жили большими колониями в Каменце-Подольском, Львове, Луцке, Могилеве-Подольском, Сучаве, Серете, Замостье, Яссах, Аккермане и др. городах Украины, Польши, Румынии, Молдовы, куда переселились из Крыма (в основном из Кафы — Феодосии) и, возможно, из Армении после монгольского нашествия. Эпиграфические памятники свидетельствуют[2] также о том, что в XII—XIII веках на территории Армении жили кыпчаки, которые приняли армяно-григорианство. Один из сохранившихся монастырей комплекса Арич в Артикском районе Ширакской области Армении, построенный на рубеже XII—XIII веков, носит название Хпчахаванк «Кыпчакский монастырь».\"

          Казват, че през 12-ти - 13-ти век е имало кумани в Армения, които са приели точно въпросното християнство, та версията в ядрото си или поне едно от основните им ядра да е куманско е много състоятелна от твоя страна!
          Омнилогия.

          Comment


            #20
            Така дотук както ги виждам нещата, месхетинските "турки" вероятно са потомци на огузките племена, дошли в района още през XI в. и куманските бойци на грузинските царе, заселени по тогавашните граници на царството. Към по-горната хипотеза за куманоговорящите "ерменилер" мога да допълня само, че тогава арменската култура е най-висшата в региона, а пък по-голямата част от т.нар. "Велика Армения" попада под властта на грузинците за немалък период през XII-XIII в.
            A strong toun Rodez hit is,
            The Castell is strong and fair I wis...


            блог за средновековна балканска история

            Comment

            Working...
            X