Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Татарстан

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Persian написа Виж мнение
    "Всъщност никой не казва че татарите са българи"-"Казват че не били татари, а българи."...Виж как сам си противоречиш.
    Всъщност , ferumman имаше предвид , че въпросните "татари" в Татарстан са българи , а не всички татари изобщо . Аз не мисля какво българско биха имали кримските татари например . Освен според македонските "историци"
    Persian написа Виж мнение
    Имам чувството че прабългарите и тяхното наследство прекалено се преекспонират.Вечно се търси под вола теле,или в нашият случай "под вола-прабългарин".Да,нищо не губим от тенденциите да се сродяваме с разни азиатски народи и етноси,"роднини" по прабългарска линия(в някои случаи доста съмнителна),но какво печелим-изкуствено самочувствие?Или това е последствие от демографския срив в държавата-ние може да намаляваме "ама някъде там има милиоооони българи" които милеят за нас.Стига с глупостите.
    Не виждам какво се преекспонирано . Желанието на част от тези хора да манифестират българският си произход (недоказан всеоще категорично от науката) си е факт от обективната действителност . Те го правят по собствено желание , а не заради нашия личен кеф да задоволяваме някакви исторически комплекси за малоценност . Напротив , комплексите са при тези които постоянно налагат лъжата , че сме малък и невзрачен народец със съмнителни постижения в историята . Но да не продължавам , че ще навлезем в до болка позната и не много конструктивна дискусия .

Коце , постнал си много хубава снимка . Между другото , АК Барс са един от най-силните хокейни отбори в Света , естествено извън тези в НХЛ . Герба на Република Татарстан , който ясно може да се види на екипите им , е доста интересен и ако някой може да даде подробности за символиката и произхода му , ще съм много благодарен . Не знам дали има приемственост с Волжка България обаче в това отношение , тъй като техния държавен герб доколкотоо знам е бил драконът . Също така , са ми е интересен и държавният им флаг , който е близък до нашия , само че цветовете са подредени в реда на унгарския флаг . Дали е случайно или плод на "родовата памет" ?

Comment

Мога да кажа че доста хора от Татарстан смятат че са братя с нас говорил с много от тях на руски и те наистина се смятат за Волжски Българи и вярват че те са наши братя.

Comment

Потребител # 4542 написа Виж мнение
        Също така , са ми е интересен и държавният им флаг , който е близък до нашия , само че цветовете са подредени в реда на унгарския флаг . Дали е случайно или плод на "родовата памет" ?
        Всъщност, нашият флаг също е взаимстван от унгарското знаме.Мисля, че първо знамето на четата на Филип Тотю е почти дословно като унгарското , по-късно Стиляна Параскевова го поизменя и се получава нашия флаг
        Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

Comment

Всъщност знамето им не е като унгарското. По-скоро като иранското само че бялата линия е тънка. Честно казано никога не съм знаел защо знамето ни е бяло, зелено, червено. Бях чул нещо за това че било взето от италианското от Петко Войвода.
          Интересното е че май само в държави в които е имало някакво българско участие има точно тази конбинация. Казват че сме били с ирански корени, че част от българите са отишли в Италия, с унгарците много бой сме имали, татарите имат претенции за наследници на една от нашите държави Това естесвено е шега!

Comment

Доколкото ми е известно етнонима "татари" започва да се използва след татаро-монголското нашествие, може би и исляма играе роля за отъждествяването им като такива от русите. До Х²²² в. обаче за руските летописци и държавници нямат никакви колебания как се нарича техния източен съсед. Много волжки българи бягат в руските княжества където са търсени и ценени като способни занаятчии, тъпговци и пр. Някои от най-знатните руски фамилии(Юсупови и др.) също имат български корен. След превземането на Казан от Иван ²V Грозни през ХV² в.към официалната титла на руските владетели, вкл.на държавния печат се изписва и "цар български". Да се твърди обаче, че сме един народ е пресилено. Имаме общ корен, но нищо друго не ни свързва и не трябва да се изпада в криворазбрана еуфория и да се създва заблуда сред непосветените. През втората половина на ХХв. тамошни учени като Алфред Халиков твърдо отстояват тезата за българския характер на населението Татарстан, но по обясними причини нито СССР, нито днешна демократична Русия не дават и дума да се издума за подобно самосъзнание на хората там.

Comment

Като малък, по време на комунизма, ме учеха, че знамето ни е взаимствано от руското знаме. Бялото е символ на мира, червеното - на кръвта на загиналите, синьото - на водите (руските империалистически блянове да владее Босфора). А в българското знаме зеленото е символ на природата ни.
              България на 3 морета ! Русия на 3 океана !
              Стига толкова офтопик !
              ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
              И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
              ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
              НА ИЛИНДЕН

Паметна плоча, Крушево,
              ИЛИНДЕН 1953

Comment

Страница на про-Волжките българиhttp://www.bulgars.ru/

Никъде в тази страница няма да видите, че българите на Балканите и волжките българи днес са един и същ народ.

Comment

Makedonikus написа Виж мнение

Никъде в тази страница няма да видите, че българите на Балканите и волжките българи днес са един и същ народ.
                  То и в македонски странници и сайтове, няма да видим написано, че македонците и българите са един народ, ама карай....

.
                  ..И кажи ми ти страннико,
                  чувал ли си звук,
                  по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

Makedonikus написа Виж мнение

Така е , не сме един народ , а НАСЛЕДНИЦИ на един народ

Comment

Потребител # 4542 написа Виж мнение
                      Така е , не сме един народ , а НАСЛЕДНИЦИ на един народ
                      Естествено! Ние сме в съвсем различна културна сфера на влияние. Може и да имаме нещо общо, нов никакъв случай не сме един народ. Нито говорим един език, нито вярваме в един бог. Макар че сега гледам в wikipedia пише, че раждания към смърт на единица население е колкото нашата 9.8 към 13.8

Comment

Такива твърдения от една страна наливат вода във воденицата на македонстващите-народа на Татаристан е с монголоидни черти, в случая къде отива теорията за иранския произход на българите?

Comment

Чертите на народа на Татарстан, ако изобщо могат да бъдат наречени монголоидни, са резултат от дългогодишното размесване между европеидни народности като онези, които са дошли западно от Волга, и дошлите с монголите хора. Тъй че настоящият антропологичен тип на това население няма особена връзка с хипотезите за произхода на българите.

Comment

Ако целта е да си търсим демографски резерв, то Татарстан едва ли е най-подходяща дестинация. Къде по-подходящо в случая е българското население в Молдова и Украйна.

Comment

Още по-подходящо е сред прабългарските племена оседнали в Италия.
                              А сега сериозно. Някой знае ли нещо за тях? Неотдавна бях в Кампоформио, където се твърди, че е било разселено едно от прабългарските племена, което е било федерат по аварската граница на Франкската империя.
                              Естествено не открих никакви следи от българщина там освен имената. В една от няколкото кръчми се запознах и местен, нямащ нищо общо с България, който носеше нетипичното за региона име Алцего. Запознам ме с приятеля си Асперо. Беше интересно.
                              А четох едно интервю с дизайнера Булгари. Там той твърдеше, че е от древно-византийски род!!! То неговото малко на македонската работа прилича: да се смееш ли, плачеш ли?
                              Last edited by Sula; 02-07-2009, 23:05.
                              Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

През 631г. прабългарите , част от Аварския хаганат , се раздвижват , възниква конфликт за власт който завършил с поражение на българите.Част от тях напускат Панония и предвождани от Алцек се заселват в земите на франкския крал Дагоберт.Отначало франките приематзаселниците , но една нощ кралят дава заповед да бъдат избити и едва 700 души от 9000 успели да се спасяват.По-късно с разрешение на лангобардския крал Гримуналд се заселват в Равненския екзархат.

Така че от някакви си 700 души , малко ме съмнява да имаме кой знае какво етническо-културно присъствие в Италия..Освен имената не мисля, че ще открием някакви други сходни неща

@Sula ами ти какво искаш, да каже, че е от древен български род ли.... Правилно каза, че и неговата работа македонска малко.Скоро време, мисля да се самообява за наследник на римските императори и да настоявам всичко от Испания до Персийския залив и от Британските острови до Сахара да ми бъде предадено тъй като ми предналежи по право !
                                Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

Comment

Working...
                                X