Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Татарстан

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Татарстан

Сигурно много от вас знаят, че в Татарстан има доста хора които вярват че Татарстан
    е наследник на Волжка България. Дори някой искат да се смени името на
    автономната държава. До колко според вас са прави в твърденията си?
    Имам предвид за това че са българи. Аз бях свалил два диска на Луиза Болгари с Татарстанска музика и да ви кажа не
    намерих прилика в техния музикален фолклор с нашия.

Нали разбираш, че от разделението на племената са минали над 1300 години.Като добавим голямото културно влияние на по-натътъшни фактори, с които те влизат в контакт, естествено е, че едва ли можем да говорим за каквато и да е прилика, освен в някои доста, доста дребни компоненти
    Last edited by AggressiveRefrain; 24-06-2009, 20:56.
    Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

Comment

ferumman написа Виж мнение
      Сигурно много от вас знаят, че в Татарстан има доста хора които вярват че Татарстан
      е наследник на Волжка България. Дори някой искат да се смени името на
      автономната държава. До колко според вас са прави в твърденията си?
      Имам предвид за това че са българи. Аз бях свалил два диска на Луиза Болгари с Татарстанска музика и да ви кажа не

Нет проблем! Оформи визу, побывай в Татарстане и вс¸ поймешь...
      Потом нам раскажешь.
      P.S. Лично я, 3 недели назад был в Татарстане. Лозунгов "Болгары - наши братья" не заметил.
      "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

ferumman написа
        е наследник на Волжка България.
        Не съм чувал за такива хора, а и освен това твърдението ти звучи невероятно. Та, кои са тия "доста" хора?

ferumman написа
        Дори някой искат да се смени името на
        автономната държава.
        Някои хора, но кои? Предполагам, че зад "някои" всъщност не седи никой, нали?

ferumman написа
        Не случайно.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

messire Woland написа Виж мнение
          Някои хора, но кои? Предполагам, че зад "някои" всъщност не седи никой, нали?
          Не си съвсем прав. http://groups.yahoo.com/group/tatar-l/message/398
          Иначе общоприетото мнение е, че към 80% от населението на Волжка България е избито по време на монголското нашествие. Македонците обаче прегръщат тази странна идея, защото това (според тях) доказва, че потеклото на бугарските племиœа треба да се бара во монголските степи.

Comment

Залмоксис, доколкото разбирам изумлението на ferumman, не става въпрос за някаква генетична връзка, а за култура, обичаи, т.е. всичко онова, което реално формира една общност. Както съвсем точно посочи AggressiveRefrain решаващото тук е живеенето отделно в продължение на повече от хилядолетие, към което се добавя съвсем различната среда (най-вече културно-цивилизационна). А това означава, че независимо дали е имало в миналото или не някакви връзки между двете общности в етническо отношение, то влиянието им е изчезнало с времето на самостоятелно съществуване.

Comment

messire Woland написа Виж мнение
              Не съм чувал за такива хора, а и освен това твърдението ти звучи невероятно. Та, кои са тия "доста" хора?
              http://samoistina.at.ua/bolgaheroes.htm
              Тук намерих малко информация за радетелите на тази кауза в Република Татарстан и изобщо за нейната история . Не е много , но като за начало става , че поне да не отричаме съществуването им
              В културрен и фолклорен аспект , едва ли имат много допирни точки с нас , дунавските българи , но аз нямам нищо против да се наричат "българи" .
              Освен това , доста отдавна се сещам за един интересен случай . Присъствах на среща на баща ми с някакъв негов търговски партньор от средноазиатските републики , мисля че беше узбек по народност . Та той каза , че единият му род били наследници на древните българи и идвали точно от земите на волжските българи . За съжаление тогава бях прекалено малък и не се поинтересувах за подробности . Но както и да е , мисля че има известна доза истина в "българската следа" в Татарстан . Не вярвам волжските българи да са се изпарили след монголските и руските нашествия , въпреки че въпросните са били съпроводени от традиционното за епохата количество жестокости и изтребление .

Comment

ferumman, има основание да се каже, че Татарстан е наследник на Волжка България (в общи линии колкото и чувашите). Обаче, както отбелязаха AggressiveRefrain и gollum, оттогава е минало твърде много време, случили са се доста събития, които са променили изцяло облика на населението по ония земи. Така че според мен това наследство е на спомен за хора, живяли по тия места, а не на някакви реални връзки.

Сигурно преди да пуснеш тая тема си потърсил из нета кво пише. И сигурно си попадал на това. Мисля е достатъчно.

Comment

Но както и да е , мисля че има известна доза истина в "българската следа" в Татарста.
                  Съгласен съм, че някакви следи трябва да са останали - много рядко се случва някакво население да бъде напълно унищожено, така че никакви генетични следи от него да не останат (а и тогава все някакви ще останат, защото смесени бракове винаги има). Въпросът е от какво се интересуваме - биологична връзка или културна? Ако е първото, то някакви "роднини" на някогашните българи, основали Дунавска България, предполагам ще могат да се намерят на не малко места - включително и в обсъжданите тук територии. Ако говорим за цели народи, обаче, дори тази връзка ще е проблематична, заради различната съдба в последните 1000 и нещо години.
                  Ако се интересуваме от културата, то от нея едва ли е останало много - дори на някогашното ниво, когато приликите са били много. А различната съдба отново е изиграла допълнителна роля, така че сега сигурно ще са необходими археологически усилия (в културен смисъл), за да се изрови едно или друго нещо.
                  Що се отнася до спомена и припознаването, за които пише SRH, то това вероятно е най-силната връзка, която можеш да откриеш, доколкото тя не зависи от реално съществуващите подобия и някогашни връзки, а от сега случващо се припознаване. Нещо, което винаги е възможно да се случи.

Comment

Ами всъщност попаднах на разни сайтове, които може и да са били националистически(колкото и смешно да звучи) но прочетох доста теми за Волжка България и явно хората там се опитват да докажат някаква силна връзка между сегашен Татарстан и България. Дори бях прочел няква статия в която пишеше че по време на революцията в Русия е имало идея да се основе държава България, но това било спряно от болшевиките. Моя руски е изключително слаб и ми е трудно да разбера много и за това питам тук. Все пак подлагам под съмнение тези твърдения.

А за чувашите като гледам в youtube клипове с чувашки носии и техни хора(имам предвид танци) мога да кажа че там има някаква връзка понеже наистина се виждат прилики.

Comment

Фолклор - няма почти никакви допирни точки. Чувашите и татарите имат много повече общо във фолклора заедно с местните фински народности (марийци, башкири - които са си потатарчени фини, удмурти) и естествено с руснаците (празници от типа на Масленица и др.). Музиката и танците са с местни урало-волжки корени, които са се отразили дори и върху руснаците от този район.
                      Е, има някакви прилики при народните носии - калпаците са характерни и за татарите, но ми се струва, че тази мода е привнесена от изток, а не е изконно балканска. На пръв поглед чувашките шевици са подобни на българските, но такива шевици има къде ли не - у марийци, мордва, румънци, словаци, т.е. трудно е да се каже откъде произлизат, а може и волжките народности да са прихванали тази мода от Запада.
                      Сравнявайки дори описанията на ибн Фадлан (~920 г.) с това, което се намира из Интернет (~2000 г.) като етнографска информация бихме си помислили, че говорим за съвсем различни места.
                      Колкото до претенциите, че "татарите били българи", намирам ги за медийна реклама. Запознах се с един татарин от Казан през 2004 г., и като стана въпрос за Волжка България, той ми каза, че не е и чувал, че "татарите били българи".

Comment

Е-е-е, как да нямат нищо общо?

Вижте им екипировката, изцяло издържана в бяло-зелено-червен тон. Пък и името им едно такова, българско - "Барс"

Comment

Всъщност никой не казва че татарите са българи. Просто смятат че неправилно се наричат татари. Казват че не били татари, а българи.
                          Смятам че трябва да получат подкрепа в това си начинание от нас българите, защото аз не виждам ние какво губим от това.

Comment

Надявам се осъзнавате, че единственото общо помежду ни е просто името "българи".Ние, дунавските българи, едва ли може да се каже, че имаме нещо общо с някогашните българи на Аспарух.Ние сме просто "микс" от прабългари, славяни, траки, гърцки, кумани, печенеги и още всякаква сган, която минава през нашите земи по време на Средновековието.......
                            Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

Comment

ferumman написа Виж мнение
                              Всъщност никой не казва че татарите са българи. Просто смятат че неправилно се наричат татари. Казват че не били татари, а българи.
                              Това напомня донякъде на ситуацията в България-определена група хора (някои историци,а други-"историци") набляга на определен етнос (в този случай прабългарите) като изтъква и/или хиперболизира ролята на този етнос при формирането на дадения народ.

"Всъщност никой не казва че татарите са българи"-"Казват че не били татари, а българи."...Виж как сам си противоречиш.

По тази логика сърби,словенци,украинци и т.н. са по-големи българи от чувашите и татарите,защото едно,че по славянска линия сме били "един народ" (а и културно сме по близки до тях),а и връзката между татари и волжки българи не е ясно доказана и дефинирана (иначе нямаше да има постоянни спорове и съмнения дори сред техните историци).

Имам чувството че прабългарите и тяхното наследство прекалено се преекспонират.Вечно се търси под вола теле,или в нашият случай "под вола-прабългарин".Да,нищо не губим от тенденциите да се сродяваме с разни азиатски народи и етноси,"роднини" по прабългарска линия(в някои случаи доста съмнителна),но какво печелим-изкуствено самочувствие?Или това е последствие от демографския срив в държавата-ние може да намаляваме "ама някъде там има милиоооони българи" които милеят за нас.Стига с глупостите.

Comment

Working...
                              X