Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Комисия срещу историческите лъжи

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Комисия срещу историческите лъжи

Русия на война с фалшифицирането на историята
    19 май 2009 / News.dir.bg
    Руският президент Дмитрий Медведев създаде комисия за борба с опитите за фалшифициране на руската история.
    Отношенията на Москва с някои бивши съюзници от източния блок се влошиха заради продължаващите спорове за историческите факти от миналия век, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Руските лидери са склонни да определят Съветския съюз като сила на доброто, която е разгромила нацистка Германия и е освободила Източна Европа. Според критиците това е в противоречие с възгледа за следвоенното съветско господство, разглеждано от много хора в региона като вражеска окупация.
    По-рано този месец Медведев предупреди да не се поставя под съмнение първостепенната роля на СССР за изхода от Втората световна война, отнела живота на най-малко 27 милиона съветски граждани. Тази победа е източник на изключителна гордост за руснаците и заема централно място във вижданията на Москва за европейската история през 20 век, припомня АП. Партията на премиера Владимир Путин се готви да криминализира омаловажаването на съветския принос във Великата отечествена война, както я наричат руснаците. Законопроектът, който се очаква да бъде внесен в парламента, разглежда критикуването на ролята на СССР като равностойно на реабилитирането на нацизма и предвижда то да се наказва с до три години затвор, отбелязва агенцията.
    Според наблюдатели Русия се стреми да предотврати всякакви опити за поставяне на знак за равенство между действията на съветския режим и престъпленията на нацистите. "Трябваше да се направи нещо по въпроса, защото произволът и фалшификациите станаха нетърпими, като противоречат не само на науката, а и на здравия разум", каза председателят на руската Академия за военни науки Махмуд Гареев.
    Новата 28-членна комисия ще се оглавява от ръководителя на президентската администрация Сергей Наришкин и в нея ще влизат правителствени служители, посочи АП..

Какво е мнението ви по този въпрос? Може ли, и правилно ли е, да се "узаконява историята"?
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Мнението ми е, че това не е правилно, а съображенията ми са принципни: съжденията вярно/невярно във всичките им варианти в дадена наука не могат да бъдат обект на закон, не могат да се утвърждават или защитават по този начин. Още по-малко пък смятам, че изказването на мнение по даден исторически въпрос следва да се преследва от закона.
    В случая, обаче, става въпрос за чисто политически акт със защитен характер, впрочем, и за директна атака срещу бивши републики, а сега отделни държави, които създават своята версия на историята (също водени от политически съображения). И поначало този закон не се цели в историята и историците, а в публичното пространство. Но нищо не пречи ефекта му да бъде разширен и върху научните дискусии.
    Впрочем, в него може да се види и друг подтекст, но той, според мен, присъства само като претенция, а не като реално намерение: това, което може да се нарече "обругаване на историята", отнесено към съветския период, в крайна сметка имаше деструктивен ефект[*] върху руското общество, а това може да се приеме като опит миналото (и по този начин, интегритета на обществото) да бъде защитено. Но това е нещо второстепенно като мотив. Въпросът е, че със забрани това не се постига - постига се с активна контрапропаганда, при това, добра.
    Много по-съществено е (пак за мен) друго: идеята за държавата и силната власт като център на цялото съществуване на Русия и намирането на основание за този център в рамките на съветския период и особено най-силната фигура от него, както и "най-голямото постижение" на този период.

-----
    [*] моралният релативизъм има същото въздействие, според мен.

Comment

gollum написа Виж мнение
      става въпрос за чисто политически акт със защитен характер
      Съгласна съм, дори смея да предположа, че след някои действия, особено в прибалтийските републики, актът до някаква степен отговаря и на очаквания вътре в страната. В края на краищата, тези хора, дето им разрушиха (т.е. "преместиха") гробовете, имат живи роднини. (Тук ми идват наум и проблемите на руската диаспора в някои бивши съветски републики, но това са въпроси в друга плоскост.)

Проблемът е по-скоро в известна разтегливост на понятията, за разлика например от германския закон, инкриминиращ отричането на Холокоста. Всъщност, понеже въпросът е за узаконяването на историята, мисля, че трябва да имаме и него предвид в дискусията.

А така, както са формулирани задачите на комисията, на мен още не ми е ясно какъв ще е обхватът на дейността й - дали само против отричането/омаловажаването на руската роля във ВСВ (нещо, което, ИМХО, щеше да `се уталожи по естествен път` и без закони и комисии) или `всичко във връзка`... Съдейки по руските традиции, по-скоро ще е второто и остава да се надяваме само на културността на Медведев. Той обаче е приел такъв закон... Остава ми единствено да предполагам, че зад решението стои конкретен проблем (група проблеми - напр. с мемориалите в прибалтийските републики), но не става ясно кой точно.

В заключение предлагам ако мернете нещо по въпроса за конкретния повод за тоя закон (дори конспиративна теория), да го споменете в темата. Без това, ИМХО, е невъзможно да се разбере накъде смята да духа вятъра.
      "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

От научна гледна точка не е правилно, разбира се, но светът не се ограничава до науката. Понякога обществото има нужда от защита срещу разни нездрави идеи. Подобен е случаят и с отричането на Холокоста.

Comment

Разбира се, законите се създават основно с оглед на отношенията държава/общество. Но ми се струва, че масовото съзнание, ако щете, социокултурните основни на дадена общност, не могат да се създадат или защитят чрез закон, а само чрез нещо, което бих определил като "активни мероприятия": т.е. не чрез забрана, а чрез утвърждаване. В контекста на, примерно, прибалтийските, финландските или, примерно, полските национални версии за тези събития: симслено е не те да се преследват, а да се утвърждава собствената версия чрез активни действия (книги, филми, телевизионни програми, компютърни игри и прочее, както и учебници и учебни материали). Смешното е, че този "порив" на администрацията идва след повече от 15 години официални действия (поне на ниво медии) по-скоро насочени в обратната посока (котео се дължи при тях предимно на човешкия фактор, но не само на това).
          Както и да е, обсъждането на това излиза от темата.

Но в конкретният случай, както отбеляза и pnp5q, има сериозни проблеми, защото е твърде неясно какво може да бъде подведено под отговорност и какво - не (в случая с Холокоста става въпрос за нещо съвсем ясно и конкретно). В един момент може да се окаже, че е нездравословно въобще да се говори и обсъжда, камо ли да се публикува, каквото и да е относно ВСВ и ролята на СССР в нея - във всеки случай, различно от позициите на официалната съветска историческа наука. Като, както отбелязах, спокойно това може да се разпростре и върху науката. Всичко ще зависи от волята на чиновниците в този случай. Да не говорим, че чрез този закон съвсем ефективно може да се ограничи достъпа да съветските архиви по този въпроси (който и без друго се ограничава и по други начини).
          Според мен, ценностите не могат да се изграждат чрез закони - същото важи и за отношението към миналото, за колективната памет. Не могат и да се опазват по този начин - особено в днешно време и при масов достъп до Интернет. Подобен акт може да се използва единствено за съдебно преследване на хора вътре в страната, както и за да се попречи (под страх от същото) на голяма част от официалните лица от съседните им държави да влизат на територията на Русия. Т.е. засилва се конфронтацията на официално ниво, но това няма как да премахне ефекта на различната история в другите държави.

Comment

Поредното доказателство, че в Русия демокрацията е само на думи. Един приятел, уважаван руски професор-лингвист, миналата година ми се оплака, че путинова Русия се връща камуфлажно към добрите стари тоталитарни времена - тогава помислих, че пресилва нещата, но се оказва, че човекът имал право.

С такива изцепки само ще налеят допълнително вода в мелницата на такива като Резун, защото забраненото има качеството да привлича.

Comment

Според мен отново ставаме свидетели на опит да се монополизира науката и което е по-лошо паметта на хората. Но за Русия това изглежда отново става нормално.

Ако го приеме и останалия свят, то едва ли ще реши спорните проблеми в историята на народите, а напротив ще ги изостри, защото балти, поляци и румънци даречем също ще си направят такива комисии и ще си карат както си знаят. В тях нормални учени едва ли ще влезнат, така че те ща станат поле за реализация на разни софра-патриоти, които ще надъхват политиците с глупостите си и така къде ще му излезне краят?
              Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

http://b.abv.bg/app/servlet/hitb?ban...40*oid=2167711
                - по-подробна информация.
                Кое ми се струва положително? Първо, като видях новината си рекох - е, ако сега никой не го подхвърли на дискусия във форума... За щастие гледам - Динайн го е направил.
                Второ, какво е положителното тук? Ами според мен положителното е за мястото на историята. Щом се забранява някаква история или дискусии по нея - значи тя все още не е мъртва, както смята Бодрияр. Веднага се сетих и аз за Холокоста. Да не се обижда Динайн, но според мен матрицата за подобни забрани си е тая, т.нар Холокост. Обаче не ми се ще да се тласне разговорът в тая посока.
                По интересното, както и Голъм пише, е "опорният символ на пост-съветската идентичност", т.е ВСВ, която именно ще бъде заобиколена със забрана да се "фалшифицира", т.е да се възприема отвъд официалната версия. Обаче, ако в последната се включва да речем "аксиомата", че през 1939 руснаците влизат в Полша като освободители, то нещата стават твърде интересни: създава се условие за ново "дисидентство на истината" в историята. А това е положително явление, ако не бъркам. Нещо много "истини" взеха да се появяват напоследък и този повсеместен процес ерозира и историята.

Comment

Според мен това е поредният гнусен акт на политизиране на историята . Считам това за крайно грешно и от морална , и от научна гледна точка . Може би Кремъл така е намерил най-лесния начин да затвори всякакви дискусии по изключително неприятните теми за съдбата на пленените войници на оста , мародерствата на руските сили на вражеска територия , Катинската гора и тн. , много са , да не ги изброявам всички . Затварянето на тази страница от историята за по-нататъшни дискусии може да послужи само във вреда за чистата наука и в помощ на нечии диктаторски амбиции . Криминализирането на всяко отричане на официалната държавна позиция , и то с лишаване от свобода до 3 години , буди още по-силно недоумение в мен . Не само от морална , но и от юридическа гледна точка , инкриминирането на подобните т.нар. "престъпления на мисълта" е крайно недопустимо и противоречи с всички принципи на правото . Преди време , със инкриминирането на всякакви реваншистки нагласи към Холокоста , беше поставен един вреден прецедент , плодовете на който явно все по-често ще ни се налага да съзираме . Да забраниш нещо не е начинът да предпазиш обществото от вредното му въздействие . А и изобщо дали нещо има вредно въздействие , трябва да бъде плод на сериозна научна дискусия и цивилизован диалог между защитници на различни тези , а не на съдебно решение , продиктувано от политическата конюнктура в съответната ситуация .

Comment

Е, ако сега ще се тюхкаме за гнусни актове и т.н май няма да се каже нещо ново. Политизирането на историята отдавна е фоново за нашата епоха. Декларативните изблици, които го осъждат нито нещо променят, нито въобще засягат ония, от които то зависи. То какво ли изобщо засяга онези, от които нещо зависи в политиката (с редки изключения). Историята трябва да се отстоява, а не е някакво ефирно тяло, дето само да се пресегнеш и вече си обзет от нейната истина.

Comment

По стара руска традиция...всичко което не ни изнася, е гнусна антруска конспирация! Няма черно и бяло в историята, триумфа на един е трагедия за друг. Що се отнася до фалшификациите които този закон ще преследва, кои по-точно? Само онези които не отговарят на официалната руска линия, или е дошло време да се каже истината за руския принос в издевателството с историята на други народи? Хайде бе..нещо не ми се вярва. Май всичко е дим в очите, законът има по-скоро вътрешна насоченост, да отговори на определини очаквания в самата Русия. Смешното е, че за пръв път ако не ме лъже паметта в новата история на света една държава със закон си присвоява правото на последна инстанция по спорни исторически въпроси... Вярно, е че прибалтите отидоха в някои крайности, антируските настроения там май са част от еманципацията на новопоявили се държави в постсъветското пространство.

Comment

Има резон до някъде. В някои страни на запад как хората, отричащи холокоста се наказват от закона.

Comment

Доколкото чета тук, основно ще е против публичната реабилитация на нацизма (макари не само...). Например - против срещите на 20та гренадирска дивизия на Wafen SS в Естония - както красноречиво е описано тук, със съответните извадки от Нюрнбергските решения.
                          "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

По стара руска традиция...всичко което не ни изнася, е гнусна антруска конспирация!

Даже на страницах этого достаточно известного и уважаемого форума всякая мысль о том, что Россия и Русский народ сделал за свою историю что-то хорошее или правильное постоянно сталкивается с оголтелой критикой и непониманием. Буду очень удивлен, если есть хоть одна тема где Болгарские участники уделяют активное внимание мастерству Советских генералов и подвигам советских солдат. Восхвалению немецкой технике, немецких генералов, бендеровцам, SSовцам, лесным братьям, Катыни - сколько угодно. При возникновении только намека, что Русские не совсем мерзавцы - сразу начинаются обвинения в "кровожадности, пьянстве, злом умысле и т.д". Начинается крик о "коммунистической пропаганде".Или просто удаляются посты.
                            Я точно знаю, что есть участники форума которые в душе не поддерживают оголтелую критику Советской страны и современной России. Но признайте, сложилась так, что поддерживать Россию стало не модно и отстало, можно испортить свои "имидж" современного, демократичного парня, который точно знает, что происходило 70 лет назад. Это сложилось именно из-за ревизионистов в истории. Они выискивают только ДЕРЬМО и только его показывают в истории великой страны. А геройский подвиг Советских людей забыт, по крайней мере в ЕС.
                            Я не поддерживаю создание этой коммисии, но вижу и ряд положительных моментов. В наших школах не будет больше создаваться комплекс неполноценности, который культивировался в 90х годах. Зарубежные политические деятели, которые в угоду местным нацистам принижают роль СССР в великой победе не смогут приезжать в нашу страну. И в следующий раз подумают лишний раз, о том, что он говорят.

P.S Впрочем, о чем это я?
                            Если даже один из модераторов на форуме обзывает мою страну последними словами и относится к ней с нескрываемым презрением ( а эта та страна, которая спасла миллионы его единокровных братьев и сестер), то чему ещ¸ можно удивляться?
                            .
                            "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Виталий,

Ты совсем неправ! Именно на страницах этого форума чаще всего встречаются очень теплые высказывания о русских и советских военных, даже во времена когда Ваше отечество было в запаней. Ты не раз участвовал в таких форумах и читал лестных постингов о России, так что высказывания в стиле "нас всегда обижают" не делают вам чести.

Событие которое рассматривается здесь это вопрос принципиальный о том что когда кто-то пытается мополизировать исторического мышления людей, он достоен порицании. Никакие комиссии не в состоянии определят, что правильно в истории и что нет. Нам, людей возраста, такие приемы очень сильно напоминают тех времен, когада ЦК КПСС (да и нашей партии) решали какие книги дозволено людям читать и какие нельзя.

Мир это не Россия (и слава Богу!) и пологаю он тоже имеет право на свое мнение, несмотря желает ли этого ваше руководство страны или нет. Мы имеем несщастя не жить по "Плана Путина".

Так что попробуйте поуважать мнения других, а если и постараетесь подумать над них то можеть быть и научите что-то полезное для себя о чем никто не говорить и пишеть в стрене где свобода слова дана лишь немногим. Хорошо, что вы пока можете думать свободно - постарайтесь воспользоваться этим благом.
                              Last edited by Sula; 21-05-2009, 10:00.
                              Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

Working...
                              X