Колко са били империите от средновековието до сега и коя от тях е оцеляла най дълго?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Световните империи " Няма нищо по нетрайно от една империя
Collapse
X
-
Хммм ... предполагам че имаш предвид империите в Европа
Не мисля че Британската империя може да се нарече средновековна. Все пак нейното началото е поставено от Елизабет Първа, а тя е била кралица от 1558 до 1603. Това е по-скоро разгара на Ренесанса. Англия реално е наложена империя чак в края на 17-ти и началото на 18-ти век.
Средновековието се харакетизира основно с ЛИПСАТА на империи - то нали с това започва - с падането на Римската империя.
Все пак ще се опитам да спомена по-значителните
Византия - реално наследник на Рим, но с доста по ориенталска култура. Издържа почти още 1000 години, като разбира се на моменти е съвсем малко повече от Константинопол .
Свещенната Римска империя - то това нещо е май с повече претенции, отколкото с реално покритие. Възниква около 10-ти век като папска империя, но постепенно светската власт се налага. Издържа като институция някъде до началото на 16-ти век. Като име може би малко повече.
Испания/Португалия - начало 1492 ... край - началото на Британската империя. Реално си запазват колониите в Южна Америка доста време.
Сигурно съм пропуснал нещо де ... :tup:Never let your sense of morals prevent you from doing what is right!
Salvor Hardin
Comment
-
Свещенната Римска империя - то това нещо е май с повече претенции, отколкото с реално покритие. Възниква около 10-ти век като папска империя, но постепенно светската власт се налага. Издържа като институция някъде до началото на 16-ти век. Като име може би малко повече.
[color=red][color]Канцлер на хазната
Comment
-
Да, но пък именно японската "империя" през по-голямата част от съществуването си през и след Средновековието е далеч от същността на определението за империя. За разлика от Британската, която, така да се каже, би могла да служи за еталон. Разбира се, това е ако не изхождаме от някакви формални филологични критерии, а гелдаме същностната страна на нещата .
Comment
-
е хубаво
Благодаря за корекцията...
ама понеже съм позавършил това-онова и направих малко сметки
319 - 314 = 5
-1 - текущото ти съобщение
-1 - за смисленото ти съобщение
-----------------------------------------------
остават 3 смислени съобщения още
къде са - с интерес ще ги прочета 8)Never let your sense of morals prevent you from doing what is right!
Salvor Hardin
Comment
-
Империята се характиризира преди всичко с начина си на управление а японската е точно такава а и е призната от целия свят като такава. И без това няма световно определение за империя. И не разбирам защо тук намесваш британската колониално империя тя съвсем не е най-дълго съществуваща , просто е най голяма. Тя съществува по-малко от 200 години испанската и португалските колониални империи съществуват по-дълго. И май холанската също но за нея не съм сигурен.На бойно поле България
Comment
-
Виж, единствено Британската империя отговаря на всички характеристики и може да се сравни с Римската по обхват и световно влияние. А именно това е важното в случая - културно тя е обхващала почти целия свят, а физически - около 25% от земята. Китайската и Японската империи може да са сред най-древните, но влиянието им е много по-ограничено, от това на Британската. Това са ми основните аргументи в случая.
Comment
Comment