Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Световните империи " Няма нищо по нетрайно от една империя

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Световните империи " Няма нищо по нетрайно от една империя

Колко са били империите от средновековието до сега и коя от тях е оцеляла най дълго?
    "Войници, вашата цел е средиземно море!!!

Световните империи " Няма нищо по нетрайно от една импе

Отговорът е един, очевиден и кратък - Британската империя.

Comment

Можеби си прав...не съм запознат със това , просто исках да поспорим за значението на империите през средновековието ако нямаш нищо напротив
      "Войници, вашата цел е средиземно море!!!

Comment

Хммм ... предполагам че имаш предвид империите в Европа
        Не мисля че Британската империя може да се нарече средновековна. Все пак нейното началото е поставено от Елизабет Първа, а тя е била кралица от 1558 до 1603. Това е по-скоро разгара на Ренесанса. Англия реално е наложена империя чак в края на 17-ти и началото на 18-ти век.

Средновековието се харакетизира основно с ЛИПСАТА на империи - то нали с това започва - с падането на Римската империя.

Все пак ще се опитам да спомена по-значителните
        Византия - реално наследник на Рим, но с доста по ориенталска култура. Издържа почти още 1000 години, като разбира се на моменти е съвсем малко повече от Константинопол .
        Свещенната Римска империя - то това нещо е май с повече претенции, отколкото с реално покритие. Възниква около 10-ти век като папска империя, но постепенно светската власт се налага. Издържа като институция някъде до началото на 16-ти век. Като име може би малко повече.
        Испания/Португалия - начало 1492 ... край - началото на Британската империя. Реално си запазват колониите в Южна Америка доста време.

Сигурно съм пропуснал нещо де ... :tup:
        Never let your sense of morals prevent you from doing what is right!
        Salvor Hardin

Comment

Свещенната Римска империя - то това нещо е май с повече претенции, отколкото с реално покритие. Възниква около 10-ти век като папска империя, но постепенно светската власт се налага. Издържа като институция някъде до началото на 16-ти век. Като име може би малко повече.
          Малка грешка. ФОрмално съществува до 1806 г. по време на Наполеоновите войни. Естествено съществуването й по това време е било СИМВОЛИЧНО, а не ИМПЕРСКО.

[color=red][color]
          Канцлер на хазната

Comment

Така е, НАТО, просто въпросът беше формулиран от Средновековието до сега - само Британската отговаря на необходимите условия. Иначе съм съгласен с теб - общо взето за Средновековието е характерна именно тази липса.

Comment

Мдаааа...
              друг път трябва да чета по-добре въпросите, преди да отговарям (основна причина за някои от слабите ми оценки в училище )
              Salvor Hardin

Comment

, е пак е добре - аз предпочитах да задавам въпроси, вместо да им отговарям (което, впрочем, също не се отразява добре на крайния резултат).

Comment

Всъщност най-дълго съществувалата империя след средновековието е Японската но ако гледаме в абсолютни величини Китайската е създадена още през ранната античност и въпреки че вече съществува под друга форма още държи първенство.
                  На бойно поле България

Comment

Да, но пък именно японската "империя" през по-голямата част от съществуването си през и след Средновековието е далеч от същността на определението за империя. За разлика от Британската, която, така да се каже, би могла да служи за еталон. Разбира се, това е ако не изхождаме от някакви формални филологични критерии, а гелдаме същностната страна на нещата .

Comment

Благодаря ви за подкрепата! Знаете ли колко ми струваше да си променя цялата ценностна система за да направя смислен пост? ЗНАЕТЕ ЛИ? А вие не ме подкрепяте! БЛАГОДАРЯ ВИ!
                      Канцлер на хазната

Comment

е хубаво
                        Благодаря за корекцията...
                        ама понеже съм позавършил това-онова и направих малко сметки
                        319 - 314 = 5
                        -1 - текущото ти съобщение
                        -1 - за смисленото ти съобщение
                        -----------------------------------------------
                        остават 3 смислени съобщения още
                        къде са - с интерес ще ги прочета 8)
                        Salvor Hardin

Comment

НЕ! Просто тогава когато писах тва бях на тва положение.
                          Сега вече имам 3 безсмислени поста отгоре
                          Канцлер на хазната

Comment

Империята се характиризира преди всичко с начина си на управление а японската е точно такава а и е призната от целия свят като такава. И без това няма световно определение за империя. И не разбирам защо тук намесваш британската колониално империя тя съвсем не е най-дълго съществуваща , просто е най голяма. Тя съществува по-малко от 200 години испанската и португалските колониални империи съществуват по-дълго. И май холанската също но за нея не съм сигурен.
                            На бойно поле България

Comment

Виж, единствено Британската империя отговаря на всички характеристики и може да се сравни с Римската по обхват и световно влияние. А именно това е важното в случая - културно тя е обхващала почти целия свят, а физически - около 25% от земята. Китайската и Японската империи може да са сред най-древните, но влиянието им е много по-ограничено, от това на Британската. Това са ми основните аргументи в случая.

Comment

Working...
                              X