А не сте ли се замисляли, че е много вероятно при всичките тези омешвания и преселения, да не е съществувало кой знае колко ясно съзнание и понятие за това какви са. Особено сред основната маса хора (като изключим по-образованите). Някак си много по съвременному се възприема понятието за народност ((племе, етническа принадлежност - няма значение), така сякаш във всяка група - независимо от колко отделни по-малки племенни групи е съставена (и колко са разделени в пространството, което е неизбежно за обсъждания период), - всички са информационно свързани и споделят един и същи егрегор-етническо съзнание (нещо, което може би е възможно за едно население, което живее в мир дълго време на една и съща територия (независимо дали е уседнало или не), но едва ли за население, което е подложено на всякакви преходи, преселения и размесвания с други групи).
Знам, че някой би възразил, че този въпрос не е свързан с темата (ако Торн прецени, ще премахне този пост), но ми се струва, че е доста важен за това какво разбираме под "етническо съзнание", "народност" и прочее в рамките на тези теми.
Преместих двата поста от тема "Славянска теза" в тази нова тема.
Знам, че някой би възразил, че този въпрос не е свързан с темата (ако Торн прецени, ще премахне този пост), но ми се струва, че е доста важен за това какво разбираме под "етническо съзнание", "народност" и прочее в рамките на тези теми.
Преместих двата поста от тема "Славянска теза" в тази нова тема.
Comment