Дължината на косата претърпява редица промени при мъжете.В античноста древните египтяни се бръснели,а техните съседи еврейте дори внесли силна доза обожаствяване на косота при Самсон и Далила.Христос е изобразяван с коса ,а с поред една легенда сатаната е казал,че нищо няма да се случи на неговите хора докато косата е наглавата им.По късно римляните се подстригвали ,а галита,а и по-късно френските крале се бършели в косата си след ядене.Днес за всеки рокаджия е символ на гордост дългата коса.Символ на свобода или други уклоности.Ще се радвам да чуя и други легенди косата.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Дължината на косата
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Мисля имаше тема за български фолклор, където някой се беше постарал да ни осветли за символните аспекти на косата в традиционната обредност. Потърси из форума.
Така зададена темата никак не ми звучи убедително. "Символика на косата" е по-смислено, още повече няколко достопочтени антрополози, фолклористи (надявам се и семиотици и историци, макар не съм попадал) имат изследвания в подобна насока (примерно Едмънд Лийч - ако ти се чете, можеш да го намериш в сборника В паяжината на смисъла на СУ, мисля беше от 2000 г.). Могат да се разгледат определени аспекти - магични, ритуални, религиозни, всекидневни, дори политически - и да се видят измеренията им в митове, приказки, образи наложени в изкуството и т.н.
Опасявам се, че може да бъдат написани няколко добри поста с (предполагам) културологично-историческа насоченост, ведно с няколко от типа "не разбрах", но сякаш едва ли би се стигнало до нещо повече.
Какво пък, щом си имаме тема за "Троя", защо да нямаме за дългите коси...
-
Като сме отворили тема за растителност, я кажете, вярна ли е историята, че гърците убивали персите, като ги хващали и дърпали за брадите и им режели гърлата? Поне имам смътен спомен за такава история, макар че нещо в момента не мога да я намеря. Струва ми се доста невероятна, но все пак кажете и вие.
Comment
-
И вероятно затова римските воини дълго време са били непобедими, защото не са имали бради, за които враговете да ги дърпат.:mhehe:
Юлиане, ти какъв последен истински римлянин си (както веднъж те бях назовал) с тази брада? Да ме прощава Last Roman.:1087:
Я всички, които са с бради, марш в бръснарницата!Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 21-07-2007, 23:07. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
Юлиане, ти какъв последен истински римлянин си (както веднъж те бях назовал) с тази брада? Да ме прощава Last Roman.
Не, сериозно, модата винаги се е меняла, но едва ли брадата може да окаже някакво влияние при ръкопашен бой. Макар да съм мярвал подобни сцени /или така ми се струва/, то по вазите по-често войнът е сграбчил противника за косата.Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
дължината косата
Дъновистите ,както и много други стари окултни религий смятат ,че косата е проводник на космическа сила и връзка с космоса.Прабългарите също са били с коса на опашка .Най вероятно повлияна от монголи или авари не съм сигурен.По-късно определено се повлияват от гърци и славяни.Смяната на облеклото не подминава и прическата при благородниците.Все пок би било смешно да стърчи конска опашка на царската корона.
Comment
-
Юлиан Август написапо вазите по-често войнът е сграбчил противника за косата.
Хана написаИ всички, които са с римски никове, марш да си купят един Braun Silk Epil и пълна епилация от врата до пръстите на кракатаLast edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 22-07-2007, 15:34. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
Според т. нар. "Именник на българските князе" българските владетели от онази страна на Дунава са били с остригани глави.
На запазените изображения на прабългари се вижда, че някои от тях са имали дълги плитки, спускащи се до и под раменете (първа и втора прикачена картинка). Освен това, са имали и засукани мустаци. На медальона на Омуртаг (трета прикачена картинка) също се виждат дълги къдрици, спускащи се отстрани на владетелската глава. Възможно е това също да са някакви плитки. На четвъртата прикачена картинка се виждат прабългарски войници, посичащи християнски воини. Вижда се, че ромеите са с подстригани коси и бради. Лицата на някои от тях са избръснати.
Най-интересно е изображението върху съд от Наг Сент Миклош (пета прикачена картинка), на което се вижда какво е предимството човек да има дълга коса.
Колкото до римляните, в старите времена те са носели дълги коси и бради, подобно на гърците. Във връзка с галската война от 387 г. пр. н. е. се съобщава за римски първенци с много дълги бради.
По-късно римляните започнали да бръснат лицата си и да подстригват късо косите си. Римлянките пък прибирали назад косата си, прихващайки я в нисък кок с помощта на гребен.Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 24-07-2007, 21:32.
Comment
-
А сега, нещо по-смислено:
Важно съобщение:
Утре, при изгрев слънце, всички новобранци да бъдат строени на плаца пред паметника на Император Цезар Август. Всички да бъдат въоръжени със самобръсначки и пяна за бръснене. Ще бръснем портрета на Констанс ²² и статуята на Божествения Август.
Comment
-
Юлиан Август написавето !
Я стига глупости! Аз съм носител на безименен империум и съм върховен главнокомандващ. Т. е. военната ми власт е безгранична. На всичкото отгоре, съм притежател и на пожизнена трибунска власт. Над мен власт имат само боговете. Така, че заповедта остава и при неявяване на личния състав ще има най-сурови наказания.
P. S. Спокойно! Твоя портрет няма да го бараме. Пък и портретът на Хр. Ботев толкова много пъти е бръснат, пък още си е с брада.
P. Р. S. След избръсването на портретите ще предприемем поход срещу Нептун. Имам стари сметки за уреждане с него. Тъй като ще трябва да нагазим в морската вода, за да се сражаваме с коварния враг, снаряжението да бъде добре намазано със зехтин, за да не корозира. Да се подготвят сандъци за събиране на трофеите, които ще вземем от морския бог - мидени черупки, водорасли, раковини и др. Личният състав да си носи също кофички, лопатки и фигурки за игра в пясъка.
Ваш любим Император Гай Цезар Август Германик.Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 25-07-2007, 03:25.
Comment
Comment