Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дължината на косата

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Дължината на косата

Дължината на косата претърпява редица промени при мъжете.В античноста древните египтяни се бръснели,а техните съседи еврейте дори внесли силна доза обожаствяване на косота при Самсон и Далила.Христос е изобразяван с коса ,а с поред една легенда сатаната е казал,че нищо няма да се случи на неговите хора докато косата е наглавата им.По късно римляните се подстригвали ,а галита,а и по-късно френските крале се бършели в косата си след ядене.Днес за всеки рокаджия е символ на гордост дългата коса.Символ на свобода или други уклоности.Ще се радвам да чуя и други легенди косата.

Мисля имаше тема за български фолклор, където някой се беше постарал да ни осветли за символните аспекти на косата в традиционната обредност. Потърси из форума.

Така зададена темата никак не ми звучи убедително. "Символика на косата" е по-смислено, още повече няколко достопочтени антрополози, фолклористи (надявам се и семиотици и историци, макар не съм попадал) имат изследвания в подобна насока (примерно Едмънд Лийч - ако ти се чете, можеш да го намериш в сборника В паяжината на смисъла на СУ, мисля беше от 2000 г.). Могат да се разгледат определени аспекти - магични, ритуални, религиозни, всекидневни, дори политически - и да се видят измеренията им в митове, приказки, образи наложени в изкуството и т.н.

Опасявам се, че може да бъдат написани няколко добри поста с (предполагам) културологично-историческа насоченост, ведно с няколко от типа "не разбрах", но сякаш едва ли би се стигнало до нещо повече.

Какво пък, щом си имаме тема за "Троя", защо да нямаме за дългите коси...

Comment

Аз пък ще се радвам на малко повече правилен писмен Български.
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Като сме отворили тема за растителност, я кажете, вярна ли е историята, че гърците убивали персите, като ги хващали и дърпали за брадите и им режели гърлата? Поне имам смътен спомен за такава история, макар че нещо в момента не мога да я намеря. Струва ми се доста невероятна, но все пак кажете и вие.

Comment

Хм, за кои войни става въпрос ? Защото самите гърци започват да се бръснат едва по времето на Александър Велики и то не всички. В крайна сметка модата на обръснатото мъжко лице идва едва с римляните.
          Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

И вероятно затова римските воини дълго време са били непобедими, защото не са имали бради, за които враговете да ги дърпат.:mhehe:
            Юлиане, ти какъв последен истински римлянин си (както веднъж те бях назовал) с тази брада? Да ме прощава Last Roman.:1087:
            Я всички, които са с бради, марш в бръснарницата!
            Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 21-07-2007, 23:07. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
            It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Юлиане, ти какъв последен истински римлянин си (както веднъж те бях назовал) с тази брада? Да ме прощава Last Roman.
              Те затова ми викат ту "азиатец", ту "гърче"... Пък и тая пуста философия...

Не, сериозно, модата винаги се е меняла, но едва ли брадата може да окаже някакво влияние при ръкопашен бой. Макар да съм мярвал подобни сцени /или така ми се струва/, то по вазите по-често войнът е сграбчил противника за косата.

Comment

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
                Я всички, които са с бради, марш в бръснарницата!
                И всички, които са с римски никове, марш да си купят един Braun Silk Epil и пълна епилация от врата до пръстите на краката

Comment

дължината косата

Дъновистите ,както и много други стари окултни религий смятат ,че косата е проводник на космическа сила и връзка с космоса.Прабългарите също са били с коса на опашка .Най вероятно повлияна от монголи или авари не съм сигурен.По-късно определено се повлияват от гърци и славяни.Смяната на облеклото не подминава и прическата при благородниците.Все пок би било смешно да стърчи конска опашка на царската корона.

Comment

Юлиан Август написа
                    по вазите по-често войнът е сграбчил противника за косата.
                    Косите на римските войници са били добре защитени с шлемове.

Хана написа
                    И всички, които са с римски никове, марш да си купят един Braun Silk Epil и пълна епилация от врата до пръстите на краката
                    :tup: И да не забравят космите в ушите и носа!
                    Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 22-07-2007, 15:34. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Според т. нар. "Именник на българските князе" българските владетели от онази страна на Дунава са били с остригани глави.
                      На запазените изображения на прабългари се вижда, че някои от тях са имали дълги плитки, спускащи се до и под раменете (първа и втора прикачена картинка). Освен това, са имали и засукани мустаци. На медальона на Омуртаг (трета прикачена картинка) също се виждат дълги къдрици, спускащи се отстрани на владетелската глава. Възможно е това също да са някакви плитки. На четвъртата прикачена картинка се виждат прабългарски войници, посичащи християнски воини. Вижда се, че ромеите са с подстригани коси и бради. Лицата на някои от тях са избръснати.
                      Най-интересно е изображението върху съд от Наг Сент Миклош (пета прикачена картинка), на което се вижда какво е предимството човек да има дълга коса.

Колкото до римляните, в старите времена те са носели дълги коси и бради, подобно на гърците. Във връзка с галската война от 387 г. пр. н. е. се съобщава за римски първенци с много дълги бради.
                      По-късно римляните започнали да бръснат лицата си и да подстригват късо косите си. Римлянките пък прибирали назад косата си, прихващайки я в нисък кок с помощта на гребен.
                      Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 24-07-2007, 21:32.

Comment

А сега, нещо по-смислено:

Важно съобщение:
                        Утре, при изгрев слънце, всички новобранци да бъдат строени на плаца пред паметника на Император Цезар Август. Всички да бъдат въоръжени със самобръсначки и пяна за бръснене. Ще бръснем портрета на Констанс ²² и статуята на Божествения Август.

Comment

Ще бръснем портрета на Констанс ²²...
                          Сакън, пардон- вето ! То ако се почне така... :aaa: :aaa: :aaa:

Comment

Юлиан Август написа
                            вето !

Я стига глупости! Аз съм носител на безименен империум и съм върховен главнокомандващ. Т. е. военната ми власт е безгранична. На всичкото отгоре, съм притежател и на пожизнена трибунска власт. Над мен власт имат само боговете. Така, че заповедта остава и при неявяване на личния състав ще има най-сурови наказания.

P. S. Спокойно! Твоя портрет няма да го бараме. Пък и портретът на Хр. Ботев толкова много пъти е бръснат, пък още си е с брада.

P. Р. S. След избръсването на портретите ще предприемем поход срещу Нептун. Имам стари сметки за уреждане с него. Тъй като ще трябва да нагазим в морската вода, за да се сражаваме с коварния враг, снаряжението да бъде добре намазано със зехтин, за да не корозира. Да се подготвят сандъци за събиране на трофеите, които ще вземем от морския бог - мидени черупки, водорасли, раковини и др. Личният състав да си носи също кофички, лопатки и фигурки за игра в пясъка.
                            Ваш любим Император Гай Цезар Август Германик.
                            Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 25-07-2007, 03:25.

Comment

Станахме на детска слава...
                              albireo написа
                              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Working...
                              X