Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Предложение

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Предложение

    Да се направи подраздел на Общи дискусии, който да съдържа темите свързани с теоретични модели и дискусии за държавното управление и въпросите, които са предмет на конституционно регулиране. Такива теми не липсват. А и мисля, че ще стават все повече. То и към момента има, но са зададени некоректно та Империал ги затваря. Ако хората поставяха въпросите не с имена на партии и публични личности, а като теоретични модели, струва ми се, нямаше да бъдат затваряни. Въпросите свързани с държавното и конституционното право /аз правя накаква малка разлика между двете макар че се водят за синоними/ са едни от най-важните не само в правото. Призовавам заинтересуваните по въпросите на избирателното право, конст. права на човека и т.н. да се стараят да ги задават по-коректно и подробно, а не да ги пльосват просто ей така. Докато това не се случи, темиге ще бъдат затваряни.
    От друга страна не може да се отрече, че Конституционното право е регулатор и на политически отношения. И то основен регулатор. Политика е мръсна дума в България. Но е неизбежна дума. Та в този смисъл няма да е лошо и ако форумното ръководство не затваря абсолютно всяка тема, в която се споменава тая дума. Политиката все пак е "наука" за доброто управление или поне това е била първоначалната идея. Критики към това ми изречение ще има към думите наука и добро Няма да отговарям на тях. Пледирам за малко повече снизходителност от страна на модераторите и перфекционизъм от страна на потребителите.
    Ако предложението/ята ми не бъдат приети, може да затриете темата. Тя няма да е полезна на никого.

    #2
    Док, не мисля, че проблемът ще се реши с нов подраздел, тъй като не е организационен. Аз бих подкрепил предложението за снизходителност към теоретични теми върху политика или пък такива, засягащи исторически политически въпроси, т.е. в такива теми да се модерира (включително крайно) само когато и за потребители, които нарушават етиката на дискусията или се занимават откровено с лозунги. На мен също (макар и без да разбирам от право, за което се надявам да ми бъде простено) би ми било интересно да чета, а понякога и да пиша в такива теми. Разбира се, откровено злободневни политизирани теми нямат място на форума - това е старо правило, което въведохме на времето не случайно.
    Отрицателната страна на това предложение е също очевидна - на модераторите (собствено двама души, да не кажа само един) може просто да не им се занимава с непирятното задължение да ровят в такива теми и съответно да не са мотивирани да си правят този труд, особено ако вероятността да излезе нещо смислено е малка. В този случай затварянето е по-лесно разрешение и спестява време. Още повече, че аз бих предпочел вместо да ги натоварвам с повече задължения те да пишеха по-често не в качеството си на такива.

    Comment


      #3
      Политика не е мръсна дума и не трябва да бъде. Изцяло подкрепям предложението, ще ми е интересно да чета. Същевременно се извинявам за една пусната от мен тема в която желанието ми бе не да критикувам, а да разбера вашите мнения (е ако имаше такива) от по-скоро теоретична и практична гледна точка, а не във връзка със сегашната политическа с-ма.

      Comment


        #4
        Понже съм доста нов, нямам право не мнение по организационни въпроси, но имам някой лоши предчуствия за такъв раздел. Не във варианта в който го предлага Док Холидей, а за това в което най-вероятно ще се превърне на практика. Дискусиите от правно-филосовски, много бързо ще се превърнат в емоционално политиканстване. Интересувам се от политология и такъв раздел много би ме зарадвал, но не мисля, че дори да имаше достатъчно модератори, биха с справили със запазването на такъв раздел на нивото на сайта/въпреки огромните заплати, които получават за тази работа/. Май все пак изказах мнение! Обаче като знам какви тикви пишат в политическия форум на в. "Сега" примерно и като си представя, че могат да се изсипят тук и ми се изправя четината!
        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

        Comment


          #5
          Аз не предлагам форумът да се превърне в котило за политически убеждения. Предлагам обособяване на раздел, подложен на особен модераторски контрол, в който с не по-малка строгост ще се наказват лозунги и развявания на партийни програми. Личното ми убеждение е, че отново малко теми ще заслужават внимание и повечето ще бъдат трити и заключвани, но може да има положително въздействие върху правната и политическа култура на форумното население )))
          Ако не сполучи - експериментът ще бъде унищожен.

          Не казвам, че ще бъде лесно и за двете страни - за модератори и потребители. Трябват усилия.

          Comment


            #6
            Док Холидей, пак казвам че такъв раздел много би ме зарадвал. Сигурен съм, че могат да станат интересни дискусии по политология, право, социология, геополитика, макроикономика и всякакви "общи" теми. Просто не мога да се отърва от лошите си предчуствия. Млъквам, че взех да се превръщам в латерна.
            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

            Comment


              #7
              Засега няма нужда от раздел - достатъчно е да се разреши пускането на такива теми (т.е. те да не сзатварят на секундата, в която бъдат пуснати) в този раздел. Ако се появят смислени теми и по тях се дискутира, тогава би могло да се помисли за обособяване, но това е дело на бъдещето, засега тук ще са на мястото си.

              Че трябват усилия - така е. За потребителите - те са много и всеки отговаря сам за себе си. Но като човек дълго време изпълнявал модераторски функции в този форум мога да напиша нещо по този въпрос. С подобно модераторство едав се спарвяхме навремето (когато изграждахме форума), въпреки че бяхме много (поне 4-6 души) и модерирахме много активно - т.е. четяхме всяко мнение. В момента реално с модериране се занимава един човек - сър Грей. от време на време в това се включва и Империал. Одзава модерира само морския раздел. Дибо от време на време модерира в българските раздели. И това е. Не виждам откъде ще се вземат допълнителните усилия у единствения модератор, за мотивация дори и не говоря. И без друго Грей почти не пише освен за да модерира (за което аз съжалявам), съвсем ще го лишим от време за друго във форума, ако се отвори нарочен "политически" раздел.

              Впрочем, навремето предложения за такъв раздел се обсъждаха, даже за картко бе пуснато нещо подобно. Без някакъв съществен ефект. Може, разбира се, да се създаде строго модериран раздел, какъвто навремето бе аналитичния, но дали има смисъл? Тогава кажи-речи всички ми доказваха, че няма полза от този аналитичен раздел и сега трябва да призная, че общо взето бяха прави. Ако модерацията е достатъчно стриктна, ще пишат двама-трима души и то със скорост от един пост в месец. И не вярвам да се получи дискусия (и в аналитичния раздел сполучиха може би една или две теми).

              Comment


                #8
                Amazon написа
                Понже съм доста нов, нямам право не мнение по организационни въпроси, но имам някой лоши предчуствия за такъв раздел.
                Не бой се-аз съм още по-нов ама ше се обадя.
                Против съм твърдо против всякакви политически теми.Участвам в няколко огромни форума,с умни хора,като вас тука-не говоря за форуми с по 13годишни тийнейджъри.
                Където и да разрешиха пускането на такива теми винаги в тях наставаше вакханалия и анархия и после след 3-4 теми хората си плюеха в пазвата
                и си скубеха косите ,защо са си вкарали тоя таралеж в гащите зорлем и наркая ги забраняваха отново.
                И тук вероятно ще стане така.
                Българина не може да говори за политика мирно,поне повечето българи,просто нямаме тая политичаска култура може би.Почват едни патетични речи-едни разпри "Про-Анти",едни кавги,нямате се на представа как хора,които са се тачили много в даден форум и са имали съвсем дружелюбни отношения,за няколко секунди вече са заклети врагове,заради политическите им разбирания и симпатии..
                Моят съвет е да си съжителстваме тихо и спокойно,както досега.Който му требе политичаски дебат-такива форуми из нета дал господ с купища.

                Comment


                  #9
                  Да, общо взето опитът ни тук от подобен род теми съвпада с твоя, Божилов. За дробро или за зло този тип теми винаги се сриват, защото хората много рядко успяват да сдържат пристрастията си, а веднъж отпуснат ли ги... настава вакханалия.

                  Comment


                    #10
                    доколкото разбирам, никой и не е отварял думата за "политически" теми, а за теми, където политиката не е субект на изказването, а негов обект. тоест - говоренето не е от политическа, а от аналитическа позиция. аналитично-исторически теми, засягащи политически аспекти, както в конкретен, но най-вече в теоритичен план. не виждам нищо плашещо в това.

                    Comment


                      #11
                      кало написа
                      доколкото разбирам, никой и не е отварял думата за "политически" теми, а за теми, където политиката не е субект на изказването, а негов обект. тоест - говоренето не е от политическа, а от аналитическа позиция..
                      Обикновено единия вид много бързо се трансформира в другия,вярвай ми-нямаш си на идея,колко бързо,кат верижна реакция е. :mhehe:
                      Когато говориш за някакво политическо течение,примерно комунизъм,нацизъм,фашизъм,анархизъм и т.н. и се опитваш да гледаш нещата от високо и да е си безпристрастен,а само аналитик-винаги ще се намери някой който да е поддръжник на дадената идеология,ще се почувства от дадена теза-засегнат,раздразнен,възмутен,несъгласен или т.н. ще влее и малко повечко патос в думите си и се започна шоуто...

                      Comment


                        #12
                        Божилов е прав, макар че за това има лечение - последователна модерация. В този случай, обаче, проблем не са толкова лумпените, които ще замърсяват темата с лигавенето си, а реакцията на останалите потребители, дотогава пишещи общо взето внимателно и прецизно. За съжаление ни липсва културата да пренебрегваме идиотските изяви и да ги игнорираме напълно. Напротив, почти винаги те предизвикват съответните невъздържани отговори, които ескалират нещата. В този случай единственият отговор е навременно модериране, обаче последното е нереализуемо на практика.
                        Преди време управата на форума опита друг вариант, които принпципно решава този проблем - постовете трябва да се потвръдят от модератор и чак тогава биват публикувани. Но този вариант е изключително времеемък и неприятен за хората, т.е. модераторите се изнервят, а дискусиите угасват. За съжаление, няма добро решение. Няма дори лошо.

                        Comment


                          #13
                          То и в момента качествено зададена, добре насочена тема в областта на съвременната политика може да бъде пусната и да тече нормална дискусия в нея; в общия раздел или в Съвремие. Въпросът е тя да бъда формулирана аналитично, а не злободневно политически. Т.е. ако взема пример от заключената днес тема, то би могло да бъде нещо от типа видове избирателни системи, начини на гласуване и тяхната зависимост от или влияние върху политическата култура, социално-икономическата ситуация, историческите традиции - нещо такова. Страшно много зависят нещата от автора на темата, е, разбира се и участниците трябва да са коректни в дискусията, но задаването на насоката на темата е по-важно. Хубава тема трудно се пуска, от мен да го знаете

                          Comment


                            #14
                            Аха.
                            Отказвам се от предложението.

                            Comment


                              #15
                              Кога всъщност политикта става история?

                              "Днешната" политическа криза утре ли става история или след 2 години? :sm186:

                              Политическата тема с ПР щит разисквана днес дали ще е военна история утре?

                              Вероятно на тези въпроси следва да се отговори преди да се обмисли идеята за нова тема.
                              "...а крилете биват всякакви-каза враната..."

                              Comment

                              Working...
                              X