ivan_kunchev написа
Другия вариант беше да преписвам лекциите си по езикознание , което е по-трудно от колкото да копипействам А и разлики практически няма.
Македоникус - това че старобългарски е равен на църковтославянски го каза Цезар. И , вервай ми, никак даже не нервнича, просто се налага да подчертавам по този начин - защото някои само така разбират.
Това обаче което трябва също така да каже че често се бърка славянската/старобългарската писменост със славянски език. писмуността служи на езика но не е идентична на него. И докато имаме основание да говорим че писмеността е старобългарска (тъй като реално се зародила в българия и от нея се е разпространила, то езика си остава старославянски, защото на него се е говорило преди създаването на тази писменост, и именно писмеността е създадена въз основа на езика а не обратното.
Иначе както казах, македонския не ме вълнува изобщо - и аз мисля че това е измислен език и измислена нация, но нямам нито правото нито основанието да отнемам на тези хора правото за самоопределяне - па ако ще и марсианци да се наричат.
Comment