Древните (и римляни и гърци) едва ли са били заинтересовани от прилагането на парната машина във всекидневието.
В един от по-горните постове видях материал за парна турбина, изработена от древните гърци. Парната турбина според мен е твърде вероятно да са я познавали и гърци, и римляни, и по-древни народи. Причината за това е, че е много проста като устройство и принцип на действие. Аз самият съм я преоткривал още като дете - на парата от тенджерата под налягане или чайника слагах една детска въртележка....и ето готово, върти се....това си е истинска парна турбина! Съществуват разбира се и други варанти като прицип на действие. Друг е въпросът, че двигателната сила получена от парната турбина рядко може да се използва директно. Това е така защото парната турбина, за разлика от парния двигател, дава малък въртящ момен и високи обороти на въртене (мощността на двигателите се изразява с уравнението: P= M*n, където P е мощността във ватове, М е въртящия момент в N/m, n са оборотите на двигателя за секунда.). В повечето случаи е необходим голям въртящ момент. А за да се претрансформира това съотношение при всички случаи е необходим някакъв редуктор (трансмисия), той ще има разбира се зъбни предавки - пак проблем....пак трябват машини.... Та мисълта ми е; имали са нужда от парния двигател, но не са могли да го изработят!!!
Comment