Древните (и римляни и гърци) едва ли са били заинтересовани от прилагането на парната машина във всекидневието.
В един от по-горните постове видях материал за парна турбина, изработена от древните гърци. Парната турбина според мен е твърде вероятно да са я познавали и гърци, и римляни, и по-древни народи. Причината за това е, че е много проста като устройство и принцип на действие. Аз самият съм я преоткривал още като дете - на парата от тенджерата под налягане или чайника слагах една детска въртележка....и ето готово, върти се....това си е истинска парна турбина! Съществуват разбира се и други варанти като прицип на действие. Друг е въпросът, че двигателната сила получена от парната турбина рядко може да се използва директно. Това е така защото парната турбина, за разлика от парния двигател, дава малък въртящ момен и високи обороти на въртене (мощността на двигателите се изразява с уравнението: P= M*n, където P е мощността във ватове, М е въртящия момент в N/m, n са оборотите на двигателя за секунда.). В повечето случаи е необходим голям въртящ момент. А за да се претрансформира това съотношение при всички случаи е необходим някакъв редуктор (трансмисия), той ще има разбира се зъбни предавки - пак проблем....пак трябват машини.... Та мисълта ми е; имали са нужда от парния двигател, но не са могли да го изработят!!!

Използвали са ги поради липса на алтернатива. Издръжката на една машина, която замества силата на 10 или дори 100 човека, е със сигурност по-евтина от издръжката на споменатите. Никой не би се лишил от тази възможност.

Comment