Това е новата модерна думичка що се отнася до насилие от всякакъв тип. Моето впечатление е, че просто се използва като обобщаващо всичкозначещо понятие което всеки си интерпретира както му изнася.
Как мислите, какво означава "пропорционалност" във войната и въобще има ли място за такова понятие.
Как мислите, какво означава "пропорционалност" във войната и въобще има ли място за такова понятие.
считам, че за пример за (не)пропорционалност може да се даде настоящият конфликт. колкото и да са ми неприятни х-ла (вижда се колко в постовете ми в актуалната тема) аз считам, че отговорът на държавата Израел е непропорционален по своята сила на нанесения ущърб от х-ла. 
А ако Пакистан нападне Индия с десет сухопътни дивизии, а Индия отвърне на удара с 20 дивизии и 2 ядрени ракети по военни обекти на противника и след това навлезе надълбоко в пакистанска територия. Сигурно гълъбите на мира пак ще кажат, че Индия е отговорила непропорционално и тя трябва да се въздържа. А Пакистан ще бъде дори похвален, че не е използвал ядрено оръжие. Нищо, че той е започнал войната.
Comment