1. Коректно ли е за иторическия контекст на обсъжданата битка подобен силно разчленен строй? Пояснявам - приведеният строй ми се вижда твърде свободен с много разстояние, което едва ли е много желателно по време на фронтален сблъсък, макар че без съмнене е нужно в при придвижване по местността или ако отделните манипули се използват като тактически инструмент.
Най-трудният въпрос е доколко цялата тази красота оцелява в хода на боя. Аз лично смятам, че всичките тези линии и манипули се сливат в една гигантска фаланга, без всякакви интервали и разстояния. Други смята, че манипули и центурии се разхождат назад-напред по време на боя, минават през интервалите на задните линии, после обратното...
2. Възможно ли е в историческия контекст на тази битка всичките легиони да са се използвали в обща тактическа маса, а не като отделни тактически единици, т.е. по-скоро като фаланга?
Полибий написа
3. Каква задача обслужва дълбочина на построението от 15-20 и повече реда?
Цялата тази работа ми е трудно да си я представя. Аз съм привърженик на натиска на масата - цялата тълпа се движи в една посока и всеки напира върху този отпред. Тогава от хората в задните редици има голяма полза - мултиплицира се силата на натиска. Проблема обаче е, че при подобно нещо е затруднено използването на оръжие и най-вече че подобно нещо трудно може да продължи дълго време.
Има една теория, че натиска не е непрестанен, а кратковременен, след което ако не се осъществи пробив двете страни се разделят. На мен това ми се вижда доста сложно и малко вероятно.
Обобщено може да се каже, че май никой не е сигурен как точно протича този тип бой.
Грей, всъщност Полибий дава дистанциите във футове, което ги съкращава малко - по около 10см на метър(римският фут е почти идентичен на английският). Тоест би могло да се смята 0.9х1.8. Строят ще е малко по-сгъстен, фронта ще се смали несъществено.
Проблема изникава, когато легиона трябва да се мултиплицира 16 пъти до бройката при Кана. За легионите е известно че се строяват един до друг, а не в дълбочина. Дори при консервативното предложение на Грей легиона заема 345м, тоест армията би имала фронт от 5500м. :aaa:
Ако Грей възприеме всякакви хитрини, ще го съкрати доста, но тогава ще дойде до предложеният от мен вариант.
В класическият вариант интервал=манипула и същата дълнбочина като на Грей общият фронт на легиона би бил 570м, а на армията около 9км. Това няма да го коментирам.
Грей, за да си спестиш изчисленията, а те са чудовищни - човечето ти е от 12 полигона, тоест по 60 000 за легион, можеш да замениш манипулата с кутийка със съответните размери. Всъщност това което правя аз.
P.S.
За съжаление от другата тема са ми се загубили прикачените картинки, а явно не ги пазя и на компа, тъпа работа.
Comment