Подобни претенции моля на лични. Не, тук вече не съм модератор, но моля модераторите да изтрият заяжданията.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Изменения на физическата география в историческо време
Collapse
X
-
Моля, придържайте се към темата. Специално към Евристей: личните нападки тук са недопустими. Тези постове ще изчезнат и темата ще бъде разчистена от отклоненията, най-вероятно - утре, за да стане ясно защо се е случило.
Нови теми могат да се отворят по всяко време, така че не мисля, че е толкова трудно придържането към настоящата. Освен това разводняването намалява информационната стойност, която темата има за всички нас, които я четем с удоволствие.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Amazon написа Виж мнениеЩе се радвам да има отделна тема за Шумер, или за Месопотамия. Това е люлката на цивилизацията
Като минимум още една цивилизация може да се нарече "люлка" - Харапа. Там и мащабите са по-големи от Шумер. Та през тази цивилизация тече една река, която днес индийците наричат Сарасвати. Преди 8 000 години е била пълноводна, но сега е доста мижава.
Любопитното е, че във ведите се споменава за пълноводна река Сарасвати. Това е един от поводите индийците да вярват, че арийската цивилизация е мнооого древна, а европейската наука е ала-бала. Като цяло впечатлението ми е, че това е кажи-речи официална позиция в Индия.
Comment
-
Освен Аралско Море в Средна (Централна) Азия сигурно и езерото Чад в централна Африка ще изчезне. Някога почти до края на Палеолита в Африка е живяло практически цялото човечество. Даже за последните 12 хиляди години езерото поне 3 пъти рязко е увеличавало и намаляло площа си . Стигало е до милион кв км преди около 7 хил години. Останалото време често е било по 300 - 400 хил кв км. Сега то е много плитко около 2 метра и наносите на реките продължават бано но неумолимо да го засипват.
Сега площа на ЧАД е малко над 1 000 кв км ! През 60 години на 20 век е била 20 000 кв км.
Comment
-
Опитах преди това да обърна внимание, че специално картографията изобразяваща Персийски залив в до-историческите и ранно-историческите времена е пълна с всякакви изображения , като далеч не всички са прецизни и точни - някои са дори комично-различни...и затова е нужно (трябва) една обосновка. А не всичко да се ..влачи/домъква тук!
Горната ....карта от някое испано-езично уики не е от шумерските времена, а ...убаядските. Тоест ...предхождащите....И дадените с ..росо цветове на градовете в Голфо Персико не са баш от ...дел периодо Убаид
Така например защо да не приемем тази карта за ориентир :
А времената на Убаядите (някъде с неправилен превод Обейди) не са ..съвместими ...
какви са Убаядите ...тук :
Чисто гола жена-гущер (май...Змей, тоест змеевидна булка) кърмеща малко....гущероподобно бебе
Ето красавици гущероподобни/змеевидни момичета от епохата
Но спирам, че се отплеснах....
Важното е картите които се пльосват тук , довлечени от всякъде ...малко или много да се обосновават и анализират , защото ...начаса могат да се предоставят алтернативни такива, които да се окажат , че са коренно различни ....визирам специално долното течение на реките Тигър и Ефрат и вливането им в Персийски залив...Last edited by Евристей; 25-02-2021, 17:04.
Comment
-
В смисъл, не разбрах в какво е проблема? Че картата е за периода от преди шумерите? Това според теб не е би по темата? Или смяташ, че не е точна? Ами лично аз много ще се радвам ако кажеш кое не ѝ е точното и евентуално да дадеш по-точна.
Между другото, точно за Месопотамия имаше хубави карти в началото на темата, ама заминаха в небитието.
Comment
-
Проблемите не са един и два. Няма точна картография на периодизацията ....
Виждаш - ти постваш едни карти , аз други ....разликите са драстични....
Ровил съм специално по промяната на бреговата граница на Персийски залив - ...няма точен консенсус ! .....
Точно кога , как и къде настъпват промените....
.................................................. ..........................................
Затова се опитах да вкарам и щрихи от ...митологията/историята/ на Шумер.......... за опит за синхронизация....(сравнение, паралел)
..................
ти обаче писна...че не било по темата
Comment
Comment