Всъщност събитията в Сирия не могат да се разглеждат самостоятелно, извън контекста на така наречената "арабска пролет".
Арабската пролет - обща тема
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
-
Съвсем са си наред даже. Живеят си по законите на Шериата, както те самите искат и са им пълни тумбаците. След няколко десетилиетия в СА вероятно ще разрешат и на жените да имат шофьорски книжки и да ходят на училище и идилията ще е пълна. Не можеш да имаш демокрация ако огромна част от населението ти е неграмотно. Иначе ситуацията става "Кьоравият с пушката".
Докато в Сирия доколкото знам нещата са по-различни. Няма база за сравнение, еле пък по расов признак.This is my signature. There are many like it but this one is mine.Comment
-
Сирия е светска, докато С.Арабия е върло тоталитарна ислямска монархия. Кой ше гъкне? Че там изпълняват най-много смъртни присъди след Китай. Даже в последно време имало недостиг от квалифицирани палачи с ятаган, та се наложило да се разреши част от присъдите да се изпълняват с разстрел. Разбира се, преди това била направена справка, дали разстрелът е в съответствие с Корана.
Last edited by Kramer; 17-03-2013, 19:25.Comment
-
Преместих отклонението от темата за Арабската пролет в Сирия в обща тема за явлението "Арабска пролет". Тук може да се дискутира защо в едни страни има бунтове, в други не, и резултатите им са различни."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)Comment
-
"По клиповете ще ги познаете"
Заради това ми е смешно, когато феновете на "борците за свобода" тръгнат да приказват врели-некипели и да си вярват, че подобни "дружини" ще свалят Асад. Това няма как да стане на този етап, с тези средства, и точно пък с тези изпълнители.
Запада започна да осъзнава действителността. Просто е заложил на куц кон и сега ще се наложи да вади сам кестените от огъня. Ако му позволят, само ако му позволят
Comment
-
"Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
И. В. СталинComment
-
Гост
В Югославия тактиката беше абсолютна същата като в Либия, и там бяха вкарвани ислямисти от чужбина за да провокират сърбите. И крайният резултат е ясен силната балканска християнска държава Югославия е унищожена, а на нейно място се появиха проамерикански ислямски държави на балканите Босна и Косово!Comment
-
"Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
И. В. СталинComment
-
Съгласен съм с piston в случая. Пак "лошият Запад" и "коварните тайни служби" и прочее. Помислете - в тези конфликти си има повтарящи се неща, които не са се променили особено през вековете.
Струва ми се, че под влиянието на пропагандата доста хора в темата смятат, че всичко е "влияние отвън". Дайте малко кредит и на вътрешните конфликти - те го заслужават напълно. Всяка от страните си има интересите, не мисля, че това е "външна война" - напротив, всичко показва, че си е вътрешен конфликт. Обаче това сме го обсъждали повече от веднъж в темата, та няма смисъл пак да се връщаме към него.Comment
-
Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©Comment
-
Comment
-
Това е така, въпросът е кое е първичното, т.е. причината. От изказването на ТРОН излиза, че външното участие е стартирало цялата работа (и едва ли не я е поддържало). Това е много далеч от моето възприятие на събитията, затова и реагирах с мнение. Същото важи и за Сирия, както и за цялата "арабска пролет". Да не говорим, че в Югославските войни (както впрочем и в тези, които се обсъждат в тази тема), външно участие имаше за всяка от страните, без за която и да е то да е решаващо или основно, според мен.Торн написаИслямисти от чужбина взеха участие в Босна и това никога не е било скривано.Comment
-
Гост
Първо:
Вътрешен конфликт/гражданска война е абсолютно възможно да бъде предизвикан от външни сили.
Второ:
Сирийските бунтовници ще получават заплати
http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/04/...havat_zaplati/
Саудитска Арабия и Катар плащат заплати на сирийските бунтовници
http://www.capital.bg/politika_i_iko...at_zaplati_na/
А както знаем. Който плаща той поръчва музиката!Comment

Comment