Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли да бъде свален режимът в Иран и как да стане това ?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

В държава в която нямаше никакви протести когато обесиха на кран 14 годишно момиче, само защото се е държала като тинейджърка, а имаше тълпа която снима с мобилните телефони, революция срещу шериата може да има само ако половината население измре от глад - даже и тогава не е сигурно. Че те дори според собственият си календар са в 15-ти век (сега е хиляда четиристотин и някоя според персийският календар).
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Не съм фен на демокрациите и САЩ , но не смятам и че Иран е по-добър . Там екзекутират малолетни и самобичуването е истински празник . При протестите през 2009 г. загина 20-годишно момиче . Това нормално ли е ?! Както стана дума в темата на Н. Драгостинов , САЩ са помагали на Хомейни , докато е бил в изгнание . Така че и те имат вина за установяването на режима .
      "Най-тежкият грях спрямо ближните ни не е омразата, а безразличието ни към тях. Това е същността на безчовечността."

Джордж Бърнард Шоу

Comment

Това всичко добре, но надали те ще се "осъвременят" с външна намеса. Вероятно просто трябва да си извървят своя си път на еволюция, което надали ще отнеме по-малко от 1-2 века. А за съжаление външната намеса, особено военна, е много вероятно да ги държи в миналото, или поне здраво заковани за него. А и не е като да са единствените те такива там - целият регион е такъв. С такива или подобни виждания, за религия, човешки права и т.н. На нас не ни харесва, но на мнозинството от жителите там ... кой знае? Естествено, винаги ще има малцинство, което иска по-бързи промени Но - надали ще ги получи. Същата работа като у нас.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Historiker написа Виж мнение
          Не съм фен на демокрациите и САЩ , но не смятам и че Иран е по-добър . Там екзекутират малолетни и самобичуването е истински празник . При протестите през 2009 г. загина 20-годишно момиче . Това нормално ли е ?!
          По нашите стандарти (слава богу) не е нормално. По техните си стандарти е най-малкото приемливо.

Както стана дума в темата на Н. Драгостинов , САЩ са помагали на Хомейни , докато е бил в изгнание . Така че и те имат вина за установяването на режима .
          И Германия е помагала на Ленин, но трудно можем да я обвиним за октомврийската революция. Същото е и в Иран. Дори прословутото завземане на американското посолство и отвличането на руските дипломати не е нареждано от Хомеини доколкото знаем. Чиста самодейност породена от прехвърчането на електрически импулси в главите на обикновените иранци.
          This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Както стана дума в темата на Н. Драгостинов , САЩ са помагали на Хомейни , докато е бил в изгнание .
            Това май съм го пропуснал, ако е било действително така, явно е политическа грешка. Някаква колизия на "многокапацитетен" мозък, не съгласувана с държавните интереси.

Comment

Кои сме ние, че да решаваме кое е нормално или не , или какви трябва да са ценностите на едно общество? Режимът може да бъде свален и не му остава много, от външен натиск не виждам как ще стане за това и питах messire Woland защото според мен вече натискът е максимален, американските/израелски ракети няма да накарат народа да намрази правителството, а даже напротив.

*Следващото няма общо с темата*
              Темата е добра, но по интересно би било да си зададем въпроса " Може ли теократичната власт да бъде свалена в Арабския свят ?" .
              Интересно ми е дали един народ на който му бива наливано, че религията е всичко да се обърне срещу нея, изглежда че тепърва ще видим, а ако такова нещо се случи арабите най-накрая ще излязат от Средновековието.

Comment

Интересно ми е дали един народ на който му бива наливано, че религията е всичко
                Наливано? Надали. Те живеят с религията от малки и тя е нещо като основополагащ стълб в живота им, точно както е било в европейското Средновековие. Това не е тоталитарна държава, която да привнася доктрината си в семейството, а е религия, която е част от семейството и от хората още от раждането им.
                Проект 22.06.1941 г.
                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

При иранците има един много особен парадокс. Реално широката общественост в западния свят смята, че радикалният момент идва от аятоласите, а всъщност не е така. Само сравнете Хатами, който е духовник, с Ахмадинеджад. Ами че първият е много по-умерен, по време на президентствата си и след сдаването на поста говореше за диалог със Запада, за по-либерално иранско общество, а Ахмадинеджад ръси само глупост след глупост. Реално Висшият духовен съвет и особено Върховният лидер Али Хаменей усмиряват президента, защото разполагат с повече правомощия от него. Реално режимът се крепи на полу-грамотни планински племена, които попълват редиците на Революционната гвардия, а доколкото знам младежите от градовете отбиват службата си в армията. Реално Корпусът на пазителите на ислямската революция не е някаква елитна служба (с малки изключения като ракетните войски и дивизията за специални операции), както много хора погрешно смятат, а е по-скоро нещо като еквивалент на вътрешни войски в Съветския съюз, в които личният състав е бил формиран преобладаващо от малцинствата като татарите например и които са били натоварени преди всичко да бранят режима от вътрешни размирици. Като цяло в по-големите градове, поне от това което чета из нета, съм останал с впечатлението, че расте едно будно младо поколение, което се интересува какво става по света и осъзнава, че има нещо изначално сбъркано в режима в Техеран. До сваляне на режима може и да не се стигне, но зависи от това доколко режимът би допуснал либерализация и дали би смекчил тона.

Comment

Digmon написа
                    Кои сме ние, че да решаваме кое е нормално или не , или какви трябва да са ценностите на едно общество?
                    Мисля че грешиш - ние не решаваме кои ценности са правилни, а изразяваме мнение кои са правилните ценности за нас. Всички хора го правят, всички общества го правят, това е изключително човешко качество - да разбираш другите чрез себе си.
                    Погледнато от една общочовешка гледна точка, идеята е, че най-"добри" са тези ценности, които осигуряват максимално възможна лична свобода, т.е. свобода на индивида от общнотите, естествено ограничени от допустимото (своодата не бива да нарушава свободата на другите). На едно абстрактно хуманистично ниво това е най-доброто - затова имаме ООН, Харта за правата на човека.
                    На практика обаче едно общество може да живее по този начин само ако само е узряло за това, т.е. да се внесе отвън всичко това е опасно и до голяма степен безсмислено (не винаги и не за всички, но от историческа перспектива вероятно е така).
                    От тази гледна точка всяко общество, което осигурява по-малко индивидуални и групови свободи и прилага повече репресии и забрани е по-лошо. Естествено, за хората, които са свикнали с него обикновено не е така. И не трябва да се забравя, че повечето общества работят на всекидневно ниво, а (почти) всеки ред е по-добър от хаоса.

Digmon написа
                    Режимът може да бъде свален и не му остава много, от външен натиск не виждам как ще стане за това и питах messire Woland защото според мен вече натискът е максимален, американските/израелски ракети няма да накарат народа да намрази правителството, а даже напротив.
                    "Натискът" само увеличава вътрешната сплотеност и способността за съпротива - мисля че това имаше предвид и Воланд. В повечето случаи е така, т.е. може да е инак само ако страната поначало е разединена и почти на прага на гражданска война. В противен случай външната опасност (натиска, агресия - няма значение) обикновено намалява силата на вътрешните противоречия - обединение пред обща заплаха. Идеологията (независимо коя точно) също действа в тази насока.

Digmon написа
                    Темата е добра, но по интересно би било да си зададем въпроса " Може ли теократичната власт да бъде свалена в Арабския свят ?" .
                    Интересно ми е дали един народ на който му бива наливано, че религията е всичко да се обърне срещу нея, изглежда че тепърва ще видим, а ако такова нещо се случи арабите най-накрая ще излязат от Средновековието.
                    Това неизбежно ще стане по един или друг начин защото традиционното общество е добро за, хъм, традиционни условия. Намесиш ли дори част от нововъведенията, рано или късно те ще повлекат със себе си съответните промени. И тогава в един момент теокрациите или ще еволюират постепенно, така както са го направили други традиционни общества по-рано или ще се променят по-бързо, отново под влиянието на някакъв тип "революционна вълна".
                    Точно защото мисля по този начин в друга тема посочвах, че в крайна сметка силовите светски държави не постигат целите си (единствено за Турция още не е ясно докрай), защото пораждат съответната революционна реакция (в традиционния смисъл на думата революция - т.е. завъртане, завръщане към предишното). Средновековието трябва да бъде изживяно, трябва да се осъзнае, че вече не върши работа, а не насила да бъде преодоляно. Очевидно е, че проблемът е колкото в религията, толкова и в общественото устройство и начина на живот, защото много други традиционни общества, базирани на други религии и култура успяват да загърбят средновековието без проблем (или във всеки случай, успяват да го направят веднъж завинаги). Явно при мюсюлманите е малко по-трудно (не всички мюсюлмани обаче), но може би и заради различни странични исторически обстоятелства. Темата е интересна, но много трудна.

Duque de Caxis, възможно е това "противоречие" да има временен вътрешно-политически характер, т.е. да е час тот борба за определена вътрешна подкрепа.

Comment

Определено го има и тоя момент, че може би Висшият духовен съвет разиграва пред другите страни етюда с доброто и лошото ченге, като оставя Ахмадинеджад да си ръси мъдростите. Чак някакви вътрешно-политически противоречия от характера на борба за власт между различни лагери не мисля че има, поне не в някаква тежка форма, защото такива търкания периодично се засилват и затихват, не са почнали с края на втория мандат на Хаменей, нито ще свършат с оттеглянето на Ахмадинеджад. След смъртта на Рухола Хомейни поне наследниците му имат някаква връзка с реалността и макар да държат твърдо на ислямските принципи на обществото не са тръгнали да строят някаква средновековна утопия според Корана. На пръв поглед изглежда така, но съм убеден, че Иран можеше и да още много по-зле, отколкото е днес. Хомейни действително е искал да ги върне в Средновековието.

Може би не съм обективен, не за друго, а защото съм фен на шаха. Мисля, че са му били нужни може би още пет-шест години и Иран щеше дад си бетонира позицията на регионалнаТА суперсила. Държавата е била много силна и много добре приета от Западния свят. Наред с това шахът е поддържал връзки с Тито, Чаушеску и китайците и май не се е погаждал само с руснаците. Иран е бил по-напреднал от Турция, каквато я познаваме от края на 80те/ началото на 90те години, с разликата, че е нямал чак такива проблеми, каквито турците имат с вътрешния тероризъм и... имат нефт и газ, много нефт и газ.

Ето нещо любопитно по темата за качеството на имперските въоръжени сили и международните позиции на правителството на шаха:
                      In 1964, the U.S. and Iranian military "learned how to work together as a combined joint team involved in a common enterprise". "Operation Delawar" is an

Comment

messire Woland написа Виж мнение
                        Наливано? Надали. Те живеят с религията от малки и тя е нещо като основополагащ стълб в живота им, точно както е било в европейското Средновековие. Това не е тоталитарна държава, която да привнася доктрината си в семейството, а е религия, която е част от семейството и от хората още от раждането им.
                        Не говорех за Иран след като поне аз не я приемам за теократична, въпреки че е ислямска република. Говоря за държави които са приели Шериата.Със сигурност хората са силно вярващи, но в обикновена арабска държави има много стриктно спазващи религиозните канони и по-свободомислещи. Ако тепърва от диктатура в някои страни се премине на теокрация, това ще значи че ще трябва да има пропаганда или с по-прости думи наливане, колко е важна религията и ако досега не сте го осъзнали вече ви е време.

@gollum
                        Определено един такъв процес е възможен и както "видяхме" се случи с християнството. Но дали вярата и силата на религията е била толкова голяма колкото при Мюсюлманите в момента, това се чудя. Определено не можем да го сравняваме с християнското средновековие , така че такава прогноза би могла да бъде направена само то човек които дълго време е живял в различни арабски общества и е посветил голяма част от живота си в анализ. Така че ние можем само да гадаем.
                        Last edited by Digmon; 19-08-2012, 01:13.

Comment

Но дали вярата и силата на религията е била толкова голяма колкото при Мюсюлманите в момента, това се чудя.
                          Можеш да си сигурен, при това, не става въпрос само за християнството. Общо взето, "силата на вярата" (или на религията, макар че там има намесени и други фактори), когато говорим за цели общества, зависи по-скоро от общото състояние (или, ъъъ, "степен на развитие") на обществото, отколкото от "особености на вярата".
                          Впрочем, дори в днешно време няма да намериш особена разлика между фанатиците на една и на друга религия (какво говоря за религиите, фанатиците на различни идеологии не са различни - в крайна сметка, чисто физиологично става въпрос за едни и същи процеси). Християнството някога е било също толкова силно. И се е променило под влиянието на вътрешни процеси. А тук имаме външни и вътрешни процеси, т.е. нещата ще се развият по-бързо. Но защото идва отвън, а поради историческия контекст това поражда по-силна от нормалното вътрешна съпротива, се получава известна (според мен, временна) "симбиоза" между традиционалисти и прогресисти "пред лицето на външната заплаха", стигнала дори до идеята "прогрес чрез връщане към корените" (която не се появява за пръв път и не е уникална за мюсюлманите).
                          Въпросът е, че няма да успеят да съчетаят теокрация от традиционен тип или дори традиционно общество с изцяло съвременен начин на живот и технологии, а това означава, че рано или късно ще им се наложи да се променят. Впрочем, те го правят докато говорим - малко по малко. Веднъж оставени сами на себе си, т.е. без външния натиск, много по-бързо ще навлязат във вътрешен конфликт между традиционност и модерност. И ще извървят собствения си път към последната. Поне аз така виждам нещата.

А що се отнася до щаха - проблемите му са като на всеки тиранин, който управлява нехомогенна страна, в която традиционното и средновековното съжителстват с умерено прогресивно и същевременно е поставена пред задачата за ускорена модернизация, а му липсва собствена идеология. Не виждам как това би могло да доведе до нещо добро. Лустрото рано или късно е щяло да падне и то сред вътрешно насилие (насилието поражда насилие).

Comment

Digmon написа
                            Не говорех за Иран след като поне аз не я приемам за теократична, въпреки че е ислямска република. Говоря за държави които са приели Шериата.Със сигурност хората са силно вярващи, но в обикновена арабска държави има много стриктно спазващи религиозните канони и по-свободомислещи. Ако тепърва от диктатура в някои страни се премине на теокрация, това ще значи че ще трябва да има пропаганда или с по-прости думи наливане, колко е важна религията и ако досега не сте го осъзнали вече ви е време.
                            Сегашните революции са революции "на улицата", а теокрациите не са непременно неприемливо явление там, в техния свят ... или, както беше вече казано в темата - ислямът е силен именно защото е нещо основополагащо и общоприето в тамошните традиционни общества. И е идващо "отдолу", а не "отгоре".
                            Проект 22.06.1941 г.

Comment

Duque de Caixas написа Виж мнение
                              Може би не съм обективен, не за друго, а защото съм фен на шаха. Мисля, че са му били нужни може би още пет-шест години и Иран щеше дад си бетонира позицията на регионалнаТА суперсила. Държавата е била много силна и много добре приета от Западния свят. Наред с това шахът е поддържал връзки с Тито, Чаушеску и китайците и май не се е погаждал само с руснаците. Иран е бил по-напреднал от Турция, каквато я познаваме от края на 80те/ началото на 90те години, с разликата, че е нямал чак такива проблеми, каквито турците имат с вътрешния тероризъм и... имат нефт и газ, много нефт и газ.
                              Шахът е имал много вътрешни противници. Всъщност са го обвинявали именно в реакционна политика, а закупуването на колосални количества военна техника за луди пари без в Иран да има квалифицирани кадри, които да я поддържат и използват, е будело насмешка навсякъде. Но може би има известен резон в твърдението, че при Пахлави Иран би се превърнал в "регионална суперсила". Режимът на аятоласите фактически поставя страната в международна изолация, което й пречи да упражнява нужното влияние...Проблемът е и в противопоставянето между шиитите и останалите, което от столетия, ако не и хилядолетия пречи на политическата стабилност на региона.
                              A strong toun Rodez hit is,
                              The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Guy de Mont Ferrand написа Виж мнение
                                Шахът е имал много вътрешни противници. Всъщност са го обвинявали именно в реакционна политика, а закупуването на колосални количества военна техника за луди пари без в Иран да има квалифицирани кадри, които да я поддържат и използват, е будело насмешка навсякъде. Но може би има известен резон в твърдението, че при Пахлави Иран би се превърнал в "регионална суперсила". Режимът на аятоласите фактически поставя страната в международна изолация, което й пречи да упражнява нужното влияние...Проблемът е и в противопоставянето между шиитите и останалите, което от столетия, ако не и хилядолетия пречи на политическата стабилност на региона.
                                [Това ще бъде дълъг пост, предварително се извинявам.]

Мисля, че изхождаш от типичните стереотипи за режимите в региона и използваш аргументацията на аятоласите: "Той накупи сума ти ненужни железа - оръжия с нашите пари. Ау! У-у-у, убийте го с камъни!!!" Първо - баща му е бил нещо като персийски вариант на Ататюрк. Да, може би с не толкова голяма харизма и не толкова смели мерки, но все пак е поставил основите, на които да стъпи синът. Квалифицирани кадри за новото въоръжение е имало в пъти повече, отколкото днес в която и да е страна в региона, чиито режими предпочитат да наемат военни съветници - американци, французи, британци, руснаци, наемат пакистанци и египтяни да им пилотират изтребителите с това проблемът уж се решава. Нивото на грамотност винаги е било по-високо при персите, спрямо арабите, а при Пахлави се е увеличило. До 1/4 от офицерите на имперските въоръжени сили са обучавани в чужбина и на практика 100% от офицерския корпус на имперската гвардия. Нещо повече - елитни подразделения като парашутисти, имперски гвардейци, морски пехотинци, корабен състав на новите фрегати са изпращани на обучение като цели формирования. Ето ти снимки на 2ри Батальон морска пехота на Имперските ирански ВМС по време на обучение във Великобритания:

Ето това е един от големите кошмари на тези, докарали и оглавили ислямския режим:

Ау, ужас! Целият им свят се преобръща с главата надолу.

По време на управлението на шаха са имали много ясна представа относно политиката по въоръжаването на армията и са купували качествена техника. Не можеш първо да купиш Томкет и после да почнеш да се чудиш "Ами сега, кой ще ги пилотира, кой ще ги поддържа?!" Модерната техника, закупена през 70те години е резултат от целенасочен процес, започнал през 60те години. До ден днешен Иран разчита на много доброто въоръжение, закупено от шаха. Какво шяха да правят през войната с Ирак, ако примерно авиацията им още летеше на F-86 и F-84, а армията им разчиташе на танкове Шърман и пехотата им се придвижваше на камиони Студебейкър примерно?

Само за пример ти давам бойната им авиация. Не се хвърлят отведнъж да грабят модерна техника с пълни шепи: Купуват F-86 и F-84, за да наложат американския маниер на работа, да обучат повече личен състав да борави с бойни самолети (по същата причина ВМС първо вземат разрушители втора ръка от времето на ВСВ, после следвоенни и чак след това поръчват разрушителите Кидд и леките фрегати Алванд)> Минават на F-5 A/B, който е едно стъпало по-високо, но не е претенциозен> Купуват и F-5 E/F, който е естественото продължение на фрийдъм файтъра> Купуват F-4D/ E, които са много сериозни изтребител-бомбардировачи за времето си> Купуват F-14 Tomcat, който е САМОЛЕТЪТ за завоюване на въздушно превъзходство на времето си! И (доколкото знам, може и да греша) пилотите са преминавали курса за приучване в Щатите, в Иран е изпратен само технически персонал от Grumman (за помощ на иранските техници за обслужването на сложните нови изтребители) и Hughes (за също сложните ракети Феникс). Така че демонстрацията на сила, при която ирански Томкети поразяват от голяма дистанция въздушни мишени в близост до съветската граница (по спомени отпреди доста време са поразени между 2 и 4 мишени), която прекратява влитанията на разузнавателни МиГ-25 е извършена от ирански пилоти. Трябва да са били доста добри, за да извършат тази нелека задача.

Наред с това 42-та поръчани F-16 A/B, които впоследствие попадат в Израел са били първата (изпитателна) партида за поетапната замяна на F-5 A/B/E/F, a F/A-18 A/B е трябвало да започне замяната на F-4 D/E през втората половина на 80-те години. С малката особеност, че Иран влага в Макдонъл-Дъглас между $ 1,5 и 2 млрд. и така спасява проекта, от който се появява F/A-18 Hornet. Така освен че е в позицията да натисне МакДонъл-Дъглас да изгради производствени мощности в Иран е щял да получава дивидент от всеки произведен Хорнет.

Telegram From the Embassy in Iran to the Department of State/1/
                                Tehran, December 29, 1967

... I noted [to the Shah] both Executive Branch and Congress have inherent desire to see developing countries spend less on military hardware and more on economic development. Fortunately, until now Iran's economic progress has been heart-warming and all of us should be interested in keeping it that way.
                                When I noted that $800 million projection had come as somewhat of a shock, Shah reverted to his line that rate of expenditure is less than in past three years. He added, however, that if an adequate program could be developed for $600 million or less so much the better...
                                [Май излиза, че е имал ясна представа за стойността на влаганите средства, а?]

I pointed out that, given situation in Congress, Shah cannot expect President or USG to make categoric credit commitments that far ahead. As is obvious President's letter, I said, disposition of Executive Branch toward maintaining close military relationship is favorable and Shah would simply have to take chance that Executive Branch can secure Congressional support in years ahead. It was regrettable if Shah might not find it possible to have such patience.

5. Shah then came up with idea that after shopping list for next five years has been determined, GOI could proceed with placing orders, perhaps directly with American companies. If USG credit did not eventuate, Iran could secure financing from private American banks. I stressed importance of carefully phased program and re-emphasized point Jablonsky been making that Iran simply unable to find necessary trained personnel for military equipment which Shah has been talking of procuring within next five years...
                                [А от това май излиза, че шахът много добре е знаел какво трябва на ВС, защо им трябва и не се е оставял на благоволението на американския конгрес да купува само това, което той му позволи, а е бил напълно готов да следва целите си - да преговаря и да поръчва въоръжение директно от прозводителите, а не да се моли на Пентагона!]

6. Shah once again stressed his desire to keep air force American oriented, even if costs are higher, thus, he said, he would not oppose paying extra percentage point or two to private banks in order to continue American procurement for his air force. Shah also hoped that USG could assist by providing personnel to help maintain his air force. Five year package proposal for McDonnell to provide maintenance, he noted, estimates cost at $67 million. Thus USG by making military technicians available could be of real help...
                                [$67 млн. долара за петгодишен договор за цялостна техническа поддръжка на целите ВВС дори за онези пари си е много добра и разумна сделка, а не безидейно пръскане на кинти с дълбоки шепи и редки пръсти.]

7. Re tanks, Shah said he goes along with Jablonsky's proposals for holding density to present M-60's, rehabbed M-47's and eventually 250 Sheridans. Threat to Iran in Gulf, he said, is more apt to require naval or air force counter-action than tank action. When I said presumably his naval requirements will be met by British, Shah said there were some items such as ship missiles which he would like from US.
                                [Британски кораби с американско въоръжение. Глупав ли е бил?!]

8. When Shah referred to argument that Turkey has large tank complement, figures which Dept so helpfully provided in State 90119/3/ were given to Shah. It was emphasized that this info was for his personal info only. He was obviously impressed that Turks are not nearly as well off as he had thought.

9. When question arose as to possible tank production. Shah once again registered resentment toward Paks. According to Shah, Paks are declining to cooperate in project where British tank factory would be established in Iran to produce tanks for Pakistan, Saudi Arabia, Kuwait and Iran. Pakistani reluctance makes whole project dubious. Shah said that Paks are showing active interest in British proposal for building five-ton tanks in Pakistan. Shah regards such project with great disdain. He described five-ton tanks as useless "mosquitoes."
                                [Tърси икономически ефект от програмата за модернизация на въоръжените сили, цялостни логистични решения, местно производство на модерни изтребители и танкове..., а от горепосочената статия от acig.org става пределно ясно, че шахът е търсел максимално възможна автономност на въоръжените сили: "The IIAF’s strategic stocks, managed by the costly Peacelog automated inventory system, became so huge that even in 1986 the emerging Islamic Republic of Iran Air Force (IRIAF) was still using bombs and missiles purchased during the 1970s – even if expired shelf-lives of most items caused operating difficulties." За мен няма съмнение, че е знаел много добре как, за какво и защо си е харчел бюджета. Последните изречения "Shah said that Paks are showing active interest in British proposal for building five-ton tanks in Pakistan. Shah regards such project with great disdain. He described five-ton tanks as useless "mosquitoes." са особено показателни. Явно залъгалки като за бивши колонии пред шаха просто не са минавали.]

Освен това е имал ясна преценка кога и как да се намесва във външно-политически план в региона. Чувал ли си за иранската интервенция в Оман. Де-факто той спасява не само оманската монархия, но и предотвратява големи сътресения в арабския свят. Знаем за конфликтите в южната част на Арабския полуостров. Северен срещу Южен Йемен, Гражданската война в Йемен и намесата на други арабски държави в нея, оманското правителство срещу бунтовници, оманците срещу саудитците, йеменците срещу саудитците... Ако оманската монархия тогава е била свалена и в района трайно се настанят бунтовници ситуацията в целия арабски свят бързо би ескалирала. А иранците не само оказват помощ на султана на Оман, но и правят това с мярка, гледат да не прекалят, за да не предизвикат контра-интервенция и същевременно с това извършват ротация на задействаните си сухопътни и военно-въздушни сили, за да може повече подразделения да придобият боен опит:
                                ...
                                Iranian Intervention

Already in May 1971 the Shah Mohammed Reza Pakhlavi of Iran declared, that Iran would not tolerate any „subversive activity which might endanger the freedom of passage through the Persian Gulf, the Sea of Oman, and the Straits of Hormuz”. As the passage through the last takes place almost entirely in Omani territorial waters, from the Iranian standpoint there was obviously a need for an operation which would reinforce this declaration. Therefore, the Imperial Iranian Navy (IIN) was ordered to establish a new base at Bandar Abbas, and move most of its assets from Khorramshahr. Simultaneously, the Imperial Iranian Air Force (IIAF) was ordered to finish construction of its Tactical Air Base 9 (TFB.9) near Bandar Abbas, and also to establish a new one near Chah Bahar (this was finished only in the late 1970s and became TAB.10). The Iranian intention was to station enough air force and naval assets on these two installations to secure the defence of the whole area between Bahrain and the Pakistani border...
                                before their withdrawal, in January 1977, no less but 14.682 members of the IIAS rotated through Oman – including 488 personnel of the IIAF. With their support, however, the Omani Army was soon able to consolidate its positions in Dhofar...

И е имал съвсем основателни причини да ускори модернизацията на въоръжените сили. Грама от 25 февр. 1972г. от американското посолство в Техеран до Държавния секретар на САЩ, публикувана в уикилийкс:
                                GENERAL AZIMI, MINISTER OF WAR, ON INSTRUCTION OF SHAH ASKS THAT WE TAKE ANOTHER HARD LOOK AT F-4E PRODUCTION LINE IN ORDER ACCELERATE DELIVERY OF ONE SQUADRON OF F-4ES TO IRAN IN 1972. REQUEST REFLECTS SHAH’S INCREASING CONCERN OVER SOVIET AMBITIONS IN AREA AND ESPECIALLY THREAT SHAH SEES TO IRAN OF FRIENDSHIP TREATY UNDER CONSIDERATION BY IRAQ AND USSR. SHAH RECOGNIZES PROBLEMS THIS POSES FOR US BUT IS TURNING TO USG WITH THIS REQUEST TO GIVE IRAN HIGHER PRIORITY ON FA-4E PRODUCTION SCHEDULE BECAUSE HE REGARDS US AS MOST DEPENDABLE FRIEND. END SUMMARY
                                http://alaskanlibrarian.wordpress.co...jets-for-iran/
                                A chain of huge air bases and a widespread early warning system were erected against the USSR. Consequently, the self-sufficient structure of the IIAF was weak during the 1970s, and was planned to be developed during the 1980s. Instead, during the 1970s, Iran was turned into a huge forward base for local as well as the US forces, where huge stocks of spare parts and weapons were piled. Partially, such a policy was also influenced by the fact that after learning about Israeli problems in 1973, the Iranians began to order additional amounts of equipment, spare parts and weapons, which could enable them to fight an intensive war for many months without any external help. The IIAF’s strategic stocks, managed by the costly Peacelog automated inventory system, became so huge that even in 1986 the emerging Islamic Republic of Iran Air Force (IRIAF) was still using bombs and missiles purchased during the 1970s – even if expired shelf-lives of most items caused operating difficulties.

By constantly taking part in joint exercises with the USAF, USN, RAF and the Turkish and Pakistani air forces, in addition to sending its best crews and pilots for training courses to the US and Israel, the IIAF honed the skills of its chain of command, pilots, and technical personnel to highest possible degrees. Iranian reconnaissance assets were also involved in constant monitoring operations along the Soviet borders, together with USAF/CIA personnel and equipment. The IIAF was trained to function as a member of a team with large and far-reaching objectives, and so had to keep the pace. There were some problems, like lack of proper EW systems and gaps in radar coverage of the Iranian airspace, as well as a lack of effective anti-shipping systems, but they were recognized and measures were taken to rectify them. During the late 1960s and through 1970s, the IIAF took delivery from the USA up to 104 Northrop F-5A/Bs Freedom Fighters, and then continued with purchases of 32 McDonnell Douglas F-4Ds, 177 F-4Es, 165 F-5E/Fs, at least 20 RF-4Es (only 16 of which were delivered “officially”), and 80 Grumman F-14As, as well as a large fleet of Boeing 707-3J9C tankers, Lockheed C-130E/H Hercules transports, and a number of Boeing 747-2J9C strategic transports. By 1979, up to 300 F-16A/Bs, seven Boeing E-3A AWACS aircraft and other assets were on order, negotiations for 75 more F-14As were due to start, and the IIAF was also to build the most comprehensive training installations outside the USA, very similar to those used for the Red Flag exercises. Training began with a fast pace, in the US, and young Iranian officers started undergoing F-16 flying and AWACS control courses.
                                http://www.acig.org/artman/publish/printer_205.shtml
                                До към 1982г. наистина голямото количество от закупена нова военна техника е щяло да бъде доставено и до края поне на десетилетието разходите за ново въоръжение са щели значително да намалеят. Да не говорим, че Саддам си позволява да нападне слабия религиозен режим. Убеден съм, че не би сторил това ако я нямаше революцията. Шахът бил тиранин. Да, за съжаление в този район това е единственият работещ модел на държавник. Само че ако беше чак такъв кървав тиранин, какъвто го описват дали революцията би успяла? По това време е знаел, че е в терминален стадий на рак и не е искал да вкарва страната в трагедия. А определено е бил харизматичен лидер сред по-образованото градско население и дори само двете изключително професионални и елитни дивизии на Имперската гвардия са били достатъчни, за да потушат уличните демонстрации. Нямал е средствата, за да убие Рухола Хомейни и да обезглави революцията в зародиш ли? Просто е заложил на диалог с по-радикалните духовници, особено защото е разчитал духовенството като цяло да бъде упора на монархията. Вместо това религиозните радикали нахъсват по-неграмотните селски слоеве на иранското общество, за които модернизацията на страната - неоновите реклами в градовете, Кока-кола навсякъде, телевизията, проводник на западни влияния, автомобилите, индустриализацията особено в нефтената и химическата промишленост, незабрадените млади момичета в училища и университети и, вай Аллах, на някои по улиците дори им се вижда пъпът. Ууужас!!! "Вижте го тоя неверник. Харчи вашите пари, за да покварява обществото ни! Добре ли живеете? НЕ! Заради него, той ви краде парите." А днес по-добре ли живеят същите тези слоеве на иранското общество? Че и днес всяка произволно-избрана българска партийка с подобен аргумент може да изкара пенсионерите и циганите на улицата. Ще каже, че се харчат страшно много държавни пари, вместо "да се дадат на хората" и естествено ще премълчи, че това не са държавни, а европейски пари и те освен по предназначение не могат да бъдат уптребени за други цели.

Често противниците на шаха използват довода как службата Савак използвала репресии и изтезания срещу противниците на монархията. Не бих могъл да одобря такива действия, но след като знаем какъв режим последва свалянето на монархията тези репресии не само са в пъти по-малко от тези на последвалите фанатици, но и са били насочени срещу елементи на иранското общество, които впоследствие връщат държавата десетилетия назад.

И последното нещо, което ще посоча е следното от уикипедия:
                                1970s
                                The Shah approved plans to construct, with U.S. help, up to 23 nuclear power stations by 2000...
                                ... President Gerald Ford signed a directive in 1976 offering Tehran the chance to buy and operate a U.S.-built reprocessing facility for extracting plutonium from nuclear reactor fuel. The deal was for a complete 'nuclear fuel cycle'...
                                ... The Shah also signed a nuclear cooperation agreement with South Africa under which Iranian oil money financed the development of South African fuel enrichment technology using a novel "jet nozzle" process, in return for assured supplies of South African (and Namibian) enriched uranium...

http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear..._of_Iran#1970s
                                Имперски Иран, въоръжен с ядрено оръжие не променя ли радикално перспективите за успех на аятоласите? Освен че имперските ВС биха били много по-твърди и решителни, 82ра и 101ва Въздушно-десантни дивизии биха цъфнали в рамките на 48 часа, челните подразделения на 2ра Дивизия морска пехота може би до 72 часа, няколко АУГ с мощно охранение до няколко денонощия, а още няколко дивизии биха се товарили в Норфолк на кораби за Персийския залив. Сигурен съм, че една-две бригади на британските ВС също биха били изпратени в Кувейт, наред с няколко ескадрили на Кр ВВС.
                                Last edited by Duque de Caixas; 19-08-2012, 23:53.

Comment

Working...
                                X