Няма проблем, аз и не разчитам да седя прав през цялото време . Но ми е интересно какво ще напишеш. Всичко започна (между другото), от едно твое изявление по повод на възможностите на Япония (оставил съм го като начало на темата), което след това се срещна с мои бегли впечатления от възможностите на флотовете на трите държави. Сега, за съжаление, нямам време да си поопресня и разширя впечатленията (разчитам на теб за това ) и нищо чудно първоначалните ми впечатления да са неособено добри. Грубо казано, ако си направим един мисловен тихоокеански мач между PLAN и JMSDF, мисля че последните са по-добре съоръжени и екипирани за подобна среща (т.е. балансирани кораби с голям обсег и наистина добри възможности - не говорим за крайбрежна среща или дори за танц около Тайван). Естествено, когато PLAN се сдобият с реални самолетоносачи, нещата ще се променят (засега не изглежда японците да правят тази стъпка, а не-до-самолетоносачите им са смислени само докато другата страна няма нещо реално).
Може би нещо не съм се изразил добре. За да влезеш в клуба е достатъчно да имаш няколко атомни бомби и някаква що-годе читава балистична ракета, която да може да ги носи. Оттам-насетне няма чак такова значение колко имаш до, образно казано, "следващата граница", т.е. способността не просто да имаш членска карта, но и реално да можеш да демонстрираш мускули. Очевидно е, че Китай вече е в тази категория и то от доста време. Тук вече не е съществено дали имаш 1 или 10 атомни ракетоносеца - достатъчно е че имаш нещо. Ако е за въпрос, и междуконтинентални балистични ракети сами по себе си вършат работа - ако ще и да са с наземно базиране.
Имаш ли нещо подобно - недосегаем си с военни средства. Поне това сочи засега сравнително кратката история на атомното оръжие.
Въпросът е, че щом извадим от играта пълномащабната война, оставаме все пак на "малките войни" с тактически средства и необходимостта не само някъде да се демонстрира флаг, но и нещо реално да се свърши (естествено, срещу някой който не е в клуба или си няма голям брат със "златна карта" ).
В другата тема ме убеждавахте с Гоги (и аз се съгласих), че за тази работа подводните атомни ракетоносци не стават - то си е очевидно. Трябва си традиционен флот с добри възможности, въздушно прикритие, логистика и всичко останало. Т.е. бази, летища и прочее. За държава с тези размери, нужди и разположение, чийто интереси могат да бъдат настъпени къде ли не (наскоро май в повече от една тема с твое участие се обсъждаше това), това означава само едно - самолетоносачи и всичко около тях. САЩ, с други думи.
Кухулин написа
Имаш ли нещо подобно - недосегаем си с военни средства. Поне това сочи засега сравнително кратката история на атомното оръжие.
Въпросът е, че щом извадим от играта пълномащабната война, оставаме все пак на "малките войни" с тактически средства и необходимостта не само някъде да се демонстрира флаг, но и нещо реално да се свърши (естествено, срещу някой който не е в клуба или си няма голям брат със "златна карта" ).
В другата тема ме убеждавахте с Гоги (и аз се съгласих), че за тази работа подводните атомни ракетоносци не стават - то си е очевидно. Трябва си традиционен флот с добри възможности, въздушно прикритие, логистика и всичко останало. Т.е. бази, летища и прочее. За държава с тези размери, нужди и разположение, чийто интереси могат да бъдат настъпени къде ли не (наскоро май в повече от една тема с твое участие се обсъждаше това), това означава само едно - самолетоносачи и всичко около тях. САЩ, с други думи.
Comment