Хъм, какви според теб са целите на французите в тази кампания? Аз си мисля, че са горе-долу тези: да попречат на ислямистките групировки да вземат властта в Мали, т.е. да поемат ефективно контрола над цялата държава, а не само над северната й част (огромна, пустинна и почти незаселена). За целта е напълно достатъчно да разбият "големите" им отряди и да ги принудят да се оттеглят (да речем, далеч на север, където на практика няма нищо), а за целта е нужно точно това - да им нанесат сериозни загуби (които те не могат да попълнят) в активните им отряди (онези, които обикалят насам-натам с пикапи и поемат контрола над различни населени места). За това не е нужен особен разход на боеприпаси, нито кой знае колко много войска и, бих казал, "технологията" е напълно достатъчна, още повече, че едва ли ще им трябват толкова скъпи ракети за тази цел, а доколкото може да се види, френските сили използват сходна (или по-подходяща и по-добра) техника за целта - джипове, бронирани автомобили, бронетранспортьори и, предполагам, също такива сравнително малки и агресивни отряди.
Виж, ако решат и след като изпълнят тази цел да запазят сериозно присъствие, ще има нещо по-близо до "класическата" партизанска война и там нещата ще са по-неприятни заради липсата на условия за победа. Тогава "терористичната" тактика: засади, нападения и най-вече бомби, ще върши работа на ислямистите при малък разход на сили и средства. НО аз си мисля, че е доста по-вероятно французите са да изтеглят, след като унищожат или изтласкат по-големите ислямистки отряди и им отнемат контрола над основните населени места в централната и северната част на страната и да оставят местната армия да се оправя.
Виж, ако решат и след като изпълнят тази цел да запазят сериозно присъствие, ще има нещо по-близо до "класическата" партизанска война и там нещата ще са по-неприятни заради липсата на условия за победа. Тогава "терористичната" тактика: засади, нападения и най-вече бомби, ще върши работа на ислямистите при малък разход на сили и средства. НО аз си мисля, че е доста по-вероятно французите са да изтеглят, след като унищожат или изтласкат по-големите ислямистки отряди и им отнемат контрола над основните населени места в централната и северната част на страната и да оставят местната армия да се оправя.
Comment