Войната в Сирия
Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
-
Няма формална логика в случая - чиста традиция: досега в подобни ситуации или в локална война се е разминавала дост масовата употреба на химическо оръжие. Да речем, че сега "ООН ще обърне внимание". До какво мислиш че ще доведе това? Какви реални мерки си представяш, че ще има и на-вече защо. Дали "за да се покаже, че вече е друго" или поради други причини.
И, да предположим, че след десет години в някоя забравена от бога диктатура поредното диктаторче реши да усмирява някои самозабравили се поданици с химически снаряди, мислиш ли, че и на него ще му се стоварят отгоре (кой?) и то заради това? Интересува ме защо смяташ, че сега ще е толкова различно и кой ще е "световния полицай" в този случай? Дали ще е готов да се ангажира навсякъде, където на някого му замирише на ХО?Comment
-
Така де, то и употребата на ядрено оръжие се е разминавала, но идеята е вече да не се разминава.
Не е различно, просто трябва да се демонстрира ясно отношение към ОМП. Иначе от прецедент на прецедент и накрая ще стане голямата беля.
Световния полицай трябва да е ООН, кой друг да е.Comment
-
Ааа, не те разбрах - ти пишеш за това как трябва да бъде! Съгласен съм, така трябва да е. Въпросът е, че засега не е и не мисля, че има някаква чак такава воля за налагането му от тези, които евентуално биха могли (в смисъл, ако няма и допълнителен интерес, пък това да е "покрай другото").
Мисля че съвсем не отдавна с теб говорехме, че ООН не става за тази работа - просто няма с какво да наложи позицията си, ако отсреща не са склонни да се вслушат в нормалните аргументи.
Що се отнася до атомното оръжие - не, различно е от химическото. Последното е използвано многократно, включително едва преди тридесетина години. Докато атомното е използвано само веднъж и то преди почти седемдесет години. На атомния клуб се гледа със съвсем различно око (той дава и на порядък по-голяма власт / възможности), в сравнение с "химическия", . В последния влезе кой ли не - технологиите са доста по-достъпни, а контролът - почти невъзможен. Сходно е и с употребата - проблем е, но не глобален ("някакви си там гадове се избиват - стига да нямаме интереси, не е чак толкова страшно"). Докато с атомното оръжие подобни шикалкавения са неприемливи.
Обаче забихме в съвсем различна тема.Comment
-
Съвсем разбираемо, да... Конспираторите, "неверниците" и болните мозъци се множат. Обаче, явно не се усещат
Ако още не си схванал, тези твои провокации ще те лишат от диалог с мен. Може би това е целта ти, знам ли? Натам отиват нещата... Защото Ам-Гъл раздава наказателни картони, дори и да не иска. Трябва да се спазва... Конституцията. Няма да ме е яд заради теб, или заради самата Сирийска тема. Ще ме бъде яд, че няма да имам възможност да участвам в другите теми, касаещи разни други времена от историята на човечеството.
Има, обаче, един лаф, който ти би трябвало да си чувал: "Едно куче научи ли се да яде лайна - през плет ще прескочи - две ще налапа". Отсега нататък как мога да предоставям достоверна информация за Сирия, след като ти просто винаги ще си предубеден!? Информация, предоставена персонално, и "от мястото на събитието" ли? Не мисля да влизам в ролята на Иван Гарелов. Преди 25-30 години той беше във вихъра си.
"Ама те западните медии нищо не съобщават, нищо не откриваме, нямало потвърждение"! Какво излиза? Графа е най-големият лъжец, заради това не трябва да вярваме даже и на ника му, защото няма начин да не е Конте Менто. Конкретна суха информация от "другата страна", веднага обявена от теб за "бомба", "пропаганда" и "лъжи". Това твоето не граничи ли с някакво психично състояние, близко до параноя?
Например, преди години, Ариел Шарон беше предупредил всички уважаващи себе си хора да не гледат CNN. Това дали е поредната ми "бомба"? Как мислиш?
Добре, хайде, според теб аз съм лъжец, но ти защо не се свърза с арабската "Раша тадей", за да обвиниш и техният кореспондент, че лъже? Нали, все пак се виждаше придвижването на армейски части (роти, батальон) по някакво магистрално шосе, т.е. в покрайнините на някакъв град. Ти бил ли си в Ракка?
Тъй, от което (според теб) следва, че бандюгите от Walid Alschena не е задължително да са провели тази престрелка (при "спасяването" на мъртвия) на 11.03, а по-рано. Добре, има, така да се каже... конспиративен резон.Второ, пусна клип на базата, на който твърдеше, че Боевете в Ракка започнаха вчера след обед.
От този клип, също като предния, няма някакви характерни особености или инфорация към него, който да подсказва, че събитието се развива в Ракка. Още по-малко след "придвижване на армейски части (роти, батальон)".
Следва повтарящи се клипове, който трябва да ни убедят, че армията се завръща в Ракка на 11.03. От информацията от клипа става ясно, че "бандюките" превземат сградата на военна безопасност. И никакви следи от армия, освен самолета, който бомбеше. И тук е момента за малко допълнителна информация - след завземането на града на 06.03., са останали някои сгради с барикадирали се лоялисти, които на 07.03. бяха превзети. Поне така твърдяха "бандюките". А също придружаваха това твърдение с клипове. Май имаше един, на който влачиха трупове с кола.
Но... Все пак - нека другите пишещи в темата преценят дали:
а) аз съм лъжецът, който просто отразява сухата информация, появила се в нета точно на 11.03. (странно съвпадение) и отразяваща боя за сградата на ВБ в Ракка.
б) ти си човекът с волната (болната) фантазия, който просто е гледал много филми на военна тематика и си въобразява какво е станало предните дни, какво би било станало през следващите дни и т.нат. Ти, като конспиратор и обвинител, допускаш всичко друго, но не и това, че въпреки всичко може пък да я престрелка в близост или за сградата на ВБ.
Матросов, не забравяй, че точно ти не можа да откриеш въобще каква да е информация, свързана с Ракка, а пък и до вчера се пъчеше и обвиняваше, че няма каквато и да била информация, която да ни указва Ракка. Интересуваше се и ти беше любопитно поне за един надпис или каквото и да било там в нета, свързано с Ракка... Ето, пак аз съм виновен, задето давам клипове.
Всичко е възможно, разбира се. За полет на фантазията, казват - спирки нЕмало!
Възможно е видеото да отразява какво ли не... Но аз ще се огранича с моето си стереотипно мислене, без да мъча психиката си с кое-как. Тук ти си човекът 
Ха сега, де?!? Въпрос, повече от екстраординарен... Волната фантазия какво ти подсказва?Comment
-
Когато Садам изби 8000 кюрди (може и да бъркам бройката) с химическо оръжие през 1988 г., нямаше осезаеми последствия. Най-малкото от ООН. А химическо оръжие със сигурност е използвано масово в Ирано-Иракската война през 80-те, поне от страна на Ирак. Само иранските жертви от нервнопаралитичен газ се оценяват на 20,000 души, а общо убитите с ХО - поне 50,000, плюс десетки хиляди умрели или боледуващи години по-късно. Малко е трудно да се осъзнае на фона на коментираните тук събития, но общо жертвите в тази война може би надвишават 1 милион души. Какво ООН, какви 5 лева, да си го кажем направо.
Относно сирийските събития, не може да се поддържа тезата, че бунтовниците са използвали ХО срещу силите на Асад и да се поставя под съмнение използването на ХО въобще - двете, разбира се, се самоизключват. Информационната война е в пълна сила и истината ще излезе наяве рано или късно, но нека погледнем известните факти:
1. Ясно е, че химическото оръжие (ако има такова все пак), е доставено чрез ракета - това се описва недвусмислено от очевидците.
2. Бунтовниците изпитват недостиг на всякакво въоръжение - от ПЗРК и ПТРК до най-обикновенни патрони за леко оръжие. Твърде невероятно е изведнъж да се снабдят с балистична ракета с химическа бойна глава, както и персонал, обучен да използва такова оръжие. И това да стане тайно. Единственото място, откъдето могат да си набавят такова нещо е, разбира се, арсенала на самия Асад. Но химическото оръжие се пази в няколко строго-охранявани комплекси из страната, като защитата му е поверена на най-елитни части и офицери, лоялни на режима. Освен това се следят зорко от САЩ, Израел и вероятно още куп страни, готови да се намесят, ако се появят признаци, че ОМП може да попадне в ръцете на екстремисти. Публикации на тази тема имаше един куп.
3. Режимът исторически разполага с бойни химични вещества, така и със средствата за доставката им - поне няколко вида балистични ракети. Вярвам, това е добре известно и няма нужда от доказване. Използването на балистични ракети е известно, за пръв път мисля беше регистрирано декември 2012 г. Според САЩ досега са извършени поне 70 пуска - както изглежда, с конвенционални бойни глави. (Кадафи също успя да изстреля 1-2 Скъда преди края). Ефективността на това оръжие в такъв тип конфликт е пределно ясно каква е, поради пословичната му "точност". Но нито в Либия, очевидно и в Сирия, това не спира собствениците им да ги използват, ако ще и с някаква ефимерна надежда да "уплашат" противника.
3. Точно заради тази "точност", при стрелба по град е съвсем в реда на нещата да пропуснеш квартала, да не говорим за конкретна сграда или друга точкова цел, така че не виждам нищо невероятно в това асадистите да са поразили своите позиции по грешка - оттам нататък, да се обвини противника е най-лесното.
4. Последно, добре известна е и тактиката на асадистите при загубване/евакуиране на дадена територия, тя да бъде интензивно бомбардирана от въздуха и с артилерия "като възмездие" и с надеждата да се насесат някакви щети на противника, заел я междувременно. Този прийом се повтаря при почти всеки паднал квартал, град, база и т.н. - Тафтаназ и Ракка са най-пресните примери.
В Хан Ал-Асал е полицейската академия на Алепо, символ и укрепена позиция на асадистите, който падна около 2 седмици преди инцидента. "Важността" на загубения "обект" се връзва с възмездието - балистична ракета. Разбира се, локални контраофанзиви бяха и сигурно продължават да са предприемани, поради което линията на фронта там се мени и позициите на асадистите и бунтовниците са близо едни до други - за разлика от районите на града, където няма интензивни сражения и там с времето се обособява "ничия земя" от поне няколко улици.
Поради гореизброените, в момента не виждам никаква причина твърденията на режима да се вземат насериозно, докато всичките предпоставки за обратното са налице."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)Comment
-
Matrosov и monte christo, моля да си изяснявате личните отношения чрез ЛС или други канали, не тук в темата. Или да използвате системата за игнориране.
Към всички участници - темата не е за Либия, Сърбия, Косово или футболните агитки. Конкретно заради въпроса "защо арабската пролет се разви различно в различните страни", създадох отделна тема на 17.03 - моля желаещите да пренесат дискусията си там. 35 поста са преместени и 1 копиран в тази тема. Спокойно може да се използва и за многократно обсъжданите въпроси с мотивацията, заплащането, външните фактори и т.н."No beast so fierce but knows some touch of pity."
-
Syria mosque blast: Pro-Assad cleric among dozens dead
One of the most prominent Sunni supporters of Syria's President Bashar al-Assad has been killed in a blast at a mosque in the capital, Damascus.
At least 41 other people were killed alongside Sheikh Mohammed al-Buti at the Iman mosque, said the Sana news agency, calling it "a terrorist" blast.
...
Mr Buti was a Sunni Muslim - the majority sect in Syria, who have led the uprising against Alawite Mr Assad - but had been a vocal supporter of the president.
He regularly preached on Syrian TV, and had urged Syrians to support the army against the rebels.
The loss will be a huge psychological blow to the Assad government, says the BBC's Jim Muir, reporting from Beirut.
Mr Buti was a regime loyalist to the core, he adds, having led the prayers at the funeral of President Assad's father, Hafez al-Assad, in 2000."No beast so fierce but knows some touch of pity."
-
Comment
-
Има точно толкова право на изява, колкото и аллах акбарците.Comment
-
Гост
Терористичен акт в джамията Ал-Иман , убит е сунитския богослов Мухаммад Саид Рамадан Аль-БутиComment
-
Единственото място, откъдето могат да си набавят такова нещо е, разбира се, арсенала на самия Асад. Но химическото оръжие се пази в няколко строго-охранявани комплекси из страната, като защитата му е поверена на най-елитни части и офицери, лоялни на режима. Освен това се следят зорко от САЩ, Израел и вероятно още куп страни, готови да се намесят, ако се появят признаци, че ОМП може да попадне в ръцете на екстремисти. Публикации на тази тема имаше един куп.Това са ключовите точки. Асад иска инспекция от ООН. Асад никога не е обявявал че ССА са се докопали до БОВ. Ако инспекцията установи, че е използвано БОВ (зарин примерно) откъде ще са го докопали бунтовниците? В такъв случай Асад се дъни по всички праграфи. Ако са бунтовниците, значи той не може да си пази химическите арсенали. Очаквано действие - военна намеса отвън. Ако е негова ракетата и не е уцелил, значи използва химически оръжия. Почти сигурна намеса отвън. В такъв случай защо ще иска инспекция от ООН? Ако е самоделка от пестициди нещата се насочват към бунтовниците и тогава има логика в желанието за инспекция.3. Точно заради тази "точност", при стрелба по град е съвсем в реда на нещата да пропуснеш квартала, да не говорим за конкретна сграда или друга точкова цел, така че не виждам нищо невероятно в това асадистите да са поразили своите позиции по грешка - оттам нататък, да се обвини противника е най-лесното.
Разбира се тази логика е основана на преположението че Асад не е идиот (съмнявам се че балистична ракета с глава с БОВ би могла да бъде изтреляна без неговото одобрение). Проблемът е че аз съм убеден че Асад ако не идиот, поне не е особено умен, така че всякакви варианти са възможни. Май ще трябва да изчакаме.This is my signature. There are many like it but this one is mine.Comment
-
Очевидно става дума за проблеми в когнитивните процеси.
Първо, не аз, а ти твърдиш, че армията се връща в Ракка. Аз ти доказах, че не е така. Ако някой трябва да се свързва с РТ за разяснения, това със сигурност не съм аз.
Това, че искам информация дали означава, че нямам никаква такава? В една дискусия като тази (до скоро) в този форум е полезна с обмена на информация. И едно от достойнствата на точно този форум от едно време е обмена на информация и обосноваването на мненията.
Има и още един момент, но ми е малко неудобно да го спомена. Възможно ли е да става дума и за ирония?
Относно въпроса - все пак аз го задавам и съм го задал съвсем конкретно - "Според теб..." Ако нямаш какво да кажеш, не се считай за длъжен да отговаряш.
Останалите лични обръщения ще ги подмина.
И бих искал да напомня, че от 11.03. до вчера няма никакви признаци армията да се връща в Ракка. Което е в противоречие с твоето твърдение, че "от вчера(11.03.) след обяд" армията се връща в Ракка. А от това би могло да се направи друг извод за теб, който вече споделих и не смятам да отегчавам повече хората тук.Comment
-
Една статия, в която се обсъжда ролята на ан-Нусра и възможността американците да пуснат срещу тях безпилотници:
When "drones" circle Syria's skies
Наистина ще е забавно да видим как MQ-9 лети в небето над Сирия, а правителствената ПВО го пази
Беседа отпреди три седмици, в която някакъв салафитски богослов нарекъл шейх Мохамед ал-Бути "not a real muslim":
adnan AROUR , a wahhabi cleric, saying that the top Syrian cleric Dr. al boti is ignorant and he's not a real muslim
И накрая малко веселба
:
Syria - Whats recoil. 7 "Flash n thunder"Comment

Comment