Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Войната в Сирия

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Отслеживание и обсуждение эскалации военных конфликтов по всему миру. Обзор и описание военной техники и оружия.

    Российские РСЗО "Смерч" в Сирии

    Comment


      "Хасаки.Сирийская армия проводит зачистку и освобождение насел¸нных пунктов- Аль-Макбара,Аль-Фалях,Вилят хамр; задержаны десятки бандитов,десятки уничтожены."
      Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

      Comment


        STROSS написа
        Испанската гражданска война не може да се сравнява със сирийската война, защото в Испания имаме само Генерал Франко, а в Сирия какво имаме? Купища международни терористични организации.
        Първоначално дори нямаме Франко, но не в това е работата: в Испания имаме десетки различни фракции, особено от другата страна. Да не говорим, че става въпрос за страна, която сама е разделена на няколко отделни области, вясак с местна специфика, които няма как да минат за една нация (т.е. имаме и куп сепаратисти, на фона на идеологическите различия). Т.е. положението е досат сходно с това в Сирия по този параметър, като в испания вероятно могат да се изброят дори повече отделни фраткции, всяка със свои представи как трябва да изглежда държавата след войната (и дори дали въобще да има държава). А ако тръгна да изброявам и отделинте чуждестранни фракции и участници (мога да спомена, да речем, мексиканците, котио са си на пракитка отделна фракция, макар и да се сражават на страната на републиканците, реално ес мразят с анархистите и трудно се разбират с местните, заради отношениието към мексиканските испанци по време на тяханта си революция). Т.е. нещата там също са много сложни. Няма две страни едан срещу друга, просто и ясно (и това се се е случвало в някои граждански войни, но се сещам предимно за по-древни примери (т.е. преди векове)).
        Между другото, в Испания също могат да се намерят преки еквиваленти на "международни терористични организации" - ситга понятието да бе в употреба тогава.

        STROSS написа
        Войната срещу организация или фракция не е гражданска, защото това ще рече, че войната на САЩ срещу Ал Кайда е също гражданска, което разбира се не е вярно?!
        Би била гражданска, ако се водеше в САЩ и Ал Кайда бяха щатска организация, в която членуват предимно граждани на САЩ. Мисля че изпускаш къде е акцента в "гражданска". Съвсем просто и ясно: това е вътрешна война, която се води между граждани на една и съща държава. Това е основата на конфликта, за да бъде определен като "гражданска война". Всичко останало, както показват многобройните примери, може да се явява добавка (чуждестранан помощ, интербригадисти и чуждестранни участници, сепратизъм, трайбълизъм и така нататък). По генезиса и развитието си този конфликт е граждански. В какво ще се превърне нататък предстои да се види. Или как ще завърши.

        STROSS написа
        Все си мисля че допълнителен щрих към спора за "Гражданска ли е или не е" е въпроса колко от хората живеещи по тези земи се смятат за иракчани, сирийци, йорданци,саудитци....(все по смисъла които се вкарва в тези думи от 20-век) !
        Какво имаш предвид, развий си мисълта, за да стане ясно? Да речем (давам пример), преди известно време имаше конфликт в Македония, като в основата му беше сепаратизма на албанското малцинство. Това, че някаква част от гражданите на една държава в някакъв момент искат автономия или дори присъединяване към друга държава, не означава, че те не са граждани на настоящата към момента на началото на конфлита. И след като гражданите на държавата имат конфликт със самата държава (което автоматично означава и с друга част от гражданите на тази държава), то това е граждански конфликт: война между граждани на една и съща държава.
        Динайн даде пример с Гражданската война в САЩ: там също имаме желание за отделяне, фактическо създаване на друга държава със собствени институция, въоръжени сили и прочее. И пълномащабна война. Която е гражданска. И чужда намеса.
        Или, да речем, сега четох за една малко известна англиска граждансак война от 1215-1217 г.: там властта разчита в голяма степен на чужди наемници (поначало), впоследствие пък противниците й си канят чужд принц за владетел и основно разчитат на неговата (чужда) армия. Няма религиозно или идеологическо разделение и никой няма идея да сменя формата на управление. Само владетеля и в някаква степен: отношенията между владетел и васали (така че и този момент присъства, макар и в слаба форма). Н оима допълнителна чужда намеса, под формата на нахлувания от съседни чужди държави, всяка преследваща собстевния си интерес.
        Гражданските войни си приличат, дори и през бездната на вековете. Впрочем, дори като начин на водене (квази-средновековност в Сирия) има известна прилика. Е, има и разлики: тогава поне отделните страни се отнасят добер един към други и редовно се вземат и откупват заложници (играе роля това, че са от една и съща религия). Но пък това се съпътства от значителни жестокости и опустошения към простолюдието и обикновените войници.

        Comment


          gollum написа Виж мнение
          Какво имаш предвид, развий си мисълта, за да стане ясно? Да речем (давам пример), преди известно време имаше конфликт в Македония, като в основата му беше сепаратизма на албанското малцинство. Това, че някаква част от гражданите на една държава в някакъв момент искат автономия или дори присъединяване към друга държава, не означава, че те не са граждани на настоящата към момента на началото на конфлита. И след като гражданите на държавата имат конфликт със самата държава (което автоматично означава и с друга част от гражданите на тази държава), то това е граждански конфликт: война между граждани на една и съща държава.
          Това което искам да кажа че там самото наименование на жителите на тези територии от Близкият изток - като Сирийци, Йорданци, Иракчани - та и Ливанци отчасти дори си е изкуствено внесено от бившите империи през 20 век при разделянето на колониите. Там са си в болшинството араби(шиити, сунити и други по малки нюанси), кюрди , малко арменти,малко тюркмени...И това за което се борят например ИДИЛ е точно обратното на това разделение -събирането на мисюлманите в една държава.Нещо подобно на опита през 60-те години които направиха Сирия и Египет но с коренно различни цели и средства.
          Така че в този регион смисъла на значението "гражданска война" е толкова размит че направо не се вижда, защото общо взето в целият регион в различните страни живее един и същ народ, и границите са си чисто условно понятие за това дали са Сириици,иракчани или йорданци. Дали ИДИЛ ще се бие в Рамади или в Ракка - се бие с/у едни и същи хора. Така и Военните в Ирак и в Сирия се бият с/у едни и същи противници в Алепо и Фалуджа.Просто това си е арабският свят разделен изкуствено с линиика и пергел от няколко човека с бомбета.

          Comment


            Просто това си е арабският свят разделен изкуствено с линиика и пергел от няколко човека с бомбета.
            Същата работа като в Африка, Южна Азия и западните Балкани, и с абсолютно същите(напълно предвидими) последствия.
            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

            Comment


              Само ,че ако си се запознал със самото течение в сунитския ислям "салафизъм'" ,самите те не се наричат уахабити , щеше да видиш ,че самото учение не признава националностите , то разделя света на правилната умма и кафири , като кафирите са всички останали включително мюсулмани неизповядващи салафизма . Тоест за тях , и чеченците и дагестанците , татари, тюркмени , руснаци .......са братя стига да изповядват тяхното течение , а с охота режат глави на чисти араби ,шиити ,алауити, християни .... За мен салафизма е вид религиозен итернационализъм . Прав си за плана на ИДИЛ , но те искат да съберат правилните мюсулмани , другите подлежат на претопяване или най-малкото на изгнание .

              Comment


                gollum написа Виж мнение
                Би била гражданска, ако се водеше в САЩ и Ал Кайда бяха щатска организация, в която членуват предимно граждани на САЩ..
                Е Ал Кайда(Ал Нурса) не са и сирийска организация, а това, че членуват в нея и сирийски ислямисти освен всички останали, не я прави сирийска. А това, че войната се води предимно на територията на Сирия е заради невъзможността на сирийската армия да изтласка "опозицията" и да атакува базите й в Турция, Йордания и СА.

                Comment


                  http://warsonline.info/siriya/siriya...2014-goda.html - Сводка за боевете в Сирия за 14 февруари 2014 г.

                  Comment


                    Излезе информация по форумите че САА е започнало операция по разблокиране на Централният Затвор в Алепо. Да видим дали отговаря на истината...
                    "Ayham Abdulrahman
                    Сирийская армия начала операцию по уничтожению террористических групп, окруживших тюрьму в Алеппо."

                    Comment



                      Ябруд: лидеры Исламского Фронта взяты при попытке к бегству

                      Comment



                        Сирийские войска вошли в три южных предместья Дамаска

                        Comment


                          По Ал-Маядин казали че Сирииците са си върнали Маан!
                          Утре ще разберем какво е положението!

                          п.с На картата са го актуализирали. САА си е върнала Маан!
                          Last edited by T-72М; 16-02-2014, 23:53.

                          Comment


                            http://vk.com/away.php?to=http%3A%2F...2450421_285748 - В настъплението срещу бунтовниците в гр.Ябруд,САА е хвърлила 10000 войници и 200 танка.

                            http://vk.com/away.php?to=http%3A%2F...2450421_285741 - Ето и видио-настъпление кам Ябруд.

                            Comment


                              http://vk.com/away.php?to=http%3A%2F...2450421_285255 - Сводка за боевете в Сирия за 15 февруари 2014 г.-вечерта.

                              Comment


                                Aлепо
                                The Syrian Arab Republic’s Flag Is Flying High In Sheikh Najar

                                Comment

                                Working...
                                X