Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Войната в Сирия

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Иран и Сирия имат договор за взаимна отбрана при чуждестранна агресия срещу една от двете страни, така че не виждам нищо неестествено в това Иран да защитава Сирия.

    Comment


      [QUOTE=Dinain

      Но моля, усъмнявайте се на воля. И то логично. [/QUOTE]
      Неумело се правиш на неразбрал когато ти изнася .
      И във Испанската гражданска и в Русия 17-та година , чуждестранните контингенти са малцинство , основна роля на опозиция играят местни , под местно командване , в Сирия най-боеспособните контингенти са фронта Нусра и ИДИЛ основно съставени от чужденци и командвани пак от чужденци , едните спонсорирани от саудитците другите от Катар , преди Нусра да се обединят в Ислямски фронт с Ахрар ,Таухид, Лива , Сукур.....и доста други , тези другите бяха доста немощни , и пак бяха принудени да се обединяват за да бъдат някакъв фактор . От страна на Асад помагат Хизбулла както отбеляза , но на тях по-скоро са им дадени позиции които те бранят и откъдето атакуват , както и кюрдите от ИПГ си бранят районите с кюрдско население воюват с Нусра и ИДИЛ и индиректно помагат на Асад . Тоест те нямат основна роля и не са командвани от сирийското военно командване .

      Comment


        Dinain написа Виж мнение
        Усъмнявайте се на воля Огромна част от хората не познават историята, дори пишещите по исторически форуми, а има една хубава поговорка: "Който не познава историята, е осъден да я преживее отново."
        "трайната и силна намеса на чужди бойци , във външни организации спонсорирани отвън" - несъмнено имаш предвид Хизбула (чужди бойци, ливанци), спонсорирана отвън (Иран)
        Ето, поставя се някакво "условие" - докато било така, било гражданска война, след това - не. Вече беше подсказано за испанската гражданска война и за тази в Русия. Значи когато в Испания пристигат интербригадистите и легион "Кондор" (2 седмици след началото й), това престава да бъде гражданска война, и става... какво? Война между Третия Райх, Италия и СССР ли? Или след интервенциите на Британия, САЩ, Гърция, Канада, Франция и т.н. в руската гражданска война, тя престава да бъде гражданска?
        (всъщност болшевиките използват именно интервенциите, за да обвинят "белите", че зад тях стоят "западните капиталисти", хехехе)

        Но моля, усъмнявайте се на воля. И то логично.
        Това което ти си написал по-скоро се отнася за ССА, ИФ, та дори и Нусра ( и кои ли знаи още какви ли не "бригади") биещи се против сегашния модел на управнелие и устроиство на страната .Чуй в този клип основната реч каква е http://www.youtube.com/watch?v=nIUkgWmHJyk#t=1652 Тук се говори не за сириици а за "мисюлмани" .
        С риск да се повтора ИДИЛ се явяват съвсем различен елемент - та дори могат и като външни агресори да се разглеждат.Не случайно воюват с всички.Защото генезиса на борбата им се явява различен от "гражданския"

        Comment


          Centurionus, аз много добре те разбрах, но ти пишеш във форума от 5 месеца, а аз започнах тази тема 2 години преди това.

          Ето защо казах, че нямам желание да повтарям същата дискусия. Същите неверни факти се повтарят отново и отново ("основно съставени от чужденци и командвани пак от чужденци"), които, дори и да бяха истина (а те не са), не променят характера на войната (гражданска). Това беше обяснено вече май три пъти.
          + нови фактологични грешки: "преди Нусра да се обединят в Ислямски фронт с Ахрар ,Таухид, Лива , Сукур..."
          Centurionus, ал-Нусра НЕ Е част от Ислямския Фронт и не се е обединявала с никого.

          Има вече редица публикации от сериозни източници - университети, комисии, международни организации, разузнавателни агенции - провели истински изследвания по събрани истински данни. Бяха публикувани достатъчно точни анализи на това колко са чуждестранните бойци и откъде идват, аз само съм пускал линкове към такива изследвания поне 3 пъти. (последният път, само преди няколко дни, май беше статия на ББС по данни на Форин Офис)
          Обясняват се елементарни неща като що е то гражданска война и кой срещу кого се бие в нея. Обаче не - минат не минат 6 месеца, дискът се форматира и почва стара песен на нов глас, от поредният колега, преял с руски форуми и конспиративни блогове. Добрата стара песен:
          "Героят Башар Асад брани доблестно родината от чуждата конспирация. Сирийският народ обича героя Башар Асад и е готов да умре за него, а който отрича това е чуждестранен наемник и платен агитатор."
          Мда, такъв е животът. Но този път - без мен.
          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
          "But I know none, and therefore am no beast."

          (Richard III - William Shakespeare)

          Comment


            Аааа ,че така пиши де, да се дава евалла на старото куче . Този типичен Бг-феномен е буквално закономерен и вездесъщ из Бг-форумите , за жалост у мен предизвиква единствено присмех . Сега да не се величаеш толкова на "старо куче" , а и веднъж публично изрази съмнение че май не съм съвсем нов , ще ти споделя ,това не ми е първата регистрация тук , имах такава дълго преди да си пуснал тази тема , а може би дълго преди ти самият да си открил този форум . Така че ,застани за почест (щом искаш да се спазва това неписано правило)
            Нусра се бият редом с Ахрар пред затвора (видеодокументиран факт) и с други участници от ИФ на други места , ако искаш да видиш подписан някакъв документ за да се убедиш , се съмнявам дали въобще се води подобна документация .
            И последно , не чета руски форуми (ако не броиш за руски на Имарат Кавказ, Адамала , Имарат Дагестан , Беладушан ......) напротив, гледам да прочета сурови факти и впечатления от първо лице , ти се забавлявай с манипулираните изводи и готови съждения на големите масс-медии . Желая ти все пак някой ден да се зароди у теб съмнение и да се запиташ чий интереси бранят и кой им плаща за тях .

            Comment


              Centurionus написа
              И във Испанската гражданска и в Русия 17-та година , чуждестранните контингенти са малцинство
              Какво значи "малцинство"? Защото количеството чуждестранни войски и различни доброволци, участвали в Испанската гражданска война, е 6 цифрено число. Малко ли е това, или много? По това време, ако не греша, Испания има население от 25 милиона, а армията, с която Франко започва преврата, е под 100 хил. души. Отделно от количеството хора, техниката, която решава нерядко сраженията, идва в голямата си част от чужбина. Примерно от Германия идват около 600 самолета и 200 танка, от Италия - около 660 самолета, 150 танка, 800 оръдия, 10 хил. картечници и 240 хил. пушки. От СССР идват между (съдейки по статията от Уики) между 600 и 800 самолета, 330-360 танка, от 1000 до 1900 оръдия.
              Така че, много моля - ако Испанската гражданска война е еталон, то Сирийската такава не може да се оспори по никакъв начин, защото в нея участват вероятно (засега) даже по-малко външни сили. И между другото, сегашна Сирия има сходно с тогавашна Испания популация - 23 срещу 25 милиона.
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

              Comment


                Шестцифрено ?! Поне сто хиляди души ?Значи според публикуваните 62257 и 55225 пехота за двете страни има няма 17000 испанци , всичкото е било чужденци ? ВВС и ВМС направо не си струва да се броят , а именно там е била чуждестранната помощ .

                Испанското уики което е и най-подробно дава Por las Brigadas pasaron un total aproximado de 40.000 hombres итербригадисти и alemana (unos 6.000 hombres) y el Corpo di Truppe Volontarie italiano (un máximo de 40.000), más un contingente de combatientes portugueses denominados Viriatos. франкисти . Общо участвали 1650000 , струва ми се процента на "иностарниерос " е пренебрежим . Относно командването , само Кондор се е командвал от немски офицери Рихтхофен е началник щаб , и италианците си имат командване , интербригадистите са под испанско командване .
                Last edited by Centurionus; 15-02-2014, 13:33.

                Comment


                  Иностранные добровольцы в Испанской гражданской войне


                  Тук има много интересни данни за испанската гражданска война. Впечатлява числеността на италианците - малко под 50 000 души, при положение, че цялата републиканска армия по това време е била малко над 400 000. Като се има предвид, че републиканците през целия период са превъзхождали франкистите по численост, се оказва, че дори само италианците са били около 20% от силите на Франко, а ако се включат и германците от "Кондор" (около 5000), португалците, наемниците от испанския легион, чуждестранните доброволци на страната на франкистите и мароканците, то ще се окаже, че над една трета от частите му, при това най-боеспособните (с изключение на рекетосите) са неиспанци.

                  С две думи - от формална и от историческа гледна точка, няма основание да се смята, че войната в Сирия не е гражданска.

                  Проблемът е в друго - всички тези части са били под испански контрол(повече или по-малко). Ситуацията напомня на участието на Хизбула и иранците. Асад в достатъчна степен контролира това участие. Докато от другата страна ISIL определено не са под сирийски контрол, а имам и силни съмнения, че чуждестранните джихадисти от Джебхад Ал- Нусра се контролират от сирийци.
                  Last edited by Thorn; 15-02-2014, 18:43.


                  thorn

                  Средновековните църкви в България

                  Comment


                    Centurionus написа Виж мнение
                    Шестцифрено ?! Поне сто хиляди души ?Значи според публикуваните 62257 и 55225 пехота за двете страни има няма 17000 испанци , всичкото е било чужденци ? ВВС и ВМС направо не си струва да се броят , а именно там е била чуждестранната помощ .

                    Испанското уики което е и най-подробно дава Por las Brigadas pasaron un total aproximado de 40.000 hombres итербригадисти и alemana (unos 6.000 hombres) y el Corpo di Truppe Volontarie italiano (un máximo de 40.000), más un contingente de combatientes portugueses denominados Viriatos. франкисти . Общо участвали 1650000 , струва ми се процента на "иностарниерос " е пренебрежим . Относно командването , само Кондор се е командвал от немски офицери Рихтхофен е началник щаб , и италианците си имат командване , интербригадистите са под испанско командване .
                    Общото число на чуждестранните доброволци участвали в испанската война е със сигурност над 100 000. Но НЕ ЕДНОВРЕМЕННО.

                    На страната на републиканците - максимум тридесет и нещо хиляди в интербригадите - МАКСИМУМ, но с няколкото хиляди руснаци извън тях, може и да го докарат до цифрата 40 000 от испанската уики.

                    На страната на Франко - над 70 000 италианци /едновременно не повече от 50 000/, над 25 000 германци /едновременно не повече от 5-6 хиляди/, португалци, легиона, мароканци, доброволци неиспанци /включително руснаци и включително при рекетосите/.

                    Шестцифреното число се получава и то доста над 100 000.
                    Last edited by Thorn; 15-02-2014, 18:44.


                    thorn

                    Средновековните църкви в България

                    Comment


                      Centurionus написа Виж мнение
                      Аааа ,че така пиши де, да се дава евалла на старото куче .
                      Опасявам се, че въобще не разбра какво имам предвид. Изхождам от презумпцията, че след като си се регистрирал през октомври 2013 г., не си чел постовете в темата, които са писани преди това. Защото ако ги беше чел, щеше да забележиш, че като по часовник на всеки 5-6 месеца се появява нов участник и започва да развива една и съща теория (с леки вариации) и всеки път му се обяснява колко несъстоятелна е тази теория. А ако все пак си ги изчел тези 200 страници назад, значи имаме поредното "форматиране на диска" (=всички изказани в миналото аргументи просто се игнорират) и песента започва наново. Отбелязах само, че следя темата от самото й начало и не мога да не забележа тази набиваща се на очи цикличност. Въобще не мисля, че има нещо като "форумен стаж", който прави участника по-прав или крив.

                      Нусра се бият редом с Ахрар пред затвора (видеодокументиран факт) и с други участници от ИФ на други места , ако искаш да видиш подписан някакъв документ за да се убедиш , се съмнявам дали въобще се води подобна документация .
                      Недоумявам защо продължаваш да спориш, вместо да признаеш неволната си грешка. "Ислямският фронт" е обединение на 7 бунтовнически групировки. Кои са тези групировки, всеки може да намери в интернет за секунди. "Джабхат ал-Нусра" не е сред тези 7 групировки. Факт.

                      манипулираните изводи и готови съждения на големите масс-медии . Желая ти все пак някой ден да се зароди у теб съмнение и да се запиташ чий интереси бранят и кой им плаща за тях .
                      "Героят Башар Асад брани доблестно родината от чуждата конспирация. Сирийският народ обича героя Башар Асад и е готов да умре за него, а който отрича това е чуждестранен наемник и платен агитатор."
                      1:1
                      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                      "But I know none, and therefore am no beast."

                      (Richard III - William Shakespeare)

                      Comment


                        piston написа Виж мнение
                        Краят на Шишани (Короче) Сейфула...


                        Как мислите. Това минохвъргачка ли беше?
                        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                        Comment


                          Centurionus написа
                          Значи ти не мислиш , че цялата операция с " арабските пролети" е идея от Лангли
                          В общата тема бях дал връзка към една лекция на полит.ру (на руски език е, от специалист по региона), който имаше доста добро, според мен и логично обясенние на явлението, т.е. "арбаската пролет", без да се налага да се прибягва до конспирации и "Лангли".
                          Естествено, всеки решава сам за себе си кое как му звучи и в какво да вярва. Аз предпочитам по-простите и логични обясенния, особено пред конспиративните.

                          Т72М написа
                          Под "колега" в случая разбирай "форумен колега" , смятам че е съвсем уместно.
                          Добре, разбрах, аз иначе го разбирам, но няма проблем.

                          Т72М написа
                          Мисля че сраженията с ИДИЛ стоят на съвсем друга основа. ИДИЛ заема територии от две държави и използва хора и ресурси от мултинационално естество. Целите и стремежите им противоречът изобщо на генезиса на смисъла които вкарваме в "граждански". Все си мисля че това означава вътрешен конфликт м/у хора живеещи на едно място.
                          Да и се случва част от хората, живеещи на едно място, да искат вече да живеят като час тот друго място, т.е. да се борят било то за отделяне, било то за създаване на изцяло нова формация, която лесно може да включва територии, пирнаделжащи и към други държави. Това не прави конфликта по-малко вътрешен, просто го прави и външен. От скорошните примери се сещам за Мали.

                          Т72М написа
                          На второ място са кюрдите с техните чисто сепаративно цели.
                          Именно. По пределение ако се стигне до конфликт по тази част, това ще е вътрешен конфликт, нищо че става въпрос за сепаратисти. "Граждански", според мен, съвсем не се ограничава до "искат да запазят държавата в същите граници", само задава вътрешния характер, т.е. по някаква причина част от гражданите на една дъръжава искат такава промяна, която е невъзможан в рамките на съществуващата исстема, т.е. конфликта им с власт/държава (друга час тот гражданите на държавата) е такъв, че може да се решава само с оръжие (или поне "да се води"). Защо и каква точно е причината е допълнителен въпрос (може да е сепаратизъм, религия, идеология).

                          Comment


                            Направо посочете всеизвестния пример - Севера и Юга, гражданската война в САЩ.

                            Syria peace talks break down as death toll passes 140,000
                            A second round of peace talks between Syria's warring sides broke off on Saturday without making any progress and without a date being set for a third round, the UN mediator said.
                            "I think it is better that every side goes back and reflects on their responsibility, (and on whether) they want this process to continue or not," Lakhdar Brahimi told reporters in Geneva.
                            "I am very very sorry and I apologise to the Syrian people that their hopes which were very very high here, that something will happen here."
                            The regime accused Israel and the US for undermining the peace talks and blamed the opposition's refusal to settle the issue of "terrorism" for the deadlock.
                            "Everybody is trying his best to undermine the whole process, either Israel or unfortunately the Americans, or even the sponsors of the so-called coalition and the opposition," Syria's top negotiator Bashar Jaafari told reporters.


                            Женева 2 приключи без никакъв резултат, няма насрочена дата за следващ кръг преговори. За провала отново се оказаха виновни Израел и САЩ, според представители на режима.
                            В същата новина: според SOHR жертвите в конфликта вече са надхвърлили 140,000 души.
                            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                            "But I know none, and therefore am no beast."

                            (Richard III - William Shakespeare)

                            Comment


                              Испанската гражданска война не може да се сравнява със сирийската война, защото в Испания имаме само Генерал Франко, а в Сирия какво имаме? Купища международни терористични организации. Войната срещу организация или фракция не е гражданска, защото това ще рече, че войната на САЩ срещу Ал Кайда е също гражданска, което разбира се не е вярно?!

                              А и тези Ал Нурса(Ал Кайда) не бяха ли във война със САЩ?

                              Comment


                                Все си мисля че допълнителен щрих към спора за "Гражданска ли е или не е" е въпроса колко от хората живеещи по тези земи се смятат за иракчани, сирийци, йорданци,саудитци....(все по смисъла които се вкарва в тези думи от 20-век) !

                                Comment

                                Working...
                                X