Kramer написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Войната в Сирия
Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
-
Значи, за друзите можем да се допитаме до мнението на бая от тях, живеещи в България, един от тях беше дълго време журналист в Труд. Именно негови приятели друзи ме (не само мен, а и цяла куп журналисти) развеждаха из Дамаск и черпеха здраво (че дори и тогавашният министър Паси беше в компанията ) - в невероятно яко кръчме на границата на християнския квартал в Дамаск. Беше страхотно време - все още мирно, и макар отенъка на асадовски тоталитаризъм - мирно и цветущо .
Не случайно застъпвам тезата за ползите от този тип тоталитаризъм в този регион (макар да са ми напълно ясни минусите) - беше мирно време на (сравнително голяма) толерантност към всички и сравнително процъфтяване и мирен и спокоен живот. И, в сравнение с това понастоящем, е в пъти повече за предпочитане. Сега е АД, честно.
Ето и малко снимки от онова време, автор съм аз:
тук е Горан Благоев от БНТ
Големият сук в центъра на Дамаск, по-точно - едно от разклоненията му в неработен ден
Хълмът над Дамаск, с микробус, предлагащ кафе на туристите
Християнско градче на запад от Дамаск и статуя на Св. ПавелLast edited by кало; 29-05-2016, 00:19.
Comment
-
-
Колко пък са тия "бая" друзи в България и какво правят там/тук?
Кварталът "Джамара" ли е?
Не знам имената на кварталите, но беше супер тогава - два пъти съм бил там - мирно, тихо и толерантно. И с кипящ живот по цяла нощ
А ето и пред самата джамия, плюс портите на Юпитер (там свършва големият сук, а едно време е започвал големият храм на Юпитер)
Last edited by кало; 29-05-2016, 00:41.
Comment
-
Ъм, историята с въстанията и кланетата е малко по-различна. Траен мир там никога не е имало, кланетата могат да се проследят до 19-и век и назад. И дори няколко години преди войната, заради един мач, прераснал в размирици с 200 убити кюрди, или 30 години преди това 20к избити в Хама, но в Дамаск и по колоритните туристически квартали за това сигурно не се говори.
Същото се наблюдава и в съседни страни, но да не се отплесвам."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
https://youtu.be/YSNGHsoYfuA Фагот по шахидмобил на ИД на входа на Кафр Калбин, изглежда са го завзели бунтовниците.
ИД атакуват Маре с 5 шахидмобила днес, всичките атаки били отбити. Има много снимки с трупове и пленници, и обезглавявания. Коалицията бомбардира защитно, даже нацелила Маре по грешка, убивайки 7 зелени."No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
кало написа Виж мнениеЗначи, за друзите можем да се допитаме до мнението на бая от тях, живеещи в България, един от тях беше дълго време журналист в Труд. Именно негови приятели друзи ме (не само мен, а и цяла куп журналисти) развеждаха из Дамаск и черпеха здраво (че дори и тогавашният министър Паси беше в компанията ) - в невероятно яко кръчме на границата на християнския квартал в Дамаск. Беше страхотно време - все още мирно, и макар отенъка на асадовски тоталитаризъм - мирно и цветущо .
Мирно и цветущо ако си чужденец - усещаш само оттенъка на тоталитаризма, докато сириецът цял живот го сърба целия. И това не се отнася само за Сирия. По същия начин в СССР през 30-те идваха гости от Запада, които след известно време прекарано по Московските хотели и ресторанти се връщаха обратно да пишат книги как историите за масов глад и терор били западна пропаганда, нищо такова не видели, нито чули. Сякаш пък някой ще седне на масата да ти говори за тези неща като на кръчмарски разговор.Truth will save the world
Comment
-
FSA rebels agree to hand over Marea to YPG in return for safe passage through Kurdish held Afrin to reach Azaz
Моля да се добави някакво резюме на български.
Воланд.Last edited by messire Woland; 29-05-2016, 08:19.
Comment
-
Друзите поне в Голанските възвишения не страдат особено, че вече не са в Сирия. Много от тях служат в израелската армия. Само им е кофти, че са разделени от роднините си, останали в села от другата страна на границата. Организират се срещи на границата, но много трудно и рядко. Ливанските друзи, избягали в Израел, също."No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
ndragostinov написа Виж мнениеМирно и цветущо ако си чужденец - усещаш само оттенъка на тоталитаризма, докато сириецът цял живот го сърба целия. И това не се отнася само за Сирия. По същия начин в СССР през 30-те идваха гости от Запада, които след известно време прекарано по Московските хотели и ресторанти се връщаха обратно да пишат книги как историите за масов глад и терор били западна пропаганда, нищо такова не видели, нито чули. Сякаш пък някой ще седне на масата да ти говори за тези неща като на кръчмарски разговор.
Иначе - малко руски наблюдения около системите за защита на сирийските танкове Т-82 и тяхната ефективност.
а междувременно, борба и на идеологическия фронт - курс за военни оператори и фотографи - обучаемите са от NDF, палестинци и Хизбула
Last edited by messire Woland; 29-05-2016, 12:56.
Comment
-
сирийските танкове Т-82
ПП А, видях, така сирийците си нарекли Т-72А.
И, можно сказать, что данный эпизод - не случайность, а закономерность. Сейчас появились новые видеофакты неуязвимости таких танков.
2) пилотите първоначално имали грешното схващане, че за да се унищожи танк, той трябва задължително да се запали или да се взриви. В резултат на това изпразвали целия боекомплект в една-единствена цел, захождайки отново и отново, и ако въпросният танк така и не се запалил, решавали, че бронята не е пробита и съответно танкът не е унищожен; което ги водело до грешното заключение, че 30-милиметровото оръдие не върши работа. В интерес на истината, това се дължало и на неудачните инструкции, които получавали в началото - че за да се брои танкът за унищожен, трябва да има някакъв визуален знак - много пушек, пламъци или експлозия. Защото, разбира се, имало случаи на ударен с 30мм снаряд танк, който продължавал да функционира. От друга страна, екипажът може да е убит/ранен от осколките и танкът да е неутрализиран и без да се е запалил.
ПП Мартин Пег, не "Саймън Пег".Last edited by Dinain; 29-05-2016, 12:26."No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
Comment