Съобщение

Collapse
No announcement yet.

9 Ноември

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

9 Ноември

На 9 Ноември, 1989г., в 7 вечерта беше съборена Берлинската Стена, отбелязвайки падането на съветската тирания над половин Европа :tup:

albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

9 Ноември

Да, светла дата!
    А утре е 10 ноември. Всички знаят какво се случи тогава.
    scharfschutze ®

Comment

Дата, която си струва да се чества. Особено ако си немец .

Comment

да

Да ама на десети ноември ноември "наш'те" само си смениха кожите...
        "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
        нека четат пред вратите
        нашата памет остъклена
        с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Абсолютно си прав, Гудериан! А за немците - това е все пак нещо като нашето Съединение, макар и ние да го постигаме сами
          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

мда

Е, чак пък сами, донякъде - да, но без подкрепата на Британия е много проблематично дали бихме го постигнали. така или иначе, ясно е, че не може да бъде направено нищо - преди или сега, без директна или индиректна подкрепа от някоя от Империите в съответния времеви период.
            "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Като става въпрос за това кой колко самостоятелно е постигнал свободата си, сетете се за Горбачов...нали без неговата "перестройка" Съветският Съюз още щеше да си го има...
              "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
              нека четат пред вратите
              нашата памет остъклена
              с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Е, малко се отклоняваме, но дори и да не беше Горбачов, СССР щеше да се срути и не ми се вярва да можеше да просъществува повече от десетина години още...

Comment

Да де, ама самата дата е доста исторически обременена за немците - спомнете си какво се случи на 9 ноември 1923г. на Feldherrnhalle в Мюнхен. На тази дата в Третия Райх се е чествала паметта на мъчениците на движението. Също на тази дата през 1938г. се провежда Kristallnacht . Трудна дата за празнични чествания... Това е една от причините да не се избере за национален празник на обединена Германия...Поражда неприятни асоциации...
                  Comment is free, but facts are sacred.

Comment

Working...
                  X