Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Корейска война

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Всъщност, цялата дандания започна с дали имат картините място в майтапи и дали съдържат някаква доза истина.
    Моето уж формирано мнение е, че нямат място и че да - в Корея са извършвани масови жестокости, като в част от тях са участвали американци.
    Всичките ми други отговори, даже и изтритите, бяха в противовест на мнението, че американските войски са облечени в униформи ангелчета.
    Сънят е слаб заместител на кофеина!

Comment

Въпросът за тема "Майтапи" бе разрешен кажи-речи веднага - видях ги, преместих ги (там си е моя вилает).

ValBo написа
      Всички ми други отговори, даже и изтритите, бяха в противовест на мнението, че американските войски са облечени в униформи ангелчета.
      За изтритите нищо не мога да кажа, за другото - разбирам, но аз лично не харесвам този род мнения (понякога и аз съм писал такива, та знам как изглежда и от двете страни), не ги харесвам, защото се правят по принцип, а трябва конкретно. Ето, аз се разрових, загубих си време, но намерих информация. Така трябва да се прави.

ValBo написа
      Моето уж формирано мнение е, че нямат място и че да - в Корея са извършвани масови жестокости, като в част от тях са участвали американци.
      С това съм съгласен. Въпросът е "в каква част" (във връзка с разговора около картините) и какъв тип военни престъпления / защо са извършени. Т.е. в детайлите. А пропаганда като тази показва изкривена картина
      (според мен), защото изкарва, че не само всички жестокости са извършвани от американци (европейци), но и че те с в основата на всички жестокости и цялата война. Нещо, което според мен не отговаря на истината. САЩ-иански политици и висши военни (впрочем, както и съветски) имат своя дял от отговорност за събитията, довели до войната, но основната подбуда все пак идва от спора за това кой ще управлява независима Корея, а това си е спор на местна почва, възниква и се развива сред самите корейци. И гражданската война повече или по-малко се ожесточава толкова много на тази "почва" (разбира се, идеологиите - и от двете страни, внасят своя дял).
      Като смятам, че на съвестта на южнокорейските военни и власти лежат повече престъпления по време на войната (и преди нея) главно защото в началото те са повече или по-малко в малцинство (правителство, основано на едрите собственици и земевладелци, които, естествено, в по-голямата си част са си сътрудничели в някаква степен с японската администрация), т.е. налага им се да работят не само срещу не малка част от населението в своята половина, но и срещу не малка част от това в чуждата половина. И да си утвърждават не особено популярната власт (меко казано) с крайни мерки. Мисля за очевидно, че без външна помощ щеше да има една Корея под КИмовата династия (което в перспектива - от сегашна гледан точка, - е очевидно по-лошия вариант, но тогава не е било очевидно за корейците - поне за една никак не малка част от тях).
      После нещата се променят и крайностите на другата страна им помагат, но това става после.
      Та, да завърша за себе си - гражданска война е, най-жестокия тип конфликт. Но в гражданките войни, поне от каквото съм чел досега, - най-тежките престъпления ги вършат местните хора, онези които имат мотиви, сметки за разчистване и са натрупали омраза.

Comment

gollum написа Виж мнение
        ...във връзка с разговора около картините ...че не само всички жестокости са извършвани от американци (европейци), но ...
        Като смятам, че на съвестта на южнокорейските военни и власти лежат повече престъпления по време на войната (и преди нея) ...
        Интересното...Униформи войници РК ( в 1951) е много различни от униформи войници САЩ?
        На рисунки - не много по-очевидни европейски войници.
        Повечето хора - има азиатски черти.
        По-рано, преди 60 години, хората в САЩ имат по-европейски вид.
        П.С.
        ...от сегашна гледан точка, - е очевидно по-лошия вариант, но тогава не е било очевидно за корейците...
        По-лишия вариант - по каким показателям?
        По БВП на глава от населението или на раждаемост и естествен прираст?
        Нивото на развитие на корабостроенето или развитие на ядрени оръжия?
        Всичко е относително.
        Обикновени талибаните в Афганистан не искате да промените нивото на БВП от принципите си и те сега щастливи. Доказана в продължение на 10 години.
        Може би също, ​​жителите КНДР щастливи.
        http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

Comment

ValBo написа Виж мнение
          Всичките ми други отговори, даже и изтритите, бяха в противовес на мнението, че американските войски са облечени в униформи ангелчета.
          Никой не е изказвал такова мнение. Ти просто виждаш каквото ти е удобно, очевадно експонираш някакви свои проблеми върху темата. Ето цитирам последното ти изтрито "мнение", което меко казано не е нищо повече от инфантилен емоционален изблик:

Така е Амазон!
          От американска страна са участвали благородни хора с доказано потекло, поне два колежа, единия задължително хуманитарен. В окопите са разисквали Кант, четяли са Гьоте в оригинал и са рецитирали Волтер - също в оригинал.
          А от другата сттрана - пълни изверги! А и рисуват грозна лъжлива пропаганада, докато гледат как американските войници спасяват уплашените сърнички и зайчета...

С това свършвам, защото иначе ще изпаднем в поредният глупав спор, как едните са почти ангели, а другите тотални изверги. А с такива тук е пълно!
          Приятна вечер!

С една дума "абе просто не може да не са били лоши и това е". Това не е мнение, това са чиста проба емоции породени от някакви си твои проблеми, които въобще не ни вълнуват.

Eguo написа Виж мнение
          Може би също, ​​жителите КНДР щастливи.
          Това е просто безумно твърдение.
          albireo написа
          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

gollum написа Виж мнение
            че на съвестта на южнокорейските военни и власти лежат повече престъпления по време на войната (и преди нея)
            В подкрепа на ти думите .
            Случайно падна върху фото.
            Margaret Bourke-White 1952г.
            Продолжаю разбирать архивы. Для чего даже завела специальный тэг. В 90-е гг и даже в самом начале 2000-х, интернет еще не занимал того места и не был так распространен, как сейчас. Информация доходила чаще не из него, а из СМИ. Именно тогда впервые для меня всплыли имена Роберта Капы, Анри…

П.С.
            Imperial написа Виж мнение
            Това е просто безумно твърдение.
            Согласен.
            На страниците този форума - винаги съм съгласен със собственика на форума.
            Но в случая с афганистанските талибани - исторически факт.
            Над 10 години на историческа възможности - те не искат да се променят.
            Last edited by Eguo; 04-10-2013, 13:18.
            http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

Comment

Eguo написа Виж мнение

Согласен.
              На страниците този форума - винаги съм съгласен със собственика на форума.
              Я тоже!
              Сънят е слаб заместител на кофеина!

Comment

Eugo написа
                Интересното...Униформи войници РК ( в 1951) е много различни от униформи войници САЩ?
                На рисунки - не много по-очевидни европейски войници.
                Повечето хора - има азиатски черти.
                Униформите им са сходни или еднакви (не съм съвсем сигурен - не съм се интересувал специално от въпроса). За картините (12 на брой) - на една липсват извършителите, та няма да твърдим нищо, на 11 са изобразени. На 9 извършителите са очевидно от бялата раса, т.е. "американци" (за художника и пропагандистите). На останалите две са изобразени в по-далечен план, та евентуално би могло да се спори, но бих казал, че и там са американци (бяла раса) - така ми изглежда. Само на три картини, при това само на заден план освен американци (които присъстват навсякъде) се мяркат и азиатци-извършители (навсякъде изобразени точно като опълченци или полицаи, защото пак според северняшката пропаганда войната се води между американските империалисти-интервенти и корейския народ, т.е. на страната на "американците" най-много може да има ренегати-изверги-доброволци и лакеи-полицаи, но не и корейски войници) и то, ако трябва да сме честни, навсякъде са по-скоро в ролята на "свидетели", отколкото на преки извършители (на едната единия можем да интерпретираме и като директен извършител).
                Но честно казано, не е нужно и да гадаем, защото те си имат надписи, които идентифицират навсякъде извършители като "американски империалисти" (тук не, но съм ги гледал на друго място, където си бяха с поясненията). Така че не виждам място за спорове по този въпрос. Обясних и защо е така.

Eugo написа
                ...от сегашна гледан точка, - е очевидно по-лошия вариант, но тогава не е било очевидно за корейците...
                По-лишия вариант - по каким показателям?
                Този въпрос не ми се обсъжда тук, защото ще е офтопик. Другаде съм писал за това (имаме си тема за КНДР), така че няма и смисъл да се повтарям. Накратко: по всеки един показател.

Eugo написа
                Но в случая с афганистанските талибани - исторически факт.
                Над 10 години на историческа възможности - те не искат да се променят.
                Аз виждам един факт тук и той е, че това няма нищо общо с темата. Ето това наричам аз "емоционално-пропагандно мнение" - независимо за какво е темата, стане ли дума за обекта ("американците" или "комунистите" или каквото там дразни съответния потребител), моментално се превключва в режим "ама вие биете негрите". Ами може, но не е по темата. Така че за в бъдеще по-добре или факти или поне да става въпрос за Корея.
                Ето няколко факта: Афганистан не е Корея. Либия и Сирия също не са Корея. И Виетнам не е Корея. Та така.

И за капак предлагам нещо: хайде да спрем да обсъждаме тези пропагандни творения и да се върнем към войната - хем е (несравнимо!) по-интересно, хем отговаря на профила на форума.

Comment

Comment

Не знам защо, никой в тази тема не споменава, че въпросните картини са от музея в Синчон в КНДР, а музея е създаден през 1958г. и може би някои от картините са рисувани през 1958г. Тъй като никой по света не вярва на севернокорейската пропаганда, няма как от тези картини да се правят изводи.

Comment

Steelman написа
                      Не знам защо, никой в тази тема не споменава, че въпросните картини са от музея в Синчон в КНДР
                      Трябва да се чете в темата, преди да се пишат разни неща . Цитирам (пост #27):
                      gollum написа
                      Няма да се изненадам, ако картините, които обсъждаме, са баш от музея в КНДР, посветен на Sinchons-кото клане. По стилистика доста приличат на картината от него, която е показана в статията в "Уики" за музея.
                      Steelman написа
                      Тъй като никой по света не вярва на севернокорейската пропаганда, няма как от тези картини да се правят изводи.
                      Не е баш "никой". По-долу приведох връзка към един сканиран документ с доклад от разследване на International assotiation of democratic lawyers (в документа са указани и участвалите хора - от няколко държави, включително Франция, Италия, Германия (самата организация тогава е била просъветска, доколкото схванах след кратко търсене, така че има над какво да се съмняваме)), от 31-ви март 1952 г., разследването доколкото схващам от текста е било предимно в северната част на страната (КНДР) и се основава основно на свидетелствата на очевидци (пише, че са интервюирали около 100 души и са посетили няколко масови гроба и места на екзекуции). В документа се отправят изключително сериозни обвинения - предимно към армията на САЩ (както за индивидуални престъпления, така и за масови екзекуции, измъчвания и прочее), включително и за употреба на химическо и биологично оръжие.
                      Между другото, съдейки от описанията на част от престъпленията в този документ, тези картини може да се рисувани върху показанията на част от тези очевидци, които е разпитвала и комисията. Тук-таме има определени сходства.
                      Не се наемам да съдя доколко достоверен е самия доклад (знам ли?), нито пък в каква степен могат да бъдат променени показанията на очевидци (все пак, те са ги получавали през преводач), доста ме изненадаха и параграфите за химическото и биологично оръжие, да си призная (т.е. очевидно не става въпрос за реални неща). Но най-малкото означава, че не е баш "никой по света".

Comment

Голъме явно не сме се разбрали. Съжалявам за недоразумението. Картините са точно от музея в Синчон и за това не може да има никакъв спор. Ако искаш, може да ти пусна на лс линк от филм за музея, от който ще видиш, че картините са правени във връзка с музея и може да ги видиш в този филм. Аз исках да кажа за пропагандата на КНДР, че е все едно да вярваш на човек, който те е излъгал 10 000 пъти - тоест дори и 10 001-ия път да има нещо вярно в думите му, то едва ли ще му повярваш.

Comment

Working...
                        X