Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Военни операции в ивицата Газа

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

ьяа

Да караме подред.
    Армията на Израел е там по нужда, да. Но във всеки един момент огромна част от наборниците се занимават с не-военни неща. Служил си и знаеш, че използват десетки хиляди войници за безплатна работна ръка в болници, музеи, училища и т.н.. Важи повече за жените. Знаеш, че през тези 3(съответно за жени 2) години казарма само една част е обучение или "истинска" служба. Проблема с палестинците не е такъв, който изисква стотици хиляди души на пълна тревога. Голяма част от потенциала на Израел не се е използва, а така да се кажа за всеки случай, макар и случаите да са много. Дори и да се намери що-годе прилично решение на проблема с ракетите едва ли ще се смали армията.
    Във всяка държава се плаща на войниците. Но за стандарта на Израел това, което им плащат(а НЕ се плаща за тях) е едно нищо. Има професионални военни, но това не е професионална армия.
    Бюджета на армията не е за всеки 10 години, а за всяка година. Ако те решат да сложат тези системи да речем в рамките на 10 години това би им дигнало разходите много. Или трябва да се икономиса от нещо друго или да се увеличи бюджета. Но не можеш да икономисаш след време, а на момента.
    Това за враждата на битово ниво го казах малко встрани от темата. И да - няма общо и с Втората Интифада. По разкази съм чувал(аз тогава дори не съм бил и роден), че отношенията между арабин и евреин са били на далеч по-добро ниво тогава. Не са играели заедно хора по улиците, но все пак евреите са ходили спокойно в Западния Бряг и обратно. Мое лично мнение е, че специфичната форма на палестински национализъм е доминирана от ислямски екстремизъм от Интифадата насам, но и преди не е отсъствал(все пак първия им сериозен лидер е бил мюфтия).
    Прав си - не можеш да херметизираш Газа. Ако беше анклав в Израел, без граница с Египет и излас на море - по-лесно би могло да ограничиш потока.
    Колкото до Египет - технически естествено, че могат да затоворят хубаво, макар и не идеално границата. Друг е въпроса дали имат чак такова желание. Но бъди сигурен, че ако го имаха квотата щеше от 600 да нарасне на 6,000. Естествено говорим за фантастичен случай, в който Израел и Египет си сътрудничат като приятели, което е невъзможно. Няма и смисъл да се обсъжда какво би станало ако Египет и Израел се разберат братски да си помагат срещу Хамас, просто казвам, че това е една от причините да влизат оръжия в Газа. Казваш, че египетски граничари и полицаи са корумрирани. Да, така е, но израелски военни също има корумпирани, макар и много по-малко, а израелската мафия, като всяка в света няма морални угризения да търгува оръжия с Хамас, Фатах, ИД или който и да е. Но пък често това може да се обърне срещу палестинците. Храна и други стоки с цивилно предназначение трябва да влизат, но може сериозно да се контролира това, което влиза заедно с тях. Тунелите са си тунели, през тях храна надали минава.
    Псевдо-примирието им дава възможност да се превъоръжат, не съм казал, че са спирали някога да го правят. Но всяко примирие е в тяхна полза, защото Израел няма нужда от превъоръжаване или да си ближе раните.Тоест всяка секунда, в която Израел не е атакува Хамас е секунда, в която те само пълнят арсенала, а нищо(почти) не ги притеснява.
    Явно е реалистично Хамас да бъдат смазани за половин-една година щом толкова са предвидили израелските военни. И неслучайно са готвили и тази операция толкова време, знаело се е, че ще се стигне дотам. Явно е било и грешка на Арик. Но въпроса дали на армията ще и бъде позволено да разгърне потенциала си и дали ще и има достатъчно време да си свърши работа няма нищо общо с техническата подготовка на войниците, системите са ПРО или каквото и да е било.
    Още нещо - политически е въпроса с превъоръжаването им, защото подобно движение има нужда от сериозна подкрепа. На Иран и Сирия им коства жълти стотинки да зареждат Хамас с оръжия, но пък ефекта е голям. А и стои въпроса - какво си купувал Хания с парите, които ЕС и САЩ дават ежегодно като хуманитарна помощ. А от Саудитска Арабия идват немалко пари, милиарди даже.
    http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

Тук имаме 2 проблема:
      1. Явно не разбираш намека - престани да разводняваш темата с празни приказки.
      2. Явно не четеш внимателно какво ти пиша.

Колкото до Египет - технически естествено, че могат да затоворят хубаво, макар и не идеално границата. Друг е въпроса дали имат чак такова желание. Но бъди сигурен, че ако го имаха квотата щеше от 600 да нарасне на 6,000.
      Не, технически никак не могат да затворят хубаво. А квотата е така, повтарям, по настояване на Израел и едни съглашения от 70-те години, оставящи само символично количество египетски войски по границата с Израел.

Явно е реалистично Хамас да бъдат смазани за половин-една година щом толкова са предвидили израелските военни. И неслучайно са готвили и тази операция толкова време, знаело се е, че ще се стигне дотам.
      Прекалено много неща трябва да изпиша. Ще се задоволя с едно

Но във всеки един момент огромна част от наборниците се занимават с не-военни неща. Служил си и знаеш, че използват десетки хиляди войници за безплатна работна ръка в болници, музеи, училища и т.н..
      Ти тези неща четеш ли ги някъде или сам си ги фантазираш?

За цените:
      By 2010, the official said, Air Force users will be ready to declare initial operational capability of the lowest-tier Iron Dome defense.

The initial $215 million will yield a miniaturized multimode radar, Iron Dome launchers, a battle-management-and-control (BMC) unit and "a respectable operational inventory" of high-speed, homing interceptors, the official said. "We're talking about a very generous, day-night, all-weather, area-wide footprint. Anything that enters our sector we'll be able to shoot down. This system will not be constrained by altitude, characteristics or concentration of incoming salvos."

Oron Oriol, director of Rafael's Air-to-Air and Air Defense Missile Systems, said the protective footprint of one Iron Dome battery will exceed 100 hundred square kilometers.

"A single launcher can protect a medium-sized city like Haifa or about 15 times the area of a small town," he said.

The Iron Dome system will also protect against Katyusha and other longer-ranged rockets launched from Lebanon.

A Rafael promotional video recently cleared for release by security officials describes an active radar homing missile that acquires targets and guides itself "to within passing distance" of approaching targets before end-game warhead detonation. "All is accomplished within seconds while striving to ensure that target debris falls outside protected areas," according to the video.

Oriol, who declined to discuss technical aspects, said, "It's a completely new animal. We haven't yet seen anything like it."

Another unique Iron Dome attribute, program officials here say, is its near-instant ability to differentiate between weapons headed toward populated areas and those that will fall into the sea and open fields. The system also reacts differently during the day, when more people may be passing through open areas, and at night, when a less demanding concept of operations may be appropriate.
      February 15, 2009: Israel has put a price on their recent Operation Cast Lead. This was the 22 day campaign in Gaza, and the Israelis are spending $590 million to replace damaged or destroyed equipment and supplies used, and restore troops to their pre campaign readiness. The Israelis expended over a thousand smart bombs and missiles, and used vast quantities of fuel and spare parts to operate the aircraft and vehicles. Reserve troops had to be paid and casualties (several hundred, although only 13 dead) taken care of. The $590 million is not the total cost of Cast Lead, but it is the bulk of it.
      Last edited by Dinain; 12-11-2009, 03:15.
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

asd

Добре де, не ми се карай!!
        За Египет няма да се повтарям, не аз съм този който не чете какво пише другия.
        Колкото до Хамас - това изчисления не си го измислям аз.
        За това какво правят войниците - не ги чета тези неща, не си ги и фантазирам, имам много приятели, които са служили или в момента служат. През по-голямата част от службата си са работели като помощници в болници, училища за деца с увреждания, музеите Хатцерим и Латрун. Давам ти конкретни примери, за да не ми се караш пак!

Comment

Добре, извинявам се.
          Искам да ти обърна внимание, че тук е прието да си служим с цитати и посочване на източници и това е едно от нещата, което ни различава от обикновенната кръчма. Написал си нещо, обоснови го - намери някакъв източник, който да подкрепя думите ти. Доводите "един приятел ми каза", "така съм чувал" и подобни, просто не вършат работа.
          Затова когато изпишеш 20 изречения с общи приказки, къде точни, къде не, аз после би трябвало да търся 20 линка и цитати, с които да ги оборвам и да ти доказвам, че грешиш, а просто нямам време за това. Затова ти казах - не разводнявай темата с общи приказки, още повече неподкрепени с никакви аргументи.

За твоите познати - не знам, сигурно има и такива клоуни. Бях чувал веднъж за някакъв американски младеж, което се натискал за упорито доброволец в IDF, докато накрая му дали някакъв еквивалент на белене на картофи в кухнята.
          Аз лично такива хора не съм срещал никога. "Десетки хиляди" и "безплатна работна ръка" - тц...

ПП Каквото е на ЛС, си остава на ЛС, затова се казва "Лично Съобщение".

Comment

asd

Еми затова какво правят наборниците е по-хубаво да го знаеш от първа ръка. Не познавам доброволци в армията, всичките са граждани и живеещи там, едно момиче и едно момче само познавам, които са родени тук, но заминали там на 1-2 годишна възраст.
            За изчисленията колко време ще отнеме проблема с Хамас - ще ти дам източник довечера. За неефективността на Iron Dome, също. Аз не живея там, освен писмени източници за това какво става там, други нямам.

Comment

asd

Та ето ти източници, върху които базирам твърденията си. Ти казваш, че Iron Dome има голям потенциал. Може би. Но според различни изследвания( http://www.debka.com/headline.php?hid=5338 ) получаваме следните факти. Касам-ките се движат със скорост 720км\ч. До най-близките до Газа израелски градове и села стигат за 9 секунди(изминат път - 1800м). На такова разстояние на системата Iron Dome и трябват около 15сек за да засече ракетата, да изчисли траекторията и да пусне една Тамир. Съответно 6 секунди по-късно от необходимото. Подобни неща се казват и за Хизбула - 9 секунди отнема на една Катюша да стигне целта си. Предполагам различните модели Катюши на Хизбула(Фаджир) варират малко, на същественото в случая е, че те имат по-голям обсег и по-голяма скорост, а за засичане, изчисляване и изстрелване в този случай на Iron Dome ще са нужни 30 секунди. Което значи, че системата е неефективна засега.
              Та изчисленията ти, че няколко милиона за Рафаел ще спестят половин милиард на ИДФ отпадат - Iron Dome засега няма желания ефект и пак е възможно да се стигне до Cast Lead. Та затова казвам, че нищо не се спестява. Иначе ако направиш сравнение между разичните ракети, използвани от Хамас, Хизбула, Фатах и Ислямски Джихад ще видиш, че съотношението между скорост и обсег на повечето от тях е такова, че прави Iron Dome бавна система. Но пък комбинацията между "механично око" на Елбит и Metal Storm има предимства - времето за засичане и изчислявене е пъти по-малко от това на Iron Dome. Но пък е пък технологията да засичаш познат обект по картина е и много по-скъпа. Но пък системата е неефективна засега за Касам 1 и Касам 2, а пък обсега и е недостатъчен за Касам 3 и Катюши. Следователно трябва да купиш много, много бройки за да можеш да се защитиш поне от тежки Касам 3 и Катюши. Но засега няма ефективна защита срещу най-често използваните от Хамас ракети - малките самоделки Касам 1 и 2. А иначе не се и съмнявам, че според собствениците на Рафаел и Олмерт това е една много ефективна система. Но както и с Пейтриът се е оказало преди 17 години, че за нищо не стават, така и тези системи засега(!) са неефективни и\или неадекватни. Но и на "опаковката" на Пейтриът сигурно пише, че това най-доброто и струващо си парите нещо на света, а САЩ още твърдят, че това са добре похарчени ресурси, нищо че и след израелски подобрения пак си остават един много, много скъп боклук.

Comment

asd

Ето и още нещо.

Бюджета на Израел е около 10 милиарда долара(без помощта от САЩ), а една ракета Тамир струва немалко пари, а може да разруши само една ракета Касам, ако изобщо успее. Докато една ракета Маверик пратена от Ф16 струва наистина повечко кинти, но може да разруши десетки и стотици ракети, гранати, минохвъргачки, гранатомети или др.. А и не е нужно да пращаш войници по земя за тази работа, но все пак си остава третиране на симпотимите, а не на болестта.

Comment

Много силни думи!

Да, четох вече, че на разстояния под 4 км не стига времето за прехващане. Само да ти посоча няколко неща:
                  1. Никой не изстрелва касами от самата граница, освен ако не е решил да се самоубива.
                  2. Касамите са най-малката опастност - разните блиндажи, предупредителни системи, бомбени укрития и прочие пасивни мерки практически ги неутрализират. По-големите ракети като 'Град' са друга работа, и ако Iron Dome успява да защити големите градове като Беер Шева, Ашкелон, Ашдод - евала. Много жалко за Сдерот, че е на 2км от границата.
                  3. Заключенията ти, че системата е "неефективна" са смешни - ефективна е на разстояния 4-40 км.
                  4. Изчисленията, че ПРО ще спести разходи, са елементарни и отдавна ясни. По-рано говореше за операция, продължаваща 7-8 месеца...? Ако за 22 дни си похарчил над $700 млн., дал си 13 убити войници и 1400 палестинци, голяма част от тях цивилни, направи сметка колко ще струва толкова продължителна операция от всички аспекти - пари, жертви, международен натиск.

И си направи аналогия как се разви историята със самоубийците: атентати-операция Defensive Shield (2003 г.)-фиаското* в Дженин-построиха стена-атентатите бяха неутрализирани.
                  Ракети-операция Cast Lead-фиаското в Газа-... (довърши сам)

5. Поразително е как хората не се учат от историята и настояват за един доказано неефективен метод: мислиш, че с операции от рода на Cast Lead можеш да решиш проблема с ракетния обстрел??? Такива операции се провеждаха още през 2003 г., а ракетен обстрел имаше и постоянно се усилваше, дори когато IDF си седеше в Газа за постоянно, а не влизаше на някакви рейдове по 1-2 седмици.

6. Не разбирам защо все говориш за Олмерт? Системата е одобрена от Перец и Барак, двама министри на отбраната, ако ще и първият да не се брои.

една ракета Маверик пратена от Ф16 струва наистина повечко кинти, но може да разруши десетки и стотици ракети, гранати, минохвъргачки, гранатомети или др.
                  Я, виж колко лесно било. Чудя как тия от IAF не са се сетили досега.

*Фиаско беше, че над 30 войници бяха убити в тъпи засади из тесните улички, а разрушенията в Дженин дадоха повод на целия свят да тръби за военни престъпления и незабавно изтегляне на войските, а Израел за пореден път да излезе зъл агресор.

Comment

asd

1. А, стига бе?!
                    2. Касам 1 и 2 може и да са големи фойерверки, но страхът който всяват е най-голямата им сила. Иначе си прав - комбинацията между бързи предупреждения и вече задължителните за цивилното строителство бетонни стаи(не съм сигурен всъщност дали е задължително, но всички нови сгради, които видях има по една стая на всеки етаж от бетон. Или цяла колона от бетонни стаи на всеки етаж, с подсилени прозорци и т.н.) има ефект.
                    3. Неефективна е защото не може да свали Град пратен на 20км...засега. Говоря за Южен Ливан, не за Газа, не ми се карай, че "разводнявам" . И явно, че от 10 години не могат да намерят все още добро решение.
                    4. На кого са ясни освен на Халуц? Защо като са ясни не се даде газ на идеята? И защо не разбрах как ще спести пари, след като нито предотвратява най-масовите ракети(Касам 1,2 и 3 и Град), нито премахва нуждата от операция като Лято Олово? Впрочем за толкова про-израелски човек ми е странно защо цитираш палестински данни И като казваш, че ИАФ си знаят работа не се ли замисляш, че може би и за Iron Dome са прави? И явно са премислили Cast Lead, а не са го решили от днеса за утре. Никой не казва, че нищо, никога няма да стане от ПРО отбраната, казвам, че към момента Израел няма ефективна ПРО защита, доказателство - 6000 ракети. В близкото бъдеще не се и очертава да има подобна система със задоволителна(!) точност.
                    Но като казваш, че ракети са летяли от Газа и докато ИДФ са били там почвам да си мисля за политическите ти предпочитания. Но ако погледнеш по-назад във форума ще видиш една графа, която ако не се лъжа самия ти си качил. Направи си една просто сметка колко се е увеличил броя на изстреляните ракети от 2005 насам. Явно не е трябвало да се махат и явно не се летяли ракети колкото днес.
                    Олмерт го казвам като нарицателно за власт, просто по време на Лято Олово беше той.
                    Пак за ИАФ - като си знаят работата защо отричаш, че атаката е най-добрата защита? Иначе съм съгласен с теб, че Лято Олово беше пълен провал и може да се каже, че Хамас спечелиха от цялата работа. Израел загуби много пари, хора, подкрепа, наложиха частичен бойкот, обвиниха ги във военни престъпления и престъпления против човечеството и т.н.. Но това не е по вина на военните, просто такава е политическата действителност. Няма смисъл да вадим хипотези от типа "А как щеше да се развие конфликта ако цял свят беше на страната на Израел?". Не го и правя, но ми се струва, че спориш за спора. И ми вкарваш думи в устата.

Comment

Политическите ми предпочитания не са твоя работа и нямат нищо общо с темата.

Сега по същество:
                      1. Да, точно така. Явно не знаеш, но по ограда има камери, вишки, минават патрули, танкове, артилерия и хеликоптери могат да бъдат вдигнати по тревога за минути и да разпердушинят всеки касамски отряд (обикновенно 3-4 човека в пикап). По-навътре (от 500 метра да речем), постройки, растителност и гънки на терена възпрепятстват прякото оптично наблюдение.
                      3. Аз не видях къде е доказано това. Напротив, прочетох че маскималната далечина на стрелба е 40 км, а минималната - 4 км. Между другото, проектът е стартиран през 2004 г. - преди 5 години.
                      4. Предимствата са ясни са на всеки с някакви елементарни познания по математика и военно дело. Познаване историята на предишни аналогични операции също не вреди. Именно ефективна ПРО може да премахне нуждата от такива операции поне на южния фронт. И никъде не съм казвал, че това трябва обезателно да е Iron Dome, просто тази система е предпочетена пред 13 други предложения. Може да е друга система или комбинация от няколко системи. Но насоката е ясна - трябва ефективна защита срещу ракети с къс обсег, в противен случай ще се наложи на всеки 3 месеца да провеждаш операции като Лято Олово.

За IAF беше иронично.

към момента Израел няма ефективна ПРО защита, доказателство - 6000 ракети.
                      Няма ефективна ПРО за този тип ракети. Засега. С това никой не спори.

Направи си една просто сметка колко се е увеличил броя на изстреляните ракети от 2005 насам.
                      Чудесна идея! Обаче дай да направим една друга сметка, не толкова популистка. Ето една по-нова статистика:

(събирам ракетите и мините в едно, за по-просто)
                      Година: изстреляни проектили : растеж на годишна база

2001: 249
                      2002: 292 17.27%
                      2003: 420 43.84%
                      2004: 1157 175.48%
                      2005: 417 -63.96%
                      2006: 968 132.13%
                      2007: 1645 69.94%
                      2008: 3102 88.57%
                      2009: 664 (до 02.06.09) -57.19%

Какво виждаме?
                      1. През 2005 г., годината на евакуацията, има голям спад.
                      2. През целия период средният годишен растеж е 50.76%. През периода преди евакуацията, средният годишен растеж е 58.36%. През периода след евакуацията, средният годишен растеж е 43.16%.
                      3. Далеч най-много са изстреляните проектили в годината на Лято Олово - кое е причина и кое е последствие е спорно.

По-нататък:
                      Олмерт го казвам като нарицателно за власт, просто по време на Лято Олово беше той.
                      Ехуд Олмерт подаде оставка през септември 2008 г. По време на Лято Олово (дек-яну 2008/2009 г.), действащ премиер беше Ципи Ливни.

Явно не е трябвало да се махат
                      Всъщност, въобще не е трябвало да влизат.

Comment

beri_cd написа Виж мнение
                        вече задължителните за цивилното строителство бетонни стаи(не съм сигурен всъщност дали е задължително, но всички нови сгради, които видях има по една стая на всеки етаж от бетон. Или цяла колона от бетонни стаи на всеки етаж, с подсилени прозорци и т.н.) има ефект.
                        Задължителни са за всички нови сгради, които се строят сега, да кажем - през последните десет години, в Израел.
                        Изкарах почти цялата Втора Ливанска война в един такъв "хедер битахон" в Ганей Авив. За разлика от там (блокът бе нов, строен наскоро), в другият ми апартамент (в Ариел, Шомрон - Самария, Западният бряг на р. Йордан, ако се ориентираме по CNN), който бе по-стар (строен в началото на 90-те за "олим хадашим русит" ), нямаше предвиден такъв "паник рум".

Между другото, не съм убеден, че разбирам, за какво спорите точно. Можете ли двамата да конкретизирате Вашето мнение в едно изречение, за да открием разликата, или говорите за едно и също нещо с различни думи?

Comment

Можете ли двамата да конкретизирате Вашето мнение в едно изречение, за да открием разликата, или говорите за едно и също нещо с различни думи?
                          Според мен (прощавайте, че се намесвам, но от известно време чета разговора), Делареа, спорят за нещо сравнително просто: как е по-добре да се постигне конкретната цел (премахване на опасността от изстрелваните към израелска територия ракети от въпросния регион). Динайн защитава мнението, че това може да се постигне чрез отбранителни мероприятия, т.е. като се неутрализират/свалят ракетите чрез някаква ефективна система за противоракетна защита, докато beri_cd смята, че такава цел може да бъде постигната единствено чрез агресивни действия, т.е. контрол / унищожаване на възможността на палестинците да изстрелват такива ракети. Това, според мен, е същността на спора.
                          Иначе има и някакъв под-въпрос относно ефективността на конкретната система (iron dome), но той е подчинен на основния (а и, според мен, е безсмислен, докато въпросната система не бъде въведена на практика в действие и не служи известно време, достатъчно за да се разсъждава (въз основа на някакви данни, разбира се), за нейната ефективност).

Comment

asd

1). И пак - а, стига бе? Защо оборваш неща, които аз не съм казал? Иначе съм съгласен с това, което казваш.
                            2). ------
                            3). Нещо не се разбрахме. Ето предишния ми линк и някой други. В по-голямата си част се припокриват, даже се цитират взаимно.

В общи линии излиза невъзможно да спреш какъвто и да е вид Касам. Реакциите на системата са толкова бавни, че не можеш да свалиш ракета, която лети с такава скорост, ако не е пратена на над 6км. "Над" 6км е най-добрия вариант в идеални условия. Eто още нещо

The Qassam rocket was first launched into Israeli territory on March 5, 2002, by the Izz ad-Din al-Qassam Brigades, the military wing of Hamas. Production on the rocket began in September 2001, following the outbreak of the Al-Aqsa Intifada.

Град пратени на 20км стигат за 30сек. Това прави скорост над 600м\с. Доста по-бързо от Касам. А за около 30 сек могат да бъдат засечени и свалени тези ракети. Което значи, че Касам ракети могат да се свалят само ако са изпратени на максималния си обсег и Град ракети само ако са изпратени на максималния си обсег. Системата е прототип, но засега не може да свали 90% от ракетите към Израел. А да пренебрегнеш слепите места в системата, значи да пренебрегнеш стотици хиляди свои граждани. Ако бяха твои поданници по-лесно щеше да е, но уви.

И системи за ПРО в Израел се търсят от повече от 2004, повече и от 2000. Iron Dome не е първата, нито най-успешната. Мисля, че се казваше SkyDeffender системата, която сваля 155мм снаряди и Катюши и е 5 години по-стара от Iron Dome и доста по-евтина. Ако бяха продължили да дават пари най-вероятно сега щеше да има готова и работеща ПРО система.

4). Не споря с теб затова, но мисля че ти не четеш какво пиша. Естествено, че е ще е идеално ако има действаща ПРО система. Тогава наистина операции като Лято Олово ще станат излишни, а те струват много, много пари и човешки съдби. И наистина бъдещето се очертава да е комбинация от няколко типа системи - това би дало ново военно преимущество на Израел, а населението на държавата ще бъде спокойно. Никой не спори за това. Но аз казвам, че в момента система, която задоволително предпазва небето няма и в следващите поне 2-3 години няма и да има действаща и неутрализираща поне 90% от ракетите система. Не че разработки няма - Iron Dome не е концепция-провал, просто тя както и другите системи и изобщо концепции имат нужда от осъвършенстване. А след като е готово трябва да се купи. А това няма да стане за година, а за поне 5, според изчисления на самите военни. И тези 5 години са само за Iron Dome. Така че не очаквай Шдерот да е защитен от ракети преди 2014. Иначе да - бъдещето е натам, но нека не забравяме, че живеем в 2009, а не 2014 година. Иначе съм съгласен пак с теб.

Данните, които даде могат да се четат по няколко начина. Аномалията през 2004 е в отговор на покушенията над хамасовските лидери. Когато Израел се изтегля не забравяй, че първото нещо, което правят е да продължат ракетити, но и да се избият помежду си. Когато Фатах падат, Хамас увеличава броя на ракетите. През 2008 са изстреляни почти половината ракети изстреляни в периода 2001-2008. Популизъм има и от двете страни

Dinain написа Виж мнение
                            Всъщност, въобще не е трябвало да влизат.
                            Спор няма. Опиянени от успеха явно са се мислили за велики преди 40 години. И леви и десни са се помислили за супермен, ама к*р.

Gollum - Аз лично смятам, че трябва да се наливат пари в такива неща, но докато не са оперативни трябва да има и агресивни действия. Иначе такава ПРО би била идеален вариант. За мен и Лято Олово беше провал, но не заради военните. Противоречията ни не изглеждат толкова много, ако човек прочете внимателно.

Comment

beri_cd написа
                              В общи линии излиза невъзможно да спреш какъвто и да е вид Касам. Реакциите на системата са толкова бавни, че не можеш да свалиш ракета, която лети с такава скорост, ако не е пратена на над 6км. "Над" 6км е най-добрия вариант в идеални условия.
                              Ще започна въпроса си с уточнение - аз от технологичната или техническата страна на въпроса не разбирам. Самият въпрос: защо смяташ, че тази задача е принципно неразрешима?
                              Ще дам пример, може би не кой знае колко сполучлив (затова и уточнението по-горе). В съвременните системи за активна защита на бронетехника се разчита на поразяване на противотанкова ракета с време между откриването, изчислението на оптималния начин за действие и поразяването, в рамките на микросекунди. Вярно е, че става въпрос не за поразяване на заплахата в периода преди да е достигнала целта си, а непосредствено "около целта", но мисълта ми бе по-скоро за времето за реакция. Ясно е, че човек-оператор не би могъл да се справи с подобна задача, но не е и необходимо - най-много да трябва да потвърди задачата за унищожаване на целта.
                              Та мисълта ми е, че би трябвало да е съвсем постижимо - чисто като изчислителна мощ и комуникация между отделните "блокове" на системата (автоматична), - цялата задача да се реши в рамките на броени секунди или дори по-малко, между "засичането" и командата за старт на оръжието за унищожение на заплахата (без значение какво точно е то: ракета, оръдие, лазер или нещо друго).
                              По-рано в дискусията споменахте, че подобни системи са предназначени за унищожаване на минометна мина. Те, обикновено, се използват на доста по-малки дистанции от 6 километра и летят с достатъчно високи скорости. Не мисля, че принципно са чак толкова различен тип цел. Ако дадена система е ефективна срещу минометни мини, би трябвало да има някакъв ефект и срещу споменатите ракети.

ПП Ясно е, че всякакви обсъждания на базата на прототипи са нещо безсмислено. Едва когато имаме система "масово производство", използвана ежедневно в реална обстановка, можем да обсъждаме нейната ефективност (и цена).

Comment

asd

Не - не казвам, че системите са обречени. Казвам, че засега са неадекватни. Докато станат адекватни трябва да се мислят други идеи. Иначе точно на базата на една от системите за активна защита на танкове е и една от системите за ПВО. Всичко, което има бойна глава може да бъде свалено с откос, стига да е точен. Разликата при танка е, че той е самата цел. Докато системите за ПРО не са предвидени да се поставят на всеки жилищен блок. Сега проверих пак затова, което споменах. Не е SkyDeffender, а SkyGuard. Използва се лазер, който разтапя слой от повърхността. Преимуществото е, че скоростта на светлината може да приемем в случая за безкрайно малка. Реакцията е по-важна. Да засечеш нещо с радар е сравнително по-лесно от това да го засечеш с механично око(което е все още млада система), но потенциала на последната е може би по-висок. Но както Dinain каза - решението най-вероятно се крие в комбинация от много системи. Всяка добро в едно, недобра в друго. Пример - системите, за които говориш имат ограничен обсег на действие. Може би след няколо години разработки ще имат до 2км според Елбит. Но пък изчисленията стават по-бързо, защото няма нужда да предвиждаш траекторията толкова напред. Една Касам се движи с 200м\с, а един 12.7мм куршум с около 900м\с. Но пък точност имаш ограничена. На SkyGuard "амуницията" се движи със скоростта на светлината, съответно не трябва да изчисляваш сложна и продължителна траектория, което значи, че времето за реакция е по-голямо, но пък зависи от климатичните условия. Но пък в онзи регион това е по-малък проблем, отколкото в по дъждовни райони на света. А и цената на едно изстрелване на SkyGuard е 1000-2000 долара, а Iron Dome изстлева ракети Тамир за 50-100 хиляди долара(официалните източници казват 50 хиляди, но анализатори предричат, че крайната цена ще се вдигне с времето, както става и с повечето неща). Но пък потенциала на Iron Dome откъм обсег е може би най-голям. След време ако се направят няколко линии на защита, използват се двата метода за засичане и трите концепции за противодействие - сравнително малка държава като Израел може да има над 90% защита срещу Касам, Фаджир или всякакви ракети, мини и т.н.. Но това нещо няма да стане за 1, 2 или 3 години.

Comment

Working...
                                X