Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Военни операции в ивицата Газа

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Мм гледах на хамаско филмче как изстрелват такива ракети, струваха ми се много малки за да могат да бъдат прехванати. Но не съм запознат с най-модерните системи ПВО.

Прочее кой добър, кой лош може много лесно да прецени всеки сам за себе си ако следи поведението на двете страни спрямо цивилното население.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Е, ако са някакви леки - 82-130 мм реактивни снаряди - не си представям коя ПВО система ще може да ги прихване и унищожи - все пак това може да е само "точкова" система, а как ще се определи какво да покрие? Територията, която може да се обстрелва е голяма - не може навсякъде да се сложат такива системи. Но и аз не знам достатъчно за съвременните системи.

Comment

Нещо за задачата и за методите.
        "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

gollum написа
          Не виждам как това може да стане. Поне с текущите технологии. Това е все едно да прихванеш минометна мина или артилерийски снаряд - траекторията му е сравнително ниска, лети за много кратко време... Просто няма време за обработка на информация и изработване на задача, да не говорим, че сигурно няма и такъв тип прехващащи ракети, а и ще е икономически неизгодно, т.е. системата за прехват и ракетата ще са на порядък по-скъпи от прехващания боеприпас. Приемливият метод е унищожаване на установките и снарядите.
          Iron Cap и Magic Wand.
          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
          "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Впечатляващи експлозии в Рафах и Газа: http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7826054.stm

И кадри с бял фосфор: http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/mid...st/7824342.stm

Comment

Dinain написа Виж мнение
              Впечатляващи експлозии в Рафах и Газа: http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7826054.stm

И кадри с бял фосфор: http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/mid...st/7824342.stm
              A дали е сигурно, че кадъра е от бял фосфор или е самолет хвърлящ топлинни капани?

Иначе искренно стискаме палци на IDF, да вземе най-накрая да им види сметката на палестинските магарета дето не се разбират с добро.
              Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

За сигурно не знам, ама взривовете са на десетина метра от земята, какво ще прави самолет там?

Comment

САЩ ще доставя 3000т амуниции тия дни в Израел.

Не ми се смята в момента, но при положение че са във война в момента не мисля че това е някакво учудващо голямо количество.
                  albireo написа
                  ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Разложението на Фатах е естествен процес, настъпил заради фактическата невъзможност на тази организация да осъществи целите, които си е набелявала - прилично споразумение с Израел. След като дипломатическите разговори не дадоха резултат вече толкова години, нормалната реакция на плаестинците е да приемат Фатах за безполезна. И разбира се, политическия вакуум от нейното смаляване ще бъде завзет от някоя друга – в случая това е Хамас.
                    За да си отговорим на въпроса защо се стигна до това положение, според мен трябва да погледнем реално на израелската "дипломация", която отдавна се е прославила като дипломация на ултиматумите, особено когато работи с палестински преговарящи, в ситуация на пълна неравностойност между страните. Както е било винаги.
                    Това, което Израел иска, на пръв поглед изглежда справедливо – признаването му за суверенна държава от палестинците. Но от палестинска гледна точка това си е чисто самоубийство, нещо като шах-мат. Защо?
                    Над половината палестинци живеят ВЪТРЕ в границите на израелския териториален субект. Доколкото можем изобщо да говорим за някакви граници когато става въпрос за Израел. Защото никой не може да каже къде започват, къде свършват, и доколко ги има. Написах "доколко ги има", вземайки в предвид "разходките", които израелските военни си правят в целия регион, прекрачвайки добре познатите линийки от политическата карта. И разбира се, вечните претенции дето се чуват от Израел – едни викат, че бог им давал половин Йордания и трябвало най-после да си я получат, други убеждават как било достатъчно да вземат "само" част от Сирия и т.н. Дали ще е генерал с пагони, юдейски поп или костюмар-министър, най-вероятно ще чуем нещо доста познато от историите на балканския шовонизъм. И на това му се вика "най-цивилизованата" държава в целия регион!
                    Но нека не се отклонявам в излишно повествование, бях стигнал до може би най-ясния и категоричен ултиматум на Израел – признаване на държавен суверенитет на Израел от палестинската страна. А после? "После ще видим".
                    Макар да не знам дали международното право е формулирало уредба за критериите, на които даден субект е нужно да отговаря за да се нарече "държава", но споменатият проблем за границите според мен трябва да присъства сред тях. Защото ако утре палестинците признаят "държавния суверенитет" на Израел, никой не гарантира дали автоматично в знак на благодарност той няма да се спусне над тях самите. Т.е. цяла Палестина да стане субект на Израел, така както Чечения например е субект на Руската федерация. Нали все пак това означава държавния суверенитер – правото на държавата да се разпорежда както намери за добре в границите на своята теритирия. А дали Западния бряг и ивицата Газа са част от израелската територия още не е ясно. Еврейските заселници там определено се чувстват като у дома си, докато реалността при палестинците е доста противоположна. Не могат да използват магистрали, летищата и голяма част от водните ресурси без разрешение. Дори линейки се редят на опашка пред КПП, какво остава пък за ежедневното придвижване на хора, товар или камиони за смет. А после слушаме коментари от сорта на "Тия палестинци живеят в истинска кочина!".
                    Статутът който им е даден е само "автономия" и няма да има пречка да си останат в това положение дори след като изпълнят ултиматума на Израел, защото не се ползват от международноправната закрила на една държава. Затова никой не гарантира на палестинската страна непрокосновеност на Западния бряг и Ивицата газа, с които се разпорежда в условията на вече съществуваща окупация, т.е. почти никак не се разпорежда. От друга страна, никой не може да попречи на Израел да ги обяви за част от своята държава, след като и без това вече ги контролира почти напълно. Следователно, Израел прости настоява за признаване на статутквото без да никаква гаранция за насрещните интереси. Приемливо ли е?
                    Неслучайно още в края на 70-те години, когато палестинската върхушка направи преоценка на антиизраелското си отицание, предложеното от нея споразумение предвиждаше ВЗАИМНО ПРИЗНАВАНЕ на статута. Нужно ли е да споменавам какъв беше отговора на Израел - приемане на първоначално поставените условия "без никакви уговорки".
                    Truth will save the world

Comment

ултиматума на Израел
                      Може ли някой линк към този ултиматум?
                      Иначе общо взето виждам, че задаваш въпроси и си отговаряш сам на тях, но ми се струва, че фактологията ти нещо куца. А когато стъпваш на грешни факти е много вероятно да стигнеш до грешни изводи, макар и логиката ти да е правилна.
                      Ето това например:
                      Доколкото можем изобщо да говорим за някакви граници когато става въпрос за Израел. Защото никой не може да каже къде започват, къде свършват, и доколко ги има.
                      Много странно заключение. Защо си решил, че Израел няма граници?

Comment

.е. цяла Палестина да стане субект на Израел, така както Чечения например е субект на Руската федерация.
                        - никой не го иска. никой няма намерение бързо плодящи се араби да гласуват в Израел и да превземат страната отвътре по косовския сценарий.

Еврейските заселници там определено се чувстват като у дома си,
                        - домовете им бяха разрушени от булдозерите на израелската армия. изтеглиха се зад стената.

И въобще нито на западния бряг, нито на Газа им трябва независимост. Те са напълно нежиснеспособни. За тях най добрия вариант да се върнат към статуквото от преди 1967 - т.е. де факто египетски и йордански. Лошото е, че нито египтяните, нито йорданците ги искат.
                        Last edited by Thorn; 20-01-2009, 10:56.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Иначе общо взето виждам, че задаваш въпроси и си отговаряш сам на тях, но ми се струва, че фактологията ти нещо куца. А когато стъпваш на грешни факти е много вероятно да стигнеш до грешни изводи, макар и логиката ти да е правилна.
                          Аргументите на Израел за действията му спрямо палестинската страна наблягат най вече на факта, че тя не изпълнява неговотите главни искания - признаването му за суверенна държава и така нареченият "отказ от насилие".
                          Относно първото искане, смятам че съм дал обяснение.
                          Второто искане, признавам, не го бях споменал. Трудно ми е да си представя как би могло да бъде изпълнено. Какво му остава на палестинеца след това. Да размахва пред дулото на танка хартия с подписки и декларации?

Много странно заключение. Защо си решил, че Израел няма граници?
                          Имах в предивд държавни граници, които са неприкосновени. Нали Израел претендира да го смятат за държава. Много странно е това, докато го гледаме как се отнася към същите граници, които са и негови. Мотото е: "Ще правим каквото и където си искаме за да предпазваме нашите граждани"!
                          Впрочем, предпазени ли са гражданите? Ами утре? Пътят на израелската политика е път за никъде, защото не се съобразява с реалността. Израел е субект, като остров в море от араби. Съгласен съм, че затова му е нужна армия и че трябва да бъде силен. Но ако стратегията му набляга на силата, накрая ще изгуби.

Comment

И въобще нито на западния бряг, нито на Газа им трябва независимост. Те са напълно нежиснеспособни.
                            И как да бъдат жизненоспособни като са лишени от нормални условия за живот? На забутано в ъгъла парче зема като люспа, където дори единия статут не им дават. В най-добрия случай ги награждават с мотане и протакване. В не толкова добрия - това дето им се изсипва сега.

Comment

Аргументите на Израел
                              Кой е този г-н Израел, кога и къде ги е казал тези аргументи и във връзка с какво?
                              Това е шега. Но ако желаеш да започнеш някаква истинска дискусия, ще трябва да посочиш някакви конкретни неща, които искаш да бъдат дискутирани. В момента това е кръчмарско ниво - "Израел иска, палестинците искат" и т.н. Къде, кога, кое правителство какво е казало/искало, на кои преговори какво е било предложено - конкретика.

Между другото, целите на Израел в последните години са много по-скромни, отколкото ги изкарваш. На цялото население толкова му е писнало от атентати, нападения и контранападения, че не му пука дали някой признава или не признава страната, къде й минават формално границите и дали Палестина ще си отвори посолство в Тел Авив. Иска само да спрат да го обстрелват оттук и оттам.
                              Такива са и целите на настоящата операция, чисто тактически - да се спре ракетния обстрел и да се спре контрабандата на оръжия през египетската граница. Никой и дума не е обелил за признаване на държави и прочие.

Comment

фосфор

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Working...
                                X