ьяа
Такава няма, защото още лазерните оръжия на са влезнали в сериозна употреба. Но подобна критика има към Nautilius, или там както се пишеше.
Тези ракети не излизат от атмосферата. Поне аз не знам за такива.
Естествено, че не напускат атмосферата. Атмосферата е ако не се лъжа към 10-15 хиляди километра. Стратосферата е до 60км някъде. Тропосферата е надолу. При повечето ракети, независимо от обсега (класификацията) най-голямото натоварване е на границита между тропо и стратосферата, доколто знам. Сещам се за случаите с ракетите ал-Хюсеин на Ирак през 90-те, удължени СКЪД-ове, които се цепят и разпарчетосват именно в тази граница.
Не е казано, че трябва да се подменят структурите, напротив, могат да си се запазят. А само от убеднен уран няма, той май е само прибавка.
Не е нужно, може на съществуваща ракета със стоманен корпус да се сложи просто отразяващо покритие, някаква специална и здрава боя ако щеш. Върху нея повече влияние според мен ще окаже чисто механичната сила на съпротивлението, отколкото температурата. Тоест по-скоро първо ще се олющи или откъсне (ако са плоскости-кожух) отколто да се разтопи. Иначе алуминия мисля, че се топеше при 600-700 градуса. Лял съм, но не помня точно. Но тук трябва да се отбележе нещо важно - тези лазери доколкото знам са създадени да топят, но в началния стадий. Тоест, дори тези покриятия да не издържат при повторното навлизане и "паднат", ще е минал периода, в който лазера ще може да направи нещо. В крайният си стадий мисля, че са все още "недосегаеми" за такъв тип защита. Забележи, че според данните горе става дума за 12-тата секунда, демек това далеч не са 1000км. Но все пак ще ми е интересно в кой точно момент е свалена, може и да е има грешка, ако някой знае да каже.
Ето ти добър пример - известните по цял свят японски мечове се правят от сърцевина, която е от жилавопластична стомана, яка, издържаща на голям опън, натиск и осукване (и трите са важни за меч, тъй като ако лявата половина се натиска, дясната ще се опъва, а осукването си е ясно). Тя е "носещата" част, но ЖВД ни казва, че тя не е особено твърда А колкото по-твърдо е едно нещо, толкова по-добре кълца бронята на вразите. Затова отвънка се слага кожух или покритие от много твърда, но креха стомана. Върху нея не пада голяма усилие, то се поема от яката, но сравнително мека сърцевина. А поради геометричното си разпределение тя не се чупи. Тоест - якостта на сърцевината позволява на твърдостта на обвивката да реже. Аналогично би било и за покритието на ракетите, само дето кожуха няма да трябва да реже броня, а да издържа на натоварването.
Но ти говориш за първа космическа скорост, защо ще им е да кръжат около орбитата? Те няма да вървят само нагоре, а по парабола.
И все пак, говорите за ракети, които достигат височина 1000км и система с обсег под 100км (аз съм чел за 50-60). Както и да въртиш координатната система не може да се порази в друга фаза освен началната и крайната. А в крайната вече навлиза със зверска скорост, засега се ограничават до началната. А за да имаш реална защита от всички ядрени ракети на Русия да речем, трябва (вземайки предвид 100км радуис) да имаш стотици, ако не и хиляди такива самолети, кръжащи над Русия по всяко едно време и още толкова, които да в този момент да се зареждат. Абсолютно невъзможно. Това е само за държави като Иран и Северна Корея, и пак - какво им пречи с мобилна установка да ги изстрелят от центъра си? Центъра на огромната държава Иран е на много повече от 100км от границата, а и тези самолети трябва да кръжат непрекъснато и да са адски много. Според мен в близките години няма да има реално приложение тази система.
Ако имаше такава защитна отразяваща повърхност, то тя би трябвало да отразява почти цялата енергия, която е отправена към нея.
При това трябва да издържа и термичното натоварване при влизането на бойната глава в атмосферата.
Теоретично междуконтиненталните балистични ракети почти не напускат атмосферата, т.к. се счита, че нейните последни остатъци са до 1000 километра над земната повърхност, но на практика осезаемата граница е някъде в стратосферата.
а там всяко движещо се с подобна скорост тяло среща "ужасно" съпротивление, като се нагрява до поне няколкостотин градуса. Казаното важи и за бойните глави, затова за тяхната направа се използват материали като стомана, титан и обеднен уран.
Предполагам, че "отразяващи" материали като сребро и алуминий няма да издържат подобно изпитание и ще се олющят още на няколко десетки километра височина.
Ето ти добър пример - известните по цял свят японски мечове се правят от сърцевина, която е от жилавопластична стомана, яка, издържаща на голям опън, натиск и осукване (и трите са важни за меч, тъй като ако лявата половина се натиска, дясната ще се опъва, а осукването си е ясно). Тя е "носещата" част, но ЖВД ни казва, че тя не е особено твърда А колкото по-твърдо е едно нещо, толкова по-добре кълца бронята на вразите. Затова отвънка се слага кожух или покритие от много твърда, но креха стомана. Върху нея не пада голяма усилие, то се поема от яката, но сравнително мека сърцевина. А поради геометричното си разпределение тя не се чупи. Тоест - якостта на сърцевината позволява на твърдостта на обвивката да реже. Аналогично би било и за покритието на ракетите, само дето кожуха няма да трябва да реже броня, а да издържа на натоварването.
ащото ако ракетите стават по-бързи, ще трябва да се изразходва значителна енергия за "връщането" им към земната повърхност, иначе те просто биха напуснали планетата Земя (за което е нужна скорост от 7,8 клм/сек).
И все пак, говорите за ракети, които достигат височина 1000км и система с обсег под 100км (аз съм чел за 50-60). Както и да въртиш координатната система не може да се порази в друга фаза освен началната и крайната. А в крайната вече навлиза със зверска скорост, засега се ограничават до началната. А за да имаш реална защита от всички ядрени ракети на Русия да речем, трябва (вземайки предвид 100км радуис) да имаш стотици, ако не и хиляди такива самолети, кръжащи над Русия по всяко едно време и още толкова, които да в този момент да се зареждат. Абсолютно невъзможно. Това е само за държави като Иран и Северна Корея, и пак - какво им пречи с мобилна установка да ги изстрелят от центъра си? Центъра на огромната държава Иран е на много повече от 100км от границата, а и тези самолети трябва да кръжат непрекъснато и да са адски много. Според мен в близките години няма да има реално приложение тази система.
Comment