If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
как смятате до къде ще се разширява ЕС до географските граници на Европа ли или ???
Европа като континент е много условно прието понятие - къде минава границата м/у Европа и Азия от север на юг Урал(планинската верига и реката) , перешииката м/у Азовско и Касписко море , Босфора и Дарданелите , Кипър .
При положение че се вземат тези географки граници то в ЕС рано или късно трябва да се приемат и страни като Русия , Турция , Казахстан на които по-голямата част от териториата се намира в Азия и сумарно е много по-голяма от тази на Европа.
Е, Европа е преди всичко културно и цивилизационно понятие (особено в обсъждания контекст), така че географските граници на субконтинента нямат особено значение . Не ми се вярва някога ЕС да включи Русия, а още по-малко страните зад нея (като Казахстан). Вероятно след време ще включи Турция, но това ще е най-далечната му граница в тази посока. Освен това, неясен въпрос е колко ще просъществува ЕС като ефективна форма на наддържавна организация (между другото, този въпрос е пряко свързан, според мен, с постиндустриалната революция, така че заслужава допълнително обсъждане).
бълващата от всякаде информация до колкото е достоверна показва , че повечето от новоприетите страни по показатели сравнени с по старите членки са доста зад тях и вероятно са по-близко до страните през които минава източната границата на континентална Европа .
Правилно, върнаха се хората в Европа, макар и символично. Да се надяваме и на нас да ни се случи същото, защото там ни е мястото - в това така наречено от Голъм културно и цивилизационно понятие
"If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky
Така е, съгласен съм, Рамблер .
RAMMSTEIN, не съм съвсем съгласен с това - приетите страни в определена степен се отличават достатъчно от тези, които според мен никога няма да бъдат приети (а вероятно и не биха го поискали). Разликата е именно културно-цивилизационна, а не толкова политическа или икономическа.
Като се има предвид, че трябва да се променим до неузнаваемост този срок от 3 години ми се вижда крайно недостатъчен, а ако се земе и предвид колко сме се променили през последните 15 год... то направо се плаша как ще влезнем в ЕС.
Лично аз не виждам никъква основателна причина за приемане на държави като Турция и вече приетата Гръцка част на Кипър. Ако това стане за пореден път ще се потвърди неадекватната "избирателна пропускливост" на Европейските структури.
Comment