Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Шахмат и история

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

ISTORIK - d'za

1. e2 - e4 e7 - e5
    2. Kg1 - f3 d7 - d6
    3. d2 - d4 e5 - d4
    4. Kf3 - e4 g7 - g6
    5. Of1 - b5 + (Обявявам шах!)

Anti - ISTORIK

1. e2 - e4 e7 - e5
    2. Kg1 - f3 Kb8 - c6

Istorik - Hainz W. Guderian

1. e2 - e4 g7 - g6
    2. d2 - d4 Of8 - g7
    3. Kg1 - f3...

Останалите партии са на страница 3.
    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

Guderian - D`za

1. b2-b3 е7-е5
      2. g2-g3 Dd8-f6
      3. Og1-g2 d7-d6
      4. Oc1-b2 Kg8-е7
      5. Kg1-f3 а7-а5
      6. O-O b7-b6

ISTORIK - Geri i Nikol (dve bliznachki, ot edin drug forum!)

1. e4 e6
      2. d4 d6
      3. Ke3?! b5
      4. a3! Kh6?!
      5. b4 d5
      6. Oe2 de4
      7. Ke4 e5
      8. Oe3 Ob4+ ??
      9. ab3! f5
      10. Kc5!? f4
      11. Ob5+!!
      Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

Антоанета Стефанова - новата царица на шахмата

Елеонора ГУНЧЕВА
        в-к "Капитал"

Световната шампионка по шахмат за жени Антоанета Стефанова е родена на 19 април 1979 година в София. Става световна шампионка за девойки до 10 години в Агуадиля (Пуерто Рико) през 1989 г. Тя е европейска шампионка за девойки до 14 години, европейска вицешампионка за жени по ускорен шах от 2000 г. Има европейска титла за жени от 2002 г. на първенството във Варна. През 2004 г. печели трето място на европейското първенство за жени в Дрезден. Стефанова е участвала в шест шахматни олимпиади през периода 1992 - 2002 г., като става най-младата участничка сред състезателките.

Антоанета Стефанова влезе в историята на шахмата като 10-ата световна шампионка. Във финала на първенството на планетата в руския град Елиста българката победи с 2.5:0.5 точки рускинята Екатерина Ковалевска, като преди това на полуфинала отстрани петкратната световна шампионка, грузинката Мая Чибурданидзе. Стефанова сложи край на господството на китайките в женския шахмат, започнало от 1999 г. Оттогава насам Зу Ченг и Кси Джун се редуваха да поделят титлата помежду си. Двете китайки обаче се отказаха от участие в Елиста, изтъквайки лични причини - бременност и майчинство, се чете в сайтовете с шахматни новини. Сега благодарение на Стефанова титлата се върна в Европа, коментират руските медии.

Това не е първата световна титла на Антоанета в шахмата. Тя става номер едно на планетата още през 1989 г., когато е на 10 години и печели първенството за нейната възраст в Пуерто Рико. Освен това Стефанова е сред 10-те жени в историята на шахмата, носителки на най-високото звание - международен гросмайстор за мъже.

Сравняват я с унгарското дете чудо Юдит Полгар, но тя иска да живее щастливо и да играе шахмат, казва за нея руският треньор по шахмат Юри Якович. Според думите му, вместо да се съсредоточи в играта, след като спечели европейската титла през 2002 г., тя го го „удари на живот“.

„Доколкото знам, Юдит постоянно е тренирала шахмат, а аз, честно казано, се занимавах активно с този спорт от петата до десетата си година. След това просто играех на турнири. Едва в последните две-три години възобнових сериозните шахматни занятия“, разкрива българката в интервю за „Спорт експрес“, където казва още, че когато е в София, най-обича да ходи с приятели по дискотеки.

Обявена за дете-чудо в шахмата, Антоанета още от шестгодишна си е извоювала място в медийно пространство заради това, че печели предни места на турнири за жени в България. Началото си в шахмата Стефанова свързва с баща си Андон и по-голямата си сестра Лиана. „Когато бях на пет години, баща ми започна да учи мен и сестра ми на шахмат. След няколко месеца двете отидохме в един шахматен клуб („Локомотив“ (Сф) - бел.ред.) и победихме всички деца на нашата възраст и даже няколко по-големи“, спомня си сега световната шампионка. За уникалната и дарба и интелектуалния потенциал говорят фактите - на три години тя познава буквите и пише прости думички, на четири вече може да чете и пише благодарение на сестра си, която играе с нея на „Учител и ученик“.

Свободната професия на художник задържа бащата Андон Стефанов повече време вкъщи. За да забавлява двете си дъщери, той играе с тях на „Не се сърди човече“ и табла, а когато Антоанета става на четири им отваря шахматната дъска. „Забелязах, че шахматът става интересен на момичетата и само след няколко месеца започнаха по-сериозно да играят. В началото Лиана побеждаваше, и на Ети (галеното име на Антоанета) не и бе интересно. Тогава аз сядах срещу нея. Пусках я де ме победи, за да и стане по-вълнуващо. Към петата и година вече трябваше доста да се потрудя, за да поддържам равна позиция, а след шестата не си спомням да съм я побеждавал, въпреки че достатъчно добре играя шах“, разказва Стефанов, който през този период се заравя в шахматната литература, гради методики, които най-добре да пасват на дъщеря му и нагажда схемите на игра според нейните предпочитания.

Казва, че основното, от което се е ръководил, е това да не откъсва момичето от игрите на улицата, а за тренировки все се намирали по три-четири часа дневно. Антоанета тръгва по турнири за жени, когато е на шест години. „Беше и интересно, защото те се провеждаха все на хубави места на морето. Ходеше на плаж, играеше на пясъка, плуваше и затова не усещаше напрежението. Никога не съм искал от нея максимални резултати, но тя има амбиция

Винаги да побеждава

Сама започна да гледа по-сериозно на играта“, спомни си бащата.
        Според разкази на шахматистки, играли по това време срещу Стефанова, тя е типично дете вундеркинд, поело тежестта на славата от най-ранна възраст и лишено от радостите на детството. „Играла съм една партия с нея някъде към 1988 г. и си спомням едно дете, което тотално беше потиснато от славата и публичността, която го притискаше да побеждава, а невинаги се получаваше“, казва бивша състезателка, пожелала да остане неназована.

В този период медийното внимание към детето чудо е засилено дори от страна на съветски издания и особено след като става световна шампионка при 10-годишните. Оттогава до 20- годишнината си Стефанова не участва в първенства на планетата. През цялото това време играе предимно на турнири за жени, а по-късно и за мъже.

Чисто теоретично Антоанета е можела да спечели около 15-16 световни титли, защото в своята възраст не е имала никаква конкуренция, а по регламента обикновено един състезател по шахмат може да играе дори по два пъти във всяка възраст, защото формата на тези първенства е за шахматисти „до 11, до 12, до 13... и т.н. години“. За ситуацията по това време бащата разказва: „Като световна шампионка от Пуерто Рико тя получи покана за следващото първенство в Чикаго, а наградата за победителката там бе стипендия за колеж. Хората от българската федерация ме излъгаха, че първенство няма да има и ни изпратиха в Сингапур на турнир за девойки до 16 години, а тя бе на 11. Когато се прибрахме, се оказа, че за Чикаго са изпратили друга шахматистка, дъщеря на човек от федерацията, който и до днес е там. Не можах да премълча, изпокарах се с ръководството и Антоанета не видя световно първенство, докато стана на 20. И тя загуби от това, и България загуби“, обясни Стефанов.

Израстването на Антоанета като добър шахматист става по време на участията и в открити турнири за мъже, които имат значително по-големи наградни фондове от тези при жените. Дори на олимпиада в Истанбул през 2000 г. треньорът на националния отбор Силвио Данаилов я бе включил в състава на мъжете.

„Тя предпочита мъже за съперници. Те са по-приятни и са много по-добри в играта. Сред жените имаше много злобни, които умираха от яд, че едно дете ги побеждава и беше тягостно да играе с тях“, обясни предпочитанията и бащата.

На 13 години Антоанета участва в клубните първенства на Югославия, по-късно на Румъния, Франция и др. Това е схемата, по която си осигурява финансови средства за участие в други престижни турнири. Българската федерация по шахмат (БФШ) поема разходите и само когато е с националния отбор. Парите, които тя получава от „Югометал“ през 1993 г. за участието в първенството на Югославия, спасяват нейната кариера. „Бяхме пред отказване от шахмата поради невъзможността да финансираме участието и в турнири. Отникъде не можах да осигуря спонсор“, припомня си Стефанов, който придружава Антоанета на състезания, докато навърши 16.

По-късно майката, Лиляна Крумова, която по професия е доктор психолог, намира спонсор за дъщеря си - „Юнайтед дистилърс енд винтърс“, и Антоанета сключва договор за две години. Пред медиите Стефанова разказва, че понякога обича да си пийва по 50 грама „Джони Уокър“, което се възприема донякъде и като рекламен трик за спонсорите и. Всъщност Стефанова не се притеснява дори и да запали цигара на публични места, както направи преди пресконференцията в Елиста час след като спечели световната титла.

През цялата си кариера Антоанета Стефанова никога не е имала до себе си професионален треньор в истинския смисъл на думата, първо, защото не е могла да си го позволи финансово, а може и да не е било необходимо. Великият шахматист Боби Фишер също не е имал треньор.
        Въпреки шеметната кариера, изхвърлила Стефанова да върховете в женския шахмат, 25- годишната софиянка, която е студентка по психология в Нов български университет няма собствено жилище и не кара собствена кола. За световната титла тя получи 60 хил. долара (чисти 45 хил. след като си плати данъците в Русия - бел.ред.).

Comment

Антоанета Стефанова - новата царица на шаха
          ВИКТОР КИРКОВ 6/6 - 19:56 ч.

Антоанета Стефанова спечели финала на световното първенство по шахмат за жени срещу рускинята Екатерина Ковалевская с 2.5:0.5 точки и стана първата българка, носителка на световната титла в този спорт. Международната гросмайсторка спечели и 60 от общо 500-те хиляди евро награден фонд на шахматния мондиал, който се проведе в столицата на руската автономна република Калмикия Елиста. Церемонията по награждаването на Стефанова ще се проведе в 18 часа в понеделник, като в нея ще участва и президентът на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов, който е и президент на Калмикия. Двадесет и пет годишната софиянка се връща в България в сряда в 11 часа с полет от Москва.

Антоанета Стефанова спечели финалния плейоф на срещу Ковалевская само в три партии, въпреки че имаше възможност да направи това и в четвъртия мач, предвиден за вчера, който обаче се оказа безпредметен и не се състоя. Българката спечели първите две партии съответно с черните и белите фигури и предложи на руската си съперничка реми в последната, въпреки че бе в по-силна позиция и можеше да постигне трети пореден успех. "Предишните партии се оказаха твърде лесни за мен и затова очаквах съперничката ми да не се предаде толкова лесно. Бях се подготвила за тежка партия, защото Ковалевская нямаше какво да губи. В крайна сметка се оказах права", коментира Стефанова последната си среща. Преди да се класира за финала, българката елиминира 5 други състезателки - китайка, две украинки и две грузинки.

Новата световна шампионка започва да играе шах на 4-годишна възраст под ръководството на баща си Андон Стефанов, който по професия е художник. Понастоящем треньор и секундант на Антоанета е международният гросмайстор Владимир Георгиев. "Баща ми беше първият ми треньор по шах и мога да заявя, че той изигра огромна роля в изграждането ми като професионална състезателка. Що се отнася до Владимир, на това световно първенство той ми помагаше не само в теоретичен план, а беше и човекът, с когото говорех по време на цялото първенство. Той ми помагаше и просто като приятел", обясни българската гросмайсторка след края на състезанието.

През 1989 г. Стефанова става световна шампионка за девойки до 10 години в Агуадиля (Пуерто Рико), след като постига 11 победи в 11 партии. Три години по-късно става европейска шампионка за девойки до 14 години в Римавска Собота (Чехия). Следващата година печели и европейската титла по ускорен шах за девойки до 14 г. в Париж (Франция). През 2000 г. е европейска вицешампионка за жени по ускорен шах от първенството в Баня Вручица (Сърбия и Черна гора), а преди две години стана е европейска шампионка за жени по време на шампионата във Варна, като спечели 9 точки в 11 партии. На тазгодишното европейско първенство за жени в Дрезден се класира на трето място, а през 2002 г. остана втора в турнира за Световната купа на ФИДЕ. Играла е в шест световни шахматни олимпиади през периода 1992-2002 г. През 1992 година в Манила (Филипините) е най-младата участничка сред състезателките, а през 2000 г. на олимпиадата в Истанбул (Турция) играе на мъжка дъска.

Българката е международен гросмайстор за жени от 1994 и за мъже от 2002 г. Носителки на второто звание са само 10 жени в цялата история на шахмата. През 1997 за първи път влиза в топ 10 на световната ранглиста за жени на ФИДЕ, като през същата година е и първа сред девойките до 20 години. След изключителните резултати, показани през 2002 г., през януари следващата година достига до второ място в световната ранглиста за жени с рейтинг 2560 точки.

Пътят до световната титла

1-ви кръг:

22 май: Жонгий Тан (Китай, Ело 2250) - Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) 0:1

23 май: Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) - Жонгий Тан (Китай, Ело 2250) 1:0

2-ри кръг:

24 май: Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) - Татяна Василевич (Украйна, Ело 2386) 1/2

25 май: Татяна Василевич (Украйна, Ело 2386) - Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) 1/2

Тайбрек 1: Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) - Татяна Василевич (Украйна, Ело 2386) 1/2

Тайбрек 2: Татяна Василевич (Украйна, Ело 2386) - Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) 1/2

Тайбрек 3: Татяна Василевич (Украйна, Ело 2386) - Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) 1/2

Тайбрек 4: Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) - Татяна Василевич (Украйна, Ело 2386) 1:0

3-ти кръг:

26 май: Наталия Жукова (Украйна, Ело 2471) - Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) 1/2

27 май: Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) - Наталия Жукова (Украйна, Ело 2471) 1/2

Тайбрек 1: Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) - Наталия Жукова (Украйна, Ело 2471) 1:0

Тайбрек 2: Наталия Жукова (Украйна, Ело 2471) - Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) 1:0

Тайбрек 3: Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) - Наталия Жукова (Украйна, Ело 2471) 1:0

Тайбрек 4: Наталия Жукова (Украйна, Ело 2471) - Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) 0:1

4-ти кръг:

29 май: Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) - Нана Дзагнидзе (Грузия, Ело 2452) 1:0

30 май: Нана Дзагнидзе (Грузия, Ело 2452) - Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) 1:0

Тайбрек 1: Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) - Нана Дзагнидзе (Грузия, Ело 2452) 1/2

Тайбрек 2: Нана Дзагнидзе (Грузия, Ело 2452) - Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) 0:1

5-и кръг:

31 май: Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) - Мая Чибурданидзе (Грузия, Ело 2502) 1/2

1 юни: Мая Чибурданидзе (Грузия, Ело 2502) - Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) 0:1

Финал

3 юни: Екатерина Ковалевская (Русия, Ело 2467) - Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) 0:1

4 юни: Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) - Екатерина Ковалевская (Русия, Ело 2467) 1:0

5 юни: Екатерина Ковалевская (Русия, Ело 2467) - Антоанета Стефанова (България, Ело 2490) 1/2

Comment

РЕШАВАЩАТА ПОБЕДА НА АНТОАНЕТА:
            Чибурданидзе - Стефанова
            1.c4 Кf6 2.d4 c6 3.Оf4 Дb6 4.Дd2 Кe4 5.Дc2 d5 6.f3 Дa5 7.Кd2 Кd2 8.Оd2 Дd8 9.e3 g6 10.Оd3 Оg7 11.Кe2 dc4 12.Оc4 Кd7 13.Оb3 a5 14.a3 e5 15.0-0 0-0 16.Тad1 ed4 17.Кd4 Дe7 18.Тfe1 Кe5 19.e4 c5 20.Кb5 c4 21.Оa4 Кd3 22.Тe2 Кb2 23.Тb1 Кa4 24.Дa4 c3 25.Оe3 Оd7 26.Дc2 Тfc8 27.a4 Тc4 28.Оc1 h5 29.Оa3 Дc6 30.f4 Дg4 31.Оd6 Оb5 32.ab5 Тd8 33.e5 Дf4 34.Тf1 Дg4 35.h3 Дe6 36.b6 a4 37.Цh1 Тd7 38.Тa1 Цh7 39.Тf1 Тc6 40.Тef2 Дb3 41.Дe2 Тb6 42.Дe4 Тc6 43.Тb1 Дc4 44.Дc2 b5 45.Тff1 Тcd6 46.ed6 Тd6 47.Тf2 Оh6 48.Тbf1 Тd7 49.Тf3 Оd2 50.Тf6 a3 51.Тa1 Тa7 52.Тd6 a2 53.Тd8 Оg5 54.Тe8 b4 55.Дf2 Тc7 0:1

- Антоанета, поздравления за отличното ви представяне. Как е самочувствието преди решителния двубой за титлата?
            - Благодаря. Самочувствието ми е повишено и това е нормално, защото досега успях да изпълня поставените задачи.
            - Кой от петте мача бе най-труден?
            - Във II кръг срещу украинката Татяна Василевич. В първата партия изпуснах победата, а във втората изпаднах в по-тежка позиция. Успях да се наложа в тайбрека. След това нямаше повече критични ситуации.
            - Все пак играхте 3 тайбрека, a на полуфинала - срещу толкова силна съперничка като Чибурданидзе?
            - След II кръг почувствах по-голяма сигурност в играта си, която ставаше все по-добра с всяка изминала партия. А срещу Чибурданидзе не допуснах нито една грешка и нямах никакви проблеми.
            - Рускинята Ковалевска ли бе предпочитаната ви съперничка?
            - Бих избрала индийката Конеру главно заради това, че любимият й начален ход е 1.d4. Срещу него моите "славянски" схеми се оказаха много ефикасни. Ковалевска почва винаги с 1.e4 и след симетричния отговор 1...e5 прилага различни оръжия.
            - Взехте ли мерки с вашия треньор - гросмайстор Владимир Георгиев?
            - Е, това ще стане ясно още утре (б.р. днес). Първата партия е от 13 часа българско време и ще бъда с черните фигури. Владимир ми дава безценни съвети. На Екатерина ще помага голям екип руски гросмайстори, повечето от които пристигнаха вчера от Москва. Тъй че предстои голяма битка.

- Антоанета, успя ли да осъзнаеш, че ти си новата световна шампионка?
            - Не, не още не мога да приема какво точно се случи. Може би утре (б.р – днес) или по-късно ще осъзная постижението си. Засега знам само, че съм спечелила финалната среща.
            - Твоето семейство и приятелите ти знаят ли за успеха ти?
            - Да. Преди малко им се обадих. Те ме поздравиха и ми казаха, че се гордеят с мен. Баща ми беше първият ми треньор по шах и мога да заявя, че той изигра огромна роля в изграждането ми като професионална състезателка.
            - Когато ти се приготвяше за последната партия, правеше ли си сметки, че ремито ти е достатъчно за титлата?
            - Предишните партии се оказаха твърде лесни за мен и затова очаквах съперничката ми да не се предаде толкова лесно. Бях се подготвила за тежка партия, защото Ковалевская нямаше какво да губи. В крайна сметка се оказах права.
            - Много от мъжете бяха на твоя страна, не само защото си добра състезателка, а защото си и много красиво момиче. Това помогна ли ти?
            - Не знаех, че имам толкова много почитатели. Ако нещата наистина са така, то аз съм им безкрайно благодарна за подкрепата?
            - Постоянно изтъкваше специалната роля на твоя секундант и треньор Владимир Георгиев. С какво ти помогна той?
            - Владимир ми помагаше не само в теоритичен план, но освен това той беше човекът, с когото говорех по време на цялото първенство. Той ми помагаше и просто като приятел. Искам да изкажа личните си благодарности към президента на българската федерация по шахмат г-н Васил Божков, който ми оказваше финансова подкрепа през тези 15 дни тук.
            - Минавало ли ти е през ума, че може да загубиш и да отпаднеш от турнира?
            - Аз съм оптимистична натура и се стремя да не мисля за лоши неща. Все пак, през цялото първенство не загубих нито една партия.
            - Как очакваш да те посрещнат в България след този успех и каква ще е реакцията на хората в родината ти?
            - Когато говорих с майка ми по телефона веднага след края на финала, тя ми разкри, че много хора в България са ме подкрепяли и са се интересували живо от представянето ми тук. Ето защо очаквам топло посрещане!

- Антоанета, на кого посвещавате титлата?
            - На семейството ми, на баща ми - моя първи и дългогодишен треньор, на сестра ми, с която започнахме да играем шах заедно, и на всички, които ме подкрепяха. Тук задължително трябва да благодаря на господин Васил Божков, който ми помагаше и вярваше в мен още преди да стане президент на нашата федерация. Миналата година не бе особено успешна за мен, но тогава ние изготвихме дългосрочен план за подготовка за световното и той проработи. Държа да спомена и треньора си Владимир Георгиев, с когото се познаваме, откакто играем шах - над 20 години, но досега рядко сме били в тази си роля - на състезател и треньор и секундант. Той се справи безупречно със своите задължения.
            - Разкажете малко повече за самото състезание?
            - Беше много дълго и тежко. Знаете, че при нокаут турнирите напрежението е доста по-голямо, отколкото в нормалните. Всяка една грешка може да се окаже решаваща и участието ти да приключи. В другите състезания всеки има право и на загуба, а тук трябва да си концентриран 100% във всяка една партия. Радвам се, че с Владко успяхме да издържим до края и работихме добре в екип.
            - Предпочитате ли нокаут системата?
            - Да, защото тя дава възможност на повече играчи да се борят за титлата с по-малко квалификации. Знаете, че преди, за да се стигне до мач за титлата, имаше един цикъл от 4-5 години. Докато сега е по-динамично, спортният елемент е по-голям. Но на някои мъже точно това не им харесва, защото те трябва да се борят с младите, вместо да се включат в битката на по-късен етап. Едно ранно отпадане би се отразило зле на тяхната репутация. Докато в по-глобален план аз мисля, че нокаут системата прави играта по-интересна
            Говори се, че в шаха нещата са константни и късметът не е от значение, но не е така. Защото колкото и да си силен, ако нямаш късмет, не можеш да спечелиш.
            - Какво е следващото предизвикателство?
            - Да играя още по-силно в мъжките турнири. Освен това трябва да бъда двойно по-подготвена, за да задържа титлата си. Трудно е да изкачиш един връх, но да останеш на него, е още по-трудно.
            - Къде ще съхранявате короната си? Все пак тя е изключително ценна - изработена в Грузия от злато и сребро, инкрустирана с диаманти.
            - За мен тя е безценна - символ на световната титла. Толкова много се шумя около нея обаче, че ме е страх да я държа вкъщи. Сигурно ще стои в сейф.
            - В кой момент от световното разбрахте, че можете да я спечелите?
            - В началото играех мач за мач, защото иначе е много изтощаващо. Наистина осъзнах, че мога да спечеля, когато поведох с 2:0 на финала. По тази причина бях и малко притеснена преди третата партия. Тогава вече моята съперничка нямаше какво да губи. Беше тежко, замислях се по-дълго над всеки ход, а и бях с черните фигури, което допълнително ме затрудни.
            - Под ¹1 в схемата бе поставена 17-годишната индийка Хумпи Конеру. Тя загуби от Ковалевска на полуфинал. Смятате ли, че щеше да бъде по-трудна съперничка за вас във финала?
            - Конеру има по-добри перспективи за развитие, но след като не стигна финал, може би Ковалевска е по-добра. Въпреки че бе считана за фаворитка като ¹1 в схемата, трябва да се има предвид, че разликата в ЕЛО е много малка. Изглеждаше, че победих Ковалевска леко, но ви уверявам, че не беше така. Не бих могла да прогнозирам какъв би бил резултатът с Конеру.
            - Китайките бяха детронирани от престола. Според вас тяхната хегемония в шахматния свят ще продължи ли?
            - Трудно е да се отговори, защото на този шампионат се видя, че има много млади шахматистки от други страни, които дават сериозна заявка за бъдещата си сила. Но иначе в схемата пак имаше 10 китайки, което ме кара да мисля, че те ще вземат отборната титла на олимпиадата.
            - Вярно ли е, че от Международната федерация (ФИДЕ) са ви глобили, защото не сте ходили на задължителните пресконференции в Елиста?
            - Не е така. По принцип според договора, който подписах преди шампионата, бях задължена да присъствам на пресконференциите във финалния мач. Имаше определен натиск от ФИДЕ да говоря с журналистите и по-рано, но Владко дипломатично им обясни, че аз нямам навик да ходя по пресконференции. Времето за почивка и подготовка бе много малко, затова гледах да изразходвам минимално енергия за други неща. Но хората ни разбраха и не са ни се обиждали.
            - Поздравиха ви премиери, президентът на ФИДЕ. Кое бе най-ценното признание?
            - Лично ме похвалиха Нона Гаприндашвили и Мая Чибурданидзе, които поставиха основите на елитния женски шах. Преди това отстраних Чибурданидзе на полуфинал и вече й водя с две победи. Имах повече енергия от нея и това бе решаващо.
            - Промени ли ви успехът?
            - На 25 години човек трудно се променя.
            - Тази година взехте и бронзов медал на европейското в Дрезден. Каква е разликата между двете първенства?
            - Огромна, защото на световното се събират най-силните 64 шахматистки от цял свят. Те са подбрани чрез квалификации. Докато на европейското се играе по швейцарска система, открит турнир, в който почти всеки може да участва. Там бяха близо 150 състезателки. Но най-съществената разлика е точно в тази нокаут система. И двете състезания обаче са сериозни, както знаете, съм печелила и двете.
            - Вероятно ще играете един сеанс преди световното за мъже в Либия. Какви са шансовете на Веселин Топалов, който е поставен под ¹1?
            - Той е в състояние да повтори моя успех.
            - Как преминава един ваш ден?
            - Когато съм на състезание, се събуждам рано, закусвам, после имам кратка подготовка. Следва мач, разтоварвам се от него с лек фитнес. Преди вечеря с треньора ми правим разбор на играта ми. За концентрация понякога практикувам йога
            Това е.
            - Очаквате ли някакъв бум на шахмата сред децата?
            - Надявам се да има, а и да се намерят хора, които да се занимават с тези деца. Напоследък нямаме изградени структури, които да ги учат, както беше, когато аз започнах. Ако възстановим структурата, ще имаме и деца, които ще ни радват с успехи.
            - Известна сте като полиглот. Колко езика владеете?
            - Говоря английски, руски и испански. Ползвам сърбохърватски, италиански и френски, защото съм играла на много турнири в тези държави.
            - За какво мечтаехте като малка?
            - Имах много мечти, исках да стана космонавт, но после постепенно се заех професионално с шах. И мечтите една по една отпаднаха.

Comment

Испанска партия (Широв - Гришчук):
              1. e4 e5 2. Kf3 Kc6 3. Ob5 a6 4. Oa4 Kf6 5. O-O Oe7 6. Te1 b5 7. Ob3 d6 8. C3 O-O 9. H3 Ka5 10. Oc2 c5 11. D4 Ob7 12. D5 Kc4 13. A4 Kb6 14. Де2 Ka4 15. Oa4 ba4 16. C4 Kd7 17. Ta4 Kb6 18. Ta3 a5 19. Kc3 a4 20. Oe3 Oc8 21. B3 ab3 22. Tb3 Ta6 23. Tb1 f5 24. Oc5 dc5 25. Ke5 Ka4 26. Ka4 Ta4 27. Kc6 Дc7 28. E5 Ta6 29. Дf3 f4 30. Te1 Of5 31. Tb5 Oc2 32. Tb2 Og6 33. Td2 Oe8 34. Ke7 Дe7 35. D6 Дe6 36. Дb7 Oc6 37. Дa6 Og2 38. F3 Of3 39. Цh2 Og4 40. Дb7 Дh6 41. Дd5 Tf7 42. Цg1 Дh3 43. Дg2 Дh4 44. Tf2 f3 45. e6 Tf8 46. E7 Te8 48. Дf3 Дg5 49. Цf1. Черните се предават.

Comment

Това е много добро постижение, защото досега е имало само няколко световни шампионки и всичките са или от СССР или от Китай, така че...
                "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                нека четат пред вратите
                нашата памет остъклена
                с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

mmmmmmmm zamirisa mi na 6ah :lol: .ot koga si tursq protivnik
                  уважавай смелите,те са солта на земята

Comment

Re: !

Тук отдавна мирише на шахмат.
                    Прочете ли цялата тема, всички мнения?!

Ако искаш, избери си цвят и да почваме кореспондентна партия...

Comment

suglasen sam,az 6te buda s 4ernite

Comment

1. e2 - e4

Comment

Нямали пари военните...

e7-e5

Comment

haide kakvo stava,pe6kata hvana paqjina :lol:

Comment

1. e2-e4 e7-e5
                              2. Kg1-f3

Comment

1. e2-e4 e7-e5
                                2. Kg1-f3 b1-c6

Comment

Working...
                                X