Направило ми е впечатление, че Ланков (в други коментари от блога му) не веднъж е отбелязвал, че Русия показва доста слаб интерес към КНДР, та не знам по тази линия как стоят нещата. Но последния външно-политически развой може и да доведе до някакви промени в това отношение. А интересът на КНДР към Русия е обяснен от Ланков просто - имат нужда от какъвто и да е външен спонсор освен Китай - точно за да намалят влиянието и зависимостта си от Китай. Той пише, че търсят къде ли не, но засега без успех. Част от това търсене трябва да са и посещенията в Русия. Въпросът е дали Русия ще откликне и дали ще е склонна (в състояние) да налива много средства в КНДР. Самата КНДР има дълга история на игра между двама по-силни партньори от времето на Ким Ир-Сен - тогава Китай и СССР (като е играела на противоречията между тях за да извлича изгода за себе си). Дали и в каква степен това е повторимо сега е трудно да се каже.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Северна Корея
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
gollum написа Виж мнение...Въпросът е дали Русия ще откликне и дали ще е склонна (в състояние) да налива много средства в КНДР...
Земель (пригодных для с/х) на Дальнем Востоке у России - больше чем территория 2 Корей.
И снабдить Корейских крестьян Российской сельхозтехникой - это мощный толчек для Российских машиностроительных заводов. Заказов хватит на несколько лет.
Топлива (бензин, солярка) - тоже есть возможность поставлять без ограничения.
Вариант (при взаимном согласии) абсолютно беспроигрышный.
Comment
-
Това като нещо сферично и във вакуум - може. Въпросът е, че КНДР се нуждае от нещо по-различно (най-вероятно) - от "втори Китай", който да е готов да налива пари в КНДР. Доколко това е сделка в стил "КНДР дава изнася селяни в Сибир" (ако правилно съм те разбрал), не знам. Не съм сигурен дали това ще е желателно за тях с оглед на нуждата да засилват и затягат контрола (нещо малко вероятно, когато става въпрос за по същество гастарбайтери - същият проблем, който имат и с Китай по тоя повод, но вероятно още по-силен).
ПП Това са си мои интерпретации, разбира се.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеТова като нещо сферично и във вакуум - може. Въпросът е, че КНДР се нуждае от нещо по-различно (най-вероятно) - от "втори Китай", който да е готов да налива пари в КНДР. Доколко това е сделка в стил "КНДР дава изнася селяни в Сибир" (ако правилно съм те разбрал), не знам. Не съм сигурен дали това ще е желателно за тях с оглед на нуждата да засилват и затягат контрола (нещо малко вероятно, когато става въпрос за по същество гастарбайтери - същият проблем, който имат и с Китай по тоя повод, но вероятно още по-силен).
ПП Това са си мои интерпретации, разбира се.
Корейцы достаточно независмая и упрямая нация и это доказано их историей.
Конкурировать заводами и фабриками, выпускать конкурентноспособные на мировом рынке "Айфоны" и автомобили - это они могут делать когда захотят. Могут даже договориться с Китаем и построить у себя термоядерный реактор.
Но сегодня - наилучший вариант для КНДР - решить свою продовольственную проблемму, дать работу и перспективу заработать своим рабочим (без потери контроля над ними, кто был в Сибире - знает о чем я говорю). Получить ещ¸ много преференций от России.
Но не буду больше фантазировать.
Даю прогноз, (мы на этом форуме много лет) - в течении 6 месяцев будет движение.
Comment
-
Eguo написа Виж мнение....выпускать конкурентноспособные на мировом рынке "Айфоны" и автомобили - это они могут делать когда захотят.
Comment
-
Николай написа Виж мнение!!!
Слово "Ирония" насколько я знаю в Болгарии имеет одинаковое значение и написание как и в русском языке. Но оно видимо вам не знакомо.
Comment
-
Eguo написа Виж мнениеСлово "Ирония" насколько я знаю в Болгарии имеет одинаковое значение и написание как и в русском языке. Но оно видимо вам не знакомо.
Comment
-
Eugo написаНикто не будет мешать КНДР становиться "вторым" Китаем или Швейцарией.
Корейцы достаточно независмая и упрямая нация и это доказано их историей.
Тук не става въпрос за някакви качества на народа сами по себе си (затова и споменах за "сферичния кон във вакуум"), аз а реални възможности в сегашната им ситуация и система.
Eugo написаКонкурировать заводами и фабриками, выпускать конкурентноспособные на мировом рынке "Айфоны" и автомобили - это они могут делать когда захотят.
Що се отнася до "свободния пазар" и "конкурентноспособността", Ланков пише и за това. Ако КНДР се обедини с РК, голяма част от бизнеса в нея няма да издържи на конкуренцията. Същото би се случило при едно "отваряне" на вътрешния пазар за външни стоки. Т.е. има сериозен проблем с конкурентноспособността в един отворен пазар.
Но, дет се вика, ще поживеем и ще видим.
Eugo написаНо сегодня - наилучший вариант для КНДР - решить свою продовольственную проблемму, дать работу и перспективу заработать своим рабочим (без потери контроля над ними, кто был в Сибире - знает о чем я говорю). Получить ещ¸ много преференций от России.
Но за контрола - не съм съгласен. Всеки гастарбайтер навън (независимо в Китай или Русия) е допълнителен проблем вътре, когато се завърне. А в тази ситуация, в която е режима, едва ли им трябват допълнителни проблеми от този род. Така че се съмнявам, че ще има развитие в тази посока, т.е. Русия да изнасят селяни за руски Сибир. Лично мнение, ще видим какво ще стане.
Comment
-
Eguo написа Виж мнениеСлов нет одни слюни?
Слово "Ирония" насколько я знаю в Болгарии имеет одинаковое значение и написание как и в русском языке. Но оно видимо вам не знакомо.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеРусия да изнасят селяни за руски Сибир. Лично мнение, ще видим какво ще стане.
Но по с/х вопрос не за Сибирь, а за Приморье.
Знаю, что из Болгарии это выглядит почти одинаково, но на самом деле это большая разница.
В Восточной Сибире - нет с/х.
Comment
-
Николай написа Виж мнениеИдеите на Чучхе са бъдещето на човечеството!
Что ты можешь сказать по теме?
Comment
-
Eguo написа Виж мнениеДа, надеюсь увидим.
Но по с/х вопрос не за Сибирь, а за Приморье.
Знаю, что из Болгарии это выглядит почти одинаково, но на самом деле это большая разница.
В Восточной Сибире - нет с/х.
Според мен и двамата пропускаме нещо. Може все пак да е свързано с климата. Руснаците нито сте мързеливи, нито неинициативни. Не мога да повярвам че някой не му е хрумнало, че може да прави стотици милиарди от производство на евтини зеленчуци в Сибир и да храни планетата.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Amazon написа Виж мнениеЗнам че е малко ОТ, но е интересно. Изобщо ли няма?!? Доколкото съм чел е един от най-добрите черноземи на планетата. А територията дори само на югоизточната част е повече от Европа. В приморските райони и южната част климата вероятно е абсолютно същият като в Япония и Корея и подобен на този в северозападна България, Румъния, Полша - все производители на селскостопанска продукция. Мислех че поне жито се отглежда. Хайде за зеленчуците и животновъдството си прав - там си трябват традиции.
Според мен и двамата пропускаме нещо. Може все пак да е свързано с климата. Руснаците нито сте мързеливи, нито неинициативни. Не мога да повярвам че някой не му е хрумнало, че може да прави стотици милиарди от производство на евтини зеленчуци в Сибир и да храни планетата.
В Западной Сибире и Приморье хорошие земли и не очень ужасный климат.
(на карте отмечено Приморье, перспективный регион в плане развития с/х)
В Восточной Сибире - не самое удачное место для с/х по земле и по климату.
По пшенице (жито) Россия сейчас и так занимает первое место по экспорту.
(Иногда отдает первенство США , если неурожайный год).
С продуктами нет особых проблем.
Если развить с/х в Приморье - будет дополнительная статья экспорта продовольствия для растущего населения юго-восточной Азии.
Пока были высокие цены на энергоносители и не было конфликта с США - не было необходимости развивать другие сектора экономики.
И так все было прекрасно. Даже слишком.
Comment
-
Северная Корея начала выдачу долгосрочных многократных виз россиянам. Первыми счастливчиками стали сотрудники омского НПО «Мостовик».
– Особую важность данному событию придает то, что это первый случай выдачи долгосрочных и многократных виз КНДР иностранным гражданам, – отметили в Министерстве Российской Федерации по развитию Дальнего Востока.
Договорились вкладывать средства в развитие перегрузочного комплекса в порту "Раджин", в промышленный проект "Кэсон", в модернизацию горнодобывающей промышленности КНДР (проект "Победа") и железных дорог, гражданского автомобилестроения и реконструкции объектов энергетики в КНДР.
Создадут правительственную подкомиссию по привлечению трудовых ресурсов
+ трехстороние проекты с Ю.Кореей - объединить железные дороги Кореи с Транссибом, наладить поставку российского газа и электроэнергии в Южную Корею через КНДР.
Comment
Comment