Обикновен лаик написа
Виж мнение
Иначе не мисля, че в ЦБ са некомпетенти. Истината е, че бяха притиснати от събитията да пропилеят почти 90 млрд. долара от валутните си резерви за да крепят рублата, точно защото никой не очакваше нещата да се влошат толкова много и толкова бързо. Е, постфактум разбира се, Путин обясни, че всичко това било планирано, че рублата "малко" била се обезценила. Колко да е "малко" почти шестдесет процента за последните 12 месеца. Малко ми напомня оправданията на генерал Иванов през 1913 г., че отстъплението на Втора Армия от Солун до Горна Джумая било уникален тактически маньовър

Сменена е точката, в която излиза на сушата и названието, но проектната мощност, както и общата идея е запазена. Разбираемо - вече са похарчени 4.5 млрд евро за предпроектни проучвания, проекти и подготвителни работи по строителството откъм руският бряг и тези пари няма как с лека ръка да бъдат зачеркнати. У мен условията по строителството предизвикват леко недоумение, но аз не съм специалист (докато хората, които го договарят, са) и може би пропускам някаква ключова подробност. Разбира се, позицията на Русия е доста стеснена в случая, защото друга подходяща страна нечлен на ЕС, освен Турция няма, турците със сигурност са наясно с това и едва ли ще имат скрупули да се възползват. Отделно италианските партньори мрънкат по повод драстично увеличената цена на проекта, но това са си руско-италиано-турски проблеми.
Comment