Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тянанмън 1989

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Абсолютно нищо сигурно няма тук.
    За законодателството на Китай съм срещал съвсем противоположни мнения, от пълна демонизация, до пълна "ангелизация". Става въпрос именно за политическите провинения, а не криминалните. Според филма на един китаист, преподавател в израелски университет, общо взето трябва да представляваш физическа заплаха за режима (т.е. примерно да стреляш по полицаи), за да си спечелиш смъртна присъда. За всякакви по-дребни прегрешения от рода на писане на "вредни" неща в интернет, наказанията варират от глоба до лишаване от свобода. Става дума за сега, а за 1989 г. не знам, пък и човекът си личеше че е пристрастен.
    От други източници пък се чуват диаметрално противоположни неща, че режимът беси по уличните стълбове през ден едва ли не. Във всеки случай, да се обявява че нещо е "сигурно" в тези условия, е наивно. Ще трябва да почакаме перестройката и падането на цензурата.

    ПП В един от линковете, които дадох по-горе, е записана цялата случка, до момента в който човекът се качва върху танка, люкът се отваря и като че ли започват да си приказват с танкистите.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

    (Richard III - William Shakespeare)

    Comment

    Working...
    X