Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тянанмън 1989

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Като сравнявам това, което стана в Румъния същата година и това, което наблюдаваме в това филмче, нещата някак са несъизмерими.
    Да, така е. А ако сравним виждащото се на филмчето, например с някоя битка между демонстранти и полиция в Южна Корея, се получава същото. Разбира се, както вече отбелязах, това е само едно филмче, вероятно има и по-ужасяващи.

Comment

Няколко забележки:
      1. Мисля че когато качваш файл в YouTube, си посочваш каквото искаш заглавие, т.е. то няма нищо общо с оригиналния репортаж на ББС.
      2. Ъъъ, кой го е снимал? Доколкото знам, практиката е камера-операторът да е част от телевизионния екип.
      3. Как е било сглобявано и какво е изрязвано не можем да знаем, но ако трябва да предадеш събитията от един ден/нощ в няколкоминутно клипче, логично е че ще оставиш най-интересните моменти. Да не говорим че може да се налага да прекъсваш временно снимането, т.е. разбира се че сцените няма да са непрекъснати.
      4. Не съм броил колко ранени се виждат във филма, но репортерката казва че в болницата са пристигнали 40 ранени за 45 минути (или нещо такова). Така или иначе, ако вярваме само в това, което виждаме, трябва да живеем в Средновековието
      5. Информацията на Торн за "хиляди автомати и гранатомети" ми се струва извън всякакви пропорции. Не съм запознат с традициите в Китай, но откъде ще вземат тези оръжия в ръцете на тълпата?! Може би някои войници са минали на страната на демонстрантите, но чак "хиляди"... същото и за "задръстените от горяща бронетехника улици" :o
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Това е дето го виждам от достъпната ми информация. А че не живеем в Средновековието - така е. Обаче и твърде много изкривявания на информацията се случват, които често са резултат не от друго, а от самата гледна точка на виждащият ги репортер, журналист или въобще свидетел. Така или инак аз не искам да критикувам филмчето, а просто тези въпроси се появиха, след като го гледах.
        За това, какво се е случило там в действителност ние можем да съдим единствено по репотажите, по начина по който ги пречупваме през нашите виждания. Поради тази причина в тази тема ще са съсредоточени няколко неизбежно различни гледни точки (нашите - на участниците в темата), които ще са различни ако ще и да се базират на едно и също филмче и прочетени текстове. Най-накрая най-много да направим едно резюме на базата на най-малкия общ знаменател - на нещата, които съвпадат в гледните ни точки и толкова
        То по принцип форумът си е именно за такива обсъждания. И разбира се може да се окаже, че примерно ако се върнем към тази дискусия след 3-4 години, може да се окаже, че вижданията ни са различни. Моите поне доста се измениха за времето откакто форумът съществува.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

И моите се измениха, но някак неусетно и едва ли мога да кажа колко точно. Все едно, това е тема за разговор на бира

Ето още няколко репортажа от мястото на събитията:
          Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Този говори за запалени бронирани машини на армията, 1400 убити и над 10 000 ранени... явно пострадалите са повече от десетина във всеки случай.

NBC Special Report about Tiananmen Square from 1989. Tom Brokaw anchors.

Тук кореспондентът споменава за артилерийска стрелба в "западния край на града".

А тези вече са по-малко стойностни.

This is Eric's and Michael's 2007 National History Day documentary film on the topic of the Tiananmen Square Protest of 1989. This video was shown in the Mas...

Comment

Значи слуховете имат основания.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Намерих няколко снимки свързани с протестите !

Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да
              спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи!

Comment

Позволете да споделя някои съмнения относно руската статия. Първо, из нашата преса преди 1989 година съм чела възхвални статии колко чист и незадръстен град е Пекин, благодарение призива на властите всички да ползват велосипеди. Така че твърдението как веднага се вдигнали барикади от автобуси и леки коли, ИМХО, е силно преувеличено, да не кажа -фалшиво - заради колите. При това автора не се е усетил...
                Второ, gun за американците е най-вече пушка, пистолет... Така че gunfire едва ли следва да се преведе като `оръдейна стрелба`. То се и чува на фона на какво репортерката говори за gunfire в репортажа на ББС. И което е още по-важно - журналистката изрично коментира за стрелбата - 'but it was one sided` - `тя беше едностранна`.
                "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Те чакаха да премине посещението на Горбачов и веднага след това започнаха да действуват. Нямаше никакви барикади.

Comment

Барикади от автобуси се виждат прекрасно по кадрите. В едно от филмчетата, към което дадох линк, е описана хронологията на събитията - протестите, палатковия лагер, преговорите, траят няколко месеца преди армията да влезе в града. Чак тогава блокират улиците из града.
                    pnp5q, да си имаме уважението - в репортажа на НБС се казва изрично "artillery fire" (1:55)

Comment

Dinain написа
                      pnp5q, да си имаме уважението - в репортажа на НБС се казва изрично "artillery fire" (1:55)
                      Имаме си го, възраженията ми не са насочени към теб. Благодаря, че ми обърна внимание на това `artillery fire`. Послушах внимателно - кореспондента споменава, че са чули артилерийска стрелба някъде от западния край на града `и стрелба от малки оръжия навсякъде около хотела`. Предполагам, че това споменаване на артилерия е във връзка с началото на репортажа на NBC, където казват, че една войскова част е стреляла срещу друга /не го чувам много ясно, но като че ли за това става дума - и после - че една част е отказала нещо - я да напусне позиции, я да стреля/. Мисълта ми е, че все още се съмнявам в тезата от руската статия за тежко-въоръжена съпротива от страна на демонстрантите.
                      "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Абе Пекин преди 1989 г. си имаше предостатъчно транспорт. Бях в града през 1987 г. и сам се убедих в това. Вярно, имаше изключително много хора на колела, но автобуси и коли имаше също предостатъчно. Китайците имаха собствено производство някакъв автомобил леко наподобяващ Дачия), но най-многобройни бяха японските автомобили. Така че материал за барикади са имали достатъчно.
                        Проект 22.06.1941 г.
                        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Искам да попитам този демонстрант дето седи пред танковете на снимката загива ли т.е. прегазват ли го?
                          Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Shelenberg написа
                            Искам да попитам този демонстрант дето седи пред танковете на снимката загива ли т.е. прегазват ли го?
                            Доколкото знам - не. Тоест той се мести така че да е пред танковете и те да не могат да преминат. Имаше го едно време на филмче, което съм гледал. Виж после какво е станало с него - не знам, но не е сгазен от танковете.
                            Проект 22.06.1941 г.

Comment

Shelenberg написа
                              Не, танковата колона спира и командира на първия танк го разубеждава да се махне от пътя им.
                              За съжаление, не е ясно какво става с този младеж, след като протестите са приключили. Според някой е екзекутиран, според други живее в Китай, а според трети - в Тайван. Интересното, е че когато запитват министъра на вътрешните работи на Китай по онова време, какво е станало с човека, той отговаря, че не е убит.

Comment

Най вероятно е убит , защото аз съм бил в Китай и законите им са толкова строги че за такова престъпление ако може да го наречем така смъртната присъда е сигурна .Искам да кажа че в китай се издават смъртни присъди и за по леки престъпления .

Comment

Working...
                                X