If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
госпожата(което неминуемо тя ще опита да наложи, защото ще има много гости и едва ли й се иска да се(я) излагаме).
Вече се спомена на няколко места, но все пак да обобщя. Ако ти е толкова важно това мероприятие, добре е да подходиш комплексно, т.е. да се подготвиш както от гледна точка на защитата, така и на обвинението. Разглеждай техните аргументи, търси контрааргументи и след това помисли за техния отговор на твоите контрааргументи. С други думи - изследвай партията няколко хода напред в различните варианти, като в шаха. Отнема повечко време, но пък резултата ще ги шашне
Освен това да те питам - ако мероприятието е публично, може ли да минем и да погледнем как върви? Четох нещо за СУ, та се сетих :p
Важен е спорта и добрите спортни резултати. Идеологическия пълнеж с удоволствие го оставям на други. Тиквичката е като един борец, на когото усилено разтъркваме ушите преди състезание... и ще ми е интересно да видя ефекта
Пък и самият замисъл е интересен. Не, че е оригинален, но досега не съм присъствал на такова нещо.
Щом ще се съди от гледна точка на историята, то тогава няма как съдебният процес да се води от морални позиции или пък от национални такива.
Не знам защо,но чувствам, че едва ли ще избегнем това да не обсъдим и моралната страна на въпроса.Поне със сигурност прокурорите ще опитват да тласнат процеса в таз неблагоприятна за мен посока. :kill_myse
А иначе часът и мястото на срещата не са известни все още,защото г-жата ни се опитва да уреди безплатно пребиваване в СУ.А доколкото знам местата вече са заети. (Вероятно поради факта, че всички са в някаква истерия покрай процеса,викат си роднините до девето коляно, та дори доколкото знамса поканили и журналисти.)
П.С.Явно е ,че ми се очертава бляскаво бъдеще на адвокат.
Когато борецът се прочуе,ще ви спомене и почерпи.
Не е проблем, ако се стигне до обсъждане на моралната страна на проблема. Бих казал, че дори ще имаш известно превъзходство, защото тогава няма да дискутирате върху факти, а върху мнения и тълкувания. Първият въпрос, който трябва да им зададеш е въз основа на какъв морал отсъждат. Защото няма общочовешки морал, нещо, което е очевидно, макар и рядко да се осъзнава. А това веднага поставя следния въпрос: имаме ли право да съдим, изхождайки от личния си морал човек, чиято лична морална система е различна от нашата? Ако да, то какво ни дава това право? Т.е. извеждаш нещата във философска плоскост, а тук победата е лесна.
След това идва и вторият въпрос, не по-малко важен от първия: след като съдим Сталин като историческа личност, можем ли да създаваме моралната си оценка на основата на собствения ни всекидневен морал, който очевидно (тази очевидност се доказва много лесно чрез примери) няма нищо общо с процеса на взимане на политически решения и въобще с историческото действие и събития? Историческата личност, лидер на държава, е поставена пред съвсем различен вид избор и действия и моралната отговорност е различна.
Т.е. ако обвинението пренесе процеса в морално-етична плоскост, това ще е само от полза за защитата, защото от гледна точка на морала на управника, особено в държавата на победилия социализъм (самотна крепост обградена от врагове), неговите действия са напълно оправдани от главната цел - да опази и развие държавата и идеологията. А последната е оправдана от благородните си цели и намерения .
Ако имам време и на мен ще ми е интересно да гледам. Но сигурно ще се изроди в крещене и редене на лозунги.
А предвид това, че времето се оправя и хората ще бъдат много - мислили ли сте за провеждането му навън, сред природата? Това, ако не се намери голяма зала разбира се
Голъм е абсолютно прав за Женевската конвенция.
Извинявам се на всички, които съм подвел с тази информация, аз самият явно съм станал жертва на популярното схващане.
Иначе един източник, който може да ти бъде от известна полза:
Encyclopaedia on law in the USSR - comments on the historical development of legislation; covers the administration of justice, customary law, public law, civil law, conflict of laws, international law, criminal law, constitutional law, family law, fiscal law, administrative law, labour law, commercial law, maritime law, patent law, public international law, legal system, sources of law, judicial procedures, etc. Bibliography.
"Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Току що се връщам от процеса!Реших веднага да ви пиша и да ви кажа едно голямо благодаря!Без вашата помощ със сигурност нямаше да се справя с цялата работа... .
А сега по същество.В последния момент (в понеделник),прокурорите промениха едното обвинение от геноцид на съветския народ в терор на съветския народ...Което леко( доста)ме смути....Наложи се да променям голяма част от въпросите и речта си.В крайна сметка ,когато започна делото от главата ми изскочи всичко,което исках да кажа и докажа...По време на встъпителната ми реч,която иначе беше написана много добре,се запъвах на всяка дума и поглеждах в листа си доста по- често от допустимото.При първите двама свидетели цялата треперех,не смеех да ги погледна в очите ,та дори веднъж си изпуснах документите и 2 минути лазех по земята да ги събирам.Докато разпитвах Берия и Молотов,обаче,които доста трудно успях да притисна, увереността отново ме връхлетя и от там нататък нещата потръгнаха.Въпреки че прокурорите възразяваха през въпрос ,и по-голяма част от делота мина в дискусии между нас, а съдията не можеше да ни успокои,мисля, че се справих отлично.
Къде е уловката?Преди процесът госпожата забрани на съдебните заседатели да оневиняват Сталин. :tdown Каза,че ако той бъде обявен за невинен,това би означавало, че тя не си е свършила работата....Така на тях им беше наложено нейното мнение(тя спокойно може да бъде наречена сталинистка с тез предрешени дела.. ).Последно,присъдата е
1.Терор на съветския народ -50години затвор
2.Убийствата в Катин-25 години затвор
3.Убийството на Лев Троцки-невинен
Мисля,това може да се счита за чиста победа, като имам предвид,че тя предложи и за трите- разстрел или електрически стол... :kill_myse.Благодаря ви пак,каквато и оценка да получа поне ще знам, че съм направила наистина всичко по силите си,за да се подготвя качествено. :nut:
Много жалко за процеса - с това заявление на учителката е можело направо да си излезеш извън залата - само с едно изречение е опропастила цялата цел на процеса. Ужасно са ми неприятни такива хора, които се опитват да направят някакъв демонстративен процес с предрешена съдба (много се паля защото бях на едно състезание преди месец където журито беше именно за процес с предизвестен край). Жалко наистина.
А и смяната на обвинението е маааалко нечестно, а и терор е съвсем мъгляво
Поне опита ли се да протестираш?
Ако може кажи какво е истинското мнение на журито (ако си говорила с тях след процеса де) и публиката и твоята преценка за това коя страна е била по-убедителна.
И последен въпрос - сама ли защитаваше Сталин или беше част от екип? Обвинението как беше?
„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Хей, страхотна новина - 75 години, какво повече да се желае? И Капоне лежа за неплатени данъци в края на краищата
Пък след 7-та бира се чудим какви били ползите от форума... ето че Тиквичката спечели :tup:
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
А сега ми изникна някакъв лаф отреди много време:
Умира Сталин и на погребението му се появява венец, на който пише: "Посмъртно репресиран от посмъртно реабилитираните"
„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Хм, очакавах такъв подход от страна на учителката- в крайна сметка идеологическото подковаване винаги започва от училището и ако "съдът" бе показал нещо различно като мнение от спуснатото като програма, то тя наистина не би си свършила работата. Жалкото в случая е, че за това се използват методи, достойни за името на самия подзащитен. Малко неща явно са се променили след 10-ти ноември.
Терор над съветския народ- смех... Много калпаво обвинение.
Никак не съм изненадан от това, че т. нар. "процес срещу Сталин" всъщност се е оказал един фарс, каквито впрочем са почти всички политически процеси. Шокиран съм обаче от наглото поведение на госпожата, която по сталински е наредила на съдебните заседатели какво да отсъдят. Защо ли е трябвало в такъв случай да има изобщо съдебни заседатели? И каква ли е била целта на целия този театър. Хайде сега да видим госпожата как ще изкопае костите на Сталин и ще ги натика зад решетките за 75 години. Ще трябват обаче по-гъсти решетки, че да не вземат кокалите да избягат.:mhehe:
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs) It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Учителката си е учителка, самия процес явно е бил осъществен идиотски, но ти определено си имала по-лесната част. "Защитата на Сталин" спокойно може да бъде прокарана точно по линиите, посочени ти тук от всички любители на майевтиката и всеобщия субективизъм. Виж тяхното надвиване изисква да се опреш на една по-различна философска линия, която по принцип трудно може да се очаква, че лесно ще бъде възприета от ученици.
Съжалявам, че и твоите колеги прокурори не са писали тук за помощ. Тогава ти гарантирам, че щеше да се затрудниш доста повече. Направо би ти се стъжнило.
Съжалявам, че и твоите колеги прокурори не са писали тук за помощ. Тогава ти гарантирам, че щеше да се затрудниш доста повече. Направо би ти се стъжнило.
Comment