If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Към Лулчев - ако нямате възможност да подкрепите дадена теза, като тази, че Франция и Англия можели да размажат Германия в началото на ВСВ - просто не я изказвайте или си кажете, че не ви е възможно да я защитите.
Пред кой да я защитя, уважаеми колега, нали тук е форум, макар и елитарен и всеки споделя мнения.С тях или си съгласен или не.Мненията, колкото и да са изчерпателни, винаги се основават на емоциите, предпочитанията и най-вече на самолюбието. Нито моята теза, нито която и да е друга в този форум няма претенции за научна. Научните тези се защитават след съответна процедура пред хабилитирани в дадената област лица. Как ще разберем кой тук е хабилитиран и кой не.Не видях в правилата на форума нищо такова.
1. това е невярно - руското оръжие, особено напоследък, гони по цени западното, а интересът към него не намалява, напротив - увеличава се. никаква "дешевка" няма вече. а колкото до свръхсъвременното технологично равнище - то няма област (като изключим продажбата на БПЛА), където руската продукция да не е на световно или над него ниво.
Мнение на професионалисти потърси сам. малко от тях имат общ поглед, но основното, в което тези мнения (на хората, с които съм говорил) съвпадат, е че има сериозно развижване през последните 5-6 години. и това раздвижване не касае ПР-акциите, а главно неща, за които не се тръби.
Кало, всичко има граници...апелирам към обективност и реализъм!
Ще е интересно за мен, а и не само за мен очевидно, да конкретизираш...поне една оръжейна руска система над свтовно ниво?! Па и на световно...манията им за уникалност (т.е. често срещаното "неть аналог в мире") е друга опера просто...
А пък "нещата за които не се тръби" са много стар съветски похват...аман...
На 5 .12 .2007 г. "Адмирал Кузнецов", съпровождан от два големи кораба за борба с подводници и танкери е напуснал Североморск на път за Средиземно море, където вече се е съединил с отряд кораби от Черноморския флот.Самолетоносачът, който не е единственият в Русия, разполага с 15 истр. СУ- 33, 36 истр. СУ- 27К, 20 хеликоптера К-27 и изобщо не е такова корито, каквото го описва авторът на статията.
l[/url]
Абе Кузнецов като не е единствения на въоръжение, кой е другия, защото не се сещам. Освен това къде се събраха на кораба тези 71 !!!! летателни апарата от които 51 тежки морски изтребителя / не знаех, че имат толкова много на въоръжение /. Посочи от къде черпиш информация, че да се ограмотя и аз.
Относно статията - може и да има верни неща , но определено бъка и от глупости и този който я е писал явно е журналист и не е никакъв експерт.
Абе Кузнецов като не е единствения на въоръжение, кой е другия, защото не се сещам. Освен това къде се събраха на кораба тези 71 !!!! летателни апарата от които 51 тежки морски изтребителя / не знаех, че имат толкова много на въоръжение /. Посочи от къде черпиш информация, че да се ограмотя и аз.
Относно статията - може и да има верни неща , но определено бъка и от глупости и този който я е писал явно е журналист и не е никакъв експерт.
Уважаеми колега, най- обичам обръщение "Абе".Не се учудвам , че сте неограмотен.
сметките ти са лекинко грешни. вероятно объркването ти идва от незнанието на факта, че в армията, освен войници и сержанти, служат и офицери, както и граждански лица.
Леле-мале, добре че си ти да ме просветиш, че какъв ще остана такъв непросветен ако няма някой великодушен тип като теб да го стори
Знам го това, но какво значи то според теб? Че професионалните сержанти, офицери и граждански лица са твърде много, или че вече има много професионални войници? Не бързай да ме "просвещаваш" и по тоя въпрос, освен разбира се, ако нямаш нещо съществено да кажеш. От пропаганда наистина нямам нужда Кало, а нещо досега не съм виждал твой пост на форума, който да не е замърсен с емоции или пропагандни изявления. Няма да е лошо ако се появят и други, нали? Най-малкото ще има лична полза за теб. Или поне би трябвало
кало написа
не съм се съггласявал с теб, че "ВПК го е закъсал", най-малкото, защото не казваш това. второ - предвид комерсиалните успехи, то закъсване няма - има недостиг на кадри, особено конструктори за производството и ноу-хауто. това, обаче не значи автоматично изоставане в технологично отношение - и авиацията, и танковите войски, и артилерията, да не говорим за ракетните войски са наситени с достатъчно съвременна техника (поне на прилично ниво), а разработките в посочените области позволяват технологичен превес над по-голямата част от аналогичните продукти.
Така ли? Защото в първата част на поста си сам го казваш - а технологията и знанието кое как става (въпросното know-how) е в голяма степен функция на кадрите (въпросните специалисти, за които и ти казваш ... какво? - виж си поста ), както и на отделените пари. Та, ако има проблем с всички тези неща, значи има проблем и с военно-промишления комплекс. Едното следва логично от другото. Сигурен съм, че при желание даже и ти можеш да го видиш. Или поне се надявам
кало написа
както се оказва в тази тема, за пореден път си мислиш погрешно. вероятно се дължи на ярко изразената ти предубеденост по темата, както и очевидната липса на достатъчно и достоверна информация. това, дет се вика, се наваксва с четене, разговори и мислене.
Айде да си задържиш тия квалификации, а? Нахалството ти е почти толкова голямо, колкото политическата ти заслепеност и съветофилски уклон, който неведнъж е скапвал дискусии из форума. Ако успееш поне в един пост да се въздържиш от пропаганда или квалификации, аз ще съм първия, който ще ти каже браво.
Уважаеми колега, най- обичам обръщение "Абе".Не се учудвам , че сте неограмотен.
Колега, извинявам се за абе-то , но все пак бихте ли ме ограмотили по зададените от мен въпроси, защото ми се струва , че би трябвало да се обмислят мненията предида се пуснат.
Уважаеми Камерер, Воланд или в който от никовете ти е най-уютно,
по темата:
първо -
както вече посочих - професионалният състав на армията се състои от:
генерали
офицери
сержантски състав
професионални войници (ефрейтори и редници)
граждански лица на граждански специалности
приложени към афишираната от руското МО цифра от около 900 хиляди, какво точно не разбираш тогава в посочения от мен процент - около 60?
второ -
недостигът на кадри, както вече посочих - особено в конструкторските бюра (при това не всички и не във всички области), не означава непременно криза на ВПК, още повече, сравнено с цифрите за износа на военна техника (цифрите за вътрешно потребление са често ПР-заявления, които в едни случаи надхвърлят реалното, в други - са далеч занижени с определени цели)
иначе:
благодаря, че ми благодариш, че благодарение на мен се чувстваш просветен. имаш нужда от просвещение и успокоение.
От пропаганда наистина нямам нужда Кало, а нещо досега не съм виждал твой пост на форума, който да не е замърсен с емоции или пропагандни изявления.
от пропаганда нямаш нужда именно, защото си достатъчно заситен с нея и по този модел работи начинът ти на мислене, поне демонстрираният във форума.
Нахалството ти е почти толкова голямо, колкото политическата ти заслепеност и съветофилски уклон, който неведнъж е скапвал дискусии из форума. Ако успееш поне в един пост да се въздържиш от пропаганда или квалификации, аз ще съм първия, който ще ти каже браво.
етикетизирането на някого (особено, в дори не снобския, а в еснафски маниер) не води до нищо. това, че ти си си внушил, че щом някой не е на твоята позиция по който и да е въпрос (и не се впуска в често типичното дървено философстване), този някой е несъмнено:
1. в грешка
2. по-необразован
3. съветофил
4. германофил etc
всъщност не значи нищо. твърде малко ме познаваш, за да си позволяваш да говориш за "политическа заслепеност" или "съветофилски уклон". очевидно и твърде малко разбираш. ако ти успееш поне в един пост да се въздържиш от пропаганда (при това твърде повърхностна и евтина), квалификации и емоции, то няма да ти кажа "браво", защото не се чувствам менторски настроен (за разлика от теб). какво пък би казал ти, ако "това и онова", няма значение.
иначе - благодаря, че признаваш липсата на нахалство в постовете ми. ласкателно е.
Ще е интересно за мен, а и не само за мен очевидно, да конкретизираш...поне една оръжейна руска система над свтовно ниво?! Па и на световно...манията им за уникалност (т.е. често срещаното "неть аналог в мире") е друга опера просто...
Уважаеми Фил,
честно казано, не ми дреме какво би било интересно за теб. има хиляди възможности да задоволиш този си интерес. ако трябва да доизясня думите си, то ще направя този жест за неразбралите - ако приемем, че даден образец военна техника на световния пазар притежава такива характеристики и отговаря на такива критерии, че да бъде характеризиран като "високотехнологичен", "модерен" , "ефективен" в условията на воденето на съвременни бойни действия, то предлаганото от руснаците на световния пазар в почти всички области на военната техника и технология, не отстъпва на предлаганите от конкуренти образци, а често - в някои области, ги превъзхожда.
Ако имаш желание, дай конкретен пример за подобен образец военна техника.
и, без жар, моля.
Колкото до разговора за Кузнецов - на последния поход той разполагаше с 13 самолета Су-33 (което е едно и също със Су-27К), 4 Су-25УТГ и десетина хеликоптера Ка-27ПС, ПП и Ка-29. Няма сведения да е ползван Ка-31, но има вероятност да има поне два такива на борда. Самият кораб е поостарял, с неефективна двигателна система и със съмнителна ефективност в реални бойни действия срещу превъзхождащ противник като американска АУГ, например. Но пък е достатъчно добро училище.
Колега, извинявам се за абе-то , но все пак бихте ли ме ограмотили по зададените от мен въпроси?
С удоволствие, макар че съм сигурен, че сте достатъчно грамотен. Вашата забележка за събирането на толкова много -51 морски изтребителя- е вярна. Причината е,че може би аз съм се изразил неясно. Имам предвид, че по проект авионосеца има капацитет за 36 изтребителя СУ 27 К и 14 хеликоптера Ка 27.През 1996 са приети на въоръжение 15 изтребителя СУ 33(някои от тях се виждат от снимката на норвежците) и един учебно боен СУ 25 УТГ. Нямал съм предвид,че 51 самолета се събират едновременно на палубата.
Ааа, става си тема отвсякъде, глейте си работата... И цветните очила пак са на мода...
В по-сериозен тон бих добавил само, че, според мен поне, при преценката за процента на професионализация на една армия не би следвало да се вземат предвид гражданските лица, а само общото число на военнослужещите. Доколко в съвременната руска армия този детайл би имал значение ми е трудно да преценя.
Не би следвало да попадат. Числото на гражданските лица няма отношение при прехода от наборна към професионална армия. В известен смисъл е константна величина.
Уважаеми Кало,
Арогантното отношение не може да е аргумент в една кауза пердута. На мен обаче ми дреме защо един технически грамотен тип (чел съм те и знам, че си такъв) се излага не ами се самоунижава?!
Ок да почнем дебата по същество без жар с хладен ум:
оръжейна система...коя
1. Късо нарезно оръжие.Коя руска система КНО е на съвременно световно ниво???
2. Коя руска оръжейна система изобщо превъзхожда световен образец?
Comment