Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Военните контракторски фирми
Collapse
X
-
pnp5q написа
Въпросния журналист да се беше потрудил да я прочете...Колко безхаберници пишат по пресата просто не е истина.
Comment
-
Николай написаЧовекът, написал тази статия очевидно въобще не е наясно какво е "наемник". В тази статия се говори за охранителите на различни фирми, официални лица и прочие. Това няма нищо общо с "наемниците" като понятие в международното право. Има си специална конвенция на ООН, в която ясно и точно си пише кое лице се счита за наемник: http://www.icrc.org/ihl.nsf/FULL/530?OpenDocument
1.A mercenary is any person who:
(a) Is specially recruited locally or abroad in order to fight in an armed conflict;
(b) Is motivated to take part in the hostilities essentially by the desire for private gain and, in fact, is promised, by or on behalf of a party to the conflict, material compensation substantially in excess of that promised or paid to combatants of similar rank and functions in the armed forces of that party;
(c) Is neither a national of a party to the conflict nor a resident of territory controlled by a party to the conflict;
(d) Is not a member of the armed forces of a party to the conflict; and
(e) Has not been sent by a State which is not a party to the conflict on official duty as a member of its armed forces.
Въпреки, че термина "наемник" доста добре се избягва.
Моля модератора да отдели последните четири мнения в нова тема за частните отбранително компании.Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
Николай, доколкото разбрах, без да съм юрист, текста, който посочваш, няма за цел да определи що е "наемник", а да криминализира употребата на наемници като военна сила във въоръжени конфликти. Дори да беше вярно, че журналиста е недочел, това не те задължава да слизаш на свой ред до нивото му."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
1951 написаЕто какво може да бъде прочетено във въпросната конвенция:
От тази гледна точка какви се явяват контракторите в Ирак?!
Въпреки, че термина "наемник" доста добре се избягва.
Моля модератора да отдели последните четири мнения в нова тема за частните отбранително компании.
pnp5q написаНиколай, доколкото разбрах, без да съм юрист, текста, който посочваш, няма за цел да определи що е "наемник", а да криминализира употребата на наемници като военна сила във въоръжени конфликти. Дори да беше вярно, че журналиста е недочел, това не те задължава да слизаш на свой ред до нивото му.
Comment
-
Николай написаИзвинявам се за въпроса, но знаеш ли какво точно означава контрактор?
А термина "контрактор" се налага във военната практика в момента точно за да означава персонала на различните частни компании в Ирак, Афганистан и други подобни места. Има контрактори и контрактори, но това си е друга тема.
И интересното е свързано с третата женевска конвенция, където общо взето пише кой можеш да биеш и убиваш и кой не. И точно за това контракторите ходят с едни ID карти на които с големи букви е записано, че работат за правителството на САЩ.
Толкова от мен.Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
1951 написаДа, като да не повярва човек знам. Даже имам документ, колко знам и съответно колко не знам английски. :1087:
А термина "контрактор" се налага във военната практика в момента точно за да означава персонала на различните частни компании в Ирак, Афганистан и други подобни места. Има контрактори и контрактори, но това си е друга тема.
И интересното е свързано с третата женевска конвенция, където общо взето пише кой можеш да биеш и убиваш и кой не. И точно за това контракторите ходят с едни ID карти на които с големи букви е записано, че работат за правителството на САЩ.
Толкова от мен.
Женевските конвенции въобще не пишат кой може да бъде убиван - и в 4-те пише само кои са защитените лица и обекти. И точно третата конвенция с конкретния случай няма нищо общо, защото тя се занимава с третирането на военнопленниците.
Comment
-
Николай написаМного от тези компании са с охрана - и местна и чужда.
Николай написаПодчертавам, охрана, а не въоръжена част, която участва в конфликта.
Николай написаНа въпросната охрана й е забранено да участва в конфликта от самото хуманитарно право а и от американското т.нар. Operational law.
Николай написаТе не са част от въоръжените сили, техните задачи са свързани единствено и само с охрана на частни обекти.
Пол Бремер частен обект ли бееш, че го пазеха Blackwater?
Конвой с гориво и боеприпаси за въоръжените сили на САЩ частен обект ли са, че се пазят от DynCorp? Или пък складове с муниции на САЩ в Ирак са частен обект, че ги вардят контрактори.
Николай написаИ те въобще са извън обхвата на понятието комбатанти.
Николай написаЖеневските конвенции въобще не пишат кой може да бъде убиван - и в 4-те пише само кои са защитените лица и обекти. И точно третата конвенция с конкретния случай няма нищо общо, защото тя се занимава с третирането на военнопленниците.Last edited by 1951; 31-03-2007, 17:19.Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
1951 написаИма компании които се занимават с "охрана" и такива занимаващи се с логистика - шофьори, готвачи, преводачи, снабдители и тъй нататък. В Фаганистан примерно готвачите на ISAF са 99% малайзийци, филипинци и други подобни.
1951 написаПодчертавай, но не си виждал бабаитите на DynCorp в действие.
1951 написаЧовек, който върви въоръжен, част е от въоръжена група, изпълнява военни задачи, които не са само охранителни, какъв е?
.
Принципно хубави примери даваш, само че ми е трудно да си представя коя армия ще си повери охраната на складовете във военно време, на окупирана територия, на частна фирма (?!). Трудно ми е да си го представя.
Comment
-
1951 написаНаемник няма право да получава статус на военнопленник. Затова служителите на частните военни компании се наричат контрактори и носят ID карти на които е описано, че работят за американското правителство. Не, че ги спасява това. Това е практически опит и за щастие не съм правист.
Comment
-
Николай написаПринципно хубави примери даваш, само че ми е трудно да си представя коя армия ще си повери охраната на складовете във военно време, на окупирана територия, на частна фирма (?!). Трудно ми е да си го представя.
Намери си едно документално филмче - Iraq for Sale: The War Profiteers.
Ако имам време ще ти намеря едно филмче на което хора на Blackwater щурмуват от вертолети сграда в Ирак за която се смята, че помощава щаб на бунтовниците.Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
1951 написаМогат да се кажат доста неща, но не знам до колко е подходящо това.
Намери си едно документално филмче - Iraq for Sale: The War Profiteers.
Ако имам време ще ти намеря едно филмче на което хора на Bleckwater щурмуват от вертолети сграда в Ирак за която се смята, че помощава щаб на бунтовниците.
1951 написаМутренската охрана може да е страшна, но по-страшни са добре обучени професионалисти, на които им се плаща страшно много и крайно рядко им се търси отговорност.
Comment
Comment