Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Русия и демографията

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Dinain написа
    Много хора именно увеличаване средната възраст на населението разбират като "застаряването му".
    Е именно това заблуждение се опитах да разсея де

    Dinain написа
    Един 60-годишен човек е по-млад през 2006 г. околкото същия човек би бил през 1906 г.
    Времената се менят - напоследък с все по-бързи темпове. Но това в случая е до манталитета, разбирането и светогледа на хората от преди един век - те са имали различни класификации, за неща, които ги има и в днешно време, но ги приемаме по по-различен начин.
    (\_/)
    (°_°)
    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

    Comment


      #17
      Каквото се опитвах да кажа е, че благодарение на по-достъпното образование днес 60-годишният образован човек може да върши работа, дори до 75 годишна възраст. Докато необразованият става безполезен, щом вече не може да върши физическа работа.
      Което е добра инвестиция - да се жертват 5 "млади" години, за да може индивида да е полезен с 20 години повече (от 55 на 75 да речем).
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

      (Richard III - William Shakespeare)

      Comment


        #18
        Преди време някъде бях попаднал на една много забавна карта - на нея имаше картата на Европа, но Великобритания, Франция и Германия бяха написани съответно като Пакистан, Алжир и Турция, с разни уточняващи добавки разбира се от рода на Северен Пакистан. Та проблема си е на целия стар континент.

        Comment


          #19
          За амбициите не се изразих доста добре, може би. Не казвам че Русия ще тръгне да завладява, а че иска една силна икономика, за да играе (отново) една доста водеща роля в света.

          За Запада, проблема не е толкова голям - местните не нарастват или намаляват, но има гастербайтери - и така се покачва населението. Затова и силата на групи като Бритиш Нашънъл Фронт. На Запад има условия за привличане - работа, по-високи заплати. На Изток - не. Точно това е проблема - няма условия да се задържат хората там, нито да идват нови, търсейки си работа.

          Не съм казал че прогнозата е толкова лоша - сигурен съм че положението ще се стабилизира. Може би понеже понякога съм печален оптимист, но...

          Просто пуснах темата, понеже въпроса си е интересен.

          За който пита за Сибир и Китай, просто не мисля че може да стане. Нито Русия, една мечка с ядрени зъби, ще го позволи, нито Америка според мен - те и без това малко вече се страхуват от Китай, а камо ли един Китай с ресурсите в Сибир.

          П.П. То това за младите навън - и аз съм от тях.
          -"War is much too serious a matter to be entrusted to the military." - Clemencau

          Comment


            #20
            Как сообщает “Немецкая волна”, Международная организация миграции (МОМ) опубликовала в Женеве свои статистические данные (2005 год). Согласно им, каждый 35-ый человек на Земле – эмигрант. По количеству эмигрантов первые три места занимают США, Россия и Германия. Причем показатель Соединенных Штатов значительно превосходит остальные. В этой стране пребывает 35 миллионов легальных эмигрантов, в России – 13,3 миллиона, в Германии – 7,3 миллиона.
            Что по поводу возможной экспансии Китайцев на Дальний Восток, Сибирь и Европейскую часть России, то я ею только приветствую, если это проходит организовано и под контролем. Например можно объявить набор среди граждан Китая достойных, образованных людей с целью заселения Дальнего Востока и Сибири(миллионов 10-15 человек) и предоставить им Российское гражданство.
            одно из обязательных условий – знание основ Русского языка и переезд в Россию только с семь¸й. Даже не жалко бюджетных денег на их первичное обустройство, тем более, что деньги в России сейчас есть. Но боюсь Китаю мы не очень интересны, гораздо более привлекателен для них – Казахстан, его им лет на 40-50 хватит, в Казахстане мягче климат, больше доступных ресурсов. Так-что наоборот предстоит завлекать Китайцев в Россию.
            Если вопрос был связан с тем, что Китайцы относятся к другой расе и культуре, то на это могу сказать, что Американские негры от нас по этим вопросам стоят гораздо дальше …
            "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

            Comment


              #21
              Dinain написа
              Пол Джонсън...При средна продължителност на живота от да речем 65 год ... - 1.5

              В днешно време - повечето хора продължават образованието си до 25 год., продължителността на живота в много страни стига до 85 год.
              Само за протокола да отбележим, че 'стига до' не е равнозначно на 'средна продължителност на живота'.

              Dinain написа
              Ако искаме да задържим същото съотношение ...
              Тоест трябва да се пенсионираме на 76 години :o
              Има логика - ако едно време 60 годишен мъж е бил грохнал старец, днес балгодарение на развитието на медицинското обслужване той е все още продуктивен индивид. И много социолози между другото предвиждат че в бъдеще главната част от приносът към обществото на всеки индивид ще се извършва след като е преминал 45 години...
              Теоретично си прав (И Пол Джонсън също). На практика, хайде да не почваме темата за развитото медицинско обслужване и разликата му от българското медицинско обслужване! Отнякъде ако можем да изкопаем данни за България, би било интересно. Освен това би било интересно какви биха били резултатите при градско и 'неградско' население. На колко ли би следвало да се пенсионира един българин живеещ и работещ в големийа град според Пол Джонсън ми е наистина интересно.

              Comment


                #22
                spookyshadow написа
                Само за протокола да отбележим, че 'стига до' не е равнозначно на 'средна продължителност на живота'.
                Теоретично си прав (И Пол Джонсън също). На практика, хайде да не почваме темата за развитото медицинско обслужване и разликата му от българското медицинско обслужване! Отнякъде ако можем да изкопаем данни за България, би било интересно. Освен това би било интересно какви биха били резултатите при градско и 'неградско' население. На колко ли би следвало да се пенсионира един българин живеещ и работещ в големийа град според Пол Джонсън ми е наистина интересно.
                "Средна продължителност на живота" можеш да си го замениш ако искаш. В много западни държави тя е над 80 год, в Япония тя е най-висока в света - 90 или даже 92 години! Така че това съвсем не са фантастични цифри, не знам как ти изглеждат.

                Темата за развитото медицинско обслужване можем спокойно да си я почнем. Днес всеки може да си купи аспирин, а преду 60 години далеч не е било така. Точни данни нямам, но мога да дам два примера със собтвеното си семейство - едната ми баба е имала сестра, която е умряла от болест преди да навърши 2 год. Съседите на прабаба ми я укорявали че вика лекар за толкова малко дете. Знаеш ли защо? Лекарските услуги са били толкова скъпи за средния българин, че се е считало за прахосничество да се вика доктор за бебе - тоест по-евтино е да се направи ново, ако вземе че умре!
                Другият пример е за семейството на дядо ми - и двамата му родители, плюс единия му брат и една сестра са умрели от туберколоза поради липса на пари за лекарства. И това не е някакво изключение. Почти всички от родените преди 1950 г. имат поне един близък роднина, умрял я от туберколоза, я от хепатит или холера. Просто това е било съвсем често срещано явление. Така че да - можем да си говорим за развитие на медицинското обслужване и да оставим емоциите настрана.

                За 75-годишния българин мога да кажа само че със сигурност трябва да се пенсионира след 55 год. Щом говорим за жител на голям град, можем да приемем че до към 25 ще учи. Тоест излиза че 30 години ще работи, а 45 години ще консумира ресурси. Няма сметка.
                "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                "But I know none, and therefore am no beast."

                (Richard III - William Shakespeare)

                Comment


                  #23
                  Населението на Русия е над 143 000 000 души и засега се увеличава, но единствено за сметка на увеличен имиграционен поток от бившите съветски републики, а иначе смъртността е по-висока от раждаемостта.

                  Comment


                    #24
                    Requiem написа Виж мнение
                    Но проблема е много по-голям в Русия, една много-етническа страна с огромна територия.

                    ... ще предизвикат разпадане на Федерацията?
                    Сам си го написал - това не е Русия, а Руска федерация - продължение на поробителят СССР. Тая държава Русия е най-трудна за определяне, като територия, на фона на това, което всъщност е федерацията - 21 държави, които буквално живеят под модерна форма на робство - руско. А е спорно дали и деветте края не са държави сами по себе си. А ако се задълбае и в някои от областите... малки били - добре. Не всички държави са големи по тая планета.

                    Дали ще се разпадне - че коя империя е просъществувала? Особено по тоя начин... Дали ще сме живи, да го видим - не знаем и няма и значение, защото то все ще се случи. Дори Съединените Американски "States" (умишлено замествам с тази дума, която в английския има значение на държава, но с времето целенасочено е изменена по смисъл в щат, когато се говори за САЩ) ще се разпаднат. И те имат проблеми с това не от вчера. Само вметвам, темата си е за Руската федерация.


                    Steelman написа Виж мнение
                    Населението на Русия е над 143 000 000 души...
                    От които официално преброени през 2011 г. седем милиона българи. А после четирите български държави там били измслица - да бе, само "Русия" е реална!
                    Петият корен...

                    Comment


                      #25
                      Steelman написа Виж мнение
                      Населението на Русия е над 143 000 000 души и засега се увеличава, но единствено за сметка на увеличен имиграционен поток от бившите съветски републики, а иначе смъртността е по-висока от раждаемостта.
                      "но единствено за сметка на увеличен имиграционен поток"
                      Не е вярно.

                      П.С.
                      раждаемост
                      Attached Files
                      http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

                      Comment


                        #26
                        българиец написа Виж мнение
                        От които официално преброени през 2011 г. седем милиона българи. А после четирите български държави там били измслица - да бе, само "Русия" е реална!
                        "седем милиона"

                        Татари?
                        5,5 милиона. (1550 - около 5,5 милиона души.)


                        Татарският език (татар теле) е тюркски език говорен от около 8 000 000 души в Русия, Сибир, Китай, Турция, Полша, Украйна, Финландия, Естония и Централна Азия. Това е официалният език на Татарстан и е вторият най-разпространен език в Руската федерация след руския.
                        http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

                        Comment


                          #27
                          През последните 10 години - ситуацията в Русия се е променило към по-добро.
                          Attached Files
                          http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

                          Comment


                            #28
                            The total number of births.
                            (North Caucasus. The Central Russia)
                            Attached Files
                            http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

                            Comment


                              #29
                              Нивото на раждаемост в централните райони на Русия.

                              (Данните за 2008 година (2009 - перспективата))
                              Attached Files
                              http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

                              Comment


                                #30
                                Eguo написа Виж мнение
                                През последните 10 години - ситуацията в Русия се е променило към по-добро.
                                Източник?
                                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                                Проект 22.06.1941 г.
                                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                                Comment

                                Working...
                                X