Съобщение

Collapse
No announcement yet.

How The News Will Be Censored In This War

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

А мислиш ли, че и там става? Съмнително....
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Никак не е съмнително, наистина става. Дават им да речем контролни, които си ги пишат у тях и не преписват, въпреки че на практика нищо не ги спира...проблемът тук е, че всички сме Тома (Томовци или Томи, каквото му е множественото число )Неверни...а освен това си казваме, ама то, ако не препиша аз, то другият непременно ще препише и ще ме прецака..... :twisted:
      Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
      каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
      каквито са мислите ти,такива са делата ти,
      каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

А стига бе! Това ще подрони дълбоката ми вяра във вродената непочтеност на човека! Не може така
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Тук усещам как подмолно се надига нов спор - моралните категории (и въобще етиката) е доста рибешки хлъзгава материя.
          Според мен, моралът е въпрос на вътрешно убеждение и нагласа, т.е., той е съществена част от личността ти, с която се сдобиваш в процеса на обучение и възпитания, като по-късно я обогатяваш според личния си опит и собствените (или заетите) идеи. Лошото е, че не може да се "гарантира" чрез каквито и да е външни мерки. Така че, за мен, това с подписването на морални декларации е пълна глупост - ти или спазваш едно морално предписание (т.е., реагираш по-определен начин в определена ситуация), защото е част от в собствените ти убеждения (от вътрешния ти свят) и го правиш без принуда. Или я спазваш именно като норма (т.е., като обществен неписан закон). Но в този случай, мотивацията ти е много по-слаба и зависи най-вече от това дали си "наблюдаван" в обществения смисъл на думата. Но това вече не е етичен въпрос, а по-скоро правен.
          Особеността на етичните категории е именно в невъзможността им да бъдат гарантирани чрез юридически (като проявление) средства.

Така че, това, което предлагаш по-скоро трябва да е свързано със създаването на ново светоусещане (разбиране за нещата), на което да се обучават и най-вече възпитават хората. Оттам, би трябвало да се стигне и до въздействието на личния морал, като ограничение, в подобни ситуации.

Comment

А как се променя светоусещане??? според мен, това което казах за моралния код може да бъде един от методите. щом са толкова безсмислени моралните категории, защо е нужно тогава изобщо да полагат клетва управляващите? да, наистина след това си правят каквото си поискат, но поне за мен, ако подпиша декларация, че няма да присвоя и един лев държавни пари, това би имало значение за мен...е, поне за мен.

Comment

Декларациите не могат да гарантират морално държание - те са като клетвите - начин да бъдеш обвързан с определена система от норми, така че те вече да важат за теб. Етиката е въпрос на вътрешно усещане и аз би трябвало да постъпвам еди-как си, не защото съм подписал декларация, че ще го правя, а защото така смятам, че трябва да постъпя. Т.е., от морала в политиката и управлението ще има смисъл едва когато той стане вътрешна категория за съответната личност - човекът постъпва така, защото не би могъл да се държи иначе. А това е въпрос на възпитание - т.е., твоят морален код би трябвало да се усвоява и предава чрез възпитание в съответната възраст, а не чрез подписване на документ (просто това не върши работа - вече е доказано от практиката).

Comment

Хем е така, хем не е така да, етиката е въпрос на личен избор, но тя (както каза и ти) се възпитава. и след като се възпитава, защо да се възпитава само в ранна детска възраст...не може ли един политик да бъде възпитан и да бъде възпиран с морални категории, които да приеме по-късничко???

Comment

Ами защото моралът е мислене, а няма как да надзърнеш в главата му и да разбереш дали наистина мисли така, или само се преструва заради декларацията, а тайничко замисля други работи/държи се другояче.
                  Можеш да промениш начинът му на мислене, но няма да стане с декларация, а с някаква форма на лично убеждение - разговор, пламенна реч или нещо подобно (не че е много вероятно де).

Comment

Working...
                  X