Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Империите

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Горното определение го прочетох в "Кратка история на Рим" от Д.Попов,но преди един час специално погледнах определението във енциклопедията на БАН: империй(империум)-Пълна военна и гражданска власт на римските магистрати.
    ...но срещна отново очите му.Гледаха право в него,но виждаха нещо съвсем друго.Нещо в близкото бъдеще,което можеше и да е интересно,но не ставаше нито тук,нито сега.

    Comment


      #17
      Империя е чужда дума. Ако я няма, как ще наречете по-горе изброените империи? По мое мнение, "империя" се слага на държави, за да покаже великият (често в кавички) статус или за да се омаскарят. На практика почти всяка държава (освен сателитите) се стреми и се е стремяла към това да се разшири териториално, икономически и понякога културно. Същото важи и за племената. Ако вземем Португалия през 16 в., това си е една империя. Коя държава можем да извадим от списъка? Много са малко. Просто дали ще се нарече империя от другите - в това е въпросът. Китай и сега си е империя, нищо, че има народна демокрация и плюе империализма.

      Comment


        #18
        Хайде да питаме речника Merriam-Webster:
        Etymology: Middle English, from Old French empire, empirie, from Latin imperium absolute authority, empire, from imperare
        1 a (1) : a major political unit having a territory of great extent or a number of territories or peoples under a single sovereign authority; especially : one having an emperor as chief of state (2) : the territory of such a political unit b : something resembling a political empire; especially : an extensive territory or enterprise under single domination or control
        2 : imperial sovereignty, rule, or dominion

        Ключов момент - няколко територии и народи под едно абсолютно управление. Въобще не е функция на това какво "другите" ще кажат.
        Last edited by Nick; 30-08-2005, 04:33.
        Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

        Comment


          #19
          Ами тогава Китай империя ли е? Израел доскоро? Ирак доскоро, сега Иран? Турция? Русия? Швейцария? Белгия? Кога спират да са няколко народа... В Бразилия има индианци, те друг народ ли са... и Бразилия империя ли е?
          И какво е абсолютно управление - Рим по време на републиката какво е - империя или... република.

          Comment


            #20
            Според мен наличието на император далеч не е ключов фактор за създаването на империята като държава. В този аспект по скоро съм съгласен с империя като конгломерат от множество обединени, най - често завладени територии с различно по етнически състав, култура, нерядко и политическа организация население...
            Може да не е пълно.
            Но това е общата характеристика на имперската държава.
            Но в обратния случай - пак ще дам заключение от мене си, предполагам, че ще се съгласите, защото май историческата наука не познава изключения.
            Чакайте да го натъманисам:
            Империята като институция представлява монархия, чиито монарх успява да придобие или да си присвои званието "император" в качеството на политически обединител на подвластните територии, както и на владението си името "империя", като институцията се ползва със статута на по - висша от обичайната монархическа власт(може дори да я определя, разрушава, създава, възстановява в сферите на влиянието си), дори в известен смисъл власт, дадена от бога, и съумява да защити и утвърди титлата си на международната сцена.

            Разминаването според мен идва оттук. Ето например примерът с Ал. Македонски беше точен: Той успява да обедини политически една територия, империя, по - голяма от много други съществували и повече заслужаваща това име, но не успява да утвърди имперската институция, макар и да прави постъпки в тази насока - син на богове, проскинеза, самообявяване за герой и бог, война срещу всеки, непризнаващ властта му, дори и извън границите на империята и т.н. Оттук и съмнението: Империя ли е или не Македония? Държавата, като политико-географско понятие става империя според мен. Институцията - не.
            Last edited by D3BEP; 30-08-2005, 13:17.
            Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

            Comment


              #21
              Съжалявам, но честн ода си призная, не съм чел всички определения по - горе, особено тези на други езици. Просто си нахвърлях основната идея.
              При това, Мелиса, не визирах теб, ти доста ясно се изказа по въпроса за Белгия и Швейцария, макар че аз съм склонен да дам доста по - широк смисъл на понятието империя от "държава, управлявана от император".
              Еми значи в такъв случай дискусията е излишна Или поне не по - необходима от същата за това какво означава царство или кралство.
              Просто ми се струваше, че етимологически понятието е придобило и по - широк характер. Финансовите империи например от финансови императори ли се управляват
              Както и да е, да - права си, и аз смятам, че империята е по - скоро форма на управление, т.е. институция, отколкото всичко останало.
              Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

              Comment


                #22
                Имах предвид първото мнение.
                Ако ръководното е, че има император, то можем да използвам модерния израз "тоталитарна държава" и т.н. Не съм съгласен с това, че на империята се приписват особени характеристики, както например при абсурда "правова държава". Британската империя например е конституционна монархия с парламент и ако кралското семейство се удави по време на буря и страната стане република, значи ли, че ще престане да бъде империя - тогава нещата опират до формата на управление.

                Comment


                  #23
                  В общия случай "тоталитарна" е всяак държава, която концентрира много властта.
                  Т.е. империята може да се каже че е тоталитарна държава, но не всяка тоталитарна държава е империя. Преди всичко, империята е висша форма на монархия.
                  После, трябва да разграничиш институцията империя от осъществяващата я личност. Виждам, че има такава склонност тук.
                  Ако съществува институцията, утвърдена е вътрешно и външнополитически - както писах по - горе, вторият стрин на бълдъзата от зълвина линия ще е следващият император на удавилите се. Или който войската избере.
                  Ако ли не, имаш император некрепящ се на институцията; институцията пада и става република след смъртта му, а той може да има 18 живи синове.
                  Тук точно е и мястото да опонирам на Мелиса - виждам ,че и тя е склонна да затвори империята до осъществяващата я личност. Това да си присвоиш званието е едно, да създадеш империя - съвсем друго нещо. Точно тук императорът не прави империя.
                  Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

                  Comment


                    #24
                    Като изключвам популярната многозначна упатреба на понятието "империя", ще дам 2 белега за едно по-тясно.

                    1. Империята е власт, неподчинана на друга власт.
                    2. Империята е признатата от другите за империя, или поне от другите империи, тъй да се каже приетата в братството на империите. Нещо като държавата - може да е с много малка територия (напр. само равняваща се на градски квартал, но щом е призната за държава от другите държави, значи е такава).

                    Разбира се като постоянно фактическо състояние обикновено белезите не се срещат непрекъснато за цялото съществуване на империята. Отклоненията се обосновават теоретически само като начин на приложение на тези правила.

                    Това е съдбата на обществените формирования.

                    Comment


                      #25
                      D3BEP написа
                      В общия случай "тоталитарна" е всяак държава, която концентрира много властта.
                      Т.е. империята може да се каже че е тоталитарна държава, но не всяка тоталитарна държава е империя. Преди всичко, империята е висша форма на монархия.
                      Тоталитаризъм и империя са понятия от различни плоскости. Както не всяка тоталитарна държава е империя (пример - Северна Корея), така и не всяка империя е тоталитарна държава (пример - Британската империя). Тоталитаризмът се отнася към политическата форма на управлението, докато имперската същност на една държава е много по-обхватна: икономическа, национална, териториална и т.н.
                      Империята не е висша форма на монархия, висша форма на монархията е може би абсолютната монархия, но не съм много наясно какво означава това по-монархия и най-монархия. Наследяването на властта, което е най-характерния признак на монархията, няма отношение към имперския характер на една държава.

                      Comment


                        #26
                        Британската империя е - как да го кажа - работно понятие.
                        Начело на британската империя не стои император, т.е. по изказаното тук становище тя не е империя.
                        Само че е точен пример за империя като държава без имперска институция.
                        А има ли имперска институция, тя неизбежно ще централизира властта. Няма просто как иначе да стане в милитаризирана държава с много и различни провинции и монархическа власт.
                        Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

                        Comment


                          #27
                          Доводът не е съвсем точен, защото по тази логика можем да кажем, че и Франция, Германия, а идруги държави са империи Имали са по некой император
                          Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

                          Comment


                            #28
                            Надълбоко сте отишли, но ако е позволено да се включа и аз.
                            Струва ми се, че три са основните неща, които отличават империята от остналите държави. Това не е нито тоталитаризма, нито формата на управление, а според мен:
                            1) Мащаба
                            2) Идеята за власт, по правило световна и
                            3) Властващ център или център на властта.
                            Всичко останало - армии, правни системи, вътрешно устройство и външна политика /по правило експанзионистична/ е производно.

                            Първото е свързано владението на големи територии, подчинението на чужди народи или групи, а може и страни, които да са в някакво подчинено положение на центъра. Т.е. голям от гл.т. мащабите на света в съответния исторически период хинтерланд, голяма територия и ресурс, подчинен на центъра. /Подчинението може да е в съвсем демнократичен вид, но така или иначе решенията за главното не се взимат в периферията/.

                            Второто е задължителната за всяка империя идеологическа обосновка за властването и претенцията за такова. При Рим - това е властта на Рим, по римски просто и ясно, но на втори план е римския закон, "цивилизоването на варварите". При Византия - Християнската идея; при Русия - също; при СССР - социалистическата идея; При Китай - реда, божествен, конфициански или не знам и аз какво. При САЩ - донякъде демократичната идея, но тъй като не е ясно заявена и формулирана, може да се каже, че САЩ са империя само по първата точка от дефиницията.
                            При всички - идеята за мир във владяните територии.

                            Третото е ясно. Политическата организация на връзките на центъра с перифериите може да е разнообразна, степента на диктат - пълна или малка, директна и депостична или подчинена на принципи. Еволюцията е от древните източни деспотии през "правовата" империя на Рим до демократичната Британска такава, после със завой към диктатурите при комунистите и фашистите.
                            Но така или иначе център има, "всички пътища водят към Рим".

                            Още нещо - империята може да остане неосъществена, но пак да е такава, според опита да постигне целите си. Третия Райх, например.

                            Има и още нещо - лидер или лидерско тяло.

                            D3BEP написа
                            Доводът не е съвсем точен, защото по тази логика можем да кажем, че и Франция, Германия, а идруги държави са империи Имали са по некой император
                            Франция не е имала претенция да владее света. Германия обаче е имала "Свещена римска империя на германския народ".
                            Наполеонова Франция си е империя, но неосъществена.
                            Last edited by ; 11-09-2005, 21:08. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                            Comment


                              #29
                              Бълбукане

                              Приятели,
                              Не е хубаво да говорим за империи без да охарактеризираме кава е необходимата серда за зараждане на една империя. Аз ще се опитам да го направя, но може и да пропусна нещо, затова моля не се притеснявайте да ме допълвате и поправяте.

                              1. Вяра в императора.
                              2. Храна
                              3. Армия.
                              4. Действаща администрация.
                              5. Образование.
                              Без тези неща едва ли е възможно да се превземат тези територии и да се изградят величествените мономенти, които всички добре познаваме...
                              Колкото по-остър става меча, толкова по-здрав става щита.

                              Comment

                              Working...
                              X