Напълно си прав за предимствата на професионалната армия, Голъм, но въпросът е в това, че нито ти, нито аз познаваме описаните от теб хора, които " имат необходимата мотивация да й посветят съответната част от живота си и да се развиват допълнително." А и не вярвам да знаеш някой начин да се създадат такива хора / освен високо заплащане, което не винаги е най-добрия мотив/. Така че този разговар за професионалната армия и предимствата й ми прилича на разговор за идеалната държава .
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
България, НАТО, Професионалните войници
Collapse
X
-
Съгласен съм, но това не означава, че трябва да продължаваме да поддържаме текущата наборна армия - тя е съвсем безсмислена (ще се съгласиш с мен, че времето прекарано там е пълна безсмислица - без колко дълго е то). Мога да определя като не напълно безсмислени единстевно часовете, през които човек се учи на нещо. Но това е много малка част от времето прекарано там.
Затова и предложих този смесен вариант - наборна армия, която е нещо като едновремешното военно обучение, но малко по-интензивно и продължително. Напълно достатъчно е, за да се научиш да използваш основните пехотни оръжия, както и за да действаш в състава на малко подразделение (отделение/взвод). Още повече, че в съвременната ни армия подобни действия въобще не се практикуват, учати или обсъждат. Останалото е безсмислица - не можеш да очакваш танковите ти войски да са екипирани с наборници/резревисти и да са ефективни. Още повече важи това за авиацията и останалите поддържащи войскови родове. Там трябва да има професионални войници. Те може и да не са много ефективни, но достатъчно е да са ефективни колкото останалите държавни служители (макар че и при тях у нас има същите проблеми, но това е отделна тема).
Моге да измисля един два начина за достигане на идеала, но предполагам, че ще са нереализуеми (но само си представи - атмосферата в казармата да е като в научен институт или висше учебно заведение ).
Comment
-
gollum каза:
[B](но само си представи - атмосферата в казармата да е като в научен институт или висше учебно заведение ).
Иначе по въпроса, тендирам към мнението на Голъм като цялоXV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
Sir Gray каза:
[B]Олеее, пиене и жени по цял ден, ти на това армия ли ще му казваш?!
Иначе по въпроса, тендирам към мнението на Голъм като цяло
И вие се впускате във Фантазии за Идеалната Армия. Хахаха :pop:
Comment
-
Michael Wittmann каза:
[B]Според мен в момента най-голямата глупост е, че за да станеш професионален войник трябва да си отслужил редовната си служба. Между другото какви са критериите на който трябва да отговаря доброволец за мисий като Кербала в момента. Колко месеца подготовка трябва да имаш и т.н.
Comment
Comment