Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кризата в Украйна 2013-2014 г.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Джин геби написа Виж мнение
    Заповед за артилерийска стрелба без топографски карти не е престъпление.
    Виж, заповед за артилерийска стрелба от закрити позиции, по населено място, без топографски карти, от която са загинали цивилни граждани - отвсякъде си е убийство на гражданско население и у нас например се наказва като престъпление против законите и обичаите за водене на война по чл 412, б. "а" от НК с лишаване от свобода от пет до двадесет години или с доживотен затвор без замяна.
    Т.е. цитираш НК (но малко изкривено) - че заповед/извършване на стрелба по гражданско население е наказуема. Ако се докаже, че това е било преднамерено, разбира се. Това го знаем. Но няма никакво значение дали въпросната стрелба е извършена с помощта на топографски карти, Google Maps, ГЛОНАСС или нещо друго - това са технически въпроси.

Thorn, къде са тези снимки?
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Deso написа Виж мнение
      Лично смятам, че съвсем нарочно са го показали. Преди да се пусне материал, няма как да не са го обработили и проверили няколко пъти. Ясно послание.

Възможна хипотеза е в Донбасс наистина да са се появили вежливи хора, които обаче се ограничават само до охрана на ключови позиции като показания блокпост. Това би освободило ресурс на сепаратистите, което обяснява и започнатите офанзиви.
      Не, танковете са от сравнително ранната версия на Т-72Б с Контакт-5, наричани погрешно Т-72Б(М). Вежливи хора в Донбас няма, освен ВЕРОЯТНО - тук-таме някоя разузнавателна група. Има, обаче бая вече обучени в Русия местни специалисти, както и доброволци от Крим и самата Русия - никой от тях на действителна служба. Появата на тези специалисти, а обучението изисква време, съвпадна и с появата на качествено различни образци техника в армията на Новорусия (ДНР и ЛНР). Тоест, както винаги "кадрите решават всичко", дет вика тов. Сталин(1.). С охраната и удържането на заетите територии се заеха недостатъчно обучените доброволци.

ПП
      1. "Чтобы привести технику в движение и использовать ее до дна, нужны люди, овладевшие техникой, нужны кадры, способные освоить и использовать эту технику по всем правилам искусства.

Техника без людей, овладевших техникой, мертва. Техника во главе с людьми, овладевшими техникой, может и должна дать чудеса. Если бы на наших первоклассных заводах и фабриках, в наших колхозах и совхозах, в нашей Красной Армии имелось достаточное количество кадров, способных оседлать эту технику, страна наша получила бы эффекта втрое и вчетверо больше, чем она теперь имеет.

Вот почему упор должен быть сделан теперь на людях, на кадрах, на работниках, овладевших техникой.
      Вот почему старый лозунг "техника решает все", являющийся отражением уже пройденного периода, когда у нас был голод в области техники, должен быть теперь заменен новым лозунгом, лозунгом о том, что "кадры решают все".
      В этом теперь главное."

Реч на Сталин пред випускниците на военните академии от 4 май 1935 година.

Comment

Големият котел:

Comment

Между другото, опълчението твърди, че преминава на концептуално нов етап в използването на въоръжените си сили - вече структурирани като истинска армия - с достатъчно големи части и подразделения - мотострелкови бригади, танкови батальони, отделни артилерийски дивизиони и прочее. Новата структура в момента се тества при контраудара на юг. Това важи за ДНР, не знам дали и за ЛНР.

Comment

Динайн, не видях линка (не работи), но ако трябва да се досещам - някой е разглобил ударен Град и е направил пускови от единични тръби. По принцип е много модерно в Африка, имаше миналата година видео на единична пускова в Южен Судан. Иначе в далечното минало е имало и официални разработки:

П.П. Динайн, малко е офтопик, но за мен е новина - не знаех, че израелската армия още е на някакви некодрани аналогови радиостанции. Дори българската полиция вече ползва масово и на най-ниско ниво разни цифрови и кодирани (с елементарен начин за смяна на съответния код) радиостанции (пазят засега и аналоговите и ходят с по две). Не зная какво е положението в армията ни.
            „Аз, Драгомир, писах.
            Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

кало написа Виж мнение
              Казват, че това е Донецк, онзи ден.

Не знам дали е същият Т-72Б като скрийна от репортажа на RT - този няма бордови екрани

Т-72БА?

Comment

Мнението на БМПД по въпроса:
                Оригинал взят у коллеги andrei_bt в Т-72Б у антиправительственных сил Любопытный кадр был заснят журналисткой, освещающей продвижение гуманитарного конвоя по территории Украины. На нем оказался Т-72Б обр. 1989 (его иногда называют Т-72БМ). Главное визуальное отличие от обычного Т-72Б состоит в ДЗ…
                „Аз, Драгомир, писах.
                Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Dinain написа Виж мнение
                  Т.е. цитираш НК (но малко изкривено) - че заповед/извършване на стрелба по гражданско население е наказуема. Ако се докаже, че това е било преднамерено, разбира се. Това го знаем.
                  Доколкото ти чета поста - не, не го знаеш. Ако го знаеше, щеше да си наясно, че умисълът има разновидности. Прекият умисъл, за който говориш, е само една от тях.
                  Ето на: някой отгоре дава заповед да се стреля от закрити позиции по цели в населено място. Офицерът обаче няма топографска карта или пък е наясно, че войниците му не се справят с разчитането й.
                  Той обаче знае ли, че изпълни ли тази заповед - има голяма вероятност да убие граждани? Казано на юридически език - знае ли, че в резултат на такива действия има голям риск от настъпване на вредни последици, включително и смърт на цивилни граждани?
                  Ами... знае - нали хем е пълнолетен, хем не е невменяем, хем като на артилерист са му известни пораженията от снарядите.
                  Ако изпълни такава заповед - значи е съгласен с настъпването на тези вредни последици, които както уточнихме, са му били известни. В случай, че те настъпят - евентуалният умисъл е налице. И всеки военен съдия би го тикнал в затвора, при това - с чувство на удовлетворение от добре изпълнен професионален дълг.
                  Това не е пропаганда, а консултация. Обикновено взимам и хонорар за тях.

Comment

Пилот написа Виж мнение
                    Динайн, не видях линка (не работи), но ако трябва да се досещам - някой е разглобил ударен Град и е направил пускови от единични тръби. По принцип е много модерно в Африка, имаше миналата година видео на единична пускова в Южен Судан. Иначе в далечното минало е имало и официални разработки:

П.П. Динайн, малко е офтопик, но за мен е новина - не знаех, че израелската армия още е на някакви некодрани аналогови радиостанции. Дори българската полиция вече ползва масово и на най-ниско ниво разни цифрови и кодирани (с елементарен начин за смяна на съответния код) радиостанции (пазят засега и аналоговите и ходят с по две). Не зная какво е положението в армията ни.
                    Не, системата си я има от 40 години вече - 9П132 Град-П - https://ru.wikipedia.org/wiki/9%D0%9F132

Comment

Super_Hornet написа Виж мнение
                      Т-72БА?
                      Не май. По-скоро нормален Т-72Б или Т-72Б1

Comment

Основната, ако не и единствената, външна разлика между БА и Б-варианта (този с Контакт-5, щото има и Б с Контакт-1) е датчикът за вятър и атмосферни условия при първия. На снимките от Донбасс не се наблюдава.
                        Last edited by кало; 24-08-2014, 16:27.

Comment

В Донецк си играят на ВСВ - освен изложението на образци унищожена украинска техника на площада, с марш под охрана минаха няколко десетки украински пленници:

Comment

кало написа Виж мнение
                            Основната, ако не и единствената, външна разлика между БА и Б-варианта (този с Контакт-5, щото има и Б с Контакт-1) е датчикът за вятър и атмосферни условия при първия. На снимките от Донбасс не се наблюдава.

Да, но аз си мисля, че е БА, защото е с Контакт-5. Разбира се, ако са заредени блоковете по него.

Comment

някои твърдят, че това е ситуацията към момента:

Днес, обстрел с РСЗО на позициите на блокираната край Дяково 25 вдбр

Comment

Джин, разбрах, че според теб артилеристите трябва да откажат да стрелят. Няма да споря, запазвам си мнението за измисления свят.
                                "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                                "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Working...
                                X