Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кризата в Украйна 2013-2014 г.

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Бетонът не гори , но пробвай да потушиш пердета, мебели , паркет, ламперия вътре в сградата през прозореца на която е влятала бутилка с запалителна смес. Он векове сградите вече се строято сновно от негорими материали , но все още имаме такава професия като пожарникар.

    Относно Крим и татарите - там татари почти не останаха. Ако някой се интерисува достатъчно е дори да отвори википедията за да прочете следното:

    Кримската война от 1854 до 1856 г. оказва пагубно влияние върху икономиката и населението в района, като множество кримски татари тюркски народи са принудени да напуснат домовете си. Много от тях се заселват в Добруджа, Анадола и други части от тогавашната Османска империя. За първи път кримските татари се превръщат в малцинство в своите земи.

    От 18 май 1944 г. влиза в сила Сталиновата политика за етническо прочистване на Кримския полуостров, вследствие на което цялото кримско-татарско население е депортирано и въпреки реабилитацията от 1967 г., до последните дни на Съветския съюз на кримските татари не е разрешено да се завърнат в родината си.

    След разпадането на Съветския съюз, през 1991 г., на Кримския полуостров е образувана Автономна република Крим, която заедно със град Севастопол влиза в състава на новата незавивима държава Украйна. Преобладаващото руско население в автономната република и разположените на полуострова съгласно двустранен международен договор руски военноморски бази на незамръзващото Черно море са причина за напрежение между Украйна и Русия.

    На 5 май 1992 г. Крим обявява независимост, която не е призната, и впоследствие е постигнато съгласие да остане част от Украйна като автономна република. Севастопол, намиращ се на територията на полуострова, остава град със специален статут (подобно на столицата Киев) поради наличието на главната руска военноморска база на Черно море.
    Всичко това прави много различно положението с Крим и с Источна и Южна Украина. Реално Крим никога не е бил истински украински, а само формално. (странно че Динайн който е такъв противник на формализма при въпроса за легитимността на Киевската власт, толкова настоява на същият този формализъм във въпроса с Крим, но не като да не сме свикнали с двойните стандарти). Кримските татари са малцинствена група и ако питат тях то те не са нито за Русия нито за Украина и вероятно биха се радвали на възраждането на Кримското ханство.
    Last edited by княз Крылов; 04-05-2014, 16:59.
    Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

    请您死在地狱般的阵痛
    [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
    きさまはしんでくださいませんか
    [kisamawa shinde kudasaimasenka]

    Comment


      Stan написа Виж мнение
      Защо Украйна не може да се раздели с Източните и южните си части, т.е. защо не иска, ами по същата причина, поради която Русия не иска да се раздели с Чечня.

      По-нататък е офтопик.
      Оф топик, но необходим офтопик - моля, не го трийте:

      Протестирам срещу маниера с няколко думи да се изопачават цели исторически страници! Русия се раздели с Чечня. Даже два пъти. От 1991 до 1994 г. Чечня беше фактически независима - но използва тази независимост за етнически чистки, нападения срещу руски военнослужещи, взимания на заложници за откуп, терористични атентати и пр. Нищо подобно не наблюдаваме в Крим или Новорусия. Накрая руските войски се изтеглиха от Чечня и оставиха чеченците сами на себе си (нищо подобно в Новорусия и Крим - даже наопаки: Украйна използва армия срещу гражданско население в Новорусия). В Чечня започнаха междуособици (докато в Новорусия се консолидират). След това терорът срещу немюсюлманското население на Чечня продължи. Но даже тогава Русия остави Чечня сама на себе си. Възвърна си контрола над нея чак когато чеченците нападнаха територията на РФ, навлизайки в Дагестан, с което започнаха Втората чеченска война.
      Така, че Русия не само искаше - но и цели два пъти реално предостави на чеченците възможност да се самоуправляват.
      А Украйна просто не иска да се разделя с териториалните подаръци от Ленин - а само с руското население там.

      Comment


        Противно на разпространяваните от апологетите на руската агресия твърдение, че "фашистите" от Киев едва ли не мислят най-лошото на българите в Украйна, новият шеф на полицията в Одеса се оказа българо-гагаузин. Същевременно се разбра, че и Българският културен център не е бил подпалван.

        Comment


          Жители на Одеса: Новият шеф на МВР е българин

          Дмитрий Фучеджи е родом от село на българи и гагаузи

          Comment


            RAMMSTEIN написа
            И ти сигурно се чудиш кое е правилно и кое не , еми те примерите за двоини стандарти са твърде много . По скоро те дразнят русофилските тези , и симпатизиращ на русофобските . И аз се извинявам за офтопика , но точно тези руски " тролове " както ги определящ изказват на актуалните новини и аргументират доста подробно тезите си за разлика от , "съвременници" може би като теб с 60 мнения и нито едно в тази тема които е регистриран преди една година .Така , че по спокоино , ако искаш само , си четкаи , или има достатъчно медии да си четеш .
            Виж не ми се влиза в някакви безсмислени спорове, но има ФАКТИ и мисля че никой тук няма да ги отрече че Руска армия нахлу в Крим който е част от Украйна . Не ме дразнят русофили или русофоби, дразнят ме откровени лъжи.

            Comment


              Lyutskanov написа Виж мнение
              Жители на Одеса: Новият шеф на МВР е българин

              http://www.blitz.bg/news/article/265563
              Защо му е трябвало?
              "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

              Comment


                Lyutskanov написа Виж мнение
                Виж не ми се влиза в някакви безсмислени спорове, но има ФАКТИ и мисля че никой тук няма да ги отрече че Руска армия нахлу в Крим който е част от Украйна . Не ме дразнят русофили или русофоби, дразнят ме откровени лъжи.
                Аз например ще го отрека - защото няма нито едно категорично доказателство за това. Виж, ако някой ти каже, че руската армия е нямала бази в Крим отпреди кризата - това вече ще е откровена лъжа.

                Comment


                  А онези любезните какви бяха бе джин геби.

                  Comment


                    Stan написа Виж мнение
                    А ето и фото разказ за трагичните събития в Одеса, който навява на някои размисли, като това, кои са провокаторите, защо милицията действа съвместно с проруските сепаратисти и т.н., но за мен лично, най-интересният въпрос е как така масивна бетонна сграда успява толкова бързо да се запали че да загинат толкова много хора преди да се евакуират. И аналогията с организирания от българските комунисти палеж на Партийния дом в София през далечната 1990 г. някак си идва от самосебе си. Другото обяснение на бързото разрастване на пожара, е че в сградата е имало склад на запалителни вещества за коктейли Молотов на руските сепаратисти (които, от приложените снимки ясно се вижда, че са ползвали такива) който се е подпалил, т.е. става въпрос за "трудова злополука"
                    http://napaki.livejournal.com/100072...ref_map=%5B%5D
                    ого

                    Много странно държание на полицията.... Явно са проруски настроени, или другата версия - това са провокатори, маскирани като федералисти.....

                    Станало е някакво спречкване в Крим с татарите.... Явно нещата се усложняват още повече...
                    "Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
                    И. В. Сталин

                    Comment


                      ....................... ........... .............

                      .... само дето дори самият Путин си призна, че е зелените човечета съвсем не са паднали от Марс.
                      Last edited by Thorn; 04-05-2014, 21:37.

                      Comment


                        Sast написа Виж мнение
                        А онези любезните какви бяха бе джин геби.
                        Ами не отговарят на преподнасянето "нахлуха", защото просто излезнаха от самите бази там. "Превзеха" също не върви, защото нямаше битка. "Овладяха" вече може да се каже според мен.

                        Междувременно доколкото се разбира при нощните боеве като контра-атака "опълченците" са си върнали доста позиции и военните са поизтласкани. Или 1951 е прав и започнаха да им помагат вече и "зелени човечета" или военните отстъпват под политически натиск.

                        Comment


                          piston написа Виж мнение
                          Станало е някакво спречкване в Крим с татарите.... Явно нещата се усложняват още повече...
                          Ами батакът взе да става пълен, а както знаем, татари живеят не само в Крим. Колкото повече ескалира напрежението в Украйна, толкова по-голяма е вероятността да пламне и Русия. Мисля, че Путин започва да стопля какви ги надроби и затова някак странно не реагира нито на събитията в Източна Украйна, нито на тези в Одеса. Почвам да си мисля, че има сделка - дайте Крым, пък останалите руснаци в Украйна кучета ги яли.

                          Comment


                            И къде точно е станало "спречкване в Крим с татарите" ?

                            Comment


                              pehotinec написа Виж мнение
                              Защо му е трябвало?
                              И аз това се чудих, защо е седнал на горещият стол. От друга страна е полицай от 76-та, сигурно знае какво прави. Приятели руснаци ми казаха, че Одеса никога не е била особено про-руска, или про-украинска. По-скоро се възприемали като нещо отделно.

                              Иначе според ИТАР-ТАСС федералистите са си върнали Славянск, Краматорск, Константиновка и Андреевка. А украинските войски са се изтеглили към летището в Краматорск. Колко е така, ще видим.
                              http://dnes.dir.bg/news/ukrina-donet...-16623669?nt=4

                              П.П: Stan, запалителните смеси, независимо дали става въпрос за коктейл молотов, напалм, или каквото се сетиш, се правят грубо казано на един принцип. Компонент който гори(в случаят високооктанов бензин) смесен с нещо което "се лепи". Примерно препарат за миене на чинии. Така коктейла не прави просто една горяща локва, а се полепва по всичко и гори там, докато напълно изгори бензина. Ламперии, килими, картини, мебели. Не знаем какво е имало в сградата, така че няма голям смисъл да спекулираме.

                              А танк ударен с коктейл молотов не му "гръмва резервоара". Дори в танка има доста неща които горят. Гумени уплатнения, компоненти от двигателя, ремъци и т.н. Също изгаря и кислорода, а сместа се лепи по всичко.
                              Last edited by Amazon; 04-05-2014, 16:56.
                              This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                              Comment


                                Stan написа Виж мнение
                                Няма разбира се. Руснаците априорно са добри, те никога няма да нарушат нечий суверинитет и да окупират чужда територия. Никога, не и поне докато Путин е на власт. Всички тези твърдения за зелените човечета, са гнусна инсинуация на украинските фашисти - соросоиди .

                                .... само дето дори самият Путин си призна, че е зелените човечета съвсем не са паднали от Марс.
                                http://bulgarian.ruvr.ru/2014_04_17/...i-v-Krim-2248/
                                Не е така. Анексирането на Крим е абсолютно извън правните норми на Русия, Украина и Международното право. Можем смо да се радваме че е станало безкръвно. Важното е да разберем защо същият сценария не може да мине в другите части на Украина и защо на Русия и не и е притрябвало това с други части на Украина. Русия видяла възможност и се е възползвала от нея - незаконно но ефективно. Надеждите че това ще предизвика някаквни реакции на международната общественост или на вътрешните сили в Русия, които не биха са случили ако не бяха взели Крим , са наивни. Събитията в Украина не са продиктувани от Кримската криза - те дори не са почнали непосредствено след нея , че да кажеш че са окуражени от примера. Сегашните бунтове имат чисто икономическа основа - зарплатите са замразени а цените скачат и продължават да се повишават. Дори миньорите които не искаха да се забъркват в това вече са излезли в стачка. Естествено за това някой трябва да поеме отговорност - или това е Киевското правителство което предприема необмислени действия и не може да установи контрол над силовите си структури или във всичмко това е невидимата ръка на Злата Русия. Всеки сам може да си прицени кое е вярното, но засега повечето факти говорят в полза на некомпетентността и безслилието на властите в Киев.
                                Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                                请您死在地狱般的阵痛
                                [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                                きさまはしんでくださいませんか
                                [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                                Comment

                                Working...
                                X