Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кризата в Украйна 2013-2014 г.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

09.04.2014
    Спецподразделения МО РБ приводятся в состояние боеготовности.

Далее троллинг под новостью
    ... Теперь рагульской (Украинской ред) армии прид¸тся ещ¸ 500 км границы прикрыть...
    ...Обложили неньку демоны со всех сторон...
    ...Киев брать будет Бацка...
    ...Ответка будет за Хатынь...
    http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

Comment

Кухулин написа Виж мнение
      Човека не е наясно с ПРО. Това е основен проблем, фундаментален.
      Предполагам, че си прав, аз също не съм наясно, а и въобще това е фундаментален проблем на хората, заровили се в историята от времената до ВСВ
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

messire Woland написа Виж мнение
        Предполагам, че си прав, аз също не съм наясно, а и въобще това е фундаментален проблем на хората, заровили се в историята от времената до ВСВ
        Тоест, мнението ти е, че, всъщност, ПРО е non-issuе и се използва от Рус като предтекст за постигане на някакви други амбиции. Правилно ли съм те разбрал?

Поздрав,

Рамбо
        Аз не задължава никого със свое мнение.
        По-добре късно, отколкото още по-късно.

Comment

Украйна хвана руски шпиони, окрали правителствен сървър

Службата за сигурност в Украйна е хванала четирима души - един руснак и трима украинци - които са опитали да предадат тайни правителствени документи на Москва, предаде „Обозреватель".

Сред нещата, които задържаните са опитали да изнесат, е имало пет твърди диска, свалени от сървъри на украинското разузнаване, разположени в Източните райони на страната. Групата е спипана в района на Белогород, минути преди да навлезе на руска земя.

Според властите в Киев чрез залавянето на групата е предотвратено попадането в ръцете на Кремъл на жизненоважна информация, която би могла да се използва при разпалването на нови бунтове в Луганск и Запорожието.

Четиримата са задържани при опит да напуснат страната
          War, war never changes..

Comment

Рамбо Амадеус написа Виж мнение
            Тоест, мнението ти е, че, всъщност, ПРО е non-issuе и се използва от Рус като предтекст за постигане на някакви други амбиции. Правилно ли съм те разбрал?

Поздрав,

Рамбо
            Не, мнението ми е, че аз не разбирам от тази част (както явно и въпросният блогър) и затова не мога да се включа в тази част от аргументацията "за" и "против". Т.е. аз самият разсъждавам върху стари предпоставки, а вярно, че в съвременният свят противоракетната отбрана има ключово значение, както каза и Кухулин по-назад в темата.
            Инак да, важен аргумент е, но - не е единственият. Лично според мен аргументите на руснаците, че отвъд границата, в Украйна, живеят техни сънародници и те трябва да ги защитават, са много съществени и вероятно ще доведат до руска намеса в крайна сметка.
            Разбирам и притесненията на администрацията в Киев: че страната може би ще се разпадне, но в голяма степен вината си е тяхна - в сложна ситуация като тази въобще няма прости решения, а особено такива като това: "всички са украинци, давай да забраним руския език". Което, освен всичко друго, означава подтискане и на българското малцинство в Украйна, което малцинство все пак имаше определени права при предишната власт, а сега явно ще му бъдат отнети.
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

messire Woland написа Виж мнение
              Имам предвид, че ПРО е фундаментален проблем за Русия, а не че липсата на знание е фундаментален проблем за блогъра

С две думи, основния фактор във външната политика на Русия са СЯС. Не зоните на влияние, не политическата воля на Путин, не ветото в Съвета за сигурност, не износа на горива, не изтребителите 5-то поколение, а Силите за Ядрено Сдържане. С настоящите темпове на развитие ПРО ще представлява реална заплаха за СЯС около 2020 г. Ядреното сдържане ще бъде под въпрос. А ако противоракетните съоръжения се приближат с няколкостотин километра до пусковите райони на МБР, въпроса ще е до голяма степен формален.

Comment

Твърде голям оптимизъм показваш към РЕАЛНИТЕ възможности на ПРО, и по количество, и по качество. Без да се отчитат и съответните, дори чисто технически, контрамерки и прочее. Вундервафета няма, не се очертава и да има.

Comment

кало написа Виж мнение
                  Твърде голям оптимизъм показваш към РЕАЛНИТЕ възможности на ПРО, и по количество, и по качество. Без да се отчитат и съответните, дори чисто технически, контрамерки и прочее. Вундервафета няма, не се очертава и да има.
                  ПРОто само по себе си в никакъв случай не е вундерваффе и не го и разглеждат като такова. Каквото и да направи не може да спре възможен удар. Аз доколкото схващам е стряскаща комбинацията от американския глобален удар с ВТО. Света трябва много да се промени, но ако САЩ нанесе такъв удар, то има голяма вероятност ПРОто да прихване оцелелите 20-30% МБР, които Русия изтреля и точно това ги плаши.

Смисъл реално погледнато е малко вероятно това да се случи в близко бъдеще, а по-нататък вероятно ще измислят нещо, но определено не е хубаво когато едната страна изпадне в заблуждение, че може да остане ненаказана и да направи глупост в някой момент.

Comment

кало написа Виж мнение
                    Въпроса не е за тази тема, но можем да го обсъдим в някоя друга. Всички са наясно с положението - и политиците, и военните. Има достатъчно изявления, има и достатъчно техническа информация. С две думи - прехват в началната фаза на полета.

Comment

Сега всички съседи ще използват конфликта за да напомпат армийте си. Путин им предостави аргументи, остава СМИ да раздуят и готово. Доста хора одавна мечтаят за подобна ситуация.

СМИ: Швеция боится, что Россия нападет и нее
                      Среда, 09 апреля 2014, 16:51

Полиция безопасности Швеции, занимающаяся и контрразведкой, признала действия Вооруженных сил России угрозой национальной безопасности.

Полученная шведскими спецслужбами информация во время украинского кризиса позволяет им говорить о том, что российская армия в настоящее время готовится к вооруженной агрессии.

Министерства обороны скандинавской страны срочно ускоряет реформу армии.
                      ..........................
                      Наконец, российская сторона, по словам сотрудника спецслужб, приобрела большое количество карт "особо чувствительных районов Швеции". Еще одним фактором опасений стали маневры российских истребителей на границе Швеции. Эти маневры, как заявил Унге, были расценены как моделирование нападения на шведские военные объекты.

Минобороны Швеции со всей серьезностью восприняло информацию разведчиков и решило максимально ускорить армейскую реформу.
                      В результате этой реформы, как ожидается, Швеция получит новые системы ПВО, улучшенные истребители и новые подводные лодки.
                      Оргиналът на статията.

Шведите подозират, че Русия стои зад кибер атаките срещу военната им промишленост, по-специално за Грипен Е.

Два шведски Грипен са предислоцирани на Готланд. Ако някой не знае какво е Готланд и защо е стратегически важен за Русия, да пита. Ще обясня.

Шведские социал-демократы хотят укреплять Готланд

Крупнейшая партия Швеции - Социал-демократическая партия страны - считает, что действия России в отношении Украины подтверждают необходимость укрепления обороны острова Готланда
                      Министр просвещения Швеции требует вооружить Готланд

Крымский кризис. Шведские социал-демократы хотят укреплять Готланд

Крупнейшая партия Швеции - Социал-демократическая партия страны - считает, что действия России в отношении Украины подтверждают необходимость укрепления обороны острова Готланда
                      Министр обороны за наращивание военной мощи Швеции

Наращивание военного потенциала России и ее действия на Украине привели к тому, что министр Обороны Швеции Карин Энстр¸м заявила о необходимости укрепления шведских ВВС. Глава оборонного ведомства считает, что Швеции следует купить не 60, как это было решено правительством ранее, а 70 многоцелевых боевых самолетов JAS-39 Gripen.
                      С уважение контрол_alt.

Comment

Sharana написа Виж мнение
                        има голяма вероятност ПРОто да прихване оцелелите 20-30% МБР, които Русия изтреля и точно това ги плаши
                        Бинго

Comment

Кухулин написа Виж мнение
                          Добре разбирам тезата на автора, ясно е какво иска да каже. Само че:

1) Днес сме 2014 година, а не XIX век. Няма вече периферии, няма маловажни проблеми.

2) Големината на тази сила/енергия силно зависи от нейното прилагане на практика. Рекурсия

Иначе казано, всяка отстъпка на САЩ, обоснована с недостатъчна "сила", води до още по-голям спад в тази "сила". Въпроса не е във външнотърговския баланс с Украйна - 3 милиарда ли са или повече, а в репутацията. Щатите живеят на кредит и за да поддържат това състояние, трябва цял свят да върти долари. Модерните напоследък концепции за "многополярен свят" означават чисто и просто "американска пролет".

С други думи, изказвания от типа "Because the United States will be fine no matter how things turn out" не звучат много убедително.
                          Мисля, че ти, той, аз, и много други хора, говорим за едно и също нещо.
                          Критиката е, именно, в това, че (1) глупостта на американските policy makers да намесят САЩ директно (раздаване на курабийки от Нюланд, високопарни речи от МакКейн) в една ситуация (Украйна), в която САЩ нямат никакъв витален гео-страгегически интерес (направо забрави за 3-те милиарда търговски обмен), води до (2) залагане на нещо много по-важно, а именно, репутацията на САЩ. Ти вече обясни колко е важна репутацията - особено, когато си най-могъщия играч в международната система.

Е, и за какво им беше да насилват нещата - сигурно си въобразиха, че се е отворил прозорец за действие докато ръцете на Путин бяха вързани (Олимпиадата). Можеха да изчакат, да действат само подмолно, и по този начин хем щяха да си опазят репутацията, хем щяха да имат "моралното" право на тяхна страна (за пред публиката). Имам чувството, че, едва ли не, някой стратегически "гении" като Саакашвили си е играл на "съветник" тук.

Точно такъв тип, глупава, необмислена и, много често, идеологически-базирана, външна политика е това, което Walt и останалите реалисти критикуват.

Да речем, исторически пример за ситуация в, която е на линия витален национален интерес плюс репутация (която също е витална, както ти отбеляза) е Карибската криза. Там САЩ, въпреки големия риск, ескалират до край и, евентуално, постигат целите си (Юпитер, впрочем, е само прах в очите на публиката, за да се опази репутацията на СССР).

Сега имаме същата (огледална) ситуация - тук САЩ нямат витален интерес, но имаха глупостта да заложат репутацията си. РФ, от друга страна, залага не само репутацията си - за нея Украйна е витален интерес. В този случай, Русия ще ескалира, колкото е необходимо, защото е готова да жертва много повече от САЩ. За РФ, ситуацията в Украйна не е "моментно заиграване", за нея това е търсене на дългосрочни, стратегически резултати. А САЩ, както казахме, залага само репутацията си (което не е малко).

От това следва, че, въпреки заложената си репутация, изходът за САЩ от това блато е много по-лесен от изхода за РФ. САЩ могат да си тръгнат ако успеят да се договорят с руските си колеги за начин/метод чрез, който репутацията на САЩ да бъде опазена. Например, изявление на Лавров, че министър Кери е съставил някакъв брилянтен план за федерализация на Украйна в който, "и волкот цел и ягнето сито". Останалото е медия-спин, западните СМИ-та са непобедими в умението си да насаждат на публиката "лични" мнения. Да, САЩ ще си тръгнат с „леко” накърнена репутация, но какъв друг избор имат? Да ескалират докрай? РФ ще ги надцака, защото, както казахме, в името на това да постигне дългосрочен strategic outcome, тя е готова да даде/понесе много повече жертви от САЩ сега, в този момент.

Това за "американската пролет" не го бях чувал, но звучи много яко :-)
                          Многополюсният свят е неизбежен, това е ясно за повечето здравомислещи хора. Въпросът е в това как, точно, ще се осъществи преходът към него. Чрез постепенен и, сравнително, кооперативен подход или рязко и придружен с големи катаклизми. Или нещо по средата.

Поздрав,

Рамбо
                          Аз не задължава никого със свое мнение.
                          По-добре късно, отколкото още по-късно.

Comment

РФ ще ги надцака, защото, както казахме, в името на това да постигне дългосрочен strategic outcome, тя е готова да даде/понесе много повече жертви от САЩ сега, в този момент.
                            А утре, т.е. в дългосрочен план как ли ще завърши това надцакване? Ако има разбира се дългосрочен план, но ми се струва че това е само увертюрата. Ще играем в сериал с най-малко 10 сезона. Не е много, като се вземе предвид, че последния път сезоните бяха 44.

Шведите вече подготвят сцената.

макар много хора в България и Украйна биха искали това да стане.
                            За Украйна не знам, но за България много хора ще са абсолютно против това да стане. Твърдение срещу твърдение.
                            С уважение контрол_alt.

Comment

Мисля, че ти, той, аз, и много други хора, говорим за едно и също нещо.
                              Критиката е, именно, в това, че (1) глупостта на американските policy makers да намесят САЩ директно (раздаване на курабийки от Нюланд, високопарни речи от МакКейн) в една ситуация (Украйна), в която САЩ нямат никакъв витален гео-страгегически интерес (направо забрави за 3-те милиарда търговски обмен), води до (2) залагане на нещо много по-важно, а именно, репутацията на САЩ. Ти вече обясни колко е важна репутацията - особено, когато си най-могъщия играч в международната система.
                              Ами да, САЩ играха и загубиха. Какво щеше да стане, ако не бяха влезли в играта? Щяха да загубят без бой. Събитията вероятно пак щяха да се развият в сходна посока, Европа щеше да се чувства изоставена и т.н. Репутацията на Щатите пак щеше да е на дъното.

Това имам предвид. Щатите ще играят и ще губят с бой. Съдбата това им е начертала.

Това за "американската пролет" не го бях чувал, но звучи много яко :-)
                              Многополюсният свят е неизбежен, това е ясно за повечето здравомислещи хора.
                              Именно. Много хора мислят, че "американската пролет" също е неизбежна.

Comment

Нови Т-72 ки за Крим

Comment

Working...
                                X