Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кризата в Украйна 2013-2014 г.

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    При над 26 млн. безработни в ЕС последното, което им трябва са 45 млн бедняци. Другото, което още по-малко им трябва е промишленост и земеделие, които да конкурират тяхните с по-ниски цени. Поради това и изобщо не е ставало въпрос за присъединяване към ЕС - споразумението за асоцииране не дава никакви права на украинците, но затова пък предвижда доста задължения. Дори предвидените ковти за износ в ЕС са по-ниски, отколкото са сегашните нива. Отделно от това то върви заедно със спорзумението с МВФ, което си е направо убийствено. Така че всякакви приказки за европейското бъдеще на Украйна са меко казано наивни.
    п.п. Ще ме извинява Борис Акунин, но явно е пропуснал развитието на световната икономика през последните 20-на години

    Comment


      Популярното схващане е, че "на ЕС не му трябват още 44 млн. гладни гърла". Според мен пък на ЕС точно това му трябва - 44 млн. бедняци, които са готови да бачкат за малки пари, та да стане малко по-конкурентноспособен и да се върне някое и друго производство от Китай. То е ясно, че няма да се върне в Германия, но поне да се върне в Украйна, или Румъния, или България.
      Вече едно десетилетие имат близо 50 милиона в България, Румъния, Хърватия и Балтийските. Не виждам да са се зизливали инвестиции и производства от Китай. Освен това Китай от едно известно време не разчитат единствено на ниски цени. Някой от нещата които произвеждат вече не са боклуци. Това са си обективни процеси, които наличието на потенциална работна ръка няма да повлияе.
      Трябва си митнически протекционизъм ан ниво ЕС.
      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

      Comment


        Gaden Gogi написа Виж мнение
        Проблемът е че индустрията е в източната част+ те и сега са си натоваренис с руски поръчки. акъм ЕУ драпат западните.
        Индустрията в източната част така или иначе произвежда боклук, годен само за руския пазар. И общо взето е остаряла, мръсна и неефективна. Продукцията им не отговаря на никакви европейски стандарти, нали затова ги е страх, че ако Русия ги отреже, няма да могат да произвеждат за ЕС, много заводи ще се затворят и хората ще загубят работните места. Модернизацията й ще глътне огромни средства, мисля си за аналогии с разни Кремиковци, Химко, Девня пр.
        Най-важният ресурс е работната ръка, а модерни производствени мощности винаги могат да се изградят/прехвърлят от другаде. Виж Пловдив: http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Plovdiv

        Amazon написа Виж мнение
        Вече едно десетилетие имат близо 50 милиона в България, Румъния, Хърватия и Балтийските. Не виждам да са се зизливали инвестиции и производства от Китай. Освен това Китай от едно известно време не разчитат единствено на ниски цени. Някой от нещата които произвеждат вече не са боклуци. Това са си обективни процеси, които наличието на потенциална работна ръка няма да повлияе.
        Трябва си митнически протекционизъм ан ниво ЕС.
        Не знам как ги сметна 50 млн. души, според мен едвам докарват 35.
        От тези изброените единствено Румъния има потенциал да развива някакво значимо индустриално производство и го прави - май тук някъде беше споменато, че е най-големият корабостроител в света. Но не е само това, факт е, че производства се преместиха там от централна Европа. Хърватия е страна, разчитаща изцяло на туризъм, прибалтийските са една шепа хора и територия и са на светлинни години от украинското равнище, а за България какво да говорим - въпреки корупцията, инвестиции се случват дори тук. А средната заплата в Украйна е с 35% по-ниска дори от средната заплата в България. БВП на глава на Украйна (PPP) е таман два пъти по-ниско.
        Last edited by Dinain; 11-03-2014, 23:20.
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

        (Richard III - William Shakespeare)

        Comment


          Почнахме ги!

          "Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
          И. В. Сталин

          Comment


            Eguo написа Виж мнение
            Прошу указать основные"-".
            Я изнутри России - не очень их вижу ("-").
            Возможно - у меня не хватает информации.
            Икономически загуби, изчислени в милиарди, но не рубли - това дали ти говори нещо? Нали не се съмняваш, че ще открият такива ограничения от които Русия хем да я заболи, хем да зарадват някой от преките и конкуренти? Вярно, че износът на първична енергия е около 75% от руския експорт и че Европа ще остави точно него като последна възможност. Но и в останалите 25% има интересни неща. Алуминият, например. Едно ембарго със сигурност доста ще зарадва Китай. Малко покачване на доходността на руските ценни книги, малко снижение на кредитния рейтинг - и ето че всяко бъдещо, пък и настоящо руско плащане доста ще се оскъпи. Заедно с изтриването на милиарди от капитализацията на руските компании. Разбира се, Русия може да се опита да продължи изкупуването на техните акции, но ползата ще става все по-съмнителна и по-съмнителна. Прибави риторика и натиск от страна на Запада, който да възроди вече озвучената идея "дай да конфискуваме активите на тия западни педерасти в Русия". Дори не е нужно наистина да се стигне до там, самата идея ще е достатъчна да предизвика стремглав отток на капитали. Плюс загуба на инвеститорско доверие за неопределен срок. Не забравяме отслабване на рублата, но и инфлация, която ще изяде ползите от обезценяването на националната валута за бюджета. Масивните намеси на регулатора с цел да поддържа рублата със сигурност са довели до критично покачване дефицита на ликвидност в банките - и най-слабите ще започнат да капят. Впрочем процесът май вече върви. Като нищо може да се стигне до банкова криза, а банковите кризи са преди всичко кризи на доверие и затова са непредсказуеми.

            Много се съмнявам, че в патриотичния си устрем руснаците се сещат за тия неща. Както и за това, че ЕС - това е половината от външнотърговския оборот на Русия. САЩ е доста по-назад в класацията, но все пак заедно с ЕС правят повече от половината. Петнайсетина процента се падат на Турция и Япония. Другият голям външнотърговски партньор - Китай, има начин да бъде привлечен, както стана дума. ЕС продава ежегодно в Русия за над 120 милиарда долара. И Русия ще продължи да финансира неговата икономика с тия пари, защото лъвската част са машини и оборудване, които са и жизнено важни. И няма да има как да се откаже от 35% си дял в купуваната от ЕС първична енергия, защото тези пари ще и трябват и то много, а пък твърде малка част от доставките могат да се пренасочат другаде.

            Такива ми ти работи. Няма да е чудно, ако общите загуби - преки и от пропуснати ползи - да се заформят в течение на една година около стоте милиарда долара. И ако 100 милиарда за ЕС за малко над половин процент от БВП, то за Русия тази сума е доста чувствителна. Дали тя ще може да я понесе безболезнено.
            Last edited by Обикновен лаик; 11-03-2014, 23:27.
            Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

            Comment


              Русия има огромни валутни резерви (над $500 млрд.) плюс Китай зад гърба си, тъй че едно преструктуриране на пазарите може да мине почти безболезнено на държавно ниво.

              Comment


                Кухулин написа Виж мнение
                едно преструктуриране на пазарите може да мине почти безболезнено на държавно ниво.
                Нека се усъмня в тази прогноза. Преструктурирането е трудна работа по принцип и винаги е съпроводена със загуби. А когато ситуацията се усложнява от натиск върху евентуалните ти нови пазари - все пак и ЕС, и САЩ имат известно влияние в нашия греховен свят - работата става още по-трудна. Все пак говорим за повече от половината от външнотърговския обмен.
                Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

                Comment


                  Русия няма големи дългове, така че повишение на доходностт по ДЦК не е никаква заплаха. Виж, лека разпродажба на щатски трежърита от страна на Русия и Китай, какото и преговори за бездоларова търговия с БРИКС могат да се окажат много неприятна изненада за Вашингтон, който впрочем е насред поредната битка за повишение тавана на дълга. Редица енергийни, минни и търговски компании реализират значителна част от приходите си в Русия. Еврозоната едвам излезе от рецесия и последното, което й трябва е затваряне на толкова значителен пазар. За всеки милиард загуба за Русия, санкциите ще водят до няколко милиарда загуби за Запада. Излязоха предостатъчно статии по въпроса в британски и щатски медии, потърсете, информирайте се, после мечтайте за икономическа изолация на Москва.

                  Comment


                    Durutti написа Виж мнение
                    преговори за бездоларова търговия с БРИКС могат да се окажат много неприятна изненада за Вашингтон
                    Търговските отношения между Русия и Китай от няколко години са бездоларови. Целия този процес е в ход и просто ще се ускори при евентуални санкции. Проблема е другаде - дали Русия ще е склонна да се превърне в ресурсен придатък на Китай. Или някак ще успее да го избегне.

                    Comment


                      Обикновен лаик написа Виж мнение
                      все пак и ЕС, и САЩ имат известно влияние в нашия греховен свят
                      Имат, но бързо намалява. Ако не вземат мерки, може да се окаже недостатъчно.

                      Comment


                        Durutti написа Виж мнение
                        преговори за бездоларова търговия с БРИКС
                        Това спокойно го отнасяме към раздела "ако баба беше мъжка..."
                        Durutti написа Виж мнение
                        затваряне на толкова значителен пазар
                        Колко значителен? Като процент от общия експорт е между 7 и 8 %. Това е по-малко от експорта на ЕС за Швейцария. Пазар, по-малък от швейцарския, не е нито толкова значителен, нито пък някой се кани да го загуби.

                        Защото не става дума за обща икономическа блокада. Това не е Иран все пак.
                        Last edited by Обикновен лаик; 12-03-2014, 00:19.
                        Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

                        Comment


                          Кухулин написа Виж мнение
                          Имат, но бързо намалява. Ако не вземат мерки, може да се окаже недостатъчно.
                          Мисля, че си е напълно достатъчно за да направи един и така сложен процес по преструктуриране в абсолютен кошмар. Пък и избора на нови пазари не е особено голям, да не говорим, че чисто физически пренасочването на доставките ще изключително трудно и скъпо - и то непредсказуемо скъпо.
                          Кухулин написа Виж мнение
                          Целия този процес е в ход и просто ще се ускори при евентуални санкции.
                          Но е свързан с твърде много заплахи за руската икономика, а ускоряването нито ще ги намали, нито ще допринесе за стабилността на рублата. Дори само заради това, че постъпленията в истински конвертируеми валути ще намалеят.
                          Last edited by Обикновен лаик; 12-03-2014, 00:15.
                          Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

                          Comment


                            Кухулин написа Виж мнение
                            Търговските отношения между Русия и Китай от няколко години са бездоларови. Целия този процес е в ход и просто ще се ускори при евентуални санкции. Проблема е другаде - дали Русия ще е склонна да се превърне в ресурсен придатък на Китай. Или някак ще успее да го избегне.
                            Поне още известно време Китай ще разчита на технологическото си сътрудничество с Русия, особено по отношение на военните технологии. Отделно Русия си остава единсвената страна извън съюзниците на САЩ, която има капацитета да е военен, дипломатически, ако щеш и шпионски фактор по цял свят. Вероятно това е и една от причините за истеричната кампания на САЩ срещу Русия - без това сътрудничество Пекин вероятно ще се нуждае от повече време, за да заеме полагащото му се място на световната сцена. Въпросът е не дали това ще се случи, а кога - след 5, 10 или 20 години. А когато китайския дракон порасне достатъчно, нищо чудно Москва и Вашингтон да се наредят от една страна на барикадата. Дотогава обаче ще си карат така

                            Comment


                              Обикновен лаик написа Виж мнение
                              Това спокойно го отнасяме към раздела "ако баба беше мъжка..."

                              Колко значителен? Като процент от общия експорт е между 7 и 8 %. Това е по-малко от експорта на ЕС за Швейцария.

                              Пък и не става дума за обща икономическа блокада. Това не е Иран все пак.
                              Този процес си тече, много е вероятно да трябва да проверяваш бабата още след тзгодишната среща на БРИКС в Бразилия. А предвид измъчения икономически растеж от последните тримесечия, пазар на който износа има стойност доста над 100 млрд. евро не е за изпускане: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cac...2014-AP-EN.PDF

                              Comment


                                Amazon написа Виж мнение
                                Бойци на Беркут обгазяват нервен цивилен на КПП:
                                не го обгазяват, а го гърмят с травматичен пистолет, имаше и предупредителни изстрели. По принцип се смятат за неопасни за живота, но има и смъртни случаи с такъв вид оръжие. Такъв вид пистолети стрелят с гумен куршум, при понижена начална скорост.

                                ПП - така нареченият цивилен очевадно е от група от т.нар. майдановски ветерани от Афганистан. Такива съставят ударните отряди на Правый сектор и подобни. В конкретния случай имаше очеваден тролинг, на който, за съжаление, хората от Беркут се поддадоха.

                                Comment

                                Working...
                                X