Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кризата в Украйна 2013-2014 г.

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Кухулин написа Виж мнение
    Лъжа и измама за вътрешна консумация Венецуела и Никарагуа отрекоха.
    Есть ещ¸ Вьетнам, Калининград, (Никарагуа) Куба, Армения...Крым в конце концов, и Приднестровье.

    dibo написа Виж мнение
    И малкият факт, че и двете бяха суверенни независими държави, членки на ООН. По-скоро аналогията следва да бъде нашето Съединение от 1885г.
    ГДР была зависимая и не суверенная страна.
    А членство в ООН - не показатель.
    http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

    Comment


      dibo написа
      По-скоро аналогията следва да бъде нашето Съединение от 1885 г.
      Прав си, но е много далечна аналогия (отдалеченост във времето): други обстоятелства, друга международна организация, други велики сили и отношения между тях, а и светът е бил по-малко свързан. По същия смисъл могат да се дата за пример и някои конфликти в Северна Америка пак горе-долу в онзи период, макари по-рано (присъединяване на нови щати и прочее Както и да е, същественото в онзи случай все пак бе всеобщото съгласие, че "това може да стане". Сега то липсва и причината (поне основната) Кухулин я спомена (според мен): засилването на Русия не се разглежда като благоприятно от САЩ/ЕС, да не говорим, че подобно "решение" се възприема като първа стъпка в посока на реставрация на загубеното (от Русия). Все нежелани неща, но пък и базиращи се на далеч отиващи интерпретации. Естествено, всеки гледа възможния най-лош сценарий.
      От друга страна, ако погледнем Европа, не знаем дали в близките десетилетия няма и тук да има разпадания , появи на нови държави. Разбира се, малко вероятно е да се стигне до подобен сценарий, но "независим Крим" си е баш в това русло.

      еugo написа
      Нельзя приобрести свою безопасность за счет других.
      Всъщност винаги е така: твоята сила/независимост ограничава чуждата, т.е. може да се разглежда като "за чужда сметка". Но това е отделен разговор.
      Last edited by gollum; 13-03-2014, 13:13.

      Comment


        gollum написа Виж мнение
        И въпросът опира до това: кой какви сили има и доколко е готов да си отстоява позицията и интересите не в условията на слабо противодействие (характерна за доскорошната "епохата" на един главен солист), а в борба на няколко "големи" сили. Историята не е приключила, просто светът ни е станал малко по-малък, затова и трудно ще се намерят изолиране места, в които действията да не водят до някаква промяна в баланса. Естествено, Украйна е много по-малко такова място, отколкото е Грузия, да речем.
        Напълно съм съгласен.

        Comment


          Киев ще одобри създаването на Национална гвардия за предотвратяване на руско нахлуване в Източна Украйна

          http://focus-news.net/news/2014/03/1...a-ukrayna.html

          Новината е леко стряскаща, поне така представена. Вече се приели закона в Радата. Сякаш временното правителство допълнително иска да изостри ситуацията.

          Личното ми наблюдение е, че намесата на Русия действително засилва национализма в Украйна и най-вече позициите на Свобода и Прав Сектор. Разбира се, засилване позициите на националистите може да създаде още по-благоприятни условия и поводи за намеса на руските сили в останалите райони на Украйна.
          Там, където ентусиазмът среща желязото.

          Comment


            САЩ плашат гаргите. За значително сваляне на цената трябва увеличение за производството за достатъчно дълът период от време, а капацитет за такова нещо няма - нито в САЩ, нито в държавите от Залива. Не теория Саудутска Арабия може да увеличи производстовот то 10.5 на 12.5 млн. барела на ден, но това ниво нито е пробвано, нито може да бъде поддържано дълго. Отделно при сегашната ситуация в региона е малко вероятно да се включат в подобни експерименти. Ако вдигнат всички санкции над Иран и някак си решат проблемите в Либия, може да вдигнат добива с 3-4 млн, барела на ден, с много напъване и за кратко време. При дневно потребление от около 95 млн. барела на ден, продъжлаващ ръст на потреблението в Китай, и възстановяването на икономиките в САЩ и еврозоната, просто няма как да се получи срив на цената. Русия с производствотот 10-11 млн. барела на ден също има лостове за противодействие, а пък под 100 долара за барел щатската "шистова революзия" почва да става нерентабилна. Да не говорим колко ще почнат да губят БП, Шел, Ексон и прочее, които и без това си имат проблеми напоследък. Ако пък нещата се закучат наистина сериозно, винаги може някоя анонимна ракета да намери пътя си до рафинерия в Катар, да речем. Но дълбоко ме съмнява, че ще се стигне чак до такива сценарии

            Comment


              Само с този ход да не ядосат приятелите си, феодалите от Саудитска Арабия... че ще стане доста сложно...

              Иначе, няма такова положение при което при този финансово нестабилен свят, подобни заигравки, ще се отразят само на Русия. И тук е въпроса- кой по лесно може да понесе една икономическа вакханалия? Запада и САЩ с високия си стандарт, или някои на изток, които принципно имат опит в оцеляването... но не бутафорното, което ни показват по National Geographic, а чисто битовото свързване на двата края.
              Трол по списък.

              Comment


                Напълно нормално - оправдавайки се с невероятна външна заплаха правителството което не разполага с армия решава да си направи свое от непрофесионални войници. Няма нищо по-лошо от непрофесионален войник с оръжие. Русия естествено няма да могат да спрат, но това няма да им попречи да ловят "руски шпиони" разузнаващи разположението на "украинските войски" за да го предадът на руското командване. Историята не е циклична - просто вариациите са ограничен брой и мине се не мине време та се повтарят ...

                Що се касае за засилването на националистически настроения - не забелязвам такъв бум откакто бе приет закон падавщ кантбланш на Путин. Просто нещата стават все по-явни. ДСокато бяха част от тълпата нацистите не толкова биеха на очи. сега тълпата се разотиде, майдана е пуст и момченца с разнородно оръжие и бухалки, с маски на лицата и стряскащи символи по тях правят все повече впечатление като маршируват по улиците или нахълтват на заседанията на управленските органи. А Временото правителство просто се чувства безпомощно и се опитва някак си да създаде това към което няма достъп като легитимно правителство - органи на реда и армия. Реално си рият гробовете. Повтаряме в точност 1917 година.

                1 фаза - народно недоволство, полицейски "произвол" и установяване на временно правителство което за кратко време приема сумати закони които няма как да приложи заради липса на структури за това извън столицата. Опитва се да се договаря и търси компромис с радикалите, поне симулирайки демократичност и правовост. През това време радикалите вилнеят из армията и вътрешните органи за сигурност мстейки за "предишните обиди" и ловейки нелоялните на новата народна власт. Правителството затваря очи на зверствата защото нито има как да ги спре , нито има смелост да се опълчи на радикалите.

                2 фаза - накрая радикалите разбират че Временото правителство е тромаво и нерешително и не бърза да им даде всичко което те искат веднага и без условно. Светкавичен преврат воден от малки групи въоръжени мъже, разпускане на парламентарният орган и установяване на тоталитарен режим, който да обслужва бързо и кърваво една определена идеология на "прочистването на държавата".

                Просто Яйценюк още не е осъзнал , че в тази драма той е обречен да бяга в женско облекло от Киев....
                Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                请您死在地狱般的阵痛
                [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                きさまはしんでくださいませんか
                [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                Comment


                  Кухулин написа Виж мнение
                  Засега само Русия се намесва "превантивно", разширявайки територията си.
                  Русия не разширява територията си, а си връща взетото от украинците. Украинците имат да връщат още много на Русия.

                  Кво мислиш за тази гледна точка?

                  Comment


                    княз Крылов написа Виж мнение
                    2 фаза - накрая радикалите разбират че Временото правителство е тромаво и нерешително и не бърза да им даде всичко което те искат веднага и без условно. Светкавичен преврат воден от малки групи въоръжени мъже, разпускане на парламентарният орган и установяване на тоталитарен режим, който да обслужва бързо и кърваво една определена идеология на "прочистването на държавата".

                    Просто Яйценюк още не е осъзнал , че в тази драма той е обречен да бяга в женско облекло от Киев....
                    Дори и въпросните наци-та, едва ли са толкова малоумни, че да пристъпят към такива действия. Фрау Меркел ще се препоти сто пъти, чудейки се как да легитимира подобна власт. И без това позицията им е на кантар- преследват всеки който говори против Холокоста в Западна Европа, а подкрепят правителство в което присъстват представители на десни екстремисти... които г-н/другаря Вигенин заклеймяваше преди две години като евродепутат, а онзи ден с едно отиване в Киев им протегна ръка...
                    Трол по списък.

                    Comment


                      Desperado написа Виж мнение
                      Дори и въпросните наци-та, едва ли са толкова малоумни, че да пристъпят към такива действия. Фрау Меркел ще се препоти сто пъти, чудейки се как да легитимира подобна власт. И без това позицията им е на кантар- преследват всеки който говори против Холокоста в Западна Европа, а подкрепят правителство в което присъстват представители на десни екстремисти... които г-н/другаря Вигенин заклеймяваше преди две години като евродепутат, а онзи ден с едно отиване в Киев им протегна ръка...
                      И в сегашното правителство има достатъчно десни екстремисти от "Свобода" - явно нямат проблем да ги легитимират

                      Comment


                        STROSS написа Виж мнение
                        Русия не разширява територията си, а си връща взетото от украинците. Украинците имат да връщат още много на Русия.

                        Кво мислиш за тази гледна точка?
                        Няма значение дали си "връща" територии или завоюва нови. Важното е, че нарушава баланса и предизвиква нестабилност. Едва ли някой е желал точно такова развитие, но дестабилизацията вече е факт.

                        Иначе, ако е за "връщане", много има да се връща по света

                        Comment


                          Desperado написа Виж мнение
                          Дори и въпросните наци-та, едва ли са толкова малоумни, че да пристъпят към такива действия. Фрау Меркел ще се препоти сто пъти, чудейки се как да легитимира подобна власт. И без това позицията им е на кантар- преследват всеки който говори против Холокоста в Западна Европа, а подкрепят правителство в което присъстват представители на десни екстремисти... които г-н/другаря Вигенин заклеймяваше преди две години като евродепутат, а онзи ден с едно отиване в Киев им протегна ръка...
                          Абе с тая политика на "невмешателство" прекалено са ги разглезили. Ако сега нацитата вземат власта с оръжие, ЕС ще е в шок и ще плаши с икономически санкции - а на нацитата икономика не им требе.
                          Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                          请您死在地狱般的阵痛
                          [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                          きさまはしんでくださいませんか
                          [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                          Comment


                            Кухулин написа Виж мнение

                            Иначе, ако е за "връщане", много има да се връща по света
                            Стига Рим да си мълчи, не е толкова опасно
                            Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                            请您死在地狱般的阵痛
                            [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                            きさまはしんでくださいませんか
                            [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                            Comment


                              Абе с тая политика на "невмешателство" прекалено са ги разглезили. Ако сега нацитата вземат власта с оръжие, ЕС ще е в шок и ще плаши с икономически санкции - а на нацитата икономика не им требе.
                              Е, тогава Евромайдана ще излезе да защитава демокрацията и ще ги изгони с коктейли Молотов, а десните няма да смеят да стрелят срещу сънародниците си и ще си горят тихо като "беркутци"... и нещата ще се повторят...

                              бъзикам се естествено...
                              Трол по списък.

                              Comment


                                княз Крылов написа Виж мнение
                                Стига Рим да си мълчи, не е толкова опасно
                                Абе, не би било зле и Истанбул да си мълчи

                                Comment

                                Working...
                                X