Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кризата в Украйна 2013-2014 г.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Добра статия на Бойко Ламбовски. Пускам я не за друго, а защото втората част на статията пряко касае България и е била обсъждана тук многократно (дажи и масова алтернативка с десетки форумни страници).

http://www.segabg.com/article.php?id=689632
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

А Косово е президент на признание на волеизявление на народа по въпроса за самоопределение, въз основа на който се създаде нов субект на международното право и изменението на негов статус.
      Съгласен съм, но в случая имаме волеизявление не за създаване на нов субект на международното право, а за присъединяване към вече съществуваща държава и то при присъствието на въоръжени сили на същата. Все едно Косово да беше станало част от САЩ. Абсурдно е да се прави подобно сравнение като цяло (това не се отнася за княз Крылов когото цитирах). Друга малка подробност е, че руското население на Крим не е било обект на специални репресивни действия от страна на централните власти, което да оправдава подобни форсмажорни мерки.
      Какво зората? Ние сме Урук-хай — не спираме да се бием ни денем, ни нощем... Какво зората?

Comment

княз Крылов написа Виж мнение
        Още не е факт че ще е мирна анексия, ако я има де.
        Няма значение. Ако има война, тя ще е резултат от анексията, а не обратно. Съвсем друг процес.

княз Крылов написа Виж мнение
        А косово е президент на признание на волеизявление на народа по въпроса за самоопределение, въз основа на който се създаде нов субект на международното право и изменението на негов статус. В този контекст Косово е пряк прецидент.
        Пишеш наизуст. Признанието на Косово идва след гражданска война и де факто капитулация на едната страна. Виж по-горе.

Comment

Angelmr написа Виж мнение
          Не, този в линка е гумен куршум изстрелван чрез заряд с понижена мощност. Това на снимките е бронзов или стоманен куршум, за заряда няма как да разберем. До колкото съм чел (съвсем малко) този дизаин е използван с цел поражение на небронирана техника. Не съм специалист и само цитирам това което съм чел, така че мога и да греша. Проблема с другите форми на проектила е че при преминаване през ламарината на колата си променят траекторията по непредсказуем начин. А при тази форма, траекторията остава почти непроменена и позволява на стрелеца да се прицели конкретно в уязвим компонент на механиката.
          Предполагам, това което си спомням важи за различните видове куршуми за 12-ти калибър. Едва ли подобни умозаключения важат за бойно оръжие специализирано да поразява техника.
          Принципно дизаина не е предназначен за поражение на жива сила, меките куршуми би трябвало да са по-смъртоносни. Но четох преди време, че ловците го харесват, понеже могат да си приберат куршума и да го използват многократно.
          Да прав си, грешката е моя... малко се подведох от украински полицай който беше пуснал тази информация. В целия проблем около Украйна трябваше да почнат да разследват, какво и кой го е ползвал, но е видимо, че запада няма такова желание, и на бързо анатемосаха Янукович.

Comment

Томек написа Виж мнение
            Друга малка подробност е, че руското население на Крим не е било обект на специални репресивни действия от страна на централните власти, което да оправдава подобни форсмажорни мерки.
            Няма и да бъде обект на "специални репресивни действия". Гарантирано

Comment

Ukrainian Jewish Committee: Russian claims of anti-Semitism in Crimea are lies, propaganda

The situation is being manipulated to give the impression Russia is protecting Jews by taking over contested peninsula, says Dolinsky; Feldman: Crimean Jews are divided over secession.

Руснаците, сърбите и казаците тръгнали на борба срещу антисемитизма...
              Truth will save the world

Comment

Amazon написа Виж мнение
                Няма и да бъде обект на "специални репресивни действия". Гарантирано
                Именно в това е пиниза - осъществява се "превантивна анексия". Оттук нататък всеки може да присъедини произволна територия, стига да има достатъчно военна сила. А това означава, че всички държави ще имат морално право да се стремят към ядрено оръжие - единствената гаранция за суверенитет при новите обстоятелства.

Comment

Кухулин написа
                  Именно в това е пиниза - осъществява се "превантивна анексия". Оттук нататък всеки може да присъедини произволна територия, стига да има достатъчно военна сила.
                  Съгласен съм. За това и писах че анексиране с развяване на знамена ще е опасен прецедент не само за региона.

Кухулин написа
                  А това означава, че всички държави ще имат морално право да се стремят към ядрено оръжие - единствената гаранция за суверенитет при новите обстоятелства.
                  Това не знам до колко е нещо лошо. Опасно е да, но то и ядрените електроцентрали не са напълно безопасни. Помисли си ако го нямаше ядреното оръжие, колко близко щяхме да сме в момента до трета световна война между НАТО и Русия и в последствие още учасници.
                  Освен това в момента половин Украйна щеше "превантивно" да гъмжи от руски танкове.

Comment

Amazon написа Виж мнение
                    Това не знам до колко е нещо лошо.
                    Не съм писал, че ще е лошо, нито че ще е добро. Просто различен световен ред. Досега имаше Съвет за сигурност, който се бореше именно с тази нужда. Петте държави бяха гарант, че може да има суверенитет и без ЯО.

Comment

Кухулин написа
                      Петте държави бяха гарант, че може да има суверенитет и без ЯО.
                      Тя тая илюзия залезе преди бая време. Украйна няма какво толкова да добави по темата. Освен може би, че меморандумите и писмени "уверения" за защита на територялната цялост, нямат тежестта на междудържавен договор и не струват и хартията на която са написани.

Comment

Кухулин написа Виж мнение
                        Не съм писал, че ще е лошо, нито че ще е добро. Просто различен световен ред. Досега имаше Съвет за сигурност, който се бореше именно с тази нужда. Петте държави бяха гарант, че може да има суверенитет и без ЯО.
                        Аз пък все оставах с впечатлението, че хич не му се оттдава да си върши функциите. 2003 Ирак нямаше разрешение от ООН, Сърбия същото, Сирия ако не се беше запънала Русия пак нямаше да има...

За турска севернокипърска република пък какво може да се каже, санкции, заплахи и всякакви изказвания не мога да си припомня...

Тъй че този Съвет за сигурност според мен е просто импотентна структура...

Comment

Amazon написа Виж мнение
                          Тя тая илюзия залезе преди бая време.
                          В какъв смисъл? Не бъркай политическите игри между членовете на СС с липсата на гаранции.

Comment

Честно казано, много отдавна ролята на СС беше изчерпана и напълно принизена - агресиите в Косово, окупациите на Ирак, Афганистан, ударите в Пакистан и прочее са достатъчно доказателство в тая насока. Именно 3 от споменатите 5 държави през последните години бяха единствено и само гарант, че по-силният прави абсолютно каквото си поиска, без оглед на каквито и да е международни и елементарни човешки норми.

Comment

Съвет за сигурност - по-скоро платформа, където пет държави могат да кажат открито своето мнение.
                              http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

Comment

Sharana написа Виж мнение
                                Аз пък все оставах с впечатлението, че хич не му се оттдава да си върши функциите. 2003 Ирак нямаше разрешение от ООН, Сърбия същото, Сирия ако не се беше запънала Русия пак нямаше да има...
                                Всички тези ситуации са разглеждани под една или друга форма в Съвета за сигурност, а кой как тълкува нещата - друг въпрос. Днес случая не е такъв.

Comment

Working...
                                X